Vegan/vegetarian

Ξιδάτα μανιτάρια σε ελαιόλαδο

Ξιδάτα μανιτάρια σε ελαιόλαδο

Ένα ελαφρύ τουρσί, εξαιρετικό σε εμφάνιση και γεύση!

Τα ξιδάτα μανιτάρια με ελαιόλαδο της σημερινής συνταγής, δεν είναι μόνο ένα ελαφρύ τουρσί που μπορούμε να σερβίρουμε με τα όσπριά μας. Είναι εξαιρετικό συμπλήρωμα σε σαλάτες, θαυμάσιο συνοδευτικό για ψητά κρέατα και ψάρια, αλλαντικά και τυριά. Ακόμη και σκέτα, πάνω σε μια φέτα ψωμί είναι ένα πολύ νόστιμο ορεκτικό.

Ξιδάτα μανιτάρια σε ελαιόλαδο

Πολλά λαχανικά διατηρούμε στο λάδι εμείς εδώ στην Κρήτη. Αγκινάρες, ελιές, τυριά, λιαστές ντομάτες, είναι μόνο λίγα απ’ αυτά που μου έρχονται πρώτα πρώτα στο μυαλό. Μου έλεγαν πριν λίγο καιρό και για τα μανιτάρια και είναι η αλήθεια ότι ενώ τα είχα δει κάποτε σε κατάστημα με ντελικατέσεν, δεν είχα σκεφτεί ποτέ να τα φτιάξω στο σπίτι.

Ξιδάτα μανιτάρια σε ελαιόλαδο

Το έψαξα λοιπόν λίγο και είδα ότι συνηθίζονται όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στη γειτονική Ιταλία, όπου επίσης το ελαιόλαδο εκτός του ότι χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές, έχει και τη χρήση συντηρητικού. Από ιταλικές προτάσεις σερβιρίσματος είναι και το σερβίρισμα που έκανα για τις φωτογραφίες.

Ξιδάτα μανιτάρια σε ελαιόλαδο

Μέχρι στιγμής έχω δοκιμάσει τη συνταγή με μανιτάρια πλευρώτους και ασπρομανίταρα μεγάλα και μικρά. Θα μπορούσα να πω ότι σαν γεύση μου άρεσαν περισσότερο τα πλευρώτους (τα έχω φτιάξει πολλές φορές με πλευρώτους πια), αλλά στην εμφάνιση είναι υπέροχα τα μικρά ασπρομανίταρα. Δυστυχώς οι φωτογραφίες μου δεν ήταν καλές από εκείνη την παρασκευή λόγω βλάβης της μηχανής μου κι έτσι δεν θα τα δείτε αυτήν την φορά, θα συμπληρώσω πολύ σύντομα. Σκοπεύω να φτιάξω μια τέτοια «παρτίδα» γιατί είναι πολύ ωραία διακόσμηση για τις γιορτινές μας σαλάτες!

Ξιδάτα μανιτάρια σε ελαιόλαδο

Αφού αυξομείωσα τα διάφορα συστατικά που συστήνουν σε κάποια ιταλικά κυρίως site, κατέληξα στην αναλογία 1:1:1. Για να γίνω πιο σαφής, όσα  gr μανιτάρια τόσα ml ξίδι και άλλα τόσα ml νερό. Η γεύση είναι ήπια ξιδάτη και πιπεράτη, δεν είναι ένα τουρσί ξιδάτο και βαρύ! Η ποσότητα των υλικών που δίνω, προσφέρεται για δοκιμή. Την επόμενη φορά που θα έχετε μανιτάρια, δοκιμάστε τη συνταγή. Θα εκπλαγείτε με το πόσο νόστιμα είναι κι έτσι!

Ξιδάτα μανιτάρια σε ελαιόλαδο

Αλλά ας τα δούμε αναλυτικά…

Παρατηρήσεις

  • Φτιάχνω μικρή ποσότητα, τη διατηρώ στο ψυγείο και την καταναλώνουμε σε μια εβδομάδα πάνω κάτω. Αν θέλουμε να φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα θα χρησιμοποιήσουμε κρύα αποστειρωμένα βάζα. Αν θέλουμε μπορούμε για καλύτερη κονσερβοποίηση να βράσουμε τα σφραγισμένα βάζα για 10-15 λεπτά (όπως κάνουμε εδώ για τις ντομάτες).
  • Πολλές συνταγές συστήνουν αντί δάφνη αρισμαρί (δεντρολίβανο). Το δοκίμασα σε μια από τις παρασκευές μου κι ενώ είμαι λάτρης του, δεν μπορώ να πω ότι μου άρεσε περισσότερο από τη δάφνη. Το καταγράφω όμως γιατί περί ορέξεως…
  • Αν φτιάξουμε το τουρσί με λευκά μανιτάρια «κουμπιά», καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε λευκό ξύδι για να μη χάσουν το άσπρο χρώμα τους. Θα είναι όχι μόνο γευστικά, αλλά και πολύ διακοσμητικά για τις γιορτινές μας σαλάτες.
  • Αν τα κοτσάνια από τα μανιτάρια είναι σκληρά δεν τα βάζω στο τουρσί. Τα βάζω στην κατάψυξη για άλλη χρήση (π.χ. ζωμούς λαχανικών). Ακόμη, το ελαιόλαδο από το βάζο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες. Τίποτα δεν πάει χαμένο!

Καλά να είμαστε, με υγεία και υπομονή να αντέχουμε όσα περνάμε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο