Νόστιμη μαρμελάδα με ώριμα σύκα !
Υλικά
1 κιλό σύκα (ζυγισμένα μετά την προετοιμασία τους )
½ κιλό ζάχαρη (ή καιλιγότερη αν είναι πολύ γλυκά)
1/3 κούπας νερό ( ή κονιάκ ή λικέρ)
2 ξύλα κανέλας μήκους 3-4 εκατοστών
6 καρφάκια γαρύφαλλο
2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
Επί το έργον
Διαλέγουμε ώριμα αλλά γερά σύκα που δεν έχουν ξινίσει. Τα πλένουμε πολύ καλά και με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε το κοτσανάκι και το μπρος μέρος τους.
Τα ξεφλουδίζουμε, όσα μπορούμε. Αν το φλούδι είναι μαλακό δεν είναι απαραίτητο να βγει. Έτσι όπου μας δυσκολεύει, το παρατάμε… Τα κόβουμε σε κομμάτια (5-6), τα βάζουμε σε μεγάλη σχετικά και ανοικτή κατσαρόλα .
Πάνω τους απλώνουμε τη ζάχαρη και τα ραντίζουμε με το νερό. Αφήνουμε να μείνουν τουλάχιστον μια ώρα. Αυτά κατεβάζουν τα υγρά τους είναι αρκετά. Δένουμε σε ένα τούλι τα μυρωδικά (ή απλώς τα σκορπάμε στην κατσαρόλα). Βάζουμε τη μαρμελάδα μας σε δυνατή φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα (κατά προτίμηση).
Χαμηλώνουμε ελαφρά τη θερμοκρασία (από το 9 την κατέβασα στο 7). Προσέχουμε να μη πιάσει και όσο αρχίσουν να μαλακώνουν τα σύκα, τα κόβουμε με την κουτάλα σε πιο μικρά κομμάτια. Αν δημιουργηθεί αφρός τον αφαιρούμε με ένα κουτάλι. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει. Μου πήρε περίπου 50 λεπτά και το τελευταίο τέταρτο είχα κατεβάσει το μάτι στο 6 γιατί τιναζόταν επικίνδυνα… Λίγο πριν την κατεβάσουμε προσθέτουμε το λεμόνι και αφού πάρει μια δυο βράσεις την αποσύρουμε από το μάτι.
Αφήνουμε για κανένα μισάωρο και την σερβίρουμε σε καυτά αποστειρωμένα βάζα. Τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Διατηρείται για ολόκληρο το χρόνο.
Παρατηρήσεις
1) Η κλασική αναλογία όπως είπαμε είναι 2:1 (διπλάσιο το φρούτο). Τα σύκα μου ήταν 1400 γραμμάρια (έτοιμα), και έβαλα περίπου 600 γραμμάρια ζάχαρη επειδή ήταν ιδιαίτερα γλυκά και γευστικά.
2) Μπορούμε να την αρωματίσουμε με αμπερόριζα ή με βανίλια. Επίσης αντί νερό μπορούμε να βάλουμε κονιάκ ή κάποιο λικέρ.
3) Το δέσιμο της μαρμελάδας ελέγχεται όπως περιγράφω εδώ. Αν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής πρέπει να φτάσει στους 104-105 βαθμούς.
4) Μετά το άνοιγμα του βάζου, διατηρούμε τη μαρμελάδα στο ψυγείο.
5) Αν την θέλουμε απολύτως λεία, την βράζουμε μισή ώρα, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και την περνάμε από μύλο λαχανικών ή από το multi λίγη λίγη. Μετά, συνεχίζουμε το δέσιμό της. Πολύ εξυπηρετικό σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι το ραβδομπλέντερ γιατί δεν χρειάζεται να κρυώσει καθόλου. Απλά απομακρύνουμε από το μάτι, αλέθουμε μέσα στην κατσαρόλα .
