Αυστηρά εποχική ανάρτηση!
Ποιος τα έχει δοκιμάσει και δεν τα έχει αγαπήσει; Εγώ τουλάχιστον δεν ξέρω κανένα! Τρυφερά πράσινα αμυγδαλάκια που σκάνε στο στόμα τους χυμούς του αμέστωτου πυρήνα τους και το πλημυρίζουν με όλη τη δροσιά της Άνοιξης.
Δροσερά αμύγδαλα τα λέμε, τσάγαλα πιο γνωστά… Δεμένα με παιδικές μνήμες με σκαρφαλώματα σε αμυγδαλιές ή με αναπηδήσεις για να φτάσουμε τα κλωναράκια τους τα φορτωμένα. Όσες και όσοι μεγαλώσαμε στην επαρχία, όσοι είχαμε ένα δυο δέντρα στα σύνορα των λιόφυτων ή των αμπελιών έχουμε συνήθως και την εμπειρία σχετικών γκρεμοτσακισμάτων από τέτοιες δραστηριότητες. Αμύγδαλα, μπουρνέλες και αργότερα βερίκοκα και δροσάπιδα ευθύνονται για πολλά γκρεμοτσακίσματα! Πολλές φορές την πλήρωναν και ξένα δεντράκια αλλά στην “προσωπική χρήση” σχεδόν όλοι ήταν ανεκτικοί με τα παιδιά! Στριμμένους και τσιγκούνηδες τους λογαριάζαμε όσους μας κυνηγούσαν.
Κάθε φορά που βλέπω φορτωμένη αμυγδαλιά αυτή την εποχή, εκτός από τη λαχτάρα της δοκιμής θυμάμαι την παρακάτω σκηνή από τα παιδικά μου χρόνια: εγώ και η γιαγιά μου στο δρόμο για ξωκλήσι της περιοχής να προχωρούμε κουβεντιάζοντας όμορφα και καλά! Στο πλάι του μονοπατιού ένα επίπεδο πιο πάνω από το χωματόδρομο, να κρέμονται κλαδιά από μια μυγδαλίτσα φορτωμένη τσάγαλα. Εγώ λοιπόν να ανεβαίνω στον τράφο που συγκρατούσε το χώμα του χωραφιού για να τσακομαδίσω* καμιά χούφτα.
Δεν ήταν η πρώτη φορά, ούτε η πρώτη χρονιά! Δεν ξέρω πως τα κατάφερα και γλίστρησα. Ανώδυνο πέσιμο, μόνο ματωμένα γόνατα μου άφησε… Έλα σου όμως που μια φιδάρα που κρυβόταν στις πέτρες του τράφου ανελώθηκε* και εμφανώς εκνευρισμένη απεχώρησε με ένα σούρσιμο τρομακτικό ανάμεσα στα χόρτα και βγήκε μπροστά στα πόδια της γιαγιάς μου, η οποία να σημειωθεί ότι φοβόταν υπερβολικά τα φίδια.
Εγώ το έβαλα στα πόδια αφήνοντάς τη μόνη με τον κατηραμένο όφι! Μπορεί και να της ήρθε λιποθυμία από το φόβο της γιατί όταν είδα πως δε με ακολουθούσε, επέστρεψα στον «τόπο του εγκλήματος» και τη βρήκα να κάθεται στην άκρη του δρόμου κατακίτρινη και τρομαγμένη. Ήταν από τις λίγες φορές που θυμάμαι να με μάλωσε η γιαγιά μου και δεν θα τη ξεχάσω ποτέ! Πάντα τα τσάγαλα θα συνδέονται με τούτη την ανάμνηση!
Αλλά ας το αφήσουμε αυτό κι ας πάμε στα ίδια στα αμυγδαλάκια του Απριλομάη. Αυστηρά εποχική λιχουδιά αφού όταν πια δέσει ο καρπός στο εσωτερικό τους δεν τρώγονται ολόκληρα. Είναι όμως από τα πιο νόστιμα πράγματα που μπορούμε να γευτούμε αυτή την εποχή. Η μάνα μου μού έλεγε πως τα έφτιαχναν παλιότερα ακόμα και γλυκό του κουταλιού, αλλά εγώ δεν τα έχω δοκιμάσει ως γλυκό. Πολύ συχνά όμως τη θυμάμαι να τα προσθέτει σε κάποια φαγητά, λαδερά ή και με κρέας για να ξινίσουν (την ίδια χρήση έχουν και οι μπουρνέλες οι πράσινες, πριν ωριμάσουν και γλυκάνουν). Ειδικά με αρνάκι ή κατσικάκι και σε συνδυασμό με αμπελοβλάσταρα δίνουν ένα πιάτο που θα το λέγαμε «γκουρμέ»!
Αυτή τη φορά δεν είχα αρκετά για να το φτιάξω, επιφυλάσσομαι! Τα λίγα της «τροφοσυλλογικής» βόλτας μου τα έφτιαξα τουρσί. Το είχα ξαναφτιάξει πέρυσι με τον ίδιο τρόπο (μετά από κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες που έβγαιναν πολύ αλμυρά), αλλά για κάποιους λόγους που δεν θυμάμαι τώρα δεν έγινε έγκαιρα η ανάρτησή της συνταγής οπότε αναβλήθηκε. Δεν είχε νόημα μια ανάρτηση με συνταγή στην οποία δεν θα βρισκόταν πουθενά τα υλικά παρασκευής! Είπαμε, η πρώτη ύλη είναι αυστηρά εποχής!
Υλικά
Τσάγαλα (δροσερά πράσινα αμύγδαλα, πριν γίνει ξυλώδες το περίβλημά τους)
Αλάτι
Ξίδι
Ελαιόλαδο
(οι ποσότητες παρακάτω)
Επί το έργον
Πλένουμε πολύ καλά τα αμύγδαλα και κόβουμε ένα μικρό κομματάκι από τις άκρες τους. Τα βάζουμε σε αποστειρωμένο βάζο. Φτιάχνουμε μια άλμη ως εξής: για κάθε 100 ml νερό βάζουμε 10 gr χοντρό αλάτι και τα βράζουμε να διαλυθεί το αλάτι. Όπως είναι καυτή, γεμίζουμε το βάζο με τα αμύγδαλα. Κλείνουμε το βάζο με το σκέπασμά του χωρίς να το σφίξουμε και περιμένουμε 24 ώρες.
Αδειάζουμε την άλμη και τη μετράμε με δοσομετρική κούπα, να δούμε πόσο υγρό παίρνει το βάζο μας. Φτιάχνουμε ένα διάλυμα ξιδιου-άλμης όσο είναι το υγρό που χρειαζόμαστε σε αναλογία1:1 (ή 1:2 αν δεν τα θέλουμε πολύ ξιδάτα). Βάζουμε αυτό το διάλυμα να πάρει μια βράση και γεμίζουμε ξανά το βάζο με τα αμύγδαλα αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο για να προσθέσουμε λίγο ελαιόλαδο που θα καλύψει την επιφάνεια του τουρσιού.
Σφραγίζουμε καλά το βάζο και το αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσει εντελώς. Περιμένουμε 4-5 μέρες και απολαμβάνουμε το τουρσί μας σκέτο ή σε σαλάτες (ταιριάζει πολύ με πατατοσαλάτες). Μετά το άνοιγμα του βάζου, το διατηρούμε στο ψυγείο.
Παρατηρήσεις
- Για να γίνει πιο σαφής η διαδικασία, δίνω τις ποσότητες της παραπάνω παρασκευής: έβαλα τα αμύγδαλα σε ένα βαζάκι 400ml. Το γέμισα με νερό και ήταν το νερό περίπου 200 ml. Έτσι πρόσθεσα 20 gr αλάτι. Το έβρασα και καυτό το πρόσθεσα στο βάζο με τα αμύγδαλα. Περίμενα 24 ώρες και άδειασα την πρώτη άλμη. Αφού το βάζο μου χωρούσε περίπου 200 ml υγρό, έβαλα 100 ml ξύδι σε μια κατσαρόλα με 100 ml νερό και 10 gr αλάτι αυτή τη φορά. Αφού πήραν βράση τα πρόσθεσα στο βάζο με τα αμύγδαλα. Κάλυψα με ελαιόλαδο την επιφάνεια και έκλεισα το βάζο. Το αναποδογύρισα και ήλεγξα αν έχει κλείσει καλά (δεν πρέπει να πιέζεται το καπάκι).
- Αν δεν τα θέλουμε τόσο ξιδάτα, θα βάλουμε για την ίδια ποσότητα στο τελικό διάλυμα, περίπου 70 ml ξίδι και 130 ml νερό με 13-15 gr αλάτι. Πέρυσι είχα φτιάξει 2 βάζα με διαφορετικές αναλογίες, μας άρεσαν και οι δυο εκδοχές.
- Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο αρωματικό ή μπαχαρικό, π.χ. κόκκους πιπεριού (εγώ το προτιμώ σκέτο).
- *Ανελώνω σημαίνει ενοχλώ, και *τσακομαδώ σημαίνει μαδώ με βιασύνη και άγαρμπα! Για να μη ξεχνούμε και τη ντοπιολαλιά μας…