Μη κατηγοριοποιημένο

Μια μαρμελάδα εποχής: μαρμελάδα με μπουρνέλες

Τα φρούτα είχαν ανέκαθεν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατροφή των κρητικών.Οι μελετητές λένε ότι στην Κρήτη καταναλώνονται έως και τετραπλάσιες ποσότητες φρούτων σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.Άλλωστε η ντόπια παραγωγή είναι πλούσια σε φρούτα που προσφέρονται και για άμεση κατανάλωση και για την παρασκευή γλυκών και μαρμελάδων.(Δυστυχώς οι ντόπιες ποικιλίες είναι πλέον δυσεύρετες στην αγορά.Όσοι τις καλλιεργούν το κάνουν κυρίως για δική τους χρήση)
Η συνταγή που θα σας δώσω γίνεται με μπουρνέλες κόκκινες ή κίτρινες ώριμες αλλά γερές και είναι εύκολη στην παρασκευή της μιας και δεν θέλει πολλά πολλά ζυγίσματα.Με τον ίδιο τρόπο έχω φτιάξει μαρμελάδα δαμάσκηνο και βανίλια.Τώρα χρησιμοποίησα τις λαχταριστές μπουρνέλες της φωτογραφίας που μου έφερε μια φίλη από το δέντρο της αυλής της

Υλικά:2 κιλά μπουρνέλες
2 ποτήρια του κρασιού νερό
Ζάχαρη
χυμό ενός λεμονιού
Επί το έργον:
Πλένουμε τις μπουρνέλες και τις βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με το νερό να βράσουν.Μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε στο μισό το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν(Μού πήρε γύρω στη μισή ώρα).Αγήνουμε να κρυώσει ο πολτός μας και με τα χεράκια μας βγάζουμε τα κουκούτσια προσέχοντας μη μείνει κανένα και σπάσει κανείς το δοντάκι του…Μετράμε τον πολτό μας με κούπα ή με ποτήρι του νερού αφού τον αδειάσουμε σε μιά λεκάνη, τον ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε την ζάχαρη σε αναλογία 2 μέρη ζάχαρη για κάθε τρία μέρη πολτό.

Ξαναβάζουμε στο μάτι το μίγμα πολτού ζάχαρης , σε μέτρια θερμοκρασία, και “δένουμε” τη μαρμελάδα μας.Στην αρχή ανακατεύουμε πότε -πότε αλλά προς το τέλος συνεχώς για να μη μας πιάσει.Βάζουμε την μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα αν θέλουμε να την κρατήσουμε για το χειμώνα ή σε σχολαστικά στεγνά καθαρά βάζα και στο ψυγείο αν πρόκειται να την καταναλώσουμε άμεσα.


Συμβουλές:1)Μη βγάζετε τα κουκούτσια πριν από το βράσιμο.Θα χάσετε και πηκτίνη και ένα λεπτό άρωμα πικραμύγδαλου που αφήνουν στη μαρμελάδα.
2)Αν δεν έχετε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής ένας καλός τρόπος για να ελέγξετε αν έδεσε η μαρμελάδα είναι να την αφήσετε να πέσει από την κουτάλα την ώρα του ανακατέματος.Αν πέσει όλη μαζί χωρίς να ρέει, είναι δεμένη.Καλός βέβαια είναι και ο τρόπος του “δρόμου στο πιατάκι”.
Προτάσεις σερβιρίσματος (εκτός από την κλασική στη φρυγανιά):Με γιαούρτι, σε cheese cake, σε διπλά μπισκότα, σε κορμό.Η δική μου; Σε γιαούρτι 2% για ευνόητους λόγους…

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές