Σάλτσα με μαρμελάδα πορτοκάλι (για ντρέσινγκ σαλάτας ή για τυρί)

Μια gourmet πρόταση από ένα αξιόλογο κρητικό σεφ!

Για τον κύριο Αποστολάκη Γιάννη, το σεφ του ΜΑΙΧ , σας έχω ξαναμιλήσει . Μου κάνει την τιμή να επισκέπτεται το blog και κάνει τον κόπο να εκφράζει πολλές φορές την άποψή του για τις συνταγές μου σε emails. Μετά την ανάρτηση για την μαρμελάδα πορτοκάλι μου έστειλε την παρακάτω συνταγή για μια σάλτσα που μας ενθουσίασε.

Τη δημοσιεύω με την άδειά του βέβαια, και αξίζει τον κόπο να τη δοκιμάσετε, ιδιαίτερα αν σας αρέσουν τα γλυκόξινα ντρέσινγκς.Εγώ βρήκα άλλη μια χρήση  για την αγαπημένη μου μαρμελάδα.

Αν σας αρέσει, υπάρχει ακόμη καιρός για να φτιάξετε μαρμελάδα πορτοκάλι. Τα πορτοκάλια αυτής της εποχής είναι ιδανικά.

Η δική του πρόταση είναι  χρησιμοποιήσουμε τη σάλτσα σε πράσινες σαλάτες και σε παλαιωμένη γραβιέρα ή ξερό αθότυρο Κρήτης.

 Για να μη πολυλογώ,και στις δύο εφαρμογές ήταν υπέροχη! Αρωματική, ευχάριστα γλυκιά,  με μια  ήπια πικράδα, μας άρεσε πολύ και σαν ντρέσινγκ στη σαλάτα μας και σαν σάλτσα στην γραβιέρα Κρήτης που είχαμε.

 

Υλικά:

1 μέρος μαρμελάδα πορτοκάλι
3 μέρη ελαιόλαδο
1 μέρος ξίδι καλής ποιότητας
Λίγο αλάτι

Επί το έργον:

 

 

Τήρησα τις παραπάνω αναλογίες και έβαλα 2 κουταλιές μαρμελάδα, 6 κουταλιέςλάδι και δύο κουταλιές ξίδι και λίγο αλάτι.
Βάζουμε πρώτα τη μαρμελάδα στο multi και την αλέθουμε λίγο. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
 

Παρατηρήσεις:
1) Πιστεύω ότι το συγκεκριμένο ντρέσινγκ θα πηγαίνει υπέροχα με την «πιπεράτη» γεύση της ρόκας. Δυστυχώς δεν είχα σήμερα ρόκα και θα δοκιμάσουμε το συνδυασμό άλλη φορά.
2) Έβαλα απλό ξίδι από κρασί. Δεν έβαλα βαλσάμικο για να μη γίνει γλυκό υπέρ το δέον το ντρέσινγκ μου. Εξάλλου δεν είχα άσπρο βαλσάμικο και δεν ήθελα να σκουρύνει το χρώμα του με το κόκκινο.
3) Ευχαριστώ και δημόσια τον σεφ για τη συνταγή και τις προτάσεις εφαρμογής της, αλλά κυρίως για την τιμή που μου κάνει να επισκέπτεται το blog.  Οι γευστικές του προτάσεις αφορούν και την παραδοσιακή κρητική κουζίνα και την δημιουργική της εκδοχή. 

update 2018: εξαιρετική γίνεται η σάλτσα και με μαρμελάδα λεμόνι και με μαρμελάδα νεράντζι

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Print Friendly, PDF & Email