Vegan/vegetarian

Μαρμελάδα πράσινο σύκο

Μαρμελάδα πράσινο σύκο

Με σύκα του Μάη και της Άνοιξης!

Η μαρμελάδα μου με τα καλοκαιρινά σύκα είναι από τις πιο δημοφιλείς μαρμελάδες του site, αλλά είναι η αλήθεια ότι με πράσινα ανοιξιάτικα σύκα (αυτά που φτιάχνουμε το πράσινο συκαλάκι γλυκό) δεν είχα ξαναφτιάξει! Τα έχω φτιάξει τουρσί, τα έχω φτιάξει λικέρ, (πρέπει να τα ξαναφτιάξω κάποια στιγμή για το site) αλλά μαρμελάδα με τη γνωστή έννοια έφτιαξα φέτος για πρώτη φορά.

Μαρμελάδα πράσινο σύκο

Πέτυχε! Επειδή τα συκαλάκια σε λίγες μέρες τελειώνουν (στην περιοχή μας το πολύ μέχρι τα μέσα του μήνα είναι κατάλληλα για γλυκό…), θεώρησα ότι η ανάρτηση γι αυτήν τη μαρμελάδα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε σήμερα. Αν και τώρα που το σκέφτομαι, ακόμη και λίγο πιο όψιμα να είναι τα σύκα αφού θα τα αλέσουμε που θα τα αλέσουμε, ίσως να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και αργότερα. Πιθανόν τα πιο όψιμα να χρειάζονται καθάρισμα.

Μαρμελάδα πράσινο σύκο

Την ιδέα την πήρα από σχετική ανάρτηση φίλης και για πολλά χρόνια γιατρού μου (ευχαριστώ Σούλα), που ανέφερε ότι φτιάχνει με τα πράσινα συκαλάκια και γλυκό και μαρμελάδα. Γιατί όχι, σκέφτηκα. Δεν τη ρώτησα για τη δική της μέθοδο γιατί ήδη σκάρωνα στο μυαλό μου τον τρόπο που θα την έφτιαχνα εγώ. Είναι βέβαια η εύκολη μέθοδος που χρησιμοποιώ σε όλα σχεδόν τα φρούτα. Έτσι φτιάχνω και τη μαρμελάδα με τα πορτοκάλια όταν βιάζομαι (άλλο η βελούδινη…), έτσι και τα δαμάσκηνα και τις μπουρνέλες, έτσι και τη μαρμελάδα με τα ροδάκινα και πολλά άλλα!

Μαρμελάδα πράσινο σύκο

Χωρίς ζυγίσματα, χωρίς πολλά πολλά, με όποια ποσότητα φρούτων διαθέτω! Αυτό είναι και το πλεονέκτημα της μεθόδου τούτης. Φτιάχνεις μαρμελάδα με όσα φρούτα έχεις! Αυτό έκανα και με τα πράσινα συκαλάκια μου. Από αυτά που ετοίμαζα για γλυκό προ ημερών, πήρα κάμποσα, τα άλεσα στο multi και έφτιαξα τη μαρμελάδα μου. Είναι μια αρωματική, πολύ ιδιαίτερη μαρμελάδα που εκτός από την κλασική χρήση που φαίνεται στις φωτογραφίες, προσφέρεται και για άλλους συνδυασμούς (δείτε στις παρατηρήσεις).

Μαρμελάδα πράσινο σύκο

Παρατηρήσεις

  1. Μπορούμε να ελαττώσουμε τη ζάχαρη μέχρι κατά 20% -25% της προτεινόμενης. Μεγαλύτερη μείωση σημαίνει διατήρηση στο ψυγείο.
  2. Αλέθουμε τα σύκα μέχρι το βαθμό που μας αρέσει. Το νερό που έχουν συγκρατήσει διευκολύνει το άλεσμα και είναι αρκετό για τη μαρμελάδα μας, δεν προσθέτουμε άλλο. Σε μας αρέσει να διακρίνουμε μικρά κομμάτια φρούτου αλλά για κάποιες χρήσεις, μπορεί να είναι καλύτερη η πιο βελούδινη υφή.
  3. Ο πολτός μου ήταν 2 κούπες και έβαλα 2 κούπες ζάχαρη, χυμό ενός λεμονιού και 2 σωληνάκια βανίλιας (την προτιμώ από την κανέλα στο σύκο, αλλά για τους περισσότερους είναι προτιμότερη η κανέλα οπότε για τις ποσότητες αυτές αρκεί ένα ξυλαράκι 5-6cm). Πήρε περίπου 35 λεπτά για να δέσει. Ο χρόνος δεσίματος μπορεί να διαφέρει αν τα σύκα μας έχουν συγκρατήσει περισσότερη υγρασία, ή αν ελαττώσουμε τη ζάχαρη ή αν φτιάξουμε διαφορετική ποσότητα.
  4. Η μαρμελάδα δοκιμάστηκε και με γιαούρτι και ταίριαξε πολύ. Γενικά ο συνδυασμός μαρμελάδων με γαλακτομικά και με τυριά φρέσκα ή ώριμα, είναι σχεδόν πάντα επιτυχημένος. Επίσης μπήκε σε ντρέσινγκ σαλάτας με λάδι και ξίδι και έδωσε εξαιρετική γεύση. Με δεδομένο ότι πολλοί (κι εμείς ανάμεσά τους) συνδυάζουν το παγωτό βανίλια ή μαστίχα με σύκο γλυκό, η επόμενη δοκιμή θα είναι με σπιτικό παγωτό. Επίσης όπως όλες οι μαρμελάδες μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γέμιση για ταρτάκια ή σε «διπλά» μπισκότα.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο