Μια gourmet πρόταση από ένα αξιόλογο κρητικό σεφ!
Για τον κύριο Αποστολάκη Γιάννη, το σεφ του ΜΑΙΧ , σας έχω ξαναμιλήσει . Μου κάνει την τιμή να επισκέπτεται το blog και κάνει τον κόπο να εκφράζει πολλές φορές την άποψή του για τις συνταγές μου σε emails. Μετά την ανάρτηση για την μαρμελάδα πορτοκάλι μου έστειλε την παρακάτω συνταγή για μια σάλτσα που μας ενθουσίασε.
Τη δημοσιεύω με την άδειά του βέβαια, και αξίζει τον κόπο να τη δοκιμάσετε, ιδιαίτερα αν σας αρέσουν τα γλυκόξινα ντρέσινγκς.Εγώ βρήκα άλλη μια χρήση για την αγαπημένη μου μαρμελάδα.
Αν σας αρέσει, υπάρχει ακόμη καιρός για να φτιάξετε μαρμελάδα πορτοκάλι. Τα πορτοκάλια αυτής της εποχής είναι ιδανικά.
Η δική του πρόταση είναι χρησιμοποιήσουμε τη σάλτσα σε πράσινες σαλάτες και σε παλαιωμένη γραβιέρα ή ξερό αθότυρο Κρήτης.
Για να μη πολυλογώ,και στις δύο εφαρμογές ήταν υπέροχη! Αρωματική, ευχάριστα γλυκιά, με μια ήπια πικράδα, μας άρεσε πολύ και σαν ντρέσινγκ στη σαλάτα μας και σαν σάλτσα στην γραβιέρα Κρήτης που είχαμε.
Υλικά
1 μέρος μαρμελάδα πορτοκάλι
3 μέρη ελαιόλαδο
1 μέρος ξίδι καλής ποιότητας
Λίγο αλάτι
Επί το έργον
Παραλλαγή
update 2018: εξαιρετική γίνεται η σάλτσα και με μαρμελάδα λεμόνι και με μαρμελάδα νεράντζι!Παρατηρήσεις
1) Πιστεύω ότι το συγκεκριμένο ντρέσινγκ θα πηγαίνει υπέροχα με την «πιπεράτη» γεύση της ρόκας. Δυστυχώς δεν είχα σήμερα ρόκα και θα δοκιμάσουμε το συνδυασμό άλλη φορά.
2) Έβαλα απλό ξίδι από κρασί. Δεν έβαλα βαλσάμικο για να μη γίνει γλυκό υπέρ το δέον το ντρέσινγκ μου. Εξάλλου δεν είχα άσπρο βαλσάμικο και δεν ήθελα να σκουρύνει το χρώμα του με το κόκκινο.
3) Ευχαριστώ και δημόσια τον σεφ για τη συνταγή και τις προτάσεις εφαρμογής της, αλλά κυρίως για την τιμή που μου κάνει να επισκέπτεται το blog. Οι γευστικές του προτάσεις αφορούν και την παραδοσιακή κρητική κουζίνα και την δημιουργική της εκδοχή.
Υπέροχο θα το δοκιμάσω άμεσα!!!
Καλή εβδομάδα.
Οι σάλτσες πορτοκαλιού σε σαλάτες, έχουν αρχίσει πολύ να συνηθίζονται τελευταία και κυρίως σε συνδυασμό με ρόκα και κάποιο τυρί.
Το δοκίμασα αυτό το τριήμερο σε κάποιο εστιατόριο και μας άρεσε πολύ, μάλιστα εκτός από την σάλτσα είχε και ολόκληρο πορτοκάλι!!
Ωραιότατη η πρότασή σου!!
Καλά έχω ξετρελαθεί το πορτοκάλι με το τυρί με έχει ξεσηκώσει!!
Πολύ μου αρέσει αυτό το dressing, άν βάλω ξύδι μπαλσάμικο λες να του ταιριάζει?
Φιλάκια πολλά,καλή εβδομάδα!!
Υπέροχο ντρέσινγκ είτε σε σαλάτα είτε σε τυρί.
Ταιριάζει υπέροχα.
Σίγουρα θα την δοκιμάσω.
Φιλιά
Κι εμένα μ'αρέσουν οι γλυκόξινες σάλτσες ειδικά σε σαλάτες!Χρησιμοποιούσα μερικές φορές χυμό απο πορτοκάλι,αλλά μαρμελάδα δεν το είχα σκεφτεί!Και μάλιστα έχω φτιάξει!
Ευχαριστούμε για την ωραία πρόταση!!
Πρωτότυπο!!! Θα το δοκιμάσω και θα τους βάλλω τέστ για το είδος της σάλτσας…Για να δούμε θα το καταλάβουν;;;
Αυτές οι γλοκόξινες γευσείς πολύ μου αρέσουν , και αυτή η σάλτσα θα πρέπει να είναι πολύ καλή!
καλημέρα Vita , καλή εβδομάδα 🙂
Δείχνει καταπληκτική, θα τη δοκιμάσω πάραυτα!
Yπέροχο ντρέσινγκ για σαλατίτσες!!!!! καλή εβδομάδα
Ξανθή μου είμαι βέβαιη ότι δεν σου λείπει η μαρμελάδα 🙂
Έλενα κι εγώ έχω χρησιμοποιήσει πολλές φρές χυμό πορτοκαλιού στα ντρέσινγκς.Αυτό όμως με τη μαρμελάδα γίνεται πιο κρεμώδες και είναι καλύτερο τελικά.
Εύα απέφυγα την πρώτη φορά το βαλσάμικο για να μη γίνει υπερβολικά γλυκό. Την επόμενη φορά θα το δοκιμάσω κι έτσι…
Μάριον πράγματι αξίζει να το δοκιμάσεις…
Αθηνά κι εγώ δεν είχα σκεφτεί τη μαρμελάδα! Περιμένω εντυπώσεις αν το δοκιμάσεις.
Μαρίνα όντως πρωτότυπο! Είδες εξελίξεις η κρητική κουζίνα; 🙂
Αφροδίτη αφού σου αρέσουν τα γλυκόξινα πρέπει να το δοκιμάσεις!
Κατερίνα περιμένω εντυπώσεις…
Μανουσίνα και στο τυρί και στο τυρί μη ξεχάσεις! Εμένα μου άρεσε πολύ και στο τυρί.
Έχω μια μαρμελάδα εσπεριδοειών, που με φίλεψε μια αγαπημένη… Να πάρω κι' ένα καλό κομματάκι γραβιέρα (που της έχω αδυναμία) και να του δώσω να καταλάβει!
Καλημέρα Vita μου.
Φαντάζομαι με το τυρί θα δένει πολύ ωραία, αν κρίνω από το μέλι που χρησιμοποιώ μερικές φορές.
Αλλά και σε κάποιες σαλάτες.
Να ξέρεις πολλές φορές επισκέπτομαι το μπλογκ σου αναζητώ και χαζεύω τις συνταγές σου και τον τρόπο παρουσίασης.
Φιλιά θαλασσένια.
Φτουυυυυυυυ δεν έχω μαρμελάδα!!!! θα αγοράσω μια όμως και θα δοκιμαστεί
Φιλιά
Πολύ ωραίο το dressing με τη μαρμελάδα πορτοκάλι… απίστευτη λιχουδιά ή σαλάτα μια και τα γλυκόξινα είναι τα αγαπημένα μου!!!
Πηνελόπη μου υποθέτω ότι οποιαδήποτε μαρμελάδα εσπεριδοειδών θα πηγαίνει.
Θαλασσένια μου σ' ευχαριστώ.Χαίρομαι που περνάς καλά εδώ 🙂
Asteri αξίζει πράγματι να το δοκιμάσεις.Πώς και δεν έχεις εσύ μαρμελάδα; απορώ….
Κική μου ναι είναι πολύ μυρωδάτο και ήπια γλυκόπικρο.Αν το δοκιμάσεις περιμένω εντυπώσεις…
Σίγουρα θα πάει στη ρόκα! Μπράβο και στους δύο!
Κική και με το τυρί ήταν θαυμάσια, σε διαβεβαιώνω…