Χρώματα κι αρώματα εις διπλούν!
μαρμελάδες .
τις αγοράσω και δεν είναι ιδιαίτερα φθηνές…). Βλέπετε κανείς από τη γειτονιά μας δεν έχει δέντρο με βανίλιες!
Υλικά
Για κάθε 40-50 δαμάσκηνα (ανάλογα με το μέγεθος)
3/4 κούπας νερό
Ζάχαρη ( ποσότητα στο «επί το έργον»)
Χυμό μισού ζουμερού λεμονιού
2 σωληνάκια βανίλιας ή 2 κλαδάκια αμπερόζα (αμπερόριζα)
Επί το έργον
Πλένουμε τα δαμάσκηνα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το νερό. Μόλις πάρουν βράση , σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε το μάτι στο μισό (στη δική μου κουζίνα από το 9 το κατεβάζω στο 4). Σε 5-10 λεπτά θα έχουν κατεβάσει αρκετά υγρά τα φρούτα μας. Αυξάνουμε στο 6 και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να διαλύονται τα δαμάσκηνα με το άγγιγμα ενός κουταλιού. Αυτό θα πάρει άλλα 10-15 λεπτά. Αποσύρουμε από το μάτι και αφήνουμε να έλθουν σε θερμοκρασία που να πιάνονται με το χέρι.
Τότε βγάζουμε τα κουκούτσια και «ζυμώνουμε» τα φρούτα με το χέρι η με ένα πιρούνι ώστε να πολτοποιηθούν όσο μας αρέσει. Μετράμε τον πολτό με μια κούπα και τον βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
Προσθέτουμε ζάχαρη σε αναλογία 4:3. Δηλαδή για κάθε 4 κούπες πολτό 3 κούπες ζάχαρη. Ανακατεύουμε ελαφρά (με ξύλινη κουτάλα κατά προτίμηση) και βάζουμε τη μαρμελάδα μας να βράσει . Αφαιρούμε με την κουτάλα τους αφρούς που μαζεύονται στο πλάι της κατσαρόλας προσέχοντας να μη παίρνουμε φρούτο.
Μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία (στο 6 ας πούμε αν είναι μέχρι το 9 η κουζίνα μας) και αφήνουμε τη μαρμελάδα να δέσει.
Δοκιμάζουμε τη μαρμελάδα με το γνωστό τρόπο : βάζουμε μια κουταλιά σε ένα πιατάκι, αφήνουμε να κρυώσει (ωστόσο
αποσύρουμε από το μάτι την κατσαρόλα) και χαράσσουμε ένα δρόμο με το δάκτυλό μας.
Αν ξανακλείνει αμέσως θέλει λίγο βράσιμο ακόμη . Αν διατηρείται , είναι έτοιμη. Θα πάρει περίπου 25-30 λεπτά. Λίγο πριν την κατεβάσουμε προσθέτουμε το άρωμα που μας αρέσει και το χυμό λεμονιού. Περιμένουμε 10 λεπτά να σταματήσει ο βρασμός
και σερβίρουμε σε βάζα που έχουμε αποστειρώσει . Αφήνουμε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.
Διατηρούμε σε ντουλάπι μέχρι να τα ανοίξουμε οπότε τα φυλάσσουμε στο ψυγείο.
Παρατηρήσεις
1)Από περιέργεια και για την καταγραφή της συνταγής, ζύγισα τα 33 ανοιχτόχρωμα δαμάσκηνα και τα 52 σκουρόχρωμα που είχα. Τα πρώτα ήταν περίπου 950 γραμμάρια και τα άλλα 1150 (ήταν μικρά). Και στις δύο περιπτώσεις έβαλα 3/4 δοσομετρικής κούπας νερό και η μαρμελάδα έδεσε μια χαρά.
2)Εκτός από τα κουκούτσια μπορούμε να αφαιρέσουμε και κάποιες φλούδες αν δεν μας αρέσουν. Εγώ τις αφήνω γιατί μου αρέσει η υφή της μαρμελάδας όταν τις περιέχει. Επίσης μπορούμε να αλέσουμε τον πολτό στο multi αν μας αρέσουν οι ρευστές και λείες μαρμελάδες.
3)Η ποσότητα της ζάχαρης μπορεί να ελαττωθεί στο 2:1 ( για κάθε 2 κούπες πολτό, 1 κούπα ζάχαρη) αν τα φρούτα είναι πολύ ώριμα ή αν πρόκειται να φτιάξουμε μικρή ποσότητα και δεν μας ενδιαφέρει η μακρόχρονη διατήρηση. Εγώ συνηθίζω το 3:2 (αν είναι πολύ γλυκά τα φρούτα μου) ή το 4:3 για να διατηρούνται και εκτός ψυγείου οι μαρμελάδες μου. Δυστυχώς η ζάχαρη εκτός από γλυκαντικό είναι και συντηρητικό. Εδώ όπως προανέφερα η ζάχαρη είναι τα ¾ του πολτού σε όγκο. Έτσι για τις τρεις κούπες πολτό στην πρώτη περίπτωση έβαλα 2 κούπες και 1/3 κούπας ζάχαρη και για 4 κούπες πολτό στη δεύτερη περίπτωση έβαλα 3 κούπες ζάχαρη.
4)Για τις μαρμελάδες καλό είναι να χρησιμοποιούμε σχετικά μεγάλες και βαθιές κατσαρόλες για να μη κινδυνεύουμε από επώδυνα πιτσιλίσματα…
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Υπέροχη ανάρτηση και τέλειες και οι δύο μαρμελάδες!! Λατρεύω τη μαρμελάδα δαμάσκηνο με όποια ποικιλία κι αν γίνει! Μια διευκρίνιση μόνον Βαγγελιώ μου… τι φλούδες τις πολτοποιείς μαζί με τα φρούτα;;;
Ευχαριστώ Κική. Οι φλούδες σπάνε σε κομματάκια με το βράσιμο και τις αφήνω μέσα στη μαρμελάδα. Δεν τις πολτοποιώ. Είναι τόσο λεπτές που δεν ενοχλούν. Το αντίθετο! Θέλεις να τις βρίσκεις!
Καλησπέρα. Μόλις τελείωσα το δέσιμο της μαρμελάδας βανίλιας. Πεντανόστιμη, όπως όλες οι συνταγές σου! Οι φλούδες βγήκαν στο πρώτο βράσιμο, δε χρειάστηκε να τις πολτοποιήσω. Τις βανίλιες τις ζούληξα με το χέρι. Έβαλα, όμως, 2,5 κούπες ζάχαρη στις 2 πολτό (ένεκα οι απογευματινές υπογλυκαιμίες!). Και πάλι συγχαρητήρια για το μπλογκ, οι φωτο, οι οδηγίες , ακόμα και οι παρατηρήσεις βοηθάνε απίστευτα!!! Ανυπομονώ για το επόμενο εγχείρημα! Keep up the good work!
δαμασκηνο
ΚΑΛΗΜΕΡΑ! ΤΟ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΠΕΡΟΡΙΖΑ ΠΟΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ?
Πριν από την φωτογραφία με τα αποστειρωμένα βάζα δείτε την απάντηση στο ερώτημά σας! Μπορείτε την αμπερόριζα να τη βάλετε και από την αρχή του βρασμού για πιο έντονο άρωμα αλλά το λεμόνι πάντα στο τέλος! Καλή επιτυχία!
[…] Κι όπως δεν είχα φτιάξει φέτος ακόμη την μαρμελάδα δαμάσκηνο που συνηθίζω κάθε χρόνο, η χθεσινή της παρασκευή μου […]
[…] Μαρμελάδα δαμάσκηνο, εύκολα και γρήγορα! […]
[…] Μαρμελάδα δαμάσκηνο, εύκολα και γρήγορα! […]
[…] Μαρμελάδα δαμάσκηνο, εύκολα και γρήγορα! […]
[…] Μαρμελάδα δαμάσκηνο, εύκολα και γρήγορα! […]
Τώρα που είδα τη δημοσίευση αυτή στο fb, έχω κορόμηλα στην κατσαρόλα και περιμένω να βράσουν ! Στο χωριό μου έχει πολλές “αδέσποτες” κορομηλιές και έτσι κάθε χρόνο τέτοια εποχή φιάχνω τη μαρμελάδα.Αυτό που κάνω διαφορετικά είναι ότι βάζω τα φρούτα να βράσουν σε σκεπασμένη κατσαρόλα και σε πολύ χαμηλή φωτιά χωρίς να προσθέσω καθόλου νερό,βγάζουν αυτά το δικό τους.Μετά τα περνώ από το τρυπητό των μακαρονιών και απ’εκεί και πέρα κάνω ακριβώς το ίδιο με σένα.
Εύχομαι καλό υπόλοιπο καλοκαιριού,καλή ξεκούραση και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις όμορφες συνταγές που μας προσφέρεις.Με αγάπη από το νότιο Ρέθυμνο-ναι,δίπλα από εκεί που κάηκαν φέτο….
Εγώ βοηθώ λίγο την κατάσταση με λίγο νερό για να κερδίσω χρόνο… Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού αγαπητή Νατάσσα και χαιρετισμούς από τη λίγο πιο Ανατολική πλευρά του Λιβυκού. Συμπάσχω, το έχουμε ζήσει πριν 10 χρόνια κι εδώ.