Δημοφιλείς

Μαρμελάδα δαμάσκηνο, εύκολα και γρήγορα!

Μαρμελάδα δαμάσκηνο, εύκολα και γρήγορα!

Χρώματα κι αρώματα εις διπλούν!

Οι ποικιλίες των δαμάσκηνων είναι πολλές και πολύχρωμες. Από τις κιτρινοπράσινες μπουρνέλες (ή αμπουρνέλες που λέμε μεις οι κρητικοί) ως τα πολύχρωμα κορόμηλα , και τις  εξαιρετικού χρώματος βανίλιες  και  δαμάσκηνα. Φρούτα που προσφέρονται για
μαρμελάδες .
Μαρμελάδα δαμάσκηνο, εύκολα και γρήγορα!
Έχουν  τόσο υπέροχα χρώματα που οι μαρμελάδες τους είναι και νόστιμες και κατάλληλες για γαρνίρισμα κρεμών, γιαουρτιού, μπισκότων  κλπ. Ειδικά τα δαμάσκηνα έχουν συνήθως χαμηλή τιμή οπότε ακόμη κι αν δεν έχουμε δική μας δαμασκηνιά αξίζει τη μικρή δαπάνη η μαρμελάδα τους.
Μαρμελάδα δαμάσκηνο, εύκολα και γρήγορα!
Εγώ συνήθως δεν τα αγοράζω γιατί έχω μια καλή γειτόνισσα με μια δαμασκηνιά που υπερφορτώνεται και  έχω εξασφαλίσει μερίδιο! Όπως έχω ξαναπεί στη γειτονιά μας αν κάποιου του περισσεύει κάτι το μοιράζεται ακόμη και στους δύσκολους καιρούς που ζούμε… Φέτος ειδικά είχα προμήθειες κι από άλλη φίλη με άλλης ποικιλίας δαμάσκηνα.
Έφτιαξα λοιπόν δυο διαφορετικού χρώματος μαρμελάδες δαμάσκηνο με την ίδια νοστιμιά και φυσικά την ίδια συνταγή. Άλλωστε με την ίδια συνταγή φτιάχνω και τη μαρμελάδα μου με μπουρνέλες και με βανίλιες ( λίγο σπανιότερα αυτή αφού  πρέπει να
τις αγοράσω και δεν είναι ιδιαίτερα φθηνές…). Βλέπετε κανείς από τη γειτονιά μας δεν έχει δέντρο με βανίλιες!
Μαρμελάδα δαμάσκηνο, εύκολα και γρήγορα!
Οι διαφορές στη δική μου συνταγή από τις συνταγές που έχω δει κατά καιρούς, είναι δύο :  βράζω το φρούτο με τα κουκούτσια και μετρώ τις ποσότητες με όγκο. Και οι δύο διευκολύνουν πολύ τα πράγματα και επιτρέπουν να φτιάξουμε μαρμελάδα με όσα δαμάσκηνα ή βανίλιες ή μπουρνέλες  μας περισσεύουν. Έχω φτιάξει μαρμελάδα και με 15 όλα κι όλα δαμάσκηνα κάποτε που ήθελα να γαρνίρω ένα γιαουρτογλυκό  και ήθελα κάποια μαρμελάδα με έντονο χρώμα γιατί όλες οι υπόλοιπες ήταν ανοιχτόχρωμες . Πέρα από τη διευκόλυνση, τα κουκούτσια αφήνουν ένα ιδιαίτερο άρωμα στη μαρμελάδα στον ελάχιστο χρόνο που βράζουν με το φρούτο.
Μαρμελάδα δαμάσκηνο, εύκολα και γρήγορα!
Οι φωτογραφίες της ανάρτησης είναι εις διπλούν για να δείξω τη διαφορά χρώματος. Όλα τα άλλα ήταν ίδια και για τις δύο ποικιλίες δαμάσκηνων!

Παρατηρήσεις

1)Από περιέργεια και για την καταγραφή της συνταγής,  ζύγισα τα 33 ανοιχτόχρωμα δαμάσκηνα και τα 52 σκουρόχρωμα που είχα. Τα πρώτα ήταν περίπου 950 γραμμάρια και τα άλλα 1150 (ήταν μικρά). Και στις δύο περιπτώσεις έβαλα 3/4 δοσομετρικής κούπας νερό και η μαρμελάδα έδεσε μια χαρά.

2)Εκτός από τα κουκούτσια μπορούμε να αφαιρέσουμε και κάποιες φλούδες αν δεν μας αρέσουν. Εγώ τις αφήνω γιατί μου αρέσει η υφή της μαρμελάδας όταν τις περιέχει. Επίσης μπορούμε να αλέσουμε τον πολτό στο multi αν μας αρέσουν οι ρευστές και λείες μαρμελάδες.

3)Η ποσότητα της ζάχαρης μπορεί να ελαττωθεί  στο 2:1 ( για κάθε 2 κούπες πολτό, 1 κούπα ζάχαρη) αν τα φρούτα είναι πολύ ώριμα ή αν πρόκειται να φτιάξουμε μικρή ποσότητα και δεν μας ενδιαφέρει η μακρόχρονη διατήρηση. Εγώ συνηθίζω το 3:2 (αν είναι πολύ γλυκά τα φρούτα μου) ή το  4:3 για να διατηρούνται και εκτός ψυγείου  οι μαρμελάδες μου. Δυστυχώς η ζάχαρη εκτός από γλυκαντικό είναι και συντηρητικό. Εδώ όπως προανέφερα  η ζάχαρη  είναι τα ¾ του πολτού σε όγκο. Έτσι για τις τρεις κούπες πολτό στην πρώτη περίπτωση έβαλα 2 κούπες  και 1/3 κούπας ζάχαρη και για 4 κούπες πολτό στη δεύτερη περίπτωση έβαλα 3 κούπες ζάχαρη.

4)Για τις μαρμελάδες καλό είναι να χρησιμοποιούμε  σχετικά μεγάλες και βαθιές κατσαρόλες για να μη κινδυνεύουμε από επώδυνα πιτσιλίσματα…

Καλή εβδομάδα !

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο