Το υπέροχο κόκκινο!
Όλα ίσα και αυτή τη φορά όλα ήταν 250… Έτσι λέει η συνταγή μου την αναλογία για το λικέρ φράουλα γιατί δεν θέλω περισσότερο, προτιμώ πολλές γεύσεις και από λίγο. Λικέρ φράουλα λοιπόν η σημερινή ανάρτηση. Με τη μέθοδο που έχω καθιερώσει τα τελευταία χρόνια στα λικέρ και που θεωρώ ότι δίνει καλύτερα αποτελέσματα.
Η παραδοσιακή μέθοδος ήταν φρούτα και αλκοόλ και ζάχαρη στον ήλιο. Αυτήν ξέραμε αυτήν εμπιστευόμαστε ;-). Επειδή όμως σε κάποιους από μας αρέσουν οι πειραματισμοί, όλο και δοκιμάζουμε καινούρια πράγματα. Νέα υλικά, νέες μέθοδοι, άλλοτε με καλύτερη κι άλλοτε με χειρότερη έκβαση.
Στα λικέρ μου τα τελευταία χρόνια ακολουθώ τη «σκοτεινή» οδό. Το φρούτο ανακατεύεται με το αλκοόλ και με λίγη ή καθόλου ζάχαρη, και στο τέλος το εκχύλισμα αραιώνεται με ένα αραιό σιρόπι. Οι διαφορές είναι δύο. Αφενός η προσθήκη της ζάχαρης στο τέλος και σε μορφή σιροπιού, και αφετέρου η εκχύλιση μακριά από τον ήλιο!
Νομίζω ότι έτσι διατηρούνται πιο ατόφια τα χρώματα των φρούτων στα λικέρ και γίνονται πιο λαμπερά. Η μέθοδος «πατάει» σε ιταλικές συνταγές, αλλά επειδή εκείνοι χρησιμοποιούν οινόπνευμα ποτοποιίας που έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ από τη ρακή που είναι συνήθως η δική μου βάση λικέρ, αλλάζω τους χρόνους εκχύλισης.
Αλλά ας δούμε τη συνταγή!
Υλικά
250 gr φράουλες
250 ml ρακή
250 ml νερό
250 gr ζάχαρη
Επί το έργον
Πλένουμε τις φράουλες και τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε στραγγιστήρι. Τις κόβουμε σε κομματάκια και τις βάζουμε σε κρύο αποστειρωμένο βάζο. Προσθέτουμε τη ρακή. Κλείνουμε το βάζο και το βάζουμε σε μέρος που να μη το βλέπει ήλιος. Περιμένουμε 15-20 μέρες, να αποχρωματιστούν εντελώς οι φράουλες, ανακινώντας το κάποιες φορές (όποτε το θυμηθούμε…).
Όταν περάσει αυτό το διάστημα φτιάχνουμε με τη ζάχαρη και το νερό ένα σιρόπι ελαφρύ, δηλαδή μόλις διαλυθεί η ζάχαρη το αποσύρουμε από το μάτι και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Περνάμε από λεπτό τουλουπάνι ή φίλτρο του καφέ το αλκοόλ και το ανακατεύουμε με το σιρόπι. Το αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα μπουκάλια και περιμένουμε λίγες μέρες ακόμη πριν το καταναλώσουμε!
Παρατηρήσεις
1)Μπορούμε να ελαττώσουμε τη ζάχαρη αν δεν το θέλουμε πολύ γλυκό.
2) Για τα λικέρ συστήνω εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό, αυτό είναι καλύτερο ειδικά σε περιοχές που το νερό χλωριώνεται ή έχει πολλά άλατα. Εγώ έχω καθιερώσει το δικό μας ΖΑΡΟΣ
3)Αντί ρακής μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλο ποτό με υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς (πάνω από 40) με λευκό χρώμα και χωρίς ιδιαίτερο άρωμα. Τα ποτά με χρώμα θα χαλάσουν το τριανταφυλλένιο χρώμα του λικέρ.
4) Μπορούμε να αλλάξουμε τις ποσότητες διατηρώντας την αναλογία! Όλα ίσα σ’ αυτό το λικέρ, εκτός αν θέλουμε να ελαττώσουμε λίγο τη ζάχαρη!
Αφού σας ευχαριστήσω και για τις συνταγές σας και για τον τρόπο που τις παρουσιάζετε, θα ήθελα να “παραπονεθώ” γιατί πλέον δε μπορώ να ψάξω για ιδέες για μαγείρεμα π.χ. λαδερά, αλλά ούτε και για συγκεκριμένες συνταγές, γιατί δεν λειτουργεί το ψαχτήρι, ούτε και το ευρετήριο υπάρχει.
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Υπάρχουν κάποιες τεχνικές δυσλειτουργίες στο site τις τελευταίες μέρες που προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε. Ελπίζω ότι σύντομα θα αποκατασταθούν και θα είναι και καλύτερη η πρόσβαση στη σελίδα! Σας ευχαριστώ που το επισημάνατε. Για την ώρα, αφού πατήσετε αρχική, πάτε στο κάτω μέρος και κάντε κλικ εκεί που λέει “όλες οι συνταγές”, βγάζει το μενού των κατηγοριών που ελπίζω να σας διευκολύνει… Καλό μεσημέρι!
Απλά για ενημέρωσή σας, προσπάθησα μόλις ν’ ακολουθήσω την συμβουλή σας, αλλά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο
Αν πάτε στο κάτω μέρος της σελίδας εδώ (μετά το “είπαν για μας” ) θα δείτε τη φράση “όλες οι συνταγές”. Με κλικ εκεί, βγαίνουν όλες οι κατηγορίες: https://www.cretangastronomy.gr/%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b9%ce%ba%ce%ae/
Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκριση.