Γλυκά

Cookies με νιφάδες βρώμης, ελαιόλαδο και σταγόνες σοκολάτας

Cookies με νιφάδες βρώμης, ελαιόλαδο και σταγόνες σοκολάτας

King size cookies, με «μυστικό» επιτυχίας!

Κέρασμα υπεσχημένο από χθες στις φίλες και φίλους του facebook, για τα γενέθλια της μικρούλας μου. Το έχω «έθιμο» πια να φτιάχνω μπισκότα για τα γενέθλιά της (δείτε εδώ κι εδώ ενδεικτικά), παρόλο που η ίδια δεν δοκιμάζει τα μπισκότα των σχετικών αναρτήσεων αφού δεν είναι εδώ! Φυσικά πάντα τα ξαναφτιάχνω και όταν την έχω εδώ αφού τα αγαπά κι αυτή και η μεγάλη μας.

Cookies με νιφάδες βρώμης, ελαιόλαδο και σταγόνες σοκολάτας

Από το ένα σπίτι στο άλλο εδώ και 2 μήνες, μήπως και βρούμε κάποια σειρά, μήπως ανακτήσουμε κάποια από όσα μπορούν να ανακτηθούν μετά από την πολύ δύσκολη για την περιοχή μας περυσινή χρονιά. Ανάμεσα στα άλλα, κούτες με βιβλία και παλιά περιοδικά αλλάζουν θέσεις και αποθήκες, πάντα με τη σχετική καθυστέρηση που προκαλεί το ανακάτεμα τέτοιων κουτιών…

Cookies με νιφάδες βρώμης, ελαιόλαδο και σταγόνες σοκολάτας

Περιοδικά με συνταγές, παλιά τεύχη περιοδικών που κυκλοφορούν ακόμη αλλά και του «Μενού και άλλα», του  “Gourmet” της Ελευθεροτυπίας, και πολλών άλλων λιγότερο γνωστών! Αμέτρητα τεύχη Burda (ναι, μου άρεσε να ράβω πάλαι ποτέ…), «Εκείνη», «Πλεκτό» και «Πρακτική», κληρονομιά και από τη μάνα μου που λόγω της δουλειάς της τα μάζευε κι εκείνη. Είχε μια μικρή βιοτεχνία πλεκτών και παράλληλα κατάστημα πώλησης μαλλιών. Ακόμη μου λένε συντοπίτισσές μου και από τις γύρω περιοχές ότι από τη μάνα μου έμαθαν να πλέκουν. Δεν θα αναφερθώ εδώ στα παιδικά (και όχι μόνο…) κόμικς και τα παλιά σχολικά βιβλία, αυτά «ανακαλύφθηκαν μόλις χθες.

Cookies με νιφάδες βρώμης, ελαιόλαδο και σταγόνες σοκολάτας

 

 

Η αλήθεια είναι πως δεν μου χρειάζονται πια όλα αυτά τα περιοδικά, αλλά δεν μπορώ να τα πετάξω… Δεν ξέρω πραγματικά τι να τα κάνω!  Είναι να απορεί κανείς πώς μέσα σε λίγες δεκαετίες, γνώση που γέμιζε κιβώτια, χωρά σε ένα μικρό ηλεκτρονικό φακελάκι  στην οθόνη του υπολογιστή μας. Εντάξει δεν είναι επιστημονική γνώση, αλλά είναι γνώση χρήσιμη και αναγκαία για την καθημερινότητά μας!

Cookies με νιφάδες βρώμης, ελαιόλαδο και σταγόνες σοκολάτας

Από ένα τέτοιο «ξεφύλλισμα καθυστέρησης» προέκυψε τούτη η συνταγή, ανωνύμου ζαχαροπλάστη από περιοδικό εργόχειρου, είχαν όλα τους στήλη με συνταγές. Σπάνια αναγραφόταν το όνομα του δημιουργού των συνταγών, ειδικά στα παλιά τεύχη. Ποιός ξέρει ποιός τις έγραφε τότε και αν είχαν πράγματι δοκιμαστεί!  Μου έκανε εντύπωση το «μυστικό» που αναφερόταν (θα το δείτε παρακάτω) και γι αυτό την κράτησα!

Cookies με νιφάδες βρώμης, ελαιόλαδο και σταγόνες σοκολάτας

Επειδή πολλές νέες μαμάδες μου ζητάνε συνταγές για το κολατσιό των παιδιών, τη φωτογράφισα με το κινητό και την «αποδελτίωσα» αργότερα. Άλλαξα μόνο το λιωμένο βούτυρο σε ελαιόλαδο και γιατί είναι πιο υγιεινό και γιατί το έχω πάντα στο σπίτι. Μάλλον μου είχαν ξεφύγει όταν δημοσιεύτηκε η συνταγή, γιατί τότε δεν βρισκόταν εύκολα η καστανή ζάχαρη. Λες και θα χαλούσε ο κόσμος αν τα έφτιαχνα με λευκή! Τα έχω φτιάξει ήδη δυο φορές και όσοι τα δοκίμασαν τα βρήκαν εξαιρετικά. Εισαγόμενη η συνταγή (γι αυτό και τα ξενόγλωσσα στον τίτλο και στον υπότιτλο) αλλά προσαρμοσμένη στα καθ’ ήμάς όσο γίνεται!

Cookies με νιφάδες βρώμης, ελαιόλαδο και σταγόνες σοκολάτας

Εδώ λοιπόν τα king size cookies μου, που πιστεύω ότι θα αρέσουν σε όσους τα δοκιμάσουν και ιδιαίτερα στα παιδάκια. Για τη μικρή μου, που προς τιμήν της κάνω σήμερα την ανάρτηση, δεν έχω καμιά αμφιβολία για το ότι θα τα τσακίσει!

Παρατηρήσεις

  1. Το μείγμα μπορεί να παραμείνει στο ψυγείο από1-12 ώρες Δηλαδή μπορούμε να το φτιάξουμε αποβραδίς και να το ψήσουμε το πρωί!
  2. Η ζάχαρη μπορεί να είναι εξ ολοκλήρου λευκή ή καστανή (εγώ βάζω μισή μισή…)
  3. Τώρα τελευταία έχω καθιερώσει την υγρή βανίλια στα γλυκά μου (είναι πολύ πιο αρωματική, δοκιμάστε την αν την βρίσκετε.
  4. Ψάχνοντας αντίστοιχες συνταγές στο internet είδα ότι πολλές (όχι όλες) συστήνουν την παραμονή της ζύμης στο ψυγείο πριν το ψήσιμο. Θα το δοκιμάσω και για άλλες συνταγές με βρώμη (για άλλου είδους μπισκότα, είναι γνωστό…). Πάντως έχει τη σημασία της αυτή η διαδικασία.
  5. Υποθέτω ότι θα τους πηγαίνει η προσθήκη ξηρών καρπών ή ξηρών φρούτων (σταφίδων, κράνμπερις κλπ), και επιφυλάσσομαι να τα δοκιμάσω. Θα συμπληρώσω…

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο