Χωρίς αυγά, χωρίς βούτυρο, χωρίς μίξερ!
Αυτές τις μέρες έχω βαλθεί να ψάχνω όλες τις παλιές συνταγές της μάνας μου. Κάτι σαν ένα στοίχημα έβαλα, ότι θα τις ξαναδοκιμάσω όλες, ακόμη κι αυτές που δεν φτιάχνω συχνά, αυτές που δεν έχω καθιερώσει. Ίσως σε κάποια απ’ αυτές να μπορέσω να γράψω και όσα θα ήθελα για κείνη. Ακόμη είναι πολύ νωρίς…
Έτσι το πρώτο video που φτιάξαμε «μετά», αφορά μια παλιά δική της συνταγή για καρυδόπιτα, εντελώς νηστίσιμη αυτήν τη φορά, αφού η πρώτη είχε αυγά και η δεύτερη γιαούρτι. Όχι δηλαδή ότι δεν θα την απολαύσουν και οι μη νηστεύοντες… Κάθε άλλο! Ίσα ίσα που δεν υστερεί πουθενά από τις άλλες και έχει και το πλεονέκτημα των λιγότερων τύψεων 😉 . Μια καρυδόπιτα λοιπόν, με όλες τις παραλλαγές που έχει σημειώσει, γιατί εκείνη παρενέβαινε πολλές φορές ακόμη και σε δικές της συνταγές. Παρόλο που μου ανακοίνωνε τις παρεμβάσεις, δεν τις κατέγραφε πάντα.
Συνειδητοποιώ ότι τελικά δεν έχω τη συνταγή για τα μελομακάρονά της! Για να ακριβολογήσω, δεν έχω τη συνταγή όπως την έφτιαχνε, την έχω όπως την έγραφε! Σε τούτη εδώ την καρυδόπιτα, έχω σημειώσει κι εγώ κάποιες παραλλαγές. Για παράδειγμα, μπορεί άνετα να μετατραπεί σε κέικ καρυδιού και να παραλείψουμε το σιρόπιασμα με μια μικρή μεταβολή στην ποσότητα της ζάχαρης του μείγματος.
Επίσης, μπορούμε να τη σιροπιάσουμε λίγο ή πολύ ανάλογα με το πόσο σιροπιασμένα μας αρέσουν αυτού του είδους τα γλυκά. Στο βίντεο είναι καλοσιροπιασμένη, αλλά εδώ στις παρατηρήσεις θα δείτε τις παραλλαγές που μπορούμε να κάνουμε ανάλογα με το προσωπικό μας γούστο!
Αλλά ας δούμε την νηστίσιμη –ή αν προτιμάτε vegan- καρυδόπιτα της μαμάς μου, στην οποία προστίθενται και σταφίδες. Ίσως αυτή η προσθήκη είναι μια από τις δικές της παραλλαγές, αλλά σίγουρα της ταιριάζουν!
Υλικά
100 gr καρύδια ψιλοκομμένα, τα κόβω με μαχαίρι (και λίγα ακόμη για το γαρνίρισμα)
100 gr σταφίδες
220 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 gr σιμιγδάλι ψιλό
110 gr ζάχαρη
3 κουταλάκια μπέικιν
½ κουταλάκι κανέλα
¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
125 ml ελαιόλαδο
125 ml νερό
125 ml χυμός πορτοκαλιού
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Για το σιρόπι (δείτε και τις παρατηρήσεις):
330 gr ζάχαρη
190 ml νερό
50 ml χυμό πορτοκαλιού
Φλούδα πορτοκαλιού
Επί το έργον
Δείτε το βίντεο, πιστεύω ότι δεν αφήνει απορίες! Δείτε επίσης ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ τις παρατηρήσεις για τις παραλλαγές που προανέφερα! H φόρμα μου έχει διάμετρο 24 cm και είναι λαδωμένη και αλευρωμένη. Αν χρησιμοποιήσουμε φόρμα σιλικόνης δεν χρειάζεται αλεύρωμα.
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Παρατηρήσεις
- Μπορούμε να παραλείψουμε το σιρόπι και να αυξήσουμε τη ζάχαρη κατά 180-200 grστο μείγμα. Έτσι θα έχουμε ένα ωραίο νηστίσιμο κέικ καρυδιού.
- Για πιο ελαφρύ σιρόπιασμα, θα χρησιμοποιήσουμε 220gr ζάχαρη, 125ml νερό και 30ml χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού.
- Η προσθήκη σιμιγδαλιού είναι παραλλαγή της μαμάς μου, ως υποσημείωση στη συνταγή. Η αρχική συνταγή είχε μόνο αλεύρι, 280gr
- Αντί χυμό στο σιρόπι, μπορούμε να βάλουμε κάποιο ποτό της επιλογής μας.
- Αφήνουμε το γλυκό να τραβήξει το σιρόπι για 5-6 ώρες πριν το κόψουμε, ιδανικά το σιροπιάζουμε την προηγούμενη μέρα. Διατηρούμε το σιροπιασμένο γλυκό σκεπασμένο με μεμβράνη, μετά τη δεύτερη μέρα στο ψυγείο.
- Hαρχική συνταγή έδινε τα υλικά σε φλυτζάνες. Κράτησα την αναλογία και έτρεψα τις μονάδες πρώτα σε δοσομετρικές κούπες (250ml) και μετά σε gr και ml.
Παρέλειψα το σιρόπι, δεν αύξησα την ζάχαρη, και την φάγαμε σαν κέικ! Μας άρεσε και σίγουρα θα την σιροπιάσω την επόμενη φορά!!
Πολύ ωραία ιδέα η μετατροπή σε κέικ καρυδιού! άλλο γλυκό βέβαια, αλλά υποθέτω νόστιμο! Θα χαρώ να σας αρέσει και σιροπιασμένη!