Αποχαιρετώντας τον Ιούλη, για τη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου…
Άλλο ένα κέικ μπανάνας, νηστίσιμο αυτή τη φορά, που προετοιμάζεται σε χρόνο ρεκόρ! Μέχρι να φτάσει ο φούρνος στην σωστή θερμοκρασία, το μείγμα του κέικ έχει μπει στη φόρμα!
Θεωρώ τις μπανάνες το πιο εύκολο φρούτο για την παραλία. Δεν χρειάζονται πολλά τυλίγματα, δεν χρειάζεται να τις καθαρίσουμε από το σπίτι, λερώνουν λιγότερο από τα υπόλοιπα φρούτα τα παιδικά χεράκια και μουτράκια. Ειδικά οι δικές μας, οι κρητικές, έχουν και το σωστό μέγεθος. Δεν είναι τεράστιες και είναι ό,τι χρειάζεται ένα παιδάκι μετά την κούραση και το αλάτι της θάλασσας. Έτσι όταν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, και ειδικά όταν είμαστε στη θάλασσα πάντα έχω μπανάνες. Και σχεδόν πάντα περισσότερες απ’ όσες χρειάζονται!
Όταν παραωριμάσουν, προσπαθώ να βρω τρόπους να τις ξοδέψω και είναι η αλήθεια ότι ποτέ δεν πετάω μπανάνες. Ετούτες εδώ είχαν ήδη σχεδόν λιωμένες. Ήταν πεσκέσι από φίλη που έχει δικές της μπανανιές και με διαβεβαίωσε ότι ήταν εντελώς βιολογικές . Η πρότασή μου για εύκολες λύσεις (η τάρτα που έχω έχει όπως και να το κάνουμε την φασαρία της) ήταν κέικ και παγωτό (συνταγή προσεχώς).
Με το μερίδιό μου έφτιαξα και από τα δυο! Συνταγές για κέικ μπανάνας υπάρχουν ήδη δύο στη σελίδα μου (εδώ κι εδώ) , αλλά τα δύο αυγά που χρειάζονται δεν τα είχα αυτή τη φορά και οι μπανάνες μου ήταν τόσο ώριμες που δεν γινόταν να περιμένουν.
Έτσι προέκυψε αυτό το εύκολο μικρό κέικ στη λογική του κέικ μήλου που φτιάχνω στο multi. Μας άρεσε. Και άρεσε και σε φίλους που το δοκίμασαν. Άλλωστε μερικές φορές καλό είναι να κρίνει κανείς το αποτέλεσμα με βάση το κόστος και τον κόπο. Σχέση ποιότητας τιμής που λέμε… Ε, εδώ ήταν πολύ καλή!
Υλικά
250 gr μπανάνες πολύ ώριμες (3 μέτριες ήταν)
125 ml ( ½ κούπα) ελαιόλαδο
225 gr (1 κούπα) καστανή ζάχαρη
125 ml ( ½ κούπα) χυμό πορτοκαλιού (ή γάλα, αν δεν νηστεύουμε)
260 gr (1 και ¾ κούπας) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
10 gr (2 κουταλάκια του γλυκού) μπέικιν
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού κοφτό γαρύφαλλο
Προαιρετικά, 100 gr σταφίδες
Επί το έργον
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στο multi ή στο μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και τις σταφίδες. Πατάμε 2-3 φορές το κουμπί, ως ότου ανακατευτούν καλά. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι και τις σταφίδες.
Ανακατεύουμε με σπάτουλα να ενσωματωθούν και αδειάζουμε σε φόρμα μικρού μεγέθους ( η δική μου είναι η κλασική μακρόστενη σιλικόνης με διαστάσεις 24Χ11 ) . Αυτό ήταν!
Ψήνουμε για 50-60 λεπτά, στη μεσαία σχάρα. Ακολουθούμε τις γενικές οδηγίες για ψήσιμο κέικ. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο με ένα μαχαίρι. Αφήνουμε να μείνει 10 λεπτά στη φόρμα και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη αφού κρυώσει λίγο.
Παρατηρήσεις
- Η αντικατάσταση των αυγών με πολτό μπανάνας ούτως ή άλλως προτείνεται από διάφορες σελίδες vegan συνταγών. H πιο συχνή πρόταση που έχω δει είναι μισή μπανάνα / αυγό. Έτσι δεν κόστισε στην υφή του κέικ η παράλειψή τους.
- Αν δεν χρησιμοποιήσουμε φόρμα σιλικόνης καλό είναι να λαδώσουμε και να αλευρώσουμε τη φόρμα που θα το βάλουμε.
- Όπως όλα τα κέικ με νωπά φρούτα, κι αυτό εδώ διατηρεί μια υγρασία που το κάνει σαν ναέχει ελαφρά σιροπιαστεί. Αν μας αρέσουν τα πιο στεγνά κέικ, το σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος και αυξάνουμε λίγο το χρόνο ψησίματος.
- Η προσθήκη ξηρών καρπών, σοκολάτας κλπ, δεν είναι άσχημη ιδέα…
Καλό υπόλοιπο Κυριακής, καλή εβδομάδα και καλό μήνα από αύριο!
Μ’ αρεσουν αυτες οι απλες συνταγες,χωρις πολλα λιπαρα,γευστικες και οχι επιβαρυντικες για την υγεια μας.
Δεν περιγραφω αλλο! Τι γλύκα ειναι αυτη; Οχι ομως λιγωτικη… Ευχαριστούμε πολυ για τη συνταγη! Τα εφτιαξα σε θηκες μαφινς κ βγηκαν τελεια! Αλλη μια υπεροχη συνταγη σου!
Πολύ ωραία ιδέα τα ατομικά μαφινάκια! Ευχαριστώ που δοκίμασες τη συνταγή και χαίρομαι που σας άρεσε!
Για πρώτη φορά που έφτιαξα κέικ μπανάνας, νόστιμο και υγιεινό!!
Χαίρομαι που σας άρεσε!Στα προσεχή είναι ακόμη μια συνταγή που σίγουρα θα σας αρέσει!