Ένα αλλιώτικο “πέστο” !
Λίγο πριν δημοσιεύσω τη συνταγή της σαλάτας με τους αροδαμούς της λεμονιάς, είχα πάρει ένα e-mail από τον κ. Αποστολάκη που μου έλεγε να δοκιμάσω στη σαλάτα
με ντομάτα , αροδαμό της ελιάς. Αργότερα μου έγραψε και για τη χρήση τους σε
πομάδα (αλοιφή) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως το πέστο, σαν γαρνίρισμα σε
πατατοσαλάτα , σε ζυμαρικά και αλλού. Έχει κάνει και σχετικό δημοσίευμα στην
εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα», όπου χρησιμοποιεί τρυφερά φύλλα ελιάς. Ο κ. Αποστολάκης προάγει την κρητική κουζίνα, τόσο στην παραδοσιακή όσο και στην δημιουργική της εκδοχή δοκιμάζοντας παραδοσιακά και νέα υλικά και αξιοποιώντας στο έπακρο τα κρητικά προϊόντα.Είναι πιθανόν να τον είδατε πρόσφατα στην εκπομπή της κ. Ψυχούλη όπου παρουσίασε συνταγές με αβογκάντο.
με ντομάτα , αροδαμό της ελιάς. Αργότερα μου έγραψε και για τη χρήση τους σε
πομάδα (αλοιφή) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως το πέστο, σαν γαρνίρισμα σε
πατατοσαλάτα , σε ζυμαρικά και αλλού. Έχει κάνει και σχετικό δημοσίευμα στην
εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα», όπου χρησιμοποιεί τρυφερά φύλλα ελιάς. Ο κ. Αποστολάκης προάγει την κρητική κουζίνα, τόσο στην παραδοσιακή όσο και στην δημιουργική της εκδοχή δοκιμάζοντας παραδοσιακά και νέα υλικά και αξιοποιώντας στο έπακρο τα κρητικά προϊόντα.Είναι πιθανόν να τον είδατε πρόσφατα στην εκπομπή της κ. Ψυχούλη όπου παρουσίασε συνταγές με αβογκάντο.
Άρχισα λοιπόν κι εγώ τους πειραματισμούς, τις αυξομειώσεις
υλικών και έφτιαξα τη συνταγή που σας δίνω παρακάτω. Ξέρω ότι θα υπάρξει
επιφύλαξη στο να τη δοκιμάσετε. Εδώ αγανάκτησα να πείσω και τους επίσημους
δοκιμαστές του σπιτιού μου να γευτούν αυτή τη
λαδοπράσινη αλοιφή.
υλικών και έφτιαξα τη συνταγή που σας δίνω παρακάτω. Ξέρω ότι θα υπάρξει
επιφύλαξη στο να τη δοκιμάσετε. Εδώ αγανάκτησα να πείσω και τους επίσημους
δοκιμαστές του σπιτιού μου να γευτούν αυτή τη
λαδοπράσινη αλοιφή.
Τη δοκιμάσαμε με μακαρόνια αλλά και σαν ντιπ,
πάνω σε τραγανά σπιτικά παξιμαδάκια (που ομολογουμένως τα έφτιαξα για
δόλωμα ) των οποίων τη συνταγή θα σας δώσω σε επόμενο post. Προσωπικά έχω ενθουσιαστεί με την
πρώτη εφαρμογή και προτίθεμαι όσο ακόμη
είναι τρυφερά τα λιόφυλλα να δοκιμάσω κι
άλλους συνδυασμούς (π.χ. με μάραθο, με βασιλικό, με πετιμέζι, με καρύδια κλπ. ) . Ας δούμε λοιπόν τη δική μου πρόταση για την πομάδα με λιόφυλλα!
πάνω σε τραγανά σπιτικά παξιμαδάκια (που ομολογουμένως τα έφτιαξα για
δόλωμα ) των οποίων τη συνταγή θα σας δώσω σε επόμενο post. Προσωπικά έχω ενθουσιαστεί με την
πρώτη εφαρμογή και προτίθεμαι όσο ακόμη
είναι τρυφερά τα λιόφυλλα να δοκιμάσω κι
άλλους συνδυασμούς (π.χ. με μάραθο, με βασιλικό, με πετιμέζι, με καρύδια κλπ. ) . Ας δούμε λοιπόν τη δική μου πρόταση για την πομάδα με λιόφυλλα!
Υλικά:
15 φύλλα ελιάς πολύ τρυφερά (από αροδαμό , νεαρό βλαστάρι)
4 κουταλιές ελαιόλαδο
4 κουταλιές πούδρα αμυγδάλου
3 μεγάλα φυλλαράκια δυόσμου
1-2 κουταλιές ξύδι από κρασί
½ κουταλάκι μέλι
Αλάτι
Επί το έργον:
Βάζουμε τα υλικά στο μπλέντερ ή στο multi και τα
αλέθουμε μέχρι να γίνουν ένας ομοιογενής πολτός.
αλέθουμε μέχρι να γίνουν ένας ομοιογενής πολτός.
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε σε
αλάτι ή ξύδι αν χρειάζεται.
αλάτι ή ξύδι αν χρειάζεται.
Παρατηρήσεις:
1)Δοκιμάσαμε το πέστο πάνω σε παξιμαδάκια , σε φρέσκο ψωμάκι
και σε μακαρόνια. Μας άρεσε και στις τρεις περιπτώσεις. Ίσως στα μακαρόνια να
χρειαζόταν λίγο σκορδάκι. Θα προστεθεί σε
επόμενη εφαρμογή.
και σε μακαρόνια. Μας άρεσε και στις τρεις περιπτώσεις. Ίσως στα μακαρόνια να
χρειαζόταν λίγο σκορδάκι. Θα προστεθεί σε
επόμενη εφαρμογή.
2) Ο κ. Αποστολάκης προτείνει την προσθήκη γραβιέρας. Όταν έβαλα
στην μακαρονάδα μου το πέστο , την πασπάλισα και με κεφαλογραβιέρα Κρήτης.
Πραγματικά ταίριαζαν πολύ.
στην μακαρονάδα μου το πέστο , την πασπάλισα και με κεφαλογραβιέρα Κρήτης.
Πραγματικά ταίριαζαν πολύ.
3) Διατηρείται στο ψυγείο και την δεύτερη μέρα είναι μάλλον
καλύτερο!
καλύτερο!
Εξαιρετική ιδέα και βόμβα υγείας!
D&C σ' ευχαριστώ πολύ! Δεν είχα σκεφτεί τη διατροφική αξία σε όλη της την έκταση!
Κρίμα που δεν είμαστε κοντά, εμένα δεν θα χρειαζόταν κόπος να με πείσεις για δοκιμή.
Τρυφερά φύλλα ελιάς στην Αθήνα που να βρει κανείς.
Τον κ. Αποστολάκη τον είδα κι ευχαριστήθηκα την παρουσία του, θα σε πάρω τηλέφωνο κάποια στιγμή να τα πούμε.
Φιλιά και καλό Σ/Κ
Αχ Ξανθή μου! Για πολλούς λόγους θα ήθελα να είμαι κοντά με πολλές από σας!
Απίστευτο!
Εχω εντυπωσιαστεί πολύ με αυτήν την συνταγή, σίγουρα είναι η πιο πρωτότυπη "πέστο" που έχω δει.
Αχ βρε Βαγγελίτσα μου, όπως λέει και η Ξανθή κρίμα που είσαι μακριά, ξέρεις τι καλόβολες είμαστε εμείς??
Καθόλου παρακάλια δεν θέλουμε χα χα χαα!
Φιλάκια!
Το σχόλιο-απάντηση στη Ξανθή αφορά κι εσένα Έλενά μου!
Βαγγελιώ μου έτσι όπως φαίνεται και ακούγεται είναι φανταστικό, τις προάλλες όμως που πήγαινα στο κοτέτσι, επηρεασμένη από αναρτήσεις δικές σου και άλλων έκοψα ένα βλαστάρι ελιάς και το μάσησα αλλά ήταν αρκετά πικρό και νομίζω οτι ούτε στη σαλάτα θα του φύγει η πικρίλα!!!
Λίλα έτσι νόμιζα κι εγώ σε μεμονομένη δοκιμή του λιόφυλλου! Κι όμως! Ο συνδυασμός με άλλα υλικά έχει άλλο αποτέλεσμα!
Φοβερή ιδέα Βαγγελιώ! Δεν θα ήθελα πολύ για να το δοκιμάσω. Μόνο το τέλειο πράσινο χρώμα του φτάνει για να με πείσει.
Μάγδα έχει δίκιο και όσον αφορά την εμφάνιση! Είναι πολύ όμορφο το χρώμα του!
Εγώ πείθομαι εύκολα, ως γνώσια λιχούδω που σέβεται τον εαυτό της! Να… πεταχτώ; :):):):)
Το λες και δεν το κάνεις καλό μου 🙂
Ενδιαφέρουσα η πομάδα σου Βαγγελιώ!
Κική η συνταγή είναι αυτοσχέδια και επιδέχεται επεξεργασίας 🙂
Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή Vita μου, μπράβο κ σε σενα και στον κύριο Αποστολάκη!
Ευχαριστώ Έρη μου. Η ιδέα είναι δική του και εγώ απλώς αυτοσχεδίασα 🙂
Ομολογώ ότι δεν γνώριζα για κάτι τέτοιο. Γιατί όχι όμως? Τα πολύ τρυφερά φύλλα ελιάς θα μπορούσαν να τρώγωνται. Πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή της αλοιφής σου.
…Τελικά μόνο το κουκούτσι μένει αναξιοποίητο ε??? 🙂
Ευλογημένο δέντρο, ευλογημένος καρπός Χρυσαυγή! Ευχαριστώ!
εξαιρετικό!!!
Θάλεια σ'ευχαριστώ! Έχει μεγάλη σημασία από σένα αυτή η λέξη γιατί οι γνώσεις σου γύρω από τα βότανα και τα φυτά είναι ανεπανάληπτες!
Νομίζω πως την εκδοχή με τα μακαρόνια θα την τιμήσω δεόντως…Καλό ΣΚ!!!
Πάνσοφή μου κι εγώ χάλασα δίαιτα για το συγκεκριμένο πιάτο 🙂
Εγώ το έφτιαξα αυτό προς το παρόν το τρώω με το κουταλάκι κι αύριο ετοιμάζομαι για άλλες δοκιμές.
Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Αποστολάκη αλλά κι εσένα που το μοιράστηκες μαζί μας και μας άνοιξες νέους ορίζοντες δοκιμών.
Πολλά φιλιά
πολυ ωραια ιδεα και υγιεινη
ποσο καιρο διατηρειτε στο ψυγειο?
Κράτησε 3-4 μέρες. Ίσως να διατηρείται και παραπάνω, αλλά ωστόσο τέλειωσε. Ήταν πιο ωραίο από την πρώτη μέρα.
Καταπληκτικό! Δεν έχω λόγια! Μόλις διάβασα την συνταγή ήθελα αμέσως να την δοκιμάσω. Πραγματικά, δεν είναι πικρό. Έχει έντονη την γεύση δυόσμου, ίσως επειδή τα φύλλα που χρησιμοποίησα ήταν αρκετά μεγάλα. Θα το χρησιμοποιήσω στη μακαρονάδα με σκορδακι όπως προτείνετε. Ευχαριστώ που ανεβάζετε αυτές τις συνταγές.
Χαίρομαι που την τολμήσατε! Δεν την έχουν δοκιμάσει πολλοί αυτή τη συνταγή αλλά όσοι το έχουν κάνει έχουν ενθουσιαστεί! Να είστε καλά!