Με σύκα του Μάη και της Άνοιξης!
Η μαρμελάδα μου με τα καλοκαιρινά σύκα είναι από τις πιο δημοφιλείς μαρμελάδες του site, αλλά είναι η αλήθεια ότι με πράσινα ανοιξιάτικα σύκα (αυτά που φτιάχνουμε το πράσινο συκαλάκι γλυκό) δεν είχα ξαναφτιάξει! Τα έχω φτιάξει τουρσί, τα έχω φτιάξει λικέρ, (πρέπει να τα ξαναφτιάξω κάποια στιγμή για το site) αλλά μαρμελάδα με τη γνωστή έννοια έφτιαξα φέτος για πρώτη φορά.
Πέτυχε! Επειδή τα συκαλάκια σε λίγες μέρες τελειώνουν (στην περιοχή μας το πολύ μέχρι τα μέσα του μήνα είναι κατάλληλα για γλυκό…), θεώρησα ότι η ανάρτηση γι αυτήν τη μαρμελάδα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε σήμερα. Αν και τώρα που το σκέφτομαι, ακόμη και λίγο πιο όψιμα να είναι τα σύκα αφού θα τα αλέσουμε που θα τα αλέσουμε, ίσως να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και αργότερα. Πιθανόν τα πιο όψιμα να χρειάζονται καθάρισμα.
Την ιδέα την πήρα από σχετική ανάρτηση φίλης και για πολλά χρόνια γιατρού μου (ευχαριστώ Σούλα), που ανέφερε ότι φτιάχνει με τα πράσινα συκαλάκια και γλυκό και μαρμελάδα. Γιατί όχι, σκέφτηκα. Δεν τη ρώτησα για τη δική της μέθοδο γιατί ήδη σκάρωνα στο μυαλό μου τον τρόπο που θα την έφτιαχνα εγώ. Είναι βέβαια η εύκολη μέθοδος που χρησιμοποιώ σε όλα σχεδόν τα φρούτα. Έτσι φτιάχνω και τη μαρμελάδα με τα πορτοκάλια όταν βιάζομαι (άλλο η βελούδινη…), έτσι και τα δαμάσκηνα και τις μπουρνέλες, έτσι και τη μαρμελάδα με τα ροδάκινα και πολλά άλλα!
Χωρίς ζυγίσματα, χωρίς πολλά πολλά, με όποια ποσότητα φρούτων διαθέτω! Αυτό είναι και το πλεονέκτημα της μεθόδου τούτης. Φτιάχνεις μαρμελάδα με όσα φρούτα έχεις! Αυτό έκανα και με τα πράσινα συκαλάκια μου. Από αυτά που ετοίμαζα για γλυκό προ ημερών, πήρα κάμποσα, τα άλεσα στο multi και έφτιαξα τη μαρμελάδα μου. Είναι μια αρωματική, πολύ ιδιαίτερη μαρμελάδα που εκτός από την κλασική χρήση που φαίνεται στις φωτογραφίες, προσφέρεται και για άλλους συνδυασμούς (δείτε στις παρατηρήσεις).
Υλικά
Πράσινα σύκα για γλυκό
Ζάχαρη
Χυμός λεμονιού
Προαιρετικά, ξύλο κανέλας ή βανίλια
Οι ποσότητες στο “επί το έργον”.
Επί το έργον
Ετοιμάζουμε τα συκαλάκια όπως για το σύκο γλυκό (δείτε αναλυτικά την προετοιμασία τους και σε σχετικό βίντεο στο κανάλι μας στο youtube). Αφού τα ξεπικρίσουμε στο βαθμό που μας αρέσει (εγώ έκανα δυο 10λεπτα βρασίματα και τα άφησα ένα βράδυ σε κρύο νερό), τα βάζουμε στο multi ΧΩΡΙΣ να τα σφίξουμε όπως κάνουμε στο γλυκό, και τα αλέθουμε λίγα λίγα. Μετράμε τον πολτό με μια κούπα (η δική μου είναι η δοσομετρική των 250ml) και τον αδειάζουμε σε κατσαρόλα.
Προσθέτουμε ίσο όγκο ζάχαρης (όσες κούπες ήταν ο πολτός τόσες και η ζάχαρη), ανακατεύουμε καλά και βάζουμε τη μαρμελάδα μας να βράσει. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού (ανά 2 κούπες πολτό 2 κουταλιές χυμό, δηλαδή 30ml) και το άρωμα της επιλογής μας. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και βράζουμε τη μαρμελάδα μας μέχρι να δέσει. Προς το τέλος προσέχουμε να μην κολλήσει στην κατσαρόλα.
Δοκιμάζουμε το δέσιμο με τον γνωστό τρόπο (βγάζουμε λίγη σε πιατάκι και ελέγχουμε τη ρευστότητά της με το αν αφήνει «δρόμο» όταν την χωρίσουμε με ένα κουταλάκι, δείτε εδώ) ή με θερμόμετρο μαρμελάδας (στους 105ο βαθμούς πάνω κάτω, ανάλογα με το πόσο δεμένες θέλουμε τις μαρμελάδες μας). Σερβίρουμε σε αποστειρωμένα βάζα που αφήνουμε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.
Παρατηρήσεις
- Μπορούμε να ελαττώσουμε τη ζάχαρη μέχρι κατά 20% -25% της προτεινόμενης. Μεγαλύτερη μείωση σημαίνει διατήρηση στο ψυγείο.
- Αλέθουμε τα σύκα μέχρι το βαθμό που μας αρέσει. Το νερό που έχουν συγκρατήσει διευκολύνει το άλεσμα και είναι αρκετό για τη μαρμελάδα μας, δεν προσθέτουμε άλλο. Σε μας αρέσει να διακρίνουμε μικρά κομμάτια φρούτου αλλά για κάποιες χρήσεις, μπορεί να είναι καλύτερη η πιο βελούδινη υφή.
- Ο πολτός μου ήταν 2 κούπες και έβαλα 2 κούπες ζάχαρη, χυμό ενός λεμονιού και 2 σωληνάκια βανίλιας (την προτιμώ από την κανέλα στο σύκο, αλλά για τους περισσότερους είναι προτιμότερη η κανέλα οπότε για τις ποσότητες αυτές αρκεί ένα ξυλαράκι 5-6cm). Πήρε περίπου 35 λεπτά για να δέσει. Ο χρόνος δεσίματος μπορεί να διαφέρει αν τα σύκα μας έχουν συγκρατήσει περισσότερη υγρασία, ή αν ελαττώσουμε τη ζάχαρη ή αν φτιάξουμε διαφορετική ποσότητα.
- Η μαρμελάδα δοκιμάστηκε και με γιαούρτι και ταίριαξε πολύ. Γενικά ο συνδυασμός μαρμελάδων με γαλακτομικά και με τυριά φρέσκα ή ώριμα, είναι σχεδόν πάντα επιτυχημένος. Επίσης μπήκε σε ντρέσινγκ σαλάτας με λάδι και ξίδι και έδωσε εξαιρετική γεύση. Με δεδομένο ότι πολλοί (κι εμείς ανάμεσά τους) συνδυάζουν το παγωτό βανίλια ή μαστίχα με σύκο γλυκό, η επόμενη δοκιμή θα είναι με σπιτικό παγωτό. Επίσης όπως όλες οι μαρμελάδες μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γέμιση για ταρτάκια ή σε «διπλά» μπισκότα.