Vegan/vegetarian

Τα πιο υγιεινά και εύκολα μπισκότα βρώμης

Τα πιο υγιεινά και εύκολα μπισκότα βρώμης

Και μια ενδιαφέρουσα πρόταση αντικατάστασης των αυγών σε συνταγές!

Υποθέτω-αν κρίνω από τις απόψεις των ηλικιωμένων που ρώτησα- ότι κανείς στην κατοχική και τη μεταπολεμική Ελλάδα δεν περίμενε ότι η βρώμη θα θεωρούνταν κάποτε πολύτιμη τροφή.Το ρόβι και η ταγή (όπως ονομαζόταν η βρώμη στην Κρήτη) ήταν συστατικό του ψωμιού της κατοχής, οπότε είναι φορτισμένα με άσχημες μνήμες. Τα δυο αυτά δημητριακά καλλιεργούνταν στην Κρήτη και αργότερα χρησιμοποιήθηκαν ως ζωοτροφές.
Τα πιο υγιεινά και εύκολα μπισκότα βρώμης

Το κουάκερ, οι γνωστές νιφάδες βρώμης(εισαγόμενες πια) επανήλθαν στην διατροφή μας τη δεκαετία του 1960 και εμπλούτιζαν παιδικές σούπες και άλλα φαγητά . Οι σύγχρονοι διαιτολόγοι κατατάσσουν την βρώμη στις καλύτερες τροφές και τα οφέλη της είναι πολλαπλά για την υγεία κι έτσι σήμερα όλο και περισσότεροι εντάσσουν τη βρώμη στο διαιτολόγιό τους.

Τα πιο υγιεινά και εύκολα μπισκότα βρώμης

Φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, πρωτεΐνες, απ’ όλα τα καλά περιέχει το πολύτιμο δημητριακό. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι η χρήση της βρώμης συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση της χοληστερίνης και στον έλεγχο του βάρους.

Τα αγγλοαμερικάνικης προέλευσης cookies βρώμης είναι από τα πιο αγαπημένα παιδικά μπισκότα εδώ και πολλά χρόνια. Είναι ένας καλός τρόπος για να καταναλωθεί το πολύτιμο δημητριακό. Η συνταγή μου είναι παραλλαγή μιας εγγλέζικης που είχα βρει πριν πολλά πολλά χρόνια σε ένα βιβλίο συνταγών, προσαρμοσμένη όμως στα δικά μας, τα μεσογειακά δεδομένα.Τα παιδιά μου τα λάτρευαν και τα έφτιαχνα πολύ συχνά όσο ήταν μικρά. Γίνονται γρήγορα και εύκολα και είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα.

Τα πιο υγιεινά και εύκολα μπισκότα βρώμης

Η συνταγή περιείχε βούτυρο και αυγά τα οποία έχουν αντικατασταθεί στη δική μου εκδοχή. Το ελαιόλαδο πολύ νωρίς πήρε τη θέση του βουτύρου και εντελώς πρόσφατα τα αυγά αντικαταστάθηκαν με ένα μείγμα που δεν κόστισε καθόλου στο τελικό αποτέλεσμα! Σε ξένο site συνταγών διάβασα πρόσφατα ότι για κάθε αυγό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 1 κουταλάκι μπέικιν, 1 κουταλιά νερό και μία
κουταλιά ξύδι. Το δοκίμασα σ’ αυτή τη συνταγή και τα μπισκότα πέτυχαν!

Τα πιο υγιεινά και εύκολα μπισκότα βρώμης

Παρατηρήσεις

1) Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι ξηρό καρπό έχουμε στο σπίτι. Κατά τη γνώμη μου, ταιριάζουν πολύ τα αμύγδαλα και τα φουντούκια.

2)Μπορούμε να προσθέσουμε νιφάδες σοκολάτας  στο μείγμα μας για σοκολατένια γεύση στα μπισκότα μας.

3)Το site που πρότεινε την αντικατάσταση των αυγών έλεγε το ξύδι να είναι λευκό αλλά επειδή δεν είχα έβαλα κλασικό ξύδι από σταφύλι. Δεν έχω δοκιμάσει ακόμη την αντικατάσταση σε άλλες συνταγές.

4)Επειδή γίνονται λεπτά, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σαν μπισκότα παγωτού . Επίσης αν τα ενώσουμε ανά δύο με μαρμελάδα ή κάποια σοκολατένια κρέμα (μερέντα, νουτέλα, ή γκανάς) έχουμε ένα ωραιότατο υγιεινό κέρασμα.

 

Καλή εβδομάδα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο