Vegan/vegetarian

Ανεβατά κουλουράκια με φυσικό προζύμι ή με μαγιά

Ανεβατά κουλουράκια με φυσικό προζύμι ή με μαγιά

Τα εύκολα!

Ο διάλογος ήταν inbox στο messenger από φίλη της σελίδας, μικρομάνα και νέα στην κουζίνα. Συνοπτικά  παραθέτω τα ερωτήματα που ήταν αφορμή για τούτα τα κουλουράκια: «Μα δεν γίνονται ανεβατά κουλουράκια χωρίς αλυσίβα; Πού να βρω στάχτη; Είμαι νέα στο προζύμι και θέλω κάτι πολύ εύκολο αν γίνεται… Και πρέπει ναι και καλά να τα ζεματίσω; Μ’ αρέσει που δεν έχουν βούτυρα και πολλή ζάχαρη και θα είναι μια χαρά για τα μικρά μου έτσι όπως είναι αφράτα και μαλακά».

Ανεβατά κουλουράκια με φυσικό προζύμι ή με μαγιά

Πώς δεν γίνονται! Και με μαγιά και με προζύμι και χωρίς αλουσιά και με χυμό του εμπορίου αν δεν υπάρχουν πορτοκάλια! Και γίνονται, και νόστιμα είναι και εμπλουτίζονται και με σταφίδες. Και το ζεμάτισμα μπορούμε να παραλείψουμε, κι εγώ όταν βιάζομαι δεν τα ζεματώ αναγκαστικά! Εκείνο που θεωρώ εκ των ων ουκ άνευ στα ανεβατά κουλουράκια είναι η χιώτικη μαστίχα παρόλο που κάποιες άλλες συνταγές και αυτήν την αντικαθιστούν με άλλα αρώματα. Εγώ βάζω μαστίχα και στα ζεματιστά και στην πρώτη συνταγή για ανεβατά κουλουράκια με μαγιά .

Ανεβατά κουλουράκια με φυσικό προζύμι ή με μαγιά

Έτσι την τελευταία φορά που ανέπιασα το προζύμι μου χρησιμοποίησα ένα μέρος για να φτιάξω αυτά τα κουλουράκια με τις προδιαγραφές που μου τέθηκαν από τη φίλη. Επειδή η αρχική συνταγή ήταν με μαγιά, άλλαξα λίγο τα υγρά της συνταγής αλλά σε γενικές γραμμές είναι το ίδιο εύκολη και με μαγιά και με προζύμι.

Ανεβατά κουλουράκια με φυσικό προζύμι ή με μαγιά

Οι χρόνοι μόνο μπορεί να διαφέρουν στα προζυμένια, γιατί όπως έχω ξαναγράψει το προζύμι κάνει τα δικά του… Αυτές τις μέρες είχαμε ζέστη και δεν πίστευα ούτε η ίδια πόσο γρήγορα έγιναν τα ανεβάσματα, παρόλο που έβαλα αναλογία προζυμιού-αλευριού 1:4. Ήταν βέβαια φρεσκοαναπιασμένο το προζύμι μου και αρκετά δυνατό.

 

Ανεβατά κουλουράκια με φυσικό προζύμι ή με μαγιά

Οι παλιές κρητικές συνταγές θέλουν προσθήκη του 1/3 των υλικών μετά το ανέπιασμα του προζυμιού, δηλαδή ανέβασμα σε 3 φάσεις της ζύμης. Εγώ ακόμη κι αυτό το περιόρισα σε 2 αφού οι ποσότητες οι δικές μου είναι πολύ πιο μικρές από τις οκάδες που έφτιαχναν στους ξυλόφουρνους! Με ένα κιλό περίπου αλεύρι που χρησιμοποίησα σ’ αυτή τη συνταγή τα 2 ανεβάσματα ήταν υπεραρκετά! Και αφράτα έγιναν, και “ωραίο πρόσωπο”*  είχαν, και πολύ νόστιμα ήταν!

Ανεβατά κουλουράκια με φυσικό προζύμι ή με μαγιά

Τολμήστε τη διαδικασία. Μπορεί να φαίνεται ότι θέλει χρόνο, αλλά στην πραγματικότητα η ενασχόληση είναι ελάχιστη, ο χρόνος χρειάζεται μόνο για τα ανεβάσματα της ζύμης. Και η γεύση αυτών των κουλουριών είναι αξεπέραστη!

Ανεβατά κουλουράκια με φυσικό προζύμι ή με μαγιά

Παρατηρήσεις

  • Αν τα φτιάξουμε με μαγιά, θα την διαλύσουμε σε 80 ml (1/3 κούπας) νερό, θα προσθέσουμε 1 κουταλιά από τη ζάχαρη και περίπου 100 gr αλεύρι (εκτός από το παραπάνω). Θα φτιάξουμε ένα χυλό και όταν φουσκώσει θα συνεχίσουμε όπως παραπάνω. Γι αυτές τις ποσότητες των υλικών θα χρειαστούμε 80-100 gr μαγιά (ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος).
  • Η ζύμη δεν πρέπει να γίνει σφικτή. Η τελική ποσότητα αλευριού εξαρτάται και από την υγρασία που έχει το προζύμι μας και μπορεί να διαφέρει μέχρι και 100 gr.  Ελπίζω να φαίνεται στις φωτογραφίες η υφή της. Όταν τη ζυμώσουμε (μετά την προσθήκη όλων των υλικών), χαράσσουμε ένα σταυρό ο οποίος χάνεται όταν έχει ανεβεί. Αν χρειαστεί αλευρώνουμε ελαφρά την επιφάνεια που θα τα πλάσουμε.
  • Αν θέλουμε να παραλείψουμε το ποτό το αντικαθιστούμε με λίγο ακόμη νερό ή πορτοκαλάδα. Εγώ αυτήν τη φορά έβαλα λικέρ από κουκούτσια δέσπολου (σαν αμαρέτο είναι) και τους πήγαινε υπέροχα!
  • Όπως έχω ξαναγράψει στις ανεβατές ζύμες και τα σιρόπια χρησιμοποιώ εμφιαλωμένο νερό ΖΑΡΟΣ. Θεωρώ ότι έχει διαφορά! Ειδικά στο ανέπιασμα του προζυμιού είναι πολύ εμφανής!

*”ωραίο πρόσωπο” λέμε ακόμη και στα αρτοσκευάσματα την εξωτερική εμφάνιση! Ειδικά τα ανεβατά μας (τσουρέκια, ψωμιά, κουλούρια) θέλουμε να έχουν στρωτή και λεία επιφάνεια, ομοιόμορφο ανέβασμα και ωραίο σχήμα!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο