VIDEOS

Καρυδόπιτα νηστίσιμη (VIDEO)

Καρυδόπιτα νηστίσιμη (VIDEO)

Χωρίς αυγά, χωρίς βούτυρο, χωρίς μίξερ!

Αυτές τις μέρες έχω βαλθεί να ψάχνω όλες τις παλιές συνταγές της μάνας μου. Κάτι σαν ένα στοίχημα έβαλα, ότι θα τις ξαναδοκιμάσω όλες, ακόμη κι αυτές που δεν φτιάχνω συχνά, αυτές που δεν έχω καθιερώσει. Ίσως σε κάποια απ’ αυτές να μπορέσω να γράψω και όσα θα ήθελα για κείνη. Ακόμη είναι πολύ νωρίς…

Καρυδόπιτα νηστίσιμη (VIDEO)
Έτσι το πρώτο video που φτιάξαμε «μετά», αφορά μια παλιά δική της συνταγή για καρυδόπιτα, εντελώς νηστίσιμη αυτήν τη φορά, αφού η πρώτη είχε αυγά και η δεύτερη γιαούρτι.  Όχι δηλαδή ότι δεν θα την απολαύσουν και οι μη νηστεύοντες… Κάθε άλλο! Ίσα ίσα που δεν υστερεί πουθενά από τις άλλες και έχει και το πλεονέκτημα των λιγότερων τύψεων 😉 . Μια καρυδόπιτα λοιπόν, με όλες τις παραλλαγές που έχει σημειώσει, γιατί εκείνη παρενέβαινε πολλές φορές ακόμη και σε δικές της συνταγές. Παρόλο που μου ανακοίνωνε τις παρεμβάσεις, δεν τις κατέγραφε πάντα.

Καρυδόπιτα νηστίσιμη (VIDEO)
Συνειδητοποιώ ότι τελικά δεν έχω τη συνταγή για τα μελομακάρονά της! Για να ακριβολογήσω, δεν έχω τη συνταγή όπως την έφτιαχνε, την έχω όπως την έγραφε! Σε τούτη εδώ την καρυδόπιτα, έχω σημειώσει κι εγώ κάποιες παραλλαγές. Για παράδειγμα, μπορεί άνετα να μετατραπεί σε κέικ καρυδιού και να παραλείψουμε το σιρόπιασμα με μια μικρή μεταβολή στην ποσότητα της ζάχαρης του μείγματος.

Καρυδόπιτα νηστίσιμη (VIDEO)
Επίσης, μπορούμε να τη σιροπιάσουμε λίγο ή πολύ ανάλογα με το πόσο σιροπιασμένα μας αρέσουν αυτού του είδους τα γλυκά. Στο βίντεο είναι καλοσιροπιασμένη, αλλά εδώ στις παρατηρήσεις θα δείτε τις παραλλαγές που μπορούμε να κάνουμε ανάλογα με το προσωπικό μας γούστο!

Καρυδόπιτα νηστίσιμη (VIDEO)
Αλλά ας δούμε την νηστίσιμη –ή αν προτιμάτε vegan- καρυδόπιτα της μαμάς μου, στην οποία προστίθενται και σταφίδες. Ίσως αυτή η προσθήκη είναι μια από τις δικές της παραλλαγές, αλλά σίγουρα της ταιριάζουν!

Παρατηρήσεις

  • Μπορούμε να παραλείψουμε το σιρόπι και να αυξήσουμε τη ζάχαρη κατά 180-200 grστο μείγμα. Έτσι θα έχουμε ένα ωραίο νηστίσιμο κέικ καρυδιού.
  • Για πιο ελαφρύ σιρόπιασμα, θα χρησιμοποιήσουμε 220gr ζάχαρη, 125ml νερό και 30ml χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού.
  • Η προσθήκη σιμιγδαλιού είναι παραλλαγή της μαμάς μου, ως υποσημείωση στη συνταγή. Η αρχική συνταγή είχε μόνο αλεύρι, 280gr
  • Αντί χυμό στο σιρόπι, μπορούμε να βάλουμε κάποιο ποτό της επιλογής μας.
  • Αφήνουμε το γλυκό να τραβήξει το σιρόπι για 5-6 ώρες πριν το κόψουμε, ιδανικά το σιροπιάζουμε την προηγούμενη μέρα. Διατηρούμε το σιροπιασμένο γλυκό σκεπασμένο με μεμβράνη, μετά τη δεύτερη μέρα στο ψυγείο.
  • Hαρχική συνταγή έδινε τα υλικά σε φλυτζάνες. Κράτησα την αναλογία και έτρεψα τις μονάδες πρώτα σε δοσομετρικές κούπες (250ml) και μετά σε gr και ml.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο