Λιχουδιά σε 30 λεπτά ή και λιγότερο! !
Άμα έχει κανείς ψωμάκι είναι εύκολο το στήσιμο ενός πιάτου για πρόφταση ή για χόρταση! Ειδικά στις διακοπές είναι απρόβλεπτη πολλές φορές η κατανάλωση ψωμιού κι έτσι πολλές φορές ακόμη κι αυτοί που δεν φτιάχνουν ψωμί στο σπίτι αναγκάζονται να ζυμώσουν.
Γι αυτές τις περιπτώσεις πιο εύκολα και πιο γρήγορα παρασκευάζουμε μικρά ψωμάκια χωρίς μαγιά που είναι ιδανικά και σαν πρόχειρο σνακ και για να συνοδεύσουν το φαγητό μας. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν η σημερινή συνταγή. Μπορώ να πω ότι σε μας άρεσαν περισσότερο από τα ψωμάκια με μαγιά που είχα δημοσιεύσει πριν 3 χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι κι εκείνη η δημοσίευση τέτοια πάνω κάτω εποχή ήταν!
Ετούτα εδώ έγιναν ανάρπαστα σε χρόνο ρεκόρ και δεν πρόλαβαν καλά καλά να κρυώσουν, παρόλο που και κρύα είναι πεντανόστιμα. Αν πετύχουμε όμως να βγουν από το φούρνο την ώρα που θα τα καταναλώσουμε, κι αν δεν φοβόμαστε θερμίδες ή λιπαρά και προσθέσουμε λίγο ακόμη τυρί ώστε να λιώνει όμορφα την ώρα του ξεφουρνίσματος, θα απολαύσουμε μια μοναδική λιχουδιά!
Το θυμάρι είναι στην εποχή του, σ’ όλες τις εξοχές! Κι αν δεν συνιστάται η συλλογή του από περιοχές που είναι κοντά σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας, όλο και θα το συναντήσουμε σε κάποιο καλοκαιρινό μας περίπατο για να μαζέψουμε λίγο.
Τώρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις κορφούλες με τα ανθάκια ή τα φρέσκα φυλλαράκια του, κι αργότερα λίγο αποξηραμένο. Μαζί με τη γραβιέρα είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός, και -θα μου επιτρέψετε- κατεξοχήν κρητικός!
Υλικά
230gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή μισό μισό με ολικής άλεσης (και λίγο ακόμη για το πλάσιμο)
1 κουταλιά της σούπας (15ml) μπέικιν
Ελάχιστο αλάτι
50ml ελαιόλαδο
80 gr χοντροτριμμένη γραβιέρα Κρήτης (και 2-3 κουταλιές ακόμη για το πασπάλισμα)
5-6 κορφούλες θυμάρι ή 1 κουταλάκι ξερό τριμμένο
Λίγο πιπέρι
150 ml γάλα
1 κουταλιά της σούπας (15 ml) μουστάρδα
Επί το έργον
Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Βάζουμε σε μπολ ανάμειξης το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το θυμάρι, το πιπέρι, την μουστάρδα και το τυρί. Ρίχνουμε και το γάλα ζυμώνοντας ώστε να αναμειχθούν τα υλικά μας.
Σε επιφάνεια εργασίας πασπαλισμένη με αλεύρι πατάμε μια ποσότητα ζύμης σε πάχος 1,5-2 cm και κόβουμε με κουπ πατ ψωμάκια στα σχήματα που μας αρέσουν.
Πασπαλίζουμε όταν τελειώσουμε με τριμμένη γραβιέρα και φουρνίζουμε για 15-20 λεπτά.
Σερβίρουμε ζεστά ή κρύα και συνοδεύουμε με τυρί κρέμα ή με λίγη ακόμη γραβιέρα ή με ελίτσες ή με το φαγητό μας ή απλώς σκέτα!
Παρατηρήσεις
1)Γίνονται από 12 ως 15 ψωμάκια ανάλογα με τη διάμετρο που θα τα κόψουμε.
2)Αν βάλουμε light προϊόντα (τυρί και γάλα) μειώνουμε τις θερμίδες με μια μικρή συνέπεια στη γεύση…
3) Δεν ξέρω πόσο χρόνο διατηρούνται γιατί γίνονται ανάρπαστα όπως προανέφερα. Μπορούμε να φτιάξουμε περισσότερα και να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη ψημένα ή άψητα.
4) Αν δεν σας αρέσει ή δεν μπορείτε να βρείτε θυμάρι, αντικαταστήστε το με λίγη ρίγανη!
Υπεροχα τα ψωμακια! Μου βγηκαν 16 , και αντι για να τα κοψω με κουπ πατ, τα εκανα μπαλιτσες που πριν τοποθετησω στο ταψι τις πατησα να πλατυνουν (περιπου 36γρ η μια). Επισης χρησιμοποιησα αλευρι που φουσκωνει (250γρ) αντι για το απλο συν μπεικιν και το γαλα που εβαλα ηταν κατσικισιο πληρες…το πηγε σε αλλο επιπεδο!
Χαίρομαι που σας άρεσαν! Ναι, είναι “εύελικτη” συνταγή, οπότε μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε!