Και μια ενδιαφέρουσα πρόταση αντικατάστασης των αυγών σε συνταγές!
Το κουάκερ, οι γνωστές νιφάδες βρώμης(εισαγόμενες πια) επανήλθαν στην διατροφή μας τη δεκαετία του 1960 και εμπλούτιζαν παιδικές σούπες και άλλα φαγητά . Οι σύγχρονοι διαιτολόγοι κατατάσσουν την βρώμη στις καλύτερες τροφές και τα οφέλη της είναι πολλαπλά για την υγεία κι έτσι σήμερα όλο και περισσότεροι εντάσσουν τη βρώμη στο διαιτολόγιό τους.
Φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, πρωτεΐνες, απ’ όλα τα καλά περιέχει το πολύτιμο δημητριακό. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι η χρήση της βρώμης συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση της χοληστερίνης και στον έλεγχο του βάρους.
Τα αγγλοαμερικάνικης προέλευσης cookies βρώμης είναι από τα πιο αγαπημένα παιδικά μπισκότα εδώ και πολλά χρόνια. Είναι ένας καλός τρόπος για να καταναλωθεί το πολύτιμο δημητριακό. Η συνταγή μου είναι παραλλαγή μιας εγγλέζικης που είχα βρει πριν πολλά πολλά χρόνια σε ένα βιβλίο συνταγών, προσαρμοσμένη όμως στα δικά μας, τα μεσογειακά δεδομένα.Τα παιδιά μου τα λάτρευαν και τα έφτιαχνα πολύ συχνά όσο ήταν μικρά. Γίνονται γρήγορα και εύκολα και είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα.
Η συνταγή περιείχε βούτυρο και αυγά τα οποία έχουν αντικατασταθεί στη δική μου εκδοχή. Το ελαιόλαδο πολύ νωρίς πήρε τη θέση του βουτύρου και εντελώς πρόσφατα τα αυγά αντικαταστάθηκαν με ένα μείγμα που δεν κόστισε καθόλου στο τελικό αποτέλεσμα! Σε ξένο site συνταγών διάβασα πρόσφατα ότι για κάθε αυγό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 1 κουταλάκι μπέικιν, 1 κουταλιά νερό και μία
κουταλιά ξύδι. Το δοκίμασα σ’ αυτή τη συνταγή και τα μπισκότα πέτυχαν!
Υλικά
1 κούπα σταφίδες
1 κούπα νερό
¾ κούπας ελαιόλαδο
1,5 κούπα ζάχαρη (κατά προτίμηση μισή λευκή-μισή σκούρα)
2 κουταλάκια μπέικιν- 2 κουταλιές νερό- 2 κουταλιές ξύδι (ή
δύο αυγά)
2 βανίλιες (σωληνάκια)
2,5 κούπες αλεύρι
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι κανέλα σκόνη
½ κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη
2 κούπες νιφάδες βρώμης
½ κούπα χοντροτριμμένους ξηρούς καρπούς
Επί το έργον
Βάζουμε τις σταφίδες να μουσκέψουν στο νερό για μισή ώρα πάνω κάτω. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τις νιφάδες της βρώμης , τη σόδα, το αλάτι τα μυρωδικά και τους ξηρούς καρπούς και τα ανακατεύουμε. Σε μια κούπα βάζουμε τα …εναλλακτικά των αυγών και τα διαλύουμε. Σε μπολ ανάμειξης χτυπάμε ελαφρά το ελαιόλαδο με τις ζάχαρες και προσθέτουμε το “εναλλακτικό διάλυμα” (ή τα αυγά, αν βάλουμε αυγά) και τις σταφίδες μαζί με το νερό τους.
Προσθέτουμε τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Το μείγμα είναι σχετικά υδαρές. Το αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστεί. Η βρώμη τραβάει τα υγρά και γίνεται πιο συμπαγές τελικά, αλλά δεν πλάθεται με το χέρι. Με ένα κουταλάκι βγάζουμε μικρές κουταλιές από το μείγμα σε λαμαρινάκι στρωμένο με χαρτί ψησίματος (αραιά γιατί απλώνουν).
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο , στη μεσαία σχάρα, για 20 λεπτά περίπου. Τα αφήνουμε να μείνουν στο ταψάκι για λίγο-οπότε σκληραίνουν λίγο- και μετά τα βγάζουμε. Τα διατηρούμε σε μπολ που κλείνει καλά, αλλά το σκεπάζουμε αφού κρυώσουν εντελώς. Γίνονται 70-80 μπισκότα.
Παρατηρήσεις
1) Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι ξηρό καρπό έχουμε στο σπίτι. Κατά τη γνώμη μου, ταιριάζουν πολύ τα αμύγδαλα και τα φουντούκια.
2)Μπορούμε να προσθέσουμε νιφάδες σοκολάτας στο μείγμα μας για σοκολατένια γεύση στα μπισκότα μας.
3)Το site που πρότεινε την αντικατάσταση των αυγών έλεγε το ξύδι να είναι λευκό αλλά επειδή δεν είχα έβαλα κλασικό ξύδι από σταφύλι. Δεν έχω δοκιμάσει ακόμη την αντικατάσταση σε άλλες συνταγές.
4)Επειδή γίνονται λεπτά, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σαν μπισκότα παγωτού . Επίσης αν τα ενώσουμε ανά δύο με μαρμελάδα ή κάποια σοκολατένια κρέμα (μερέντα, νουτέλα, ή γκανάς) έχουμε ένα ωραιότατο υγιεινό κέρασμα.
υπέροχη και πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή για μπισκότα…..έπεσε αντιγραφή και ευχαριστώ σε πολύ να σαι καλά
Κάνα γλυκό χωρίς ζάχαρη, χωρίς αλάτι, χωρίς σοκολάτα, χωρίς ξηρούς καρπούς γίνεται; Γιατί υπάρχουν και αλλεργικοί (#$!@ τ' αντηλιακά μου) στο νετ που παίρνουν κορτιζόνη… Και φαίνεται τόσο γιάμμι. Λιγμ! 🙁
Γεια σου Βαγγελιώ μου!!! Υπέροχα και ιδιαίτερα τα μπισκοτάκια σου!
Πολλά φιλιά από την Ξάνθη!!!
Γεια σου Βαγγελιώ μου! Λαχταριστά τα μπισκοτάκια σου! Επειδή ο Γ έχει χοληστερίνη έχω ανακαλύψει την εναλλακτική πρόταση που κάνεις. Και έχει καλά αποτελεσματα σε κεικ, μπισκότα, σουπες και άλλες εφαρμογές. Πιστεύω όμως, ότι ένα αυγό για τόσα μπισκοτάκια, δεν χάλασε κανέναν. Τελευταία διάβαζα οτι και το μπεικιν δεν είναι τόσο αθώο όσο νόμιζα. Έχει μέσα Ε450, Ε341, Ε500, γύρευε τι είναι αυτά…βέβαια είναι σε ελάχιστη ποσότητα…Δεν παύει να είναι βελτιωτικά…
Έχω καταλήξει να αντικαθιστώ στα αυγά μόνο τον κρόκο. Και τον αντικαθιστώντας με ασπράδι. Στις συνταγές με ενα αυγό βάζω δυο ασπράδια.Πολλά φιλιά!
Αυτα τα μπισκοτα με την βρωμη θελω να τα φτιαξω εδω και παρα πολυ καιρο! Υπεροχα φαινονται!
Πολλα φιλια!
Ωραία ιδέα να ενώσουμε ανά δύο τα νόστιμα μπισκοτάκια σου Βαγγελιώ μου!
Ενδιαφέρων και ο τρόπος που προτείνεις για αντικατάσταση του αυγού!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
Πολύ καλή η πρότασή σου και ειδικά αυτό με την αντικατάσταση του αυγού! Δεν το γνώριζα!
kathy by anthomeli
Ωραία η πρότασή σου Βαγγελιώ.
Υγιεινό σνακ. Κι εσύ το έκανες ακόμα πιο υγιεινό.
Φιλιά
Πολύ νόστιμη και υγιεινή πρόταση Βαγγελιώ, ιδανική για το πρωινό των παιδιών!
Φιλιά!
Τί φοβερή ανακάλυψη ήταν αυτή Βαγγελιώ; Είμαι λίγο επιφυλακτική για το αποτέλεσμα αντικατάστασης των αβγών αλλά δεν μπορώ παρά να σε πιστέψω! θα το δοκιμάσω κι εγώ, είμαι πολύ περίεργη.
Καλή εβδομάδα να έχεις!
Με τη βρώμη έχω άριστες σχέσεις και μπισκοτάκια βρώμης φτιάχνω συχνά-πυκνά!
Το κολπάκι για να αντικαταστήσουμε τα αυγά πολύ χρήσιμο, θα το σημειώσω γιατί όλο και κάπου θα μου χρειαστεί!
Φιλιά!
Όντως παρεξηγημένη η βρώμη από τους παλιότερους αλλά τόσο πολύτιμη και με τη βούλα πια! Πολύ ωραία τα μπισκότα δείχνουν!
Πολύ χρήσιμη η πληροφορία που μας προσφέρεις, Βαγγελιώ μου! Ευχαριστούμε!
Τα μπισκοτάκια σου φαίνονται υπέροχα και πολύ υγιεινά! Αξίζει να υπάρχουν σε κάθε τετράδιο συνταγών!
Πολλά φιλιά!
Βαγγελιώ μου και εμένα μου αρέσει πάρα πολύ η βρώμη και τη χρησιμοποιώ πολύ συχνά.Τα μπισκοτάκια σου δείχνουν καταπληκτικά, θα τα δοκιμάσω!
Φιλιά!
Καλημέρα…μοσχοβόλησαν τα μπισκότα σου μέχρι εδώ.Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ βρώμη είναι ευκαιρία να τα δοκιμάσω.
Φιλιά
Μια περισσότερο υγιεινή εκδοχή είναι να ελαχιστοποιήσετε τη ζάχαρι και τις σταφίδες
Να βαλετε πιο πολυ αλεύρι βρώμης αντι για αλεύρι σιταριού και αντο για νιφάδες νρώμης να βαλετε πίτουρο βρώμης, πίτουρο σίτου και λιναρόσπορο.
Το αποτέλεσμα ειναι λιγοτερο γευστικο για τα παιδιά αλλά πολυ πιο υγιεινό για τους μεγάλους που θέλουν να εχουν ενέργεια χωρίς να παίρνουν βάρος
Συμφωνώ
Φαίνονται υπέροχα! Θα ήθελα να έβλεπα και την υγιεινή εκδοχή τους με το βούτυρο και τα αυγά αντί για ελαιόλαδο και μπέικιν. Αν μπορείτε να την παραθέσετε, θα σας ήμουν υπόχρεη! Επειδή δεν τρώμε ζάχαρη και αλεύρι θα δοκιμάσω να αντικαταστήσω τη ζάχαρη και το αλεύρι με ζάχαρη καρύδας – μέλι και αλεύρι καρύδας αντίστοιχα.
Καλημερα κι απο μενα! Δεν εχω φτιαξει ακομα τα μπισκοτακια, αλλα θα τα κανω αμεσα μιας κι εχω εναν πιτσιρικα που προσπαθω να τον μαθω να τρωει υγιεινα. Θα ηθελα να ρωτησω σχετικα με την αντικατασταση του αυγου με ξυδι. Θα μπορουσα αραγε να την κανω σε ενα κεικ προκειμενου να γινει νηστισιμο;
Υ.Γ.1 ειλικρινα σας χρωσταω παρα πολλα. Οπου σταθω κι οπου βρεθω, λεω οτι απο εσας εμαθα να κανω τελεια γεμιστα, υπεροχα γεμιστα κολοκυθακια και μια κολοκυθοπιτα που κλεβει τις εντυπωσεις….(δοκιμασα και την εκανα και τον χειμωνα με κιτρινη κολοκυθα και βγηκε εξαιρετικη). Σας εχω ξαναγραψει οτι ειστε πραγματικα ακομπλεξαριστη που μοιραζεστε τις συνταγες σας με τοση λεπτομερεια και ακριβεια! Ευχαριστουμε.
Υ.Γ. 2 θα ηθελα μια συνταγη που ειχα δει παλαιοτερα αλλα δεν ξερω που να την βρω, μιας και δεν θυμαμαι πως την ονομαζατε και ψαχνω στα τυφλα. Εχω υποσχεθει στον μπαμπα μου να του την κανω. Θα μπορουσατε να με βοηθησετε αν σας ελεγα περι τινος προκειτε;
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Με τιμούν ιδιαίτερα. Έχω την τύχη να έχω μεγαλώσει σε ένα τόπο με καλή και υγιεινή κουζίνα και θεωρώ υποχρέωσή μου να κάνω ό,τι μπορώ για την διάδοσή της. Όπως θα έχετε δει οι περισσότερες συνταγές δεν είναι δικής μου επινόησης αλλά η οικογενειακή εκδοχή σε παραδοσιακές συνταγές της Κρήτης.
Ειλικρινά δεν έχω δοκιμάσει να αντικαταστήσω τα αυγά σε κέικ, αν και όλο το λέω. Υποθέτω ότι δεν θα είναι άσχημο. Άλλωστε υπάρχουν πολλά κέικ νηστίσιμα, χωρίς αυγά. Ευχαρίστως να μου περιγράψετε πώς ήταν η συνταγή που περιγράψατε στον μπαμπά σας. Υποθέτω ότι θα τη θυμηθώ.
Και πάλι σας ευχαριστώ!
Respect! Εξαιρετική παραλλαγή.
Ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση σας.
Σημερα θα κανω το πειραμα, να αντικαταστησω τα αυγα ωστε να μετατρεψω το αγαπημενο μου κεικ, σε νηστισιμο. Θα σας πω αποτελεσματα!
Στη συνταγη που ψαχνω, χρησιμοποιουσατε τους νεους βλαστους της ελιας. Τωρα που το χωραφακι μας (ειμαι απο τη Σπαρτη), εχει δωσει ηδη το λαδακι της χρονιας και εχει κλαδευτει και θα αρχισει να φουντωνει, ειναι ευκαιρια να τηρησω την υποσχεση μου στο μπαμπα μου, που κι αυτος ανακατευεται με την κουζινα, τοσο παθιασμενα οπως κι εγω! Και παλι σας ευχαριστω!
πολύ ωραία ιδέα!
πιστεύετε ότι αν προσθέσω φρέσκα κεράσια θα είναι οκ; έχω κάμποσα και έλεγα να το δοκιμάσω.
ευχαριστώ!
Προσθεσε πετιμεζι ή χαρουπόμελο, αντί για ζαχαρη,,,βγαίνουν σοκολατενια, και ταχινι, Επισης μία ιδεά είναι να βαζεις τις σταφίδες σε ζεστο νερο και μετα να τις πολτοποιείς, Έτσι γίνεται σαν soft cookies και επίσης βαζεις λιγότερα γλυκαντικά…
Μολις τα έψησα με την παραπάνω αλλαγή.Έβαλα τις σταφίδες σε ζεστο νερό και τις πολτοποίησα.Επίσης έβαλα 1 κούπα ζάχαρη και ελάχιστο ,με το μάτι… χαρουπόμελο.Αυτό που πρόσεξα ήταν οτι χρειάστηκε το μείγμα λίιιγο παραπάνω νερό και 13΄- 15' ψήσιμο.Έχω να πω οτι το χαρουπόμελο κάνει τη διαφορα!!!!!Μου θύμησαν στη γεύση μπισκότα γνωστής καινούργιας εταιρείας που έχουν κάνει πάταγο!!!!!Η μυρωδιά που κυριαρχεί στην κουζίνα την κατατάσω στις μυρωδιές του Πάσχα και των Χριστουγένων .Έχει μπει μέχρι το τελευταίο μου κύταρο!!!ΚΑΝΤΕ ΤΑ είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ!!!!
Μόλις τα έφτιαξα με την αντικατάσταση αυγών και είναι σούπερ! επίσης έβαλα κακάο για σοκολατένια όψη, λιναρόσπορο, cranberries αντί για σταφίδες και λίγο γάλα καρύδας. Όποια παραλλαγή κι αν γίνει θα είναι εξαιρετικά 😉
Μολις τα εφτιαξα, πολυ νοστημα! Αλλα λιγο μαλακα, θα τα προτιμουσα σκληροτερα. Μηπως φταιει το πολυ λαδι? Η οτι εβαλα ψυχα αμυγδαλων? (Βρισκομαι στην Αγγλια και το ξυρο καρπο ειναι λιγο ακριβο εδω!) Η οτι εφτιαξα πιο μεγαλα σε μεγεθος μπισκοτα απο αυτα στην φωτο? Ευχαριστω
Μπορείς ν’αντικαταστήσεις αν όχι όλη, τουλάχιστον ένα μέρος της ζάχαρης με μέλι…έτσι θα γίνουν και πιό τραγανά…
Ενδιαφερομαι για γλυκα χωρις ζαχαρη κ αυγα
Καλημέρα. Υπάρχουν πολλές νηστίσιμες συνταγές για γλυκά χωρίς αυγά. Η ζάχαρη μπορεί να αντικατασταθεί στις περισσότερες με μέλι, χαρουπόμελο, ή πετιμέζι.
Όχι τόσο υγιεινά… με 1,5 κούπα ζάχαρη!
όλοι διαφημίζουν “υγιεινά” μπισκότα και πάνε και πετάνε μέσα ζάχαρες, βούτυρα, αλεύρι και σοκολάτα… έλεος δηλαδή, να προσέχουμε λίγο όταν βαφτίζουμε κάτι υγιεινό…
Η υγιεινή διατροφή δεν έχει αποκλεισμούς, εκτός κι αν υπάρχει πρόβλημα υγείας (διαβήτη κλπ). Δεν ισχυρίζομαι ότι η συνταγή είναι για διαβητικούς. Με τη συνταγή γίνονται πάνω από 60 μπισκοτάκια οπότε η ζάχαρη είναι ελάχιστη. Όποιος έχει μέτρο στην κατανάλωσή τους δεν έχει πρόβλημα. Και πού τα είδατε τα βούτυρα και τα αυγά. Μπορώ να αναφωνήσω κι εγώ έλεος με τους κάθε είδους αυτόκλητους υγιεινολόγους που με τους αποκλεισμούς τους φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα. Ξέρετε, αν οι διατροφολόγοι αποκλείουν εντελώς τη ζάχαρη, οι ψυχολόγοι λένε ότι λίγη ζαχαρίτσα κάνει καλό στην ψυχολογία των ανθρώπων… Όπως είπα παραπάνω η έλλειψη μέτρου και στη διατροφή είναι η βλαβερή και όχι η ελάχιστη ζαχαρίτσα… Και απ’ αυτά που εννοείτε υγιεινά αν φάει κανείς ένα ταψί μάλλον ανθυγιεινά γίνονται…
Ν’ αγιάσει το στοματάκι σας!
Σας ευχαριστώ!Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αγνοίας! Αν της προσθέσει μάλιστα κανείς και τον εξυπνακισμό το κοκτέιλ γίνεται θανατηφόρο 🙂 !
Πολύ ωραία συνταγή!!! Ξέρετε πόσο μέλι μπορώ να βάλω για να αποφύγω τη ζάχαρη ??Ευχαριστώ
Συμβουλευτείτε αυτούς εδώ: http://melissomania.gr/%CE%B3%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%AC/%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%83%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%B7-%CE%B6%CE%AC%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%B9
Φαίνονται έμπειροι στη χρήση του μελιού…Πείτε μας τα αποτελέσματα!
Πολύ ωραία τα μπισκοτάκια βρώμης. Μόλις ξεφουρνισα τα δεύτερο ταψι και έχω στον φούρνο άλλα δύο. Να δω τι θα μου πουν αύριο οι δοκιμαστές μπαμπάς και κόρη. Προσωπικά μου άρεσαν πολύ. Αν και ο μπαμπάς μας, ο σύζυγος δηλ, προτιμάει τα κουλουράκια σου με το σουσάμι μεσα. Καλό σου βράδυ και ευχαριστώ που μοιράζεσαι μαζι μας τις ωραίες σου συνταγες. Φιλικά Ελενη Ζ.
Θα συμφωνήσω με τον μπαμπά σας :-)! Κι εμένα εκείνα μ’ αρέσουν περισσότερο αλλά δεν λέω όχι και σε τούτα που μάλλον είναι και πιο υγιεινά και πιο πλούσια σε φυτικές ίνες! Ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη!
Μπισκοτάκια βρώμης
την εκανα χωρις αβγα εβαλα μισες ξανθες μισες μαυρες σταφυδες εγιναν υπεροχα τραγανα οπως μου αρεσουν μονο που μου βγηκαν περιπου 40 κοματια ισως τα εκανα πιο μεγαλα
Χαίρομαι που σας αρεσαν! Ο αριθμός τους έχει να κάνει με το μέγεθος. Έτσι κι αλλιώς δεν τρώει κανείς μόνο ένα από τα πιο μικρά οπότε αν είναι μεγάλα μπορεί να φάει λιγότερα! Ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη!
Εξαιρετική επιλογή υλικων! Ας γίνουμε δημιουργικοί και όχι γκρινιάρηδες!!
Το υγιεινό γίνεται υγιεινοτερο αν αντικαταστήσουμε το λευκό αλεύρι με αλευρι ολικής ή/και Ζέας, τη λευκη ζάχαρη με μέλι και ζάχαρη καρύδας (μισή και μισή κούπα έβαλα) και τις σταφίδες τις χτύπησα στο μουλτι με χυμό πορτοκαλιού γιατί δε μ’ αρέσει να τις συναντάω στο δόντι.
Η αντικατάσταση των αβγών σούπερ! Μπράβο για την όρεξη και το μεράκι να μοιράζεσαι μαζί μας τα όμορφα του τόπου σου (που στη Θεσσαλονίκη αγαπάμε
πολύ) Κρήτη προικισμένη και ευλογημένη!! Να είσαι πάντα καλά και να συνεχίζεις το έργο σου.
Καλημέρα! Όταν η μέρα σου αρχίζει με ένα τέτοιο σχόλιο , δεν μπορεί παρά να συνεχιστεί όμορφα! Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια και τις όμορφες επεμβάσεις στη συνταγή! Θα δοκιμαστούν οπωσδήποτε!
Τι νόστιμα μπισκοτάκια είναι αυτά!!! Υπέροχα!!! Και η συνταγή….χορτατη!!! Μεγάλη!!! Τα παιδιά ξετρελαθηκαν! Και η αντικατάσταση των αυγών μια χαρά. Φουλ ενέργεια, δεν είναι να τρως πολλά!!!! Επιτέλους έμεινε κάτι και για την άλλη μέρα!!! Να στε καλά!!
Χαίρομαι που σας άρεσαν! Και τα δικά μου παιδιά τα αγαπούσαν πολύ και όταν ήταν μικρά και τώρα που μεγάλωσαν! Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Να είστε κι εσείς καλά.
Είναι η δεύτερη φορά που τα φτιάχνω. Η συνταγή είναι εξαιρετική και αλάνθαστη. Αντικαθιστώ το νερό με χυμό πορτοκάλι και βάζω ακριβώς τη μισή ποσότητα ζάχαρης, μιας και τα φτιάχνω για την κόρη μου, που είναι 22 μηνών. Δεν αλλάζει τίποτα απολύτως στη γεύση. Την πρώτη φορά, προσέθεσα και μερικές κουταλιές χαρουπάλευρο, που τα έκαναν πάρα πολύ αρωματικά. Η συνταγή είναι εύκολη και πρακτική για όσους δεν έχουν πολύ χρόνο για την κουζίνα. Μόλις κρυώσουν, αποθηκεύω τα μισά σε ένα σακουλάκι και τα φυλάω στην κατάψυξη. Όταν ξεπαγώσουν είναι ολόφρεσκα.
Αυτά τά μπισκοτάκια έχουν γίνει τα αγαπημένα μας. Έχω αντικαταστήσει τη μία κούπα αλεύρι με χαρουπάλευρο και έχω ελαττώσει πολύ τη ζάχαρη και τις σταφίδες γιατί τα βρήκαν όλοι πολύ γλυκά την πρώτη φορά που τα έφτιαξα. Πήρα και κάτι νιφάδες βρώμης με διάφορα αποξηραμένα φρούτα μέσα (κότζι μπέρι και λογιώ-λογιώ μούρα), αλλά μπορεί κανείς να προσθέσει και από μόνος του ό,τι τού αρέσει. Εμπλουτισμένα με καρύδια και αμύγδαλα απογειώθηκε η ζήτησή τους.
Ωωωω! Σας ευχαριστώ πολύ! Πολύ όμορφες οι παρεμβάσεις σας! Θα τις δοκιμάσω και θα τις παρουσιάσω οπωσδήποτε!
[…] λέμε τη βρώμη στην Κρήτη είναι ξανακάνει αναφορά στην προηγούμενη συνταγή μπισκότων που είχα δώσει πριν από λίγα χρόνια. Πάντα κρυφογελώ […]
Γεια σας έχω επιχειρήσει να φτιάξω τα κουλουράκια δύο φορές αλλά έχω την εντύπωση ότι τα υγρά που προσθέτετε είναι λίγα εγώ αναγκάζομαι να προσθέσω παραπάνω νερό Και αντί για αυγά προσθέτω το νερό το μπέικινκ και το ξύδι
Καλησπέρα σας. Ίσως έχει να κάνει με την μάρκα των νιφάδων. Σε μένα βγαίνει μάλλον αραιή! Προσπαθήστε λίγο να δείτε και τη νέα παραλλαγή των μπισκότων που δημοσίευσα χθες εδώ: https://www.cretangastronomy.gr/2017/12/nistisima-biskota-vromis/
Όπως θα δείτε έχω διατηρήσει την ίδια σχεδόν ποσότητα υγρών και φαίνεται καθαρά στις φωτογραφίες που είναι καλύτερες αυτή τη φορά η υφή της ζύμης.
Ευχαριστώ για την άμεση απάντησή σας Αυτές τις ημέρες θα προσπαθήσω να φτιάξω και την καινούρια συνταγή σας φαίνεται κι αυτή καταπληκτική!
Να είστε καλά. Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη!
Είναι πάρα πολύ ωραία. Εγώ έβαλα καρύδια. Και διάφορα άλλα.
Τελικά σηκώνουν τόσες παραλλαγές που όλες μπορούμε να έχουμε τη δική μας! Καλά το κάνατε! Κι εγώ πρόσφατα έδωσα μια καινούρια version. Δείτε τη: https://staging.cretangastronmy.gr/2017/12/%CE%BD%CE%B7%CF%83%CF%84%CE%AF%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B1-%CE%BC%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B1-%CE%B2%CF%81%CF%8E%CE%BC%CE%B7%CF%82/
Γεια σας και από μένα έφτιαξα και την δεύτερη συνταγή μπισκοτάκια βρωμης. Βγήκανε καταπληκτικά τέλεια.Την μόνη αλλαγή που έκανα είναι αντί για νιφάδες βρώμης έβαλα αλεύρι βρώμης και πρόσθεσα κουβερτούρα σε κομματάκια έγιναν θεϊκά δεν ξέρω πως να σας ευχαριστήσω σας εύχομαι χρόνια πολλά καλά Χριστούγεννα
Ναι, κι εγώ θα την έλεγα “βελτιωμένη έκδοση”! Ανάρπαστα έγιναν. Ευχαριστώ που τη δοκιμάσατε και χαίρομαι που σας άρεσαν. Θα δοκιμαστούν οι παραλλαγές σας. Να είστε καλά και καλές γιορτές!
Δεν συμπαθώ τις ξανθές σταφίδες, θα ταιριάζουν οι μαύρες; Ίσως αν τις αλέσω όπως προτείνουν κάποιοι να είναι καλύτερα. Έφτιαχνα παλαιότερα κάποια συνταγή με βρώμη, σαν ΑΝΖΑC biscuits τα βρίσκει κανείς, αντικαθιστώντας το βούτυρο με 3/4 του βάρους σε αραβοσιτέλαιο. Τα συγκεκριμένα δεν είχαν αυγά, λόγω έλλειψης σε καιρό πολέμου.
Υποθέτω ότι μια χαρά θα είναι και με τις μαύρες, ειδικά αν τις μουσκέψουμε πρώτα λίγο στα υγρά της συνταγής γιατί είναι πιο σκληρές. Μοιάζει πράγματι με συνταγή anzac η συγκεκριμένη (ειδικά αν προσθέσουμε καρύδα) αφού μάλιστα στην αρχική της εκδοχή περιείχε βούτυρο. Εντάξει έχει και σοβαρές διαφορές, δεν είναι όλα τα μπισκότα με βρώμη anzac. Την αρχική συνταγή την είχα βρει σε παλιό εγγλέζικο βιβλίο (του 1970). Βέβαια και τα anzac και σκωτσέζικη συνταγή βασίστηκαν απ’ ότι έχω διαβάσει… Fusion…
Μόλις ξεφούρνισα, εξαιρετικά! Έβαλα καρύδια γιατί είχα κάποια σπασμένα στο ψυγείο και ξανθές σταφίδες αλεσμένες με νερό. Όσο για την ζάχαρη, έκανα μια μικρή έκπτωση, μια χαρά είναι και έτσι. Θα κάνω πιο γρήγορα τον απογευματινό καφέ μου φαίνεται 😉
Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν Πόπη μου! Πολύ θα χαρώ να δοκιμάσω τις παρεμβάσεις σου!
[…] ζητήσει συνταγή με αυγά και γάλα όταν δημοσίευσα την κλασική συνταγή μου που είναι μάλιστα πολύ […]
Πολύ καλά ,αλλά θέλουν την μισή ζάχαρη.
Τι βρώμη χρησιμοποιείς;; μετά από ένα δημοσίευμα σχετικά με την παρουσία γλυφοσάτης σε δημητριακά με νιφάδες βρώμης μεγάλης εταιρείας δεν ξέρω πια αν πρέπει να αγοράσω ξανά.
Χρησιμοποιώ νιφάδες και πίτουρο βρώμης γνωστής ελληνικής εταιρείας. Δυστυχώς δεν μπορούμε να αποφύγουμε τίποτα πιά. Η γλυφοσάτη είναι σε όλα σχεδόν τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται και στη χώρα μας. Βασική αρχή διατροφής στο σπίτι μας είναι η συμβουλή-οδηγία του Α. Καφάτου: Ποικιλία στη διατροφή ώστε να μην έχουμε υπερσυγκέντρωση της ίδιας τοξικής ουσίας στον οργανισμό.
Καλησπέρα, τέλεια τα μπισκοτάκια, θα τα δοκιμάσω!! Ερώτηση επειδή οι σταφίδες δε μας αρέσουν αν δε τις βάλω πρέπει να αλλάξω τα άλλα συστατικά?
Ευχαριστώ
Βέβαια και μπορείτε να μη βάλετε σταφίδες ή να τις αντικαταστήσετε με κάτι άλλο (π.χ. κράνμπερις, τριμμένη σοκολάτα, ξηρούς καρπούς κλπ).
Θέλω να σας δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια, έχω φτιάξει κάποιες από τις συνταγές σας, μου αρέσει πολύ το πως δίνετε τη συνταγή, μου αρέσει που αυτοσχεδιάζετε, τελευταία έφτιαξα τα μπισκότα βρώμης, αυτοσχεδίασα λίγο…έβαλα λιγότερη ζάχαρη και προσθεσα λίγο μέλι, επειδή μου αρέσουν εβαλα καρύδια ….οι δοκιμαστές ζήτησαν συνταγή ! Να είστε καλά
Σας ευχαριστώ πολύ για τα τόσο καλά σας λόγια! Εξαιρετικές οι παρεμβάσεις σας! Θα δοκιμαστούν!
Τέλειες συνταγές τις ακολουθώ με ενθουσιασμό! !
Σας ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
καλα χειροτερη περιγραφη συνταγης δε παιζει να χει γραφτει: εναλλακτικα των αυγων ..τα στερεα υλικα .. τα μυρωδικά ! … δεν γινεται ετσι δουλιτσα
Είστε η πρώτη που μιλά για ασάφεια στη συνταγή! Είναι σαφές τι εννοούμε με τα “εναλλακτικά των αυγών” εξάλλου αναγράφονται στα υλικά, και είναι κοινή έκφραση σε πολλά συνταγολόγια η αναφορά σε στερεά υλικά και μυρωδικά. Και βέβαια, για να σχολιάσουμε κι εμείς τη δική σας γραφή, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εκφράσει κάποιος τη γνώμη του και τις απορίες του. Συνήθως, όταν κάτι του δίνεται ΔΩΡΕΑΝ καλό είναι να είναι πιο ήπιος και πιο ευγενικός στις εκφράσεις του. Μπορείτε μια χαρά να μη συμβουλεύεστε το site μας για τις παρασκευές σας αφού θεωρείτε ασαφείς τις οδηγίες μας! Οι περισσότεροι πάντως τις καταλαβαίνουν!
κα Κασσαπάκη, ευχαριστούμε πολύ για την προσφορά σας στην ελληνική και κρητική κουζίνα! κάνω τώρα τα μπισκοτάκια και μου φαίνεται ότι ίσως ο φούρνος στους 180 ειναι λίγο δυνατος…αναμένω να κρυώσουν για άμεση δοκιμή!
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Αν ο φούρνος σας είναι πολύ δυνατός χαμηλώστε λίγο τη θερμοκρασία στο δεύτερο ταψάκι. Θα χαρώ να σας αρέσουν!
καλημέρα σας θα μπορούσα να βάλω αλεύρι ολικής; σάς ευχαριστώ πολύ από καρδιάς
Καλημέρα σας! Και βέβαια μπορείτε να κάνετε την αντικατάσταση. Θα χρειαστείτε μάλλον μικρότερη ποσόστητα γιατί το ολικής τραβάει περισσότερα υγρά. Τα μπισκοτάκια αυτά δεν πλάθονται, βγαίνουν με κουτάλι. Μη κάνετε σφικτή τη ζύμη. Καλή επιτυχία!
Γειά σας! Όταν λέτε αλεύρι, εννοείτε για όλες τις χρήσεις ή τύπου “απ”?
Για όλες τις χρήσεις! Έχει σόδα και μπέικιν η συνταγή οπότε δεν χρειαζόμαστε άλλα φουσκωτικά…