Vegan/vegetarian

Ρολά σταφίδας με φυσικό προζύμι

Ρολά σταφίδας με φυσικό προζύμι

Με τις σταφίδες της δημιουργίας του προζυμιού μας!

Είχατε δει την ανάρτηση της προηγούμενης Πέμπτης; Αφορούσε ένα πανεύκολο τρόπο παρασκευής προζυμιού, που υποθέτω ότι προέτρεψε πολλούς φίλους και φίλες να επιχειρήσουν να το παρασκευάσουν. Ναι, το προζύμι από σταφίδες είναι εύκολο, ζωηρό και στη χρήση δεν διαφέρει καθόλου από το γνωστό! Ας χρησιμοποιήσουμε τώρα και τις σταφίδες, σε νόστιμα νηστίσιμα ρολά σταφίδας!

Ρολά σταφίδας με φυσικό προζύμι

Στην ουσία δεν πρόκειται για διαφορετικό προζύμι, απλά έχει επιταχυνθεί η δημιουργία των μυκήτων που προκαλούν τη ζύμωση. Όσοι λοιπόν το άρχισαν αμέσως μετά την ανάρτηση εκείνη, θα έχουν έτοιμο προζύμι σήμερα-αύριο! Και τις σταφίδες; Τι θα κάνουν τις σταφίδες; Στη σημερινή ανάρτηση έχω μια πρόταση, να φτιάξουμε νόστιμα νηστίσιμα ρολά! Εννοείται ότι γίνονται και με άλλο προζύμι, ακόμη και με μαγιά αν υπάρχει… Όπως επίσης εννοείται ότι μπορούμε να φτιάξουμε σταφιδόπιτα ή σταφιδόψωμα με τις σταφίδες!

Ρολά σταφίδας με φυσικό προζύμι

Ίσως η τελευταία νηστίσιμη ανάρτηση γι αυτήν τη Σαρακοστή τα ρολάκια αυτά, αφού στο πρόγραμμα είναι δυο γλυκά που έχω υποσχεθεί σε φίλες. Μου τα έχουν επανειλημμένα ζητήσει αυτές τις μέρες, να μη τις ξεγελάσω… Αφήνω λοιπόν για τις επόμενες μέρες τα πασχαλινά και έχω εδώ σήμερα τα νηστίσιμα ρολά που παρεμπιπτόντως είναι και vegan για όσους απέχουν από ζωικές τροφές έτσι κι αλλιώς!

Ρολά σταφίδας με φυσικό προζύμι

Η ποσότητα είναι μικρή, ίσα για να αξιοποιήσουμε τις σταφίδες (εγώ έβαλα και λίγες ακόμη γιατί μας αρέσουν στα αρτοσκευάσματα). Το προζύμι μου είχε αυξηθεί όπως θα είδατε με την προσθήκη και του υπόλοιπου εκχυλίσματος κι έτσι είχα αρκετό και για τα ρολά σταφίδας και για να κρατήσω!

Ρολά σταφίδας με φυσικό προζύμι

Παρατηρήσεις

  • Η συνταγή ήταν αυτοσχεδιασμός για να αξιοποιηθούν οι σταφίδες και να μην πάει χαμένο το προζύμι, αλλά τελικά τα ρολά μας άρεσαν, η αναλογία υλικών αποδείχτηκε πολύ καλή!
  • Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και ξηρούς καρπούς στη γέμιση (τη φαντάζομαι με τριμμένο καρύδι ή αμύγδαλο ή έστω λίγο σουσάμι) αλλά μέρες που είναι φτιάχνουμε άλλα γλυκά οπότε τούτα εδώ έγιναν όσο το δυνατόν πιο λιτά!
  • Έβαλα περίπου 150 gr σταφίδες (μούσκεψα για μισή ώρα και τις υπόλοιπες). Αν έχουμε ήδη προζύμι θα μουσκέψουμε τις σταφίδες που θα χρησιμοποιήσουμε και θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το νερό για να ζυμώσουμε τα ρολά.

Καλά να είμαστε, καλά να περνάμε, να αντέχουμε με υπομονή αυτό που ζούμε!

Για όσο χρειαστεί, μένουμε σπίτι!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο