Τα φρούτα είχαν ανέκαθεν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατροφή των κρητικών. Οι μελετητές λένε ότι στην Κρήτη καταναλώνονται έως και τετραπλάσιες ποσότητες φρούτων σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Άλλωστε η ντόπια παραγωγή είναι πλούσια σε φρούτα που προσφέρονται και για άμεση κατανάλωση και για την παρασκευή γλυκών και μαρμελάδων (δυστυχώς οι ντόπιες ποικιλίες είναι πλέον δυσεύρετες στην αγορά και όσοι τις καλλιεργούν το κάνουν κυρίως για δική τους χρήση).
Η συνταγή που θα σας δώσω γίνεται με μπουρνέλες κόκκινες ή κίτρινες ώριμες αλλά γερές και είναι εύκολη στην παρασκευή της μιας και δεν θέλει πολλά πολλά ζυγίσματα.Με τον ίδιο τρόπο έχω φτιάξει μαρμελάδα δαμάσκηνο και βανίλια.Τώρα χρησιμοποίησα τις λαχταριστές μπουρνέλες της φωτογραφίας που μου έφερε μια φίλη από το δέντρο της αυλής της. Δεν ξέρω αν ασε άλλα μέρη αυτά τα φρούτα έχουν άλλες ονομασίες, αλλά εμείς εδώ μπουρνέλες τα λέμε! Άντε, και οι λιγότεροι παραδοσιακόι να τα πουν κορόμηλα 😉 …
Υλικά
2 κιλά μπουρνέλες
2 ποτήρια του κρασιού νερό
Ζάχαρη (στο “επί το έργον”)
χυμό ενός λεμονιού
Επί το έργον
Πλένουμε τις μπουρνέλες και τις βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με το νερό να βράσουν.Μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε στο μισό το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν(Μού πήρε γύρω στη μισή ώρα).Αγήνουμε να κρυώσει ο πολτός μας και με τα χεράκια μας βγάζουμε τα κουκούτσια προσέχοντας μη μείνει κανένα και σπάσει κανείς το δοντάκι του…Μετράμε τον πολτό μας με κούπα ή με ποτήρι του νερού αφού τον αδειάσουμε σε μιά λεκάνη, τον ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε την ζάχαρη σε αναλογία 2 μέρη ζάχαρη για κάθε τρία μέρη πολτό.
Ξαναβάζουμε στο μάτι το μίγμα πολτού ζάχαρης , σε μέτρια θερμοκρασία, και “δένουμε” τη μαρμελάδα μας.Στην αρχή ανακατεύουμε πότε -πότε αλλά προς το τέλος συνεχώς για να μη μας πιάσει.Βάζουμε την μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα αν θέλουμε να την κρατήσουμε για το χειμώνα ή σε σχολαστικά στεγνά καθαρά βάζα και στο ψυγείο αν πρόκειται να την καταναλώσουμε άμεσα.
Παρατηρήσεις
1)Δεν βγάζουμε τα κουκούτσια πριν από το βράσιμο.Θα χάσουμε και πηκτίνη και ένα λεπτό άρωμα πικραμύγδαλου που αφήνουν στη μαρμελάδα.
2)Αν δεν έχετε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής ένας καλός τρόπος για να ελέγξετε αν έδεσε η μαρμελάδα είναι να την αφήσετε να πέσει από την κουτάλα την ώρα του ανακατέματος.Αν πέσει όλη μαζί χωρίς να ρέει, είναι δεμένη.Καλός βέβαια είναι και ο τρόπος του “δρόμου στο πιατάκι”.
Προτάσεις σερβιρίσματος (εκτός από την κλασική στη φρυγανιά): Με γιαούρτι, σε cheese cake, σε διπλά μπισκότα, σε κορμό. Η δική μου; Σε γιαούρτι 2% για ευνόητους λόγους…
Μια από τις αγαπημένες μου μαρμελάδες. Είναι τέλεια σε τσιζκέικ! Η μ΄πνη αλήθεια, είναι ότι βγάζω τα κουκούτσια. Θα το δοκιμάσω και έτσι όπως είπες.
Κική μου σ' ευχαριστώ και για το σχόλιο και για την τιμή που μου κάνεις να βάλεις σύνδεσμο για μένα στο blog σου.
καλημερα!!!!!!ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ…!!!!!ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ,,,και καλο καλοκαιρι….καλη μου!!!!
Καλώς όρισες Ίριδα.Σ' ευχαριστώ για τις ευχές και ανταποδίδω.Το blog σου με μια πρώτη ματιά είναι χάρμα και σε όψη και σε περιεχόμενο
Καλορίζικο το blog,και καλή μας όρεξη μιας και μας την άνοιξες ήδη…το βράδυ θα κάνω σφουγγάτο,γρήγορο, πεντανόστιμο και οικονομικό!!!
Σήμερα θα δοκιμάσω να κάνω μια παρτίδα απο τις βανίλιες με το δικό σου τρόπο,Vita αγαπημένη, γιατί ειμαι σίγουρη οτι θα ειναι πολύ καλή.
Καλή σου μέρα
Vita, πολύ όμορφο χρώμα έχει η μαρμελάδα σου!
Όπως λες, με ένα cheese cake θα παντρευόταν τέλεια!
Ριρή περιμένω εντυπώσεις.Ευχαριστώ για τα παινέματα 🙂
kitchenStories Ζαμπία (έτσι δεν είναι;) ναι ήταν ωραίες οι μπουρνέλες φέτος και βγήκε ένα υπέροχο ρουμπινί χρώμα.Δεν έχω πειράξει τα χρώματα της φωτογραφίας είναι τα πραγματικά
vita μου μια ερωτηση??παραπεμπτης εδω για μαρμελαδα δαμασκηνο και βγαινουν οι βανιλιες..να υποθεσω οτι γινετται με τον ιδιο τροπο η μαρμελαδα δαμασκηνο???
Απίστευτο το χρωμα! Έχω ερώτηση. Το φλουδι το καθαριζεις?
Πολύ ωραία συνταγή!!! Σας ευχαριστώ πολύ!! Ότι φτιάξω από σας πετυχαίνει!!!
Σας ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι!
Τέλεια συνταγή.
Ευχαριστώ πολύ!
καλο
Ευχαριστώ πολύ!