Αυγά βαμμένα με κρεμμυδόφυλλα (VIDEO)

Γήινα, ζεστά χρώματα, πανέμορφο αποτέλεσμα!

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης όπου βάψαμε τα αυγά με κλωστές φλος, σε τούτη εδώ έχουμε ένα ακόμη τρόπο για να βάψουμε τα αυγά μας. Συνηθισμένος, δε λέω αλλά έχει κι αυτός τα «μυστικά» του και αξίζει τον κόπο να καταγραφεί.

Η βαφική ουσία των κρεμμυδόφυλλων ήταν γνωστή από πολύ παλιά και χρησιμοποιούνταν ακόμη και στις βαφές νημάτων. Σήμερα το βάψιμο των αυγών με τα κρεμμυδόφυλλα θεωρείται ένας από τους οικολογικούς τρόπους βαφής και προτείνεται συχνά από διάφορα sites ως τέτοιος. Έχω τις ενστάσεις μου γιατί αν το ίδιο το κρεμμύδι είναι επιβαρυμένο με φυτοφάρμακα και λοιπά βλαβερά που ακούμε ότι υπάρχουν στα εδάφη πολλών περιοχών, γιατί τα κρεμμυδόφυλλα -και μάλιστα τα εξωτερικά- να είναι καθαρά;

Τέλος πάντως να αυγά με κρεμμυδόφυλλα είναι τόσο όμορφα που αξίζει να βάψουμε 5-6 αν έχουμε κάμποσα απ’ αυτά!

 

 

update 2020:

Εδώ κι άλλα αυγά με κρεμμυδόφυλλα (κλικ στη φωτογραφία για τον τρόπο)

 

κι εδώ 4  τρόποι για διακοσμητικά αυγά (κλικ στην φωτογραφία):

 

Υλικά:

Κρεμμυδόφυλλα

 

Αυγά

Ξύδι από κρασί

Λουλούδια και φυλλαράκια διάφορα

Τούλι ή καλσόν σε κομματάκια

Λαστιχάκια ή κλωστή

Ελαιόλαδο για το γυάλισμα

Ενδεικτικά, για 12 αυγά χρησιμοποίησα 60 gr κρεμμυδόφυλλα και ½ κούπα ξύδι

Επί το έργον:

Δείτε στο video αναλυτικά πώς τα φτιάχνουμε! Εγγραφείτε ΔΩΡΕΑΝ στο κανάλι μας στο youtube για να βλέπετε όλα τα video μας!

Παρατηρήσεις:

  • Πιο καλά αποτελέσματα έχουμε με κρεμμυδόφυλλα από κόκκινα κρεμμύδια, αλλά και τα υπόλοιπα δίνουν αρκετά γλυκά χρώματα.
  • Το τελικό χρώμα εξαρτάται από το πόση ώρα αφήνουμε τα αυγά στα κρεμμυδόφυλλα. Αυτή τη φορά τα έβγαλα αμέσως μετά το 20λεπτο βράσιμο! Τόσο έντονη ήταν η βαφική ουσία των κρεμμυδιών μου. Σε άλλες περιπτώσεις τα έχω αφήσει μέχρι και ένα βράδυ μέσα στο νερό.
  • Μπορούμε να αποσύρουμε λίγα λίγα τα αυγά από το κρεμμυδόζουμο. Ο διαφορετικός χρόνος παραμονής θα μας δώσει πολλές αποχρώσεις.
  • Καλό είναι αν έχουμε βάλει λουλουδάκια και φυλλαράκια να τα απομακρύνουμε όσο είναι υγρά τα αυγά γιατί όταν στεγνώσουν αυτό γίνεται πιο δύσκολα!
  • Κρεμμυδόφυλλα έχουν συνήθως όλοι οι μανάβηδες (ειδικά αν τα ζητήσουμε εγκαίρως θα έχουμε όσα θέλουμε) αλλά και όταν τελειώνει μια λαϊκή είναι εύκολο να τα βρούμε σε πάγκους παραγωγών.

Καλό σας βράδυ!

 

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Print Friendly, PDF & Email