Για να απολαμβάνουμε τα χειμωνιάτικα ροφήματα!
Αυτή την εποχή είναι τα εσπεριδοειδή στις δόξες τους. Ταχρώματά και τα αρώματά τους είναι έντονα και είναι στην κατάλληλη στιγμή για να τα χρησιμοποιήσουμε σε γλυκές εφαρμογές. Από την άλλη, με τον βροχερό και υγρό καιρό, και οι ιώσεις είναι στο φόρτε τους.
Έτσι όλο και κάποιο βραστάρι χρειάζεται για να μας ζεσταίνει τα βράδια και να μαλακώνει το βήχα μας. Εποχή για βουτήματα λοιπόν και για αξιοποίηση της μυρωδάτης φλούδας των λεμονιών και των πορτοκαλιών μας! Μετά λοιπόν το κέικ λεμονιού της προηγούμενης εβδομάδας, ήρθε η ώρα για τα νόστιμα παξιμαδάκια λεμονιού αφού ξαναήρθαν στα χέρια μου φρέσκα μυρωδάτα λεμόνια!
Η συνταγή έχει τις ποσότητες των υλικών σε υποδιαιρέσεις της οκάς και το κλασικό «όσο σηκώσει» στο αλεύρι. Βλέπετε, όσες από τις παλιές συνταγές δεν είναι « με το μάτι» ή με τις «χεριές» είναι σε οκάδες και δράμια, αφού αυτή ήταν η μονάδα μέτρησης της μάζας μέχρι το 1959. Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα η οκά αντιστοιχεί σε 1282 δράμια και τα είχε 400 (τα δράμια), κάθε δράμι είναι 3,2 γραμμάρια. Αυτά τα παξιμαδάκια τα έχουμε φτιάξει πολλές φορές αλλά μόνο τώρα σκέφτηκα να μετρήσω τον όγκο των ποσοτήτων. Συνηθίζω να δίνω στο blog τα υλικά των συνταγών μου μετρημένα με την δοσομετρική κούπα, και το θεώρησα αναγκαίο.
Το λεμόνι ας τριφτεί σε πιο λεπτό τρίφτη για να μην αφήσει τα σημαδάκια του! |
Έτσι, τα 60 δράμια του γάλακτος που αντιστοιχούν σε 192 γραμμάρια, είδα ότι είναι ¾ της κούπας και τα 100 δράμια (320 γραμμάρια) της ζάχαρης βγήκαν 1,5 κούπα! Ακόμη, τα φλυτζανάκια του καφέ με τα οποία ήταν μετρημένα τα υπόλοιπα υλικά, μετατράπηκαν κι αυτά σε κούπες. Η αρχική συνταγή είχε 5 αυγά, αλλά σε παρένθεση η μητέρα μου έχει σημειώσει τη φράση «βάζω 3» και τόσα έβαλα κι εγώ.
Η ζύμη είναι εύπλαστη και προσφέρεται και για κουλουράκια παρόλο που ο τίτλος της στο τετράδιο της μητέρας μου είναι «Παξιμαδάκια
βανίλιας και λεμονιού» και σε παρένθεση (μαμάς) , ήτοι πρόκειται για συνταγή της γιαγιάς μου.
Υλικά
1 κούπα ελαιόλαδο
½ κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1,5 κούπα ζάχαρη
3 αυγά
3/4 κούπας γάλα
4-5 σωληνάκια βανίλιας ή ακόμα καλύτερα ένας λοβός βανίλιας (τα σποράκια)
Το ξύσμα και το χυμό ενός ζουμερού λεμονιού (βγήκε 50ml)
3 κουταλάκια αμμωνία (1 φακελάκι των 30 γραμμαρίων)
Περίπου 9 κούπες αλεύρι μαλακό
Επί το έργον
Σε μπολ ανάμειξης χτυπάμε με το χέρι ή με το μίξερ του χεριού το ελαιόλαδο με το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν μια πηκτή κρέμα. Προσθέτουμε τα αυγά, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Διαλύουμε την αμμωνία στο γάλα και το προσθέτουμε.
Αφήνουμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για κανένα μισάωρο και πλάθουμε κουλουράκια σε διάφορα σχήματα.
Μπορούμε να τα κόψουμε με κουπ πατ αφού πατήσουμε ελαφρά τη ζύμη με το χέρι μας ή με το ειδικό ρολό σε πάχος λίγο μεγαλύτερο από μισό εκατοστό.
Ιδανικό όμως και λιγότερο κοπιαστικό είναι να κάνουμε παξιμαδάκια μ’ αυτή τη ζύμη: Πλάθουμε κυλινδρικά ψωμάκια με διάμετρο 5-6 cm και τα κόβουμε σε φετούλες με πλάτος λίγο μεγαλύτερο από ένα εκατοστό. Τα μεταφέρουμε σε ταψί προσέχοντας να διατηρήσουν το σχήμα τους και να μη χωρίσουν οι φετούλες.
Σε κάθε περίπτωση, ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο (στη μεσαία σχάρα) τα βουτήματά μας .
Αν φτιάξουμε παξιμαδάκια, μόλις κρυώσουν τα ψωμάκια μας τόσο όσο να πιάνονται, χωρίζουμε τις φετούλες (πιθανόν να χρειαστούμε τη βοήθεια ενός μαχαιριού) και τις διπλοφουρνίζουμε στους 150 βαθμούς μέχρι να σκληρύνουν και να χρυσίσουν.
Παρατηρήσεις
1)Μη φοβάστε την αμμωνία στα γλυκά. Ειδικά τα παξιμαδάκια γίνονται πιο τραγανά και τους ταιριάζει περισσότερο από τη σόδα. Υπάρχει στα σούπερ μάρκετ στα ράφια με τα υπόλοιπα διογκωτικά ζύμης.
2)Τα κουλουράκια αυτά φουσκώνουν αρκετά γι αυτό μην τα φτιάξετε πολύ μεγάλα. Θεωρώ ότι δεν τους πηγαίνει πολύ το σουσάμι γιατί η μυρωδιά του καλύπτει την βανίλια και το λεμόνι γι αυτό δεν τα κυλάω στο σουσάμι. Μπορούμε να τα αλείψουμε με αυγό η γάλα για πιο γυαλιστερή επιφάνεια.
3)Η ζύμη πρέπει να γίνει μαλακή. Ακόμη κι αν κολλάει ελαφρά στα χέρια, μετά το ξεκούρασμα θα γίνει κανονική. Αν γίνει σφικτή, τα παξιμαδάκια θα γίνουν σκληρά και επικίνδυνα …για τα δόντια!
4)Η δόση είναι αρκετή. Έφτιαξα 2 ταψάκια κουλουράκια και θα έφτιαχνα άλλα τόσα με την υπόλοιπη που χρησιμοποίησα για παξιμαδάκια. Μπορούμε να φτιάξουμε τη μισή, χρησιμοποιώντας 2 μικρά αυγά, άλλωστε η αρχική συνταγή είχε 5 όπως έγραψα παραπάνω.
Που αναφερεις το γάλα;
Ωχ! ευχαριστώ! Σπεύδω για συμπλήρωση. Στην εισαγωγή το έγραψα και το ξέχασα στα υλικά!
Γεια σας! Για πόση ώρα τα ψήνουμε την πρώτη φορά (ως ψωμάκια);
Ανάλογα με το φούρνο και το μέγεθός τους 35 +/- 5 λεπτά περίπου. Να ροδοκοκκινίσουν και να ελέγξετε αν έχουν ροδίσει οι πάτοι τους
Ωραία και πολύ αρωματικά! Καλό βράδυ Βαγγελιώ μου!
Ευχαριστώ πολύ που συμπληρωσες το υλικό.συγνώμη αν φάνηκα αγενης.
σε διαβάζω εδώ και αρκετό καιρο, εχω μαγειρεψει τις περισσότερες συνταγές σου,όλες με μεγάλη επιτυχία.
Πολλά συγχαρητήρια.
Βαγγελιώ μου φαίνονται υπέροχα και σίγουρα μοσχοβολάνε!!!
Φιλιά!
Πολύ ωραία και μοσχομυρωδάτα! Όλα είναι όμορφα αλλά εγώ σε παξιμαδάκια θα τα έκανα!
Υπέροχα τα παξιμαδάκια σου! Το άρωμα του λεμονιού πλημμύρισε τη μπλογκογειτονιά! Μπράβο Βαγγελιώ μου!
Τί ωραία κουλουράκια Βαγγελιώ! Και μ'αρέσει που του έδωσες και ποικίλα σχήματα. Ό,τι πρέπει για το καφεδάκι!
Θέλω κι' εγώωωωω!!!
Γιατί τα δικά μου, πάνε τελειώσανε!
2 δόσεις έκανα μέσα σ' ένα 3ήμερο και εξαφανίστηκαν Βαγγελιώ μου, καθώς οι λάτρεις του αρώματος και της γεύσης του λεμονιού είναι πολύ μέσα στο σπίτι μας.
Φανταστικά φαίνονται, Βαγγελιώ μου! Κρατάω τη συνταγή, γιατί έχουν πολύ ωραία υλικά και άρωμα. Μου άρεσε και η ποικιλία των σχημάτων.
Καλό σου απόγευμα.
Τι τέλεια που φαίνονται!!! Πρέπει να είναι φανταστικά!!! Πολύ πολύ μυρωδάτα!! Πιστεύω θα μου αρέσουν πάρα πολύ!!!
Φιλάκια!!!
Να έχεις ένα όμορφο βράδυ!!!
Σε περιέλαβα στην Βόλτα στη Γειτονιά #22 🙂
Καλή εβδομάδα!!!
ο,τι γραφετε στον Κρητικο περίπλου το αγαπώ και το τιμώ!
παράλληλα είναι τόσο ευχαριστο που βάζετε και στοιχεία του πολιτισμού και της παράδοσης μας μέσα!
Θησαυρός για μένα συνταγές της μητέρας σασ ή της γιαγιάς σας!
λο΄γο κωροναιου καθόμαστε μέσα κι ασχολούμαι παραπάνω παρότι νέα ποτε΄, ούτε καν ως φοιτητρια δεν ασχολήθηκα με delivery!!!
πάντα εγώ μαγειρεύω! πρώτη φορά ασχολούμαι να γραψω κάτι, θα προσπαθήσω τις επόμενες μέρες να κάνω τα καλοριζικα παξιμαδάκια , αλλά ήθελα να κάνω και τα λεμονιου όμως δεν είναι νηστήσιμα!
Προτιμώ τα παξιμαδακια στον καφε γιατι έχουν λιγότερη ζαχαρη!, θα δοκιμάσω και την καροτόπιτα! απόψε έφτιαξα ήδη το ζυμαράκι για τις χορτόπιτες , το έβαλα στο ψυγείο και θα το ανοίξω αύριο, θα ποσπαθήσω για το φούρνο , όχι τηγανητές!!!
Εύχομαι Χρόνια πολλά για την ημέρα, καλή δύναμη συνεχίστε να παρουσιάζετε τον πολιτισμό μας μέσα από την Κρητική – Μεσογειακή γαστρονομία, απλά όπου γίνεται κανετε τον κόπο να γράφετε μικρότερες δ΄΄οσεις γιατί έτσι είναι πιο προσιτό για τον πολύ κόσμο!
Πάντα επιτυχίες , καλή δύναμη στην καθημερινότητα του Covid 19!!!
Σας ευχαριστώ πολύ για το τόσο όμορφο σχόλιο! Με συγκινήσατε που μπήκατε στον κόπο να γράψετε τόσο καλά και πολλά λόγια. Να είστε καλά, θα χαρώ πολύ να μας λέτε εντυπώσεις για ό,τι δοκιμάζετε καθώς και τις δικές σας παρεμβάσεις!