Μέσα στο κρητικό εδεσματολόγιο σπουδαία θέση τόσο από νοστιμιά όσο και από διατροφική αξία έχει ο ξινόχοντρος. Είναι ένα παρασκεύασμα που συνδυάζει με μεγάλη επιτυχία την πρωτεΐνη από το γάλα και τους μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες από το αλεσμένο στάρι που περιέχει. Για να μη δημιουργείται σύγχυση, διευκρινίζω ότι χόντρο στη Κρήτη λέμε το χοντροαλεσμένο -πιο σωστά το σπασμένο- σιτάρι και το χρησιμοποιούμε σε πάρα πολλά φαγητά (θα δώσω συνταγές τους προσεχώς). Παλιότερα άλεθαν το στάρι στο χειρόμυλο, απαραίτητο εργαλείο κάθε νοικοκυριού.
Από το site:http://www.apostoloi.org (μουσειακό είδος τώρα!) |
Ο ξινόχοντρος είναι το προϊόν που προκύπτει με την ανάμειξη ξινισμένου γάλακτος και του χόντρου. Η καλύτερη εποχή για να φτιάξουμε ξινόχοντρο είναι οι μέρες του Αυγούστου. Από παλιά, τότε που η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου τηρούνταν σχεδόν καθολικά, το γάλα από τα πρόβατα και τα κατσίκια περίσσευε αυτές τις μέρες, και μια από τις πολλές χρήσεις του ήταν η παρασκευή αυτού του χαρακτηριστικού κρητικού εδέσματος. Άλλωστε οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής και τα μελτεμάκια που δεν λείπουν, βοηθούν στο να στεγνώσει σωστά, πράγμα που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρηθεί όλη τη χρονιά.
Θυμάμαι ότι όταν ήμουν παιδί η μάνα μου είχε ολόκληρους κουβάδες με γάλα που ξύνιζε και φύλαγε τον ξινόχοντρο σε κάτασπρα σακούλια σαν μαξιλάρια. Παρόλο που δεν είχαμε δικά μας ζώα, φαίνεται ότι η υπερπαραγωγή γάλατος αυτή την εποχή επέτρεπε σ’ αυτούς που είχαν να το δωρίζουν σε φίλους. Κάποιες φορές θυμάμαι ότι το αγόραζε.
Είναι ιδανικό βραδινό το χειμώνα η σούπα με ξινόχοντρο. Ιδιαίτερα νόστιμη, τόσο αν χρησιμοποιηθεί ζουμί από κάποιο κρεατικό όσο και αν βράσει σκέτος με μια ντοματούλα.
Αλλά και ζεστός, μόλις παρασκευαστεί, πασπαλισμένος με ζάχαρη είναι ένα πρωτότυπο γλύκισμα. Θυμάμαι ότι όποτε στη γειτονιά μας κάποια νοικοκυρά έφτιαχνε ξινόχοντρο, μια σεβαστή ποσότητα διαμοιράζονταν ζεστή – αν είχαν περάσει οι μέρες της νηστείας- σε όλες τις άλλες γειτόνισσες. Μάλλον υπήρχε και κάποιος υποβόσκων ανταγωνισμός για το ποιά τον έφτιαχνε καλύτερα…
Ας δούμε τώρα πώς γίνεται:
Υλικά
3 λίτρα γάλα κατσικίσιο ή πρόβειο
2 κουταλιές αλάτι
800 γραμμάρια χόντρο
1 φλυτζανάκι του ελληνικού καφέ λάδι
Επί το έργον
Βάζουμε το γάλα σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλάτι και το αφήνουμε να ξινίσει σκεπασμένο 5-6 μέρες. Εγώ άρχισα την διαδικασία Σάββατο και την Πέμπτη θεώρησα ότι ήταν έτοιμο. Στο διάστημα αυτό το ανακατεύουμε κάθε μέρα. Πρέπει να ξινίσει χωρίς να μουχλιάσει.
Όταν το γάλα έχει γίνει ξινόγαλα κοσκινίζουμε το χοντροαλεσμένο στάρι μας και κρατούμε αλεύρι που θα βγει από το κοσκίνισμα σ΄ένα μπολ. Βάζουμε το ξινισμένο γάλα να βράσει και όταν αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε σαν βροχή το στάρι ανακατεύοντας ταυτόχρονα.
Μόλις αρχίσει να ξαναβράζει προσθέτουμε και το αλεύρι που είχαμε από το κοσκίνισμα , το ανακατεύουμε δυο-τρείς γύρες, προσθέτουμε το λάδι και κλείνουμε το μάτι της κουζίνας. Ανακατεύουμε πάνω στο μάτι μέχρι να σταματήσει ο βρασμός και να απορροφηθεί το λάδι.Στο σημείο αυτό μπορούμε να δοκιμάσουμε μήπως θέλει λίγο ακόμη αλατάκι. Σκεπάζουμε τον ξινόχοντρό μας και τον αφήνουμε να τραβήξει όλα τα υγρά και να κρυώσει.
Τελείως κρύο πια, τον βγάζουμε με ένα κουτάλι σε ταψιά στρωμένα με καθαρές πετσέτες , τα σκεπάζουμε με τούλια και αφήνουμε στον ήλιο να ξεραθεί τελείως. Εγώ τον έψησα αποβραδίς οπότε τον άπλωσα το επόμενο πρωί.
Ανάλογα τον καιρό, μπορεί να πάρει 5 ή παραπάνω μέρες η διαδικασία της ξήρανσης. Κάθε μέρα γυρίζουμε τα κομματάκια ώστε να στεγνώσουν απ’ όλες τις πλευρές, και τις νύχτες τον βάζουμε μέσα στο σπίτι για να μη τον νοτίσει η υγρασία.
Μερικοί τα αφήνουν ολόκληρες τις κουταλιές, εγώ ταυτόχρονα με το γύρισμα τις έσπαζα γιατί τα μικρότερα κομμάτια χρησιμοποιούνται πιο εύκολα και στις σούπες και σε άλλα φαγητά.Τον έκανα θρουλιστό όπως λένε. Όταν ξεραθεί εντελώς τον φυλάσσουμε σε μπολ που κλείνει καλά για να μη παίρνει υγρασία. Τα τελευταία χρόνια βάζω το μπολ στο ψυγείο.Εκτός από την υπέροχη σούπα ξινόχοντρου τον προσθέτουμε και σε πολλά άλλα φαγητά.
Παρατηρήσεις
1)Αν θέλουμε να καταναλώσουμε τον ξινόχοντρο νωπό, το στάρι για τα τρία λίτρα γάλα πρέπει να είναι μόνο μισό κιλό και το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει εντελώς και να χυλώσει, ανακατεύοντας να μη πιάσει. Επίσης, παραλείπουμε το λάδι.
2) Εγώ, ήθελα και να ξεράνω τον περισσότερο αλλά ήθελα να δοκιμάσουμε και λίγο νωπό.Έβγαλα λοιπόν πριν προσθέσω το λάδι ένα βαθύ πιάτο, πρόσθεσα μισό κιλό ξινόγαλα απ’ αυτό που βρίσκουμε στο super market , το αριάνι όπως το λένε και τον έβρασα μέχρι που «έλιωσε» το στάρι. Έτσι δοκιμάσαμε και λίγο νωπό, άλλοι σκέτο και άλλοι με ζαχαρίτσα. Είναι πεντανόστιμο γλυκόξινο κρεμοειδές παρασκεύασμα που έχει φανατικούς φίλους.
3)Αλεσμένο στάρι μπορείτε να βρείτε σε όλα τα καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα ή με είδη υγιεινής διατροφής και γάλα κατσικίσιο υπάρχει πλέον και στα super markets.
Μπράβο!!!!Πρέπει να μείνουν για πάντα αυτές οι παραδοσιακές συνταγές. Οι Ελληνίδες έχουν τη δυνατότητα παρασκευής τόσων ωραίων προϊόντων που άλλες χώρες μας ζηλεύουν γιαυτό.
Χόντρο εμείς οι βόρειοι δεν φτιάχνουμε αλλά φτιάχνουμε τον τραχανά και τις χυλοπίτες.
Την άλλη βδομάδα που θα πάω στο χωριό θα φτιάξω χυλοπίτες.
Καλημέρα!!
Α! Δηλαδή δεν είναι τραχανάς; Ετσι κάτι γίνεται, γιατί τραχανάς εγώ…δεν!
καλημερα καλη μου!!!υπεροχη η αναρτηση σου!μπραβο!!!Ευχαριστουμε πολυ!!οι παραδοσιακες συνταγες πρεπει να μενουν και να τις γνωριζουν και οι επομενες γενιες….θα προσπαθησω να το φτιαξω….γιατι δεν το γνωριζα κιολας…εμεις φτιαχνουμε τραχανα…στην ηπειρο….
μοιάζει με τον τραχανά;δε μπορω να τον φάω.χάρηκα όμως το ποστ σου και τις πληροφορίες που έμαθα :)))
Ξανθή σ' ευχαριστώ.Τον ξέρω τον τραχανά των Βορείων και τον εκτιμώ δεόντως 🙂 Έχω πολύ στενή σχέση -στενότερη εξ αγχιστείας δεν γίνεται- με την Μακεδονία και η πεθερά μου ήτανε μαστόρισσα στα παραδοσιακά
Κική δεν είναι τραχανάς.Έχει άλλη γεύση αλλά παρόμοιες χρήσεις.
Ευχαριστώ Ίριδα.αν τον φτιάξεις, δοκίμασε και λίγο νωπό με ζαχαρίτσα αν σ' αρέσουν τα γλυκόξινα
Και λοιπόν;E allora? Ευχαριστώ για τα καλά λόγια μα πρέπει να τα δοκιμάσεις και τα δύο, και τον τραχανά και τον ξινόχοντρο.Είναι πολύ υγιεινά
Πολύ ωραία ανάρτηση. Έχω την τύχη να μου τον φτιαχνει η πεθερούλα μου.
Ωραιότατη περιγραφή Vita, αν και πολύ δύσκολα θα έμπαινα στην διαδικασία να τον φτιάξω μόνη μου. Ευτυχώς που υπάρχουν οι θείες που φέτος με "εξασφάλισαν" τον δικό μας Πελοπονησσιακό και έτσι είμαστε έτοιμοι για τον χειμώνα.
Πολύ ωραία ανάρτηση αν και δεν υπάρχει περίπτωση να το φτιάξω:)) Γεια στα χέρια σου όμως!
Μανουσίνα νάστε γεροί κι εσείς και η πεθερούλα σου να σας τον φτιάχνει.
Penelope καλώς όρισες και σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.Είναι ευκολότερο απ' ότι δείχνει αλλά κι εγώ δεν θα έμπαινα στη διαδικασία αν δεν το είχα δοκιμάσει.Μακάρι να είμασταν κοντά να σας φίλευα 🙂
Big mama όπως λέω στην Πηνελόπη δεν είναι δύσκολο.Μετά το ξύνισμα η διαδικασία δεν παίρνει ούτε μισή ώρα.Σε κάθε περίπτωση ευχαρίστως θα σας έκανα το τραπέζι για να σας πείσω να το φτιάξετε 🙂
Bonjour Ellada je ne savais pas que tu avais un blog, tes figues de barbarie me font baver sur le clavier lol
Tu ne sera pas surprise ma chère si un jour tu trouve une de tes recettes que je vais avoir le plaisir de testé sur mon blog
bravo ma belle bonne journée à toi
La Grèce j'espère un jour y aller pour connaitre un peu ton beau pays !
bisous
bonne journée Dieu te bénisse
Dear gastronomie, merci.Tha heureux si vous continuez à visiter mon blog
Si vous faites et certaines de mes recettes.
Je sais que des Français et utilisé le traducteur de google pour lire vos commentaires. Savez-vous anglais?
Καλά, σούπερ η συνταγή! Του χρόνου πια θα τη δοκιμάσω γιατί έχει κόπο αρκετό. Ευχαριστούμε.
Ερώτηξα ενα φουρνάρη στον Άη-Γιώργη, στο Οροπέδιο του Λασιθίου, πότε είναι έτοιμος ο ξυνόχοντρος και μου απάντησε. "Οντέ δα αφήσεις τη κουτάλα στη μέση τσι σίγλας και σταθεί ορθή, ετότεσας είναι έτοιμος ο ξυνόχοντρος"!
Ζαχαρία την ξέρω αυτή τη μέθοδο αλλά δεν έχω τόση εμπειρία ώστε να την εφαρμόζω. Το ίδιο έκανε μια θειά μου συχωρεμένη και στο πιλάφι!
πόσα κιλα ξινοχοντρος βγαινει με 3 κιλα γαλα????Άντα
Το πιστεύεις Άντα ότι δεν έχω ζυγίσει ποτέ το αποτέλεσμα; Φέτος θα το κάνω και θα το προσθέσω στο post. Γεμίζω δυο μεγαλούτσικα βάζα (μ' αρέσει να τον διατηρώ σε γυάλινο δοχείο και όχι σε πάνινα σακουλάκια). Φέτος πάντως θα τον ζυγίσω!
Επειδή το γάλα είναι σκέτη υγρασία και εξατμίζεται αυτό που θα πάρεις από Τραχανά θα είναι ακριβώς πόσα κιλά αλεύρι χρησιμοποιήσεις και ίσως λίγα γραμμάρια παραπάνω ότι μείνει από την αφυδάτωση του γάλακτος.
βραζουμε το γαλα πρι το βαλωμε να ξυνισει;
Όχι δεν χρειάζεται. Θα βράσει το ξυνόγαλο μετά.
Έβαλα το γάλα να ξυνίσει και θα φτιάξω την συνταγή σου!!!
Ελπίζω να μπορέσω να "συναγωνιστώ" τις παλιές καραβάνες του χωριού μου!!!
Θα επανέλθω,για τα διαπιστευτήρια,μόλις την κάνω και τον δοκιμάσουμε!!!
Αργυρώ Π.
Τον έφτιαξα και μοσχομύρισε ο κόσμος…θυμήθηκα πώς μύριζε το σπίτι της γιαγιάς μου,κάθε καλοκαίρι που πέρναγα στην Κρήτη.
Θα σας πώ και για τα αποτελέσματα της γεύσης όταν ετοιμαστεί και τον δοκιμάσουμε!!!
Τώρα τον έχω και στεγνώνει!!!
Αργυρώ Π.
Η συνταγή σου έφτασε στην τάξη μου, από παιδάκι, όταν μιλούσαμε για κρητική διατροφή. Σήμερα την συγκαταλέγω στο "βιβλίο συνταγών της Β' τάξης" με πολύ καμάρι. :):) Πώς γίνεται, βρε παιδί μου, και κάποια άτομα σε βοηθούν πολλές διαφορετικές χρονικές στιγμές της ζωής σου…
ευχαριστοφιλί γλυκό
Πόσο χαίρομαι Μαριλιάκι μου! Ευχαριστώ πολύ για τα πολύ γλυκά σου λόγια!
τον έφτιαξα για πρώτη φορά!!! και μάλιστα 2 φορές
μπράβο για τις αναλυτικές οδηγίες
θα ήθελα να κάνω και γλυκό τραχανά (όχι με ξινόγαλα)
υπάρχει κάποια συνταγή;
Να εισαι καλα και παντα να εχεις την ορεξη να μας δινεις αυτες τις ομορφες και πολιτημες συνταγες τις αγαπημενης και μανας ΚΡΗΤΗΣ σε ευχαριστω απο τα βαθη τις ψυχης μου!!!!!!
[…] 2) Ένα πολύ ιδιαίτερο υλικό που προσθέτουμε στη γέμιση στους ντολμάδες στην Κρήτη είναι ο χόντρος (το σπασμένο στάρι). Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ρύζι κατά ένα μέρος ή εξ ολοκλήρου με χόντρο. Η μητέρα μου λέει ότι στην κατοχή τους έφτιαχναν με σκέτο χόντρο. Είναι πολύ νόστιμοι κι έτσι.Επίσης όταν δεν νηστεύουμε βάζουμε μια χούφτα τριμμένο ξινόχοντρο. […]
[…] στο blog της, Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους , τον ξινόχοντρο παλαιότερα τον έφτιαχναν τον Αύγουστο κατά την […]
Τον έφτιαξα και εγώ ήταν υπέροχος . Τον στέγνωσα σε πολύ σιγανει θερμοκρασία στον φούρνο γιατί είναι χειμώνας. Χθες τον έφαγε η κόρη μου και μου έλεγε πως ήταν υπέροχος. Κάνει και η πεθερά της αλλά αυτός ήταν το κάτι άλλο. Σε ευχαριστώ για την υπέροχη συνταγή. Την έφτιαχνε η μαμά μου στο Γερακαρι αλλά εγώ ήμουν μικρή δεν θυμόμουν πως την έφτιαχνε. Πολλά πολλά ευχαριστώ !!!!
Ευχαριστώ πολύ που εμπιστεύτηκες τη συνταγή! Δεν έχω φτιάξει ποτέ ξινόχοντρο το Χειμώνα και η ιδέα είναι καταπληκτική! Πολύ χαίρομαι που σας Θύμισε τη μαμά σας! Να είστε καλά!
Ο Χονδρος είναι το πλιγούρι;
Έχω την εντύπωση ότι στο πλιγούρι έχουν λίγο πρωτοβράσει το στάρι πριν το αλέσουν. Πάντωςείναι σχεδόν ίδια.
Μα δεν λεει αλευρι στα υλικα
Το αλεύρι που αναφέρεται στην παρασκευή είναι αυτό που μένει από το κοσκίνισμα του σπασμένου σταριού. Ο ξινόχοντρος δεν έχει άλλο αλεύρι.
Καλησπερα. Θα ηθελα να ρωτησω ποσο καιρο περιπου διατηρειται ο ξινοχοντρος στο ψυγειο
Εννοείτε στην κατάψυξη;
Στη συντηρηση
Δεν τον έχω κρατήσει περισσότερο από 3-4 μέρες. Μετά τον αποξηραίνω ή τον βάζω στην κατάψυξη και τον ζεσταίνω με λίγο γάλα αν θέλουμε να τον φάμε σαν κρέμα
Και ο αποξηραμενος παλι στη συντηρηση;
Ο αποξηραμένος δεν χρειάζεται ψυγείο απαραίτητα. Προσωπικά τον διατηρώ σε γυάλινο βάζο στο ντουλάπι. Αν έχετε μεγάλη ποσότητα για να μην χαλάσει τον διατηρούμε και στο ψυγείο στη συντήρηση για πάνω από χρόνο!
Ευχαριστω πολυ!
εγω το φτιαχνω το ξυνοχονδο ως εξής (δεν είμαι απο την κρητη αλλα απο τήν μακεδονία)κανω γιαούρτι το στραγγίζω και ριχνω το σπασμένο σιταρι το ανακατεύω και το βάζω στο ψυγείο για μια μέρα την αλλη μέρα το κάνω μπουκιές και το στεγνώνω σε ταψιά
Ενδιαφέρων ο τρόπος σας! Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες σας!
Γεια σου Βαγγελιώ μου με τις υπέροχες συνταγές σου!
Τον έχω ξαναφτιαξει κι είναι υπεροχος, αλλά με κατσικίσιο γάλα κατευθείαν απο τη “πηγη”. Αν το φτιάξω με αυτό που πουλανε στο σουπερ μαρκετ κάνει; ή θα χάσω τη συνταγή;
Καλημέρα Ειρήνη με το ιδιαίτερα επαινετικό σχόλιο! Ευχαριστώ! Δεν θα χάσεις τη συνταγή. Θα έχει διαφορές αλλά θα γίνει! Φίλες που ζουν στο εξωτερικό μου λένε ότι χρησιμοποιούν γάλα του εμπορίου (εγώ δεν έχω φτιάξει). Προσπάθησε να βρεις πλήρες κατσικίσιο. Τώρα, πόσες μέρες θέλει για να ξυνίσει δεν ξέρω, αλλά θα δεις αφού ξέρεις πώς πρέπει να είναι όταν φτιάξουμε τον ξινόχοντρο! Καλή επιτυχία, πες μου το αποτέλεσμα αν θέλεις…
Ευχαριστούμε για αυτή την διαχρονική συνταγή. Στο ξίνισμα του κατσικίσιου γάλακτος μερικές φορές μου κόβει κ γίνεται τυρί. Τι γίνεται λάθος;
Καλημέρα σας. Πρέπει να το ανακατεύετε κάθε μέρα. Και ναι, κάποιες φορές διαχωρίζεται το στερεό μέρος, αλλά δεν πειράζει…
Σας ευχαριστώ για την απάντηση!
Ήθελα να ρωτήσω πόσες μέρες να αφήσω το γάλα να γίνει ξινόγαλα;
Αυτό εξαρτάται από τη θερμοκρασία και γενικότερα τις συνθήκες περιβάλλοντος. Δοκιμάστε το…
μπορώ να το βάλω στην κατάψυξη χωρίς να το ξερανω;
Δεν το έχω κάνει, αλλά μια φίλη μου λέει ότι διατηρεί σε μπολάκια μερίδες μαγειρέματος στην κατάψυξη και είναι μια χαρά!