6) Φτιάχνω μια ποσότητα λείας μαρμελάδας γιατί εξυπηρετεί στην ένωση μπισκότων, στο γλασσάρισμα κέικ κλπ.
Πολύ ωραία μαρμελάδα όντως…μου αρέσει πολύ και σε πάστα φλώρα!
Κι εμένα Λίλα! Και σε τάρτες επίσης!
πραγματικά πρόκειται για υπέροχη μαρμελάδα, συμφωνώ με το 1/3 της ζάχαρης και 1-2 μοσχοκάρφια. μετά την απόσυρση από τη φωτιά προσθέτω μαστίχα κοπανισμένη. νομίζω ότι συνδυάζονται υπέροχα.
υγ. με αφορμή της μπανανες Κρήτης κάνετε μια αναφορά στα εξωτικά φρούτα που παράγονται στην Κρήτη; αν έχετε δοκιμάσει.
Πολύ ωραία ιδέα η μαστίχα! Ούτως ή άλλως από τα αγαπημένα μου αρώματα θα τη δοκιμάσω.
Σιγά σιγά θα γίνει κι αυτό! Μέχρι και γκοτζι μπέρι αρχίσαμε να καλλιεργούμε στην Κρήτη απ' ότι μαθαίνω 🙂
Ελπίζω να δοκιμάσεις. Δυο ακόμα παρατηρήσεις: βλέπω το χρώμα της μαρμελάδας, καφετί. Πέρσι από σύκα νοτίου Ελλάδας έγινε και η δική μου έτσι, ακόμα πιο εντυπωσιακή όμως είναι όταν η ποικιλία των σύκων (δεν τα ξεχωρίζω, προκύπτει) κρατά τη μαρμελάδα λαμπερά βυσσινοκρασάτη! Επίσης, σε προζυμένια φέτα μια στρώση βουτυράτης πέτσας πρόβειου γιαουρτιού και μαστιχάτη μαρμελάδα-δε σου λέω τίποτα άλλο…
υγ. με ενδιαφέρει (πιο συγκεκριμένα) η παπάγια, ένα φανταστικό (και αποξηραμένο κυρίως), ευπαθές αλλά και φαρμακευτικό φρούτο. στην περιοχή βιάννου διάβασα παλιότερα ότι κάτι γίνεται. ευχής έργον να διατίθεται ντόπιο (στην πρωτεύουσα τουλάχιστον).
Wraio blog..kalws se vrika!!!
Καλώς όρισες andrik κι ευχαριστώ για τα καλά λόγια!
Από τις πιο ωραίες μαρμελάδες, ευτυχώς βρήκα μερικά κι έφτιαξα την πρώτη, ελπίζω και σε δεύτερη και τρίτη.
Καλό βράδυ.
Είδα τη συνταγή σου Ξανθή και μου άρεσαν τα πρωτότυπα αρώματα που χρησιμοποίησες
po pooo einai ena oneiro! tha to diksw sti mana kai episis sti giagia.
(Vita mou sou estila ena minima sto facebook alla nomizw den ta tsekareis =( imouna sti Kavala gia mia vdomada kai molis gyrisa)
Έχεις δίκιο Οζλεμ! Δεν το έχω πάρει το κολάι του του fb :-).
Είδα όμως το post σου σήμερα από την Καβάλα. Με το καλό και πιο νότια :-).
Εγώ πάλι αντίθετα από την φίλη μας την Ξανθή, δεν την έχω φτιάξει ποτέ. Ίσως γιατί δεν έχω βρεθεί και με αρκετή ποσότητα σύκων στα χέρια μου, μιας και ότι φτάνει, ο κύρης μας τα καταναλώνει άμεσα!
Πολύ ωραία φαίνεται Βαγγελιώ μου 🙂
Κι εγώ όταν έχω λίγα (πέρυσι ας πούμε δεν προλάβαμε καλά καλά να τα γευτούμε και μας τα "μαζέψανε") τα τρώω νωπά. Μπορώ να πω πως είναι ένα από τα καλύτερά μου φρούτα Πηνελόπη μου.
Η μαρμελάδα σου φαίνεται υπέροχη!! Κι έψαχνα συνταγή για μαρμελάδα σύκο! Έχουμε μπόλικα και κάπως έπρεπε να.. μειωθούν! χιχι! Θα τη δοκιμάσω άμεσα!!
Η Θάλεια είμαι εγώ;; Νομίζω ναι! Πρώτη φορά κερδίζω κάτι!! Και το ότι κερδίζω από εσένα είναι μεγάλη χαρά!! Σε παρακολουθώ αρκετό καιρό και πάντα διαβάζω τις συνταγές σου κι ας μην σχολιάζω συχνά!! Χάρηκα τώρα!!!!!
Καλό βράδυ να έχεις!!! Φιλιά!!
Θάλεια μου, η Θάλεια ναι είσαι εσύ :-). Έχεις mail…
Απώτερο παρελθόν η συκιά, οι φωνές της γιαγιάς και η μαρμελάδα της μαμάς.
Σπάνια βρίσκω έτοιμη από γυναικείους συνεταιρισμούς και την εκτιμώ δεόντως.
Πάντως, καλού-κακού, κρατώ την συνταγή της εκπληκτικής σου μαρμελάδας!
Μπορεί να πέσει καμιά συκιά στο δρόμο μου. Ποιός ξέρει!!!!
Καλό βράδυ!!
Αν κατεβείς στο νότο θα συναντάς κάθε 10 μέτρα μία Δύσπιστε και δεν θα ξέρεις τι να τα κάνεις :-).
Εξαιρετική αυτή η μαρμελάδα!!! κάθε χρόνο φτιάχνω, φέτος δεν έχω προλάβει γιατί λείπω συνέχεια, όταν γυρίσω και αν θα βρω σύκα σίγουρα θα φτιάξω.
Φιλιά πολλά.
Μαρί μακάρι να βολτάραμε κι εμείς και σύκα θα βρίσκαμε και στην επιστροφή :-). Έχεις καιρό!
γιατί τα περνάς με το μίξερ;εμενα μου αρέσει η μαρμελάδα με ολόκληρα τα φρουτα.Ειναι η αγαπημένη μου μαζί με τις φράουλες.Ειδα οτι ησασταν γεμάτοι τον Ιουλιο,σταματησα να κόψω αλλά δεν ήταν ακόμα έτοιμα κι έτσι εμεινα με να τα βλεπω 🙁
καλημερούδια
Α! δεν με διάβασες καλά :-)! Μια μικρή ποσότητα αλέθω για μπισκότα και γλασσάρισμα. Και μένα με κομματάκια μου αρέσει!
μαρμελάδα σύκο έχω φάει ουκ ολίγες φορές, αλλά σύκο με γραβιέρα δεν έχω δοκιμάσει γι'αυτό και θα το κάνω οσονούπω!
φιλιά!
Πέλα ανεπανάληπτος συνδυασμός! Να τον δοκιμάσεις οπωσδήποτε!
Καλησπέρα και από μένα χάθηκα για λίγο δύσκολο καλοκαίρι!!!τώρα επέστρεψα θα τα λέμε και πάλι πολλά φιλιά!!!!
Χρονια Πολλα για τις ημερες!!
Μου χαρισαν 3 κιλα συκα κ επειγοντως χρειαζομουν συνταγη για μαρμελαδα..!!
Ετσι κ εφτιαξα χθες την πιο πανω συνταγη σας (πρωτη φορα εφτιαξα γενικα μαρμελαδα συκο) κ μου αρεσε παρα πολυ!!Πολλα συγχαρητηρια! Πολυ μυρωδατη κ γευστικη μαρμελαδα!! Τα ξυλακια κανελας κ τα γαριφαλλακια της εδωσαν υπεροχο αρωμα κ τονο!!
Προσωπικα αφησα κ καποια μεγαλυτερα κομματακια συκου στο μειγμα.
Συγχαρητηρια με την ευκαιρια για το πολυ ωραιο blog σας!! Σας παρακολουθω συχνα!!
Ευη
Πολύ καλή η συνταγή αλλά με μια πολύ σοβαρή παρατήρηση. Δεν πρέπει ποτέ να βάζουμε τούλι μέσα στην κατσαρόλα γιατί καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται, αλλοιώνεται η δομή του πλαστικού και ευνοεί τη μετανάστευση χημικών ουσιών στο φαγητό (αυξάνει την κινητικότητα των μορίων). Πιστεύω ότι κανείς δεν θέλει να έχει μια σπιτική μαρμελάδα με χημικές ουσίες.
Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο. Αγοράζω με το μέτρο βαμβακερό τούλι-τουλάχιστον έτσι μου λένε- σαν γάζα, και ελπίζω ότι δεν έχει χημικά. Πάντως καλά κάνετε και το επισημαίνετε, να προτρέπω σε χρήση τουλουπανιού που είναι μάλλον βαμβακερό.
Όπως και να χει βέβαια, η σπιτική μαρμελάδα είναι σαφώς πιο αθώα από οποιαδήποτε βιομηχανικά…
kalispera.Molis gnwrisa tin istoselida sas kai goiteftika.Sas grafw giati dokimasa mia marmelada suko alla eixe to xrwma kai tin gefsi tou agourou sukou perasmeni sto moulti alla kai merika kommatia xontrokomena kataprasini.An gnwrizete kati tha eithela na mathw giati itan pentanostimi. Efxaristw!!!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ !ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑ ΓΡΑΨΕΙ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΑ 4 ΚΙΛΑ ΤΑΛΕΠΩΡΗΜΕΝΑ ΣΥΚΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ Η ΠΕΘΕΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΘΑ ΤΑ ΠΕΤΟΥΣΑ ΟΤΑΝ ΞΑΦΝΙΚΑ ΒΡΗΚΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΝΤΑΓΗ! ΟΜΩΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΝΑΙ ΑΡΓΑ!ΦΕΤΟΣ ΕΦΤΙΑΞΑ 5 ΚΙΛΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΞΕΤΡΕΛΑΘΕΙ ΟΛΟΙ!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!! ΣΑΣ ΓΡΑΦΩ ΑΠΟ ΑΓ ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΡΗΤΗΣ!
Ευχαριστώ πολύ για τις επισκέψεις και το σχόλιο! Χαίρομαι που την καθιέρωσες. Θα την ευχαριστηθείτε και σε άλλα γλυκά (μπισκότα, πάστα φλώρα κλπ). Να είσαι καλά. Η πόλη σου είναι από τις πιο όμορφες της Κρήτης.
Κοπελια.. παραπομπη στην παραπομπη, Ω.. παραπομπη! εισαι.
Απο την μαρμελαδα συκο, πηγα στην βερικοκο και κατεληξα στην πορτοκαλι για να δω πως "δενει" η μαρμελαδα. Και εκει ομως.. παραπομπη για την μαρμελαδα με τις μπουρνελες βλεπω, που δεν ανοιξα
Πρόσθεσα και 3 βανίλιες…..τέλειο…..
Ωωωω! Χαίρομαι που σας άρεσε! Τα δικά μου σύκα είναι όψιμα και θα τη φτιάξω αργότερα γιατί είναι από τις αγαπημένες μας. Δοκιμάστε τη και με τυράκια!
Εξαιρετική η μαρμελάδα σύκο την κάνω κάθε χρόνο , κρατάει για ένα ολόκληρο χρόνο και είναι πάντα φρέσκια και μυρωδάτη.Συγχαρητηρια στην κυρία από την Κρήτη.
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Χαίρομαι που σας αρέσει!
Νομιζετε οτι θα πετυχει αν την κανω με φρουκτοζη;;;
Καλημέρα σας! Ναι, νομίζω ότι θα πετύχει, αρκεί να διαβάσετε στο κουτί της φρουκτόζης την αντιστοιχία με την ποσότητα ζάχαρης που αντικαθιστά. Πιθανόν να μη διατηρηθεί όσο καιρό διατηρείται με τη ζάχαρη (η ζάχαρη είναι και συντηρητικό) αλλά νόστιμη θα γίνει. Διατηρείστε τη στο ψυγείο.
πολυ καλη η συνταγη σας σας ευχαριστουμε πολυ !!! την φτιαχνω καθε χρονο φετοσ εφτιαξα 6 κιλα !!! γιατι δινω στα παιδια μου και στους φλους μου !!! εχω 2 συκιες στο κηπο μου …θα μαζεψω κι αλλα και θα κανω και με κοματακια συκο …την πρωτη την αλεσα για τεσ παστα φλωρες και τα μπισκοτα …στα παιδια βεβαια αρεση να ειναι λια ….εμενα μου αρεση και οι δυο ….να ειστε παντα καλα και σας ευχαριστουμε ….τα φιλια μας και την Αγαπη μας …
[…] https://staging.cretangastronmy.gr/2012/08/%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CF%8… […]
Καλησπέρα!! Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορούμε από άγρια συκιά να φτιάξουμε μαρμελάδα …πάνε χαμένα …..
Εννοείτε τα ανώριμα πράσινα; Αυτά γίνονται γλυκό. Η μαρμελάδα θέλει ώριμα σύκα άσχετα αν είναι άγρια ή καλλιεργημένη συκιά.
Τέλεια η μαρμελάδα όμως όταν την έκλεισα στα αποστειρωμένα βάζα μετα απο λίγο έσκασαν τα καπάκια. Σαν να έβραζε μέσα στο βάζο.
Τι μπορεί να έφταιξε?
Έκανα ακριβώς ότι έλεγε η συνταγή.
Μάλλον δεν έγινε καλή κονσερβοποίηση και έπαιρναν αέρα που δημιούργησε ζύμωση. Ήταν καλά τα σκεπάσματα των βάζων; Έκλεισαν σωστά;
Έχω ξανακάνει μαρμελάδα σύκο ακολουθώντας τήν παράδοση τής γυναίκας μου χωρίς μυρωδικά. Δέν θυμόμουν την ποσότητα τού νερού καί βρήκα την ΔΙΑ.ΘΕΣΗ σας. Τί σημαίνει “κούπα”; Δωράκι ένα τετράστιχό μου καλούμενο “Ρουαγιάν”:
Τά σύκα πάλι ήλθανε
Μαζί καί οί Αναμνήσεις
Τό πόσο παιδευόσουνα
να τά μεταποιήσεις…
Η κούπα μου είναι η κλασική δοσομετρική πυρέξ κούπα και έχει χωρητικότητα 250ml. Ευχαριστούμε για το δωράκι ;-)!
πάντα παρακολουθώ τις συνταγές σου και είναι πάντα ακριβείς και προσεγμένες, μπράβο !
Ευχαριστώ πολύ για το επαινετικό σχόλιο και την εμπιστοσύνη! Να είστε καλά!
Μόλις την έκανα!! ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ!!! Χαιρετίσματα από Μοίρες Ηρακλείου!
Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη! Χαίρομαι που σας πέτυχε! Και του χρόνου. Χαιρετίσματα από Κερατόκαμπο!
Υπέροχη μαρμελάδα την συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους φίλους μου που την έχουν δοκιμάσει. Εγώ βάζω και βανίλια και brandy . κατα λάθος μπήκαν και τα δύο όμως μας άρεσε.
Bravo σας για όλες τις συνταγές. ❤️
Μπράβο
Σας ευχαριστώ πολύ! Υπέροχος συνδυασμός!