Ό,τι πιο απλό στο τραπέζι μας!
Είχα δοκιμάσει την γνωστή ιταλική caprese σε διάφορα ιταλικά εστιατόρια (έχω ξαναγράψει πως μετά τη δική μας κουζίνα αγαπώ την ιταλική, οπότε συχνά επιλέγω ιταλικά εστιατόρια τις λίγες πια φορές που τρώμε έξω…). Την έχω φτιάξει και στο σπίτι, όταν οι ντομάτες είναι στην πιο καλή τους εποχή (για μένα αυτή είναι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος), και είναι από τις σαλάτες που μου αρέσουν. Μέσα στην απλότητά της, αν τα υλικά είναι καλής ποιότητας, είναι αριστούργημα.
Στο τελευταίο πολύ καλό ιταλικό εστιατόριο που επισκέφτηκα σε πρόσφατο ολιγοήμερο ταξίδι στην πρωτεύουσα, δοκίμασα μια άλλη εκδοχή της με πολύχρωμα ντοματίνια και φυσικά με μοτσαρέλα όπως θέλει η ιταλική συνταγή. Τα ντοματίνια, δεν ξέρω γιατί, τα βρίσκω πολύ νόστιμα όλες σχεδόν τις εποχές. Ακόμη και στις χριστουγεννιάτικες σαλάτες-εποχή που δεν βάζω κανονική ντομάτα στο σπίτι- μου θα βάλω λίγα, έστω για να στολίσουν τις πράσινες χειμωνιάτικες σαλάτες μου.
Την είχαν που λέτε φτιάξει με ντοματίνια που είχαν απλώσει πάνω σε φυλλαράκια ρόκας. Την είχαν αρτύσει με ένα ντρέσινγκ με βάση το πέστο βασιλικού, όχι με τα κλασικά φυλλαράκια βασιλικού. Μου άρεσε πάρα πολύ! Παράλληλα θυμήθηκα παρόμοια σαλάτα με ντοματίνια που είχε φέρει συνάδελφος σε μια εκδήλωσή μας. Tην είχε απλώς πασπαλίσει μόνο με ρίγανη και την είχε αρτύσει με σκέτο εκλεκτό ελαιόλαδο. Κι εκείνη, η ακόμη πιο απλή εκδοχή, μου είχε αρέσει πολύ. Υπόψιν ότι και σε βιβλίο με γαλλικές συνταγές που έχω στη βιβλιοθήκη μου υπάρχει απλούστατη ντοματοσαλάτα με διαφορετικό συνδυασμό υλικών και με κανονικές ντομάτες. Θα τη δούμε αργότερα, μέσα στο καλοκαίρι. H παρακάτω φωτογραφία είναι από την caprese του ιταλικού εστιατορίου:
Δεν ήθελα άλλες αφορμές για να την καθιερώσω στο σπίτι! Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες φορές την έχω φτιάξει. Με σκέτα κόκκινα, με κόκκινα-πορτοκαλί-μαύρα, με κόκκινα-πορτοκαλί-κίτρινα, με ντοματίνια βελανίδια, με ντοματίνια τσέρι με ό,τι ντοματίνι βρω στην αγορά ή στον μανάβη να μου αρέσει! Έχει γίνει η εύκολή μου σαλάτα τον τελευταίο καιρό. Δηλαδή, ακόμη κι αν υπάρχει άλλη σαλάτα στο τραπέζι κόβω καμιά δεκαριά ντοματίνια, τα πασπαλίζω με ρίγανη και εκλεκτό ελαιόλαδο και… απολαμβάνω!
Σκέτα τις περισσότερες φορές, πάνω σε φυλλαράκια ρόκας (όπως αυτή στις φωτογραφίες) όταν είμαι στο σπίτι μας στο γιαλό όπου έχουμε φυτέψει λίγη ρόκα στον μικρό κηπάκο μας. Όχι σαν πέστο, ως υπόστρωμα στα ντοματίνια μας. Και φυσικά, επειδή είναι δύσκολο να βρω μοτσαρέλα όπως την θέλω, την έχω αντικαταστήσει με δικά μας γαλακτοκομικά ή δεν βάζω τίποτα στη σαλάτα μου…
Υλικά
Ντοματίνια της επιλογής μας και στην ποσότητα που θέλουμε
Αλάτι (κατά προτίμηση αλλά όχι απαραίτητα, ανθό αλατιού)
Λεπτοτριμμένη ξερή ρίγανη
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στην ποσότητα που θέλουμε
Προαιρετικά, γαλομυζήθρα, ανθόγαλα, τυρί κρέμα, καλό στραγγιστό γιαούρτι, μαλακή φέτα
Επίσης προαιρετικά, φυλλαράκια ρόκας
Επί το έργον
Πλένουμε καλά τα ντοματίνια και τα κόβουμε στα δύο. Στρώνουμε σε μια ρηχή σαλατιέρα- αν θέλουμε-φυλλαράκια ρόκας πλυμένα και στεγνά. Από πάνω βάζουμε τα ντοματίνια μας και τα πασπαλίζουμε με το αλάτι και τη ρίγανη.
Περιχύνουμε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Αν προσθέσουμε κάποιο γαλακτομικό, το βάζουμε στο κέντρο της σαλατιέρας και αν θέλουμε στάζουμε και σ’ αυτό λίγο ελαιόλαδο.
Παρατηρήσεις
- Προσωπικά, μου αρέσει να μείνουν κομμένα κανένα δεκαπεντάλεπτο τα ντοματίνια πριν τα βάλω στη σαλατιέρα. Τα αλατίζω μάλιστα πολύ ελαφρά να βγάλουν λίγο ζουμάκι, μαζί με το οποίο τα μεταφέρω στη σαλατιέρα.
- Από τα δικά μας τυροκομικά η καλύτερη επιλογή ήταν κατά τη γνώμη μου μια καλή τοπική γαλομυζήθρα (στις φωτογραφίες) και μια μαλακή φέτα. Δεν έχω δοκιμάσει ακόμη με ξύγαλο, που πιστεύω επίσης ότι θα ταιριάζει.
- Όπως όλα τα πολύ απλά πιάτα, έτσι κι εδώ τα υλικά πρέπει να είναι πρώτης ποιότητας. Και τότε, η σαλάτα μας δεν χρειάζεται κανένα άλλο στολίδι! Το πολύ πολύ 2-3 φυλλαράκια βασιλικού…