Πράσινο λαμπερό γλυκό συκαλάκι !
Οι συκιές είναι ένα από τα δέντρα που συναντάμε πολύ συχνά σε όλη τη Μεσόγειο και φυσικά στη χώρα μας. Ιδιαίτερα στις νότιες περιοχές της και στα νησιά.
Μάλιστα, τα ελληνικά σύκα είναι πολύ καλής ποιότητας. Λέγεται ότι ο Ξέρξης αποφάσισε να καταλάβει την Ελλάδα όταν γεύτηκε τα πεντανόστιμα σύκα της!
Η εικόνα είναι “Η πτώση” του Τισιάνο από εδώ |
Από τη θρησκευτική μας ιστορία, γνωρίζουμε ότι η συκιά “έντυσε” τους πρωτόπλαστους. Το περιβόητο «φύλλο συκής» ήταν το πρώτο ένδυμα του ανθρώπου όταν αυτός συνειδητοποίησε τη γύμνια του και ντράπηκε γι αυτήν. Η παράδοση λέει επίσης ότι από συκιά κρεμάστηκε ο Ιούδας όταν συναισθάνθηκε την πράξη του.
Αρχαιολογικός χώρος Μαλίων, 6-5-2011 |
Στην Κρήτη έχουμε άφθονες συκιές! Και αγριοσυκιές και ήμερες. Πολλές είναι δίφορες. Δηλαδή καρποφορούν δυό φορές. Έχουμε συκιές για άσπρα, για μαύρα, για μεγάλα και μικρά σύκα. Με ελάχιστες απαιτήσεις περιποίησης, αντέχουν τα ξηρά καλοκαίρια μας .
Πράσινα συκαλάκια για γλυκό μπορούμε να πάρουμε και από τις άγριες και από τις ήμερες. Και μάλιστα χωρίς να ζητήσουμε άδεια από τους ιδιοκτήτες (εκτός αν πρόκειται για κανένα γεροπαράξενο!) γιατί αυτά δεν εξελίσσονται σε βρώσιμα σύκα .
Είναι οι όρνοι ή ορνιοί, τα λεγόμενα αλλιώς ορνικά ή αρσενικά σύκα που χρησιμοποιούνται για την επικονίαση και το δέσιμο των βρώσιμων σύκων .
Από τις άγριες συκιές είναι πιο πικρά αλλά δίνουν πιο μυρωδάτο γλυκό. Πρέπει να τα μαζέψουμε τις πρώτες μέρες του Μάη. Το αργότερο μέχρι της 10 του Μάη, αλλιώς γίνονται σαν φούσκες και το γλυκό μας δεν θα γίνει καλό.
Τα μαζεύουμε με γάντια ,γιατί το γάλα της συκιάς είναι καυστικό και δημιουργεί έντονη φαγούρα παρόλο που στην πρακτική ιατρική χρησιμοποιείται για τη θεραπεία κάποιων δερματικών παθήσεων όπως οι μυρμηγκιές .
Αλήθεια λέτε στην υπόλοιπη Ελλάδα τη φράση «απ’ της συκιάς το γάλα» που λέμε εμείς εδώ όταν μιλάμε για συγγένειες ή για σχέσεις που δεν είναι πραγματικές αλλά «εικονικές»;
Οι αναλογίες των υλικών για το « σύκο γλυκό του κουταλιού» ποικίλουν. Το παλιό τετράδιο που λέγαμε και σε άλλα posts λέει 1 οκά ζάχαρη για 40 κομμάτια σύκο! Τι κομμάτια; Δείτε εδώ τρεις περιπτώσεις !
Γενικά είναι φρούτο που θέλει αρκετή ζάχαρη και γιατί πικρίζει και γιατί το σιρόπι εισχωρεί στην μικρή κοιλότητα στο εσωτερικό του και στη σάρκα του οπότε αν δεν έχουμε αρκετό θα μας στεγνώσει.
Ενδείξεις ζυγαριάς για 30 μεγάλα και 30 μικρά! |
Έχω καταλήξει στα 30-40 γραμμάρια ζάχαρη για κάθε σύκο, ανάλογα με το μέγεθός τους. Έτσι για 30 μέτρια σύκα βάζω 1 κιλό ζάχαρη και τρεις κούπες νερό.
Υλικά
30 μέτρια συκαλάκια
1 κιλό ζάχαρη
3 κούπες νερό
½ κουταλάκι κιτρικό οξύ (το ξινό που είναι σαν κρυσταλλική ζάχαρη)
3-4 βανίλιες ή μισό κουταλάκι υγρή βανίλια
1 κομμάτι όσο ένα ρεβίθι μπλάβη πέτρα ,προαιρετικά (γαλαζόπετρα, επιστημονικά θειικό χαλκό )
Το χυμό μισού λεμονιού .
Προαιρετικά αμύγδαλα ασπρισμένα και στεγνωμένα στο φούρνο.
Δείτε στις παρατηρήσεις ένα update
Επί το έργον
Δείτε το βίντεο στο κανάλι μας στο youtube
Καθαρίζουμε τα σύκα φορώντας γάντια .Δηλαδή κόβουμε λίγο το κοτσανάκι και αφαιρούμε το σκούρο σημαδάκι που έχει μπροστά. Πολλές νοικοκυρές αφαιρούν και το φλούδι τους με κοφτερό μαχαιράκι. Αν είναι κομμένα στην ώρα τους και φτιάξουμε το γλυκό χωρίς να τα αφήσουμε καμιά βδομάδα στο ψυγείο, είναι περιττός κόπος.Τα βάζουμε με μπόλικο νερό να βράσουν.
Στην αρχή δεν τα σκεπάζει το νερό γιατί ανεβαίνουν ψηλά. Τα σπρώχνουμε για λίγο και μετά που αρχίζει ο βρασμός δεν χρειάζονται σπρώξιμο. Όταν βράσουν 10 λεπτά, χύνουμε το νερό , βάζουμε καινούριο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
Αν χρησιμοποιήσουμε γαλαζόπετρα, σ’ αυτή τη φάση , μετά από τα δύο ξεπικρίσματα, τη διαλύουμε σε 1 λίτρο νερό και βάζουμε τα συκαλάκια μας για 20-30 λεπτά. Συμπληρώνουμε νερό ώστε να καλύπτονται. Τα βγάζουμε από το διάλυμα της γαλαζόπετρας και τα ξεπλένουμε πολύ καλά. Τα γλυκαίνουμε μία ακόμη φορά. Δηλαδή κάνουμε ένα τρίτο βράσιμο και χύνουμε το νερό. Το τελευταίο βράσιμο πρέπει να διαρκέσει όσο χρειάζεται για να πέφτουν από το πιρούνι αν τα πιρουνίσουμε ,αλλά να μη διαλύονται (αν είναι ήδη ξεπικρισμένα ή μαλακά παραλείπουμε το τρίτο βράσιμο) . Τα αφήνουμε για αρκετές ώρες (8-10 ή από το βράδυ ως το πρωί) σε κρύο νερό.
Τα παίρνουμε ένα ένα, τα τρυπάμε με ένα ξύλινο ή μεταλλικό σουβλάκι ή μια οδοντογλυφίδα από το κοτσάνι ως τη μυτούλα και τα σφίγγουμε με το χέρι ελαφρά να φύγει το νερό που έχουν κρατήσει στο εσωτερικό τους.
Τα αφήνουμε να στεγνώσουν απλωμένα σε χαρτί κουζίνας που το έχουμε στρώσει πάνω από πετσέτα.
Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το ξινό να βράσουν για 10 λεπτά και ρίχνουμε τα συκαλάκια μας. Αυτά θα τραβήξουν σιρόπι και θα αποκτήσουν ξανά το σχήμα τους. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Τραβάμε τη κατσαρόλα από την κουζίνα και τα αφήνουμε για 24 ώρες μέσα στο σιρόπι. Επειδή το σύκο είναι σαρκώδες φρούτο, αφήνει υγρό σ’ αυτό το διάστημα και αραιώνει το σιρόπι. Προσθέτουμε τη βανίλια , το χυμό λεμονιού και τα αμύγδαλα αν βάλουμε, και βράζουμε ξανά το γλυκό μέχρι να δέσει το σιρόπι οριστικά.
Αν θεωρούμε ότι τα σύκα μας έχουν μαλακώσει πολύ, πριν το τελευταίο δέσιμο τα βγάζουμε από το σιρόπι, το δένουμε μόνο του, και τα ξαναβάζουμε να πάρουν μόνο μια βράση.
Το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και , τα αναποδογυρίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Δείτε το βίντεο μας για την αποστείρωση των βάζων:
Παρατηρήσεις
1) Η γαλαζόπετρα είναι ακίνδυνη. Χρησιμοποιείται ανέκαθεν στην παρασκευή γλυκών του κουταλιού και είναι σίγουρα πιο αθώα από τα χημικά χρώματα που χρησιμοποιούνται σε άλλα τρόφιμα. Εξάλλου την ξεπλένουμε.Χρησιμοποιείται ευρέως στη γεωργία για το ράντισμα λαχανικών, άρα και αυτοί που τη φοβούνται δεν μπορούν να την αποφύγουν. Παρ’ όλα αυτά δεν τρυπώ διαμπερώς τα συκαλάκια μου πριν τη χρησιμοποιήσω για να μην περάσει στο εσωτερικό τους και να φύγει με το ξέπλυμα.Ούτε τη βράζω μαζί με τα φρούτα…
2) Το συκαλάκι είναι από μόνο του εκλεκτό γλυκό του κουταλιού αλλά χρησιμοποιείται και σαν θαυμάσιο γαρνίρισμα άλλων γλυκών. Αναμειγνύεται με παγωτό βανίλια και δίνει υπέροχο αποτέλεσμα , μπορούμε να το βάλουμε σε κέικ φρούτων και να του δώσουμε χρώμα και άρωμα, και γαρνίρει θαυμάσια τούρτες πάσης φύσεως.
Ο χαλβάς μου |
Μπορούμε το στραγγίξουμε και να φτιάξουμε πολύ ιδιαίτερα σοκολατάκια βουτώντας τα συκαλάκια μας σε λιωμένη σοκολάτα.
3) Πολλοί συνδυάζουν με άρωμα γαρύφαλλου το συκαλάκι. Εγώ το προτιμώ με βανίλια( ή με τίποτα!).Το έχω για πιο ανοιξιάτικο και καλοκαιρινό γλυκό, και τα κανελογαρύφαλλα μ’ αρέσουν περισσότερο στα χειμωνιάτικα φρούτα.
4) Όταν τα φρούτα για την παρασκευή ενός γλυκού είναι πικρά, τα γλυκαίνουμε με αλλεπάλληλα βρασίματα, αλλά είναι υποκειμενικό το πόσο θέλουμε να ξεπικρίσουν. Εγώ καταστρέφω ένα συκαλάκι και το δοκιμάζω. Φυσικά λαμβάνω υπόψη μου ότι θα μπουν και στο σιρόπι. Τα σύκα από ήμερες συκιές δεν θέλουν τόσες φορές βράσιμο. Εγώ το φτιάχνω σχεδόν πάντα με άγρια (γιατί είναι είπαμε πιο μυρωδάτα) αλλά μια φίλη μου που φτιάχνει το γλυκό με ήμερα σύκα κάνει πολλές φορές ένα μόνο ξεπίκρισμα και τα αφήνει και ένα βράδυ σε κρύο νερό. Φυσικά τα βράζει περισσότερη ώρα στο πρώτο βράσιμο για να μαλακώσουν , μετά κανονικά: γαλαζόπετρα, κρύο νερό, σιρόπι.
5) Δεν συνηθίζω τη γλυκόζη στα γλυκά μου. Θεωρώ ότι το λεμόνι κάνει καλή δουλειά και δεν τ΄αφήνει να ζαχαρώσουν. Αν θέλετε μπορείτε να το αντικαταστήσετε με μισό βαζάκι γλυκόζη. Το ξινό στο συγκεκριμένο γλυκό έχει το ίδιο ρόλο και μπαίνει από την αρχή για να εισχωρήσει με το βρασμό στο εσωτερικό του σύκου.
6) Πολλές μου βγήκαν τελικά οι παρατηρήσεις! Μια τελευταία: Αν σας αφήσει ο καιρός να βγείτε στας εξοχάς αυτό το Σαββατοκύριακο, μαζέψτε καμιά τριανταριά να το δοκιμάσετε. Η διαδικασία μπορεί να φαίνεται μεγάλη αλλά η πραγματική ενασχόληση είναι ελάχιστη!
update 2020: Πολλές φίλες μου λένε πως θα θέλανε λίγο ακόμη σιρόπι και άλλες ότι περίσσεψε αρκετό. Οι περισσότερες μου λένε για τέλειες αναλογίες και ευχαριστώ! Εξαρτάται πολύ από το σύκο. Αν στο πρώτο βράσιμο δούμε ότι έχει απορροφηθεί και θα θέλαμε περισσότερο βράζουμε μισό κιλό ζάχαρη με ένα ποτήρι νερό για 5 λεπτά και όταν κρυώσει το προσθέτουμε στο γλυκό. Αφήνουμε να περάσει ο χρόνος αναμονής και δένουμε κανονικά το γλυκό. Εγώ δεν το κάνω αυτό γιατί αν συμβεί αφήνω τα λίγα συκαλάκια που περισσεύουν στο ψυγείο και τα καταναλώνουμε σύντομα. Αν περισσεύει σιρόπι το χρησιμοποιούμε σε κέικ, σε χαλβάδες, σε κρέμες!
υπέροχη ανάρτηση.!!!υπέροχο γλυκό!!!
ευχαριστο΄υμε καλή μου!!
Καλησπερα σας!! Φετος αποφασισαμε κ εμεις να κανουμε συκαλακακι!! Μας προβληματισε ομως το γεγονος οτι μετα το 2 βρασιμο και πιανοντας τα συκα για να μπουν στη γαλαζοπετρα, αυτα κολλαγαν τοσο πολυ σαν να ειχαν ρετσινη!! Βγαλαν δλδ με το βρασιμο μια κολλωδες ουσια που με τη γαλαζοπετρα εφυγε οχι ομως ολοκληρωτικα! Συμβαινει γενικα αυτο ή φταιει το συκο! Τα συγκεκριμενα συκα δεν ειναι καταπρασιