Με τις σταφίδες της δημιουργίας του προζυμιού μας!
Είχατε δει την ανάρτηση της προηγούμενης Πέμπτης; Αφορούσε ένα πανεύκολο τρόπο παρασκευής προζυμιού, που υποθέτω ότι προέτρεψε πολλούς φίλους και φίλες να επιχειρήσουν να το παρασκευάσουν. Ναι, το προζύμι από σταφίδες είναι εύκολο, ζωηρό και στη χρήση δεν διαφέρει καθόλου από το γνωστό! Ας χρησιμοποιήσουμε τώρα και τις σταφίδες, σε νόστιμα νηστίσιμα ρολά σταφίδας!
Στην ουσία δεν πρόκειται για διαφορετικό προζύμι, απλά έχει επιταχυνθεί η δημιουργία των μυκήτων που προκαλούν τη ζύμωση. Όσοι λοιπόν το άρχισαν αμέσως μετά την ανάρτηση εκείνη, θα έχουν έτοιμο προζύμι σήμερα-αύριο! Και τις σταφίδες; Τι θα κάνουν τις σταφίδες; Στη σημερινή ανάρτηση έχω μια πρόταση, να φτιάξουμε νόστιμα νηστίσιμα ρολά! Εννοείται ότι γίνονται και με άλλο προζύμι, ακόμη και με μαγιά αν υπάρχει… Όπως επίσης εννοείται ότι μπορούμε να φτιάξουμε σταφιδόπιτα ή σταφιδόψωμα με τις σταφίδες!
Ίσως η τελευταία νηστίσιμη ανάρτηση γι αυτήν τη Σαρακοστή τα ρολάκια αυτά, αφού στο πρόγραμμα είναι δυο γλυκά που έχω υποσχεθεί σε φίλες. Μου τα έχουν επανειλημμένα ζητήσει αυτές τις μέρες, να μη τις ξεγελάσω… Αφήνω λοιπόν για τις επόμενες μέρες τα πασχαλινά και έχω εδώ σήμερα τα νηστίσιμα ρολά που παρεμπιπτόντως είναι και vegan για όσους απέχουν από ζωικές τροφές έτσι κι αλλιώς!
Η ποσότητα είναι μικρή, ίσα για να αξιοποιήσουμε τις σταφίδες (εγώ έβαλα και λίγες ακόμη γιατί μας αρέσουν στα αρτοσκευάσματα). Το προζύμι μου είχε αυξηθεί όπως θα είδατε με την προσθήκη και του υπόλοιπου εκχυλίσματος κι έτσι είχα αρκετό και για τα ρολά σταφίδας και για να κρατήσω!
Υλικά
130gr προζύμι
400 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και λίγο για να απλώσουμε τη ζύμη)
60 ml ελαιόλαδο
200-250 ml νερό
Ελάχιστο αλάτι
100 gr σταφίδες (και λίγες ακόμη αν θέλουμε)
80 gr ζάχαρη και 2-3 κουταλιές για τη γέμιση
1 κουταλιά κανέλα
Επί το έργον
Βάζουμε σε ένα μπολ ανάμειξης το αλεύρι, κάνουμε μια λακουβίτσα και προθέτουμε όλα τα υλικά για το ζυμάρι. Προσθέτουμε 200ml νερό στην αρχή, και μετά τα υπόλοιπα 50 ml αν χρειάζονται ώστε να έχουμε μια μαλακή ζύμη που κολλά ελαφρά στα χέρια.
Ζυμώνουμε με το χέρι ή στο μίξερ (ακόμη και το χειρός με τους μικρούς γάντζους είναι κατάλληλο), σκεπάζουμε και αφήνουμε να ανεβεί. Ο χρόνος εξαρτάται από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, αλλά δεν θα πάρει πολλή ώρα αν το προζύμι μας είναι φρεσκοαναπιασμένο.
Όταν ανεβεί, ζυμώνουμε να κατεβεί, και σε ελαφρά λαδωμένη ή αλευρωμένη επιφάνεια την απλώνουμε σε χοντρό φύλλο με τα χέρια. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα, απλώνουμε τις σταφίδες και τυλίγουμε σε ρολό.
Κόβουμε κομμάτια με πλάτος 2-2,5 cm και τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. αφήνουμε να ανεβούν και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου (αντιστάσεις, λίγο πιο κάτω από τη μέση του φούρνου). Αν χρειάζεται, στο μισάωρο καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος να μην καούν τα ρολά μας.
Είναι πολύ νόστιμα ζεστά, αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου!
Παρατηρήσεις
- Η συνταγή ήταν αυτοσχεδιασμός για να αξιοποιηθούν οι σταφίδες και να μην πάει χαμένο το προζύμι, αλλά τελικά τα ρολά μας άρεσαν, η αναλογία υλικών αποδείχτηκε πολύ καλή!
- Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και ξηρούς καρπούς στη γέμιση (τη φαντάζομαι με τριμμένο καρύδι ή αμύγδαλο ή έστω λίγο σουσάμι) αλλά μέρες που είναι φτιάχνουμε άλλα γλυκά οπότε τούτα εδώ έγιναν όσο το δυνατόν πιο λιτά!
- Έβαλα περίπου 150 gr σταφίδες (μούσκεψα για μισή ώρα και τις υπόλοιπες). Αν έχουμε ήδη προζύμι θα μουσκέψουμε τις σταφίδες που θα χρησιμοποιήσουμε και θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το νερό για να ζυμώσουμε τα ρολά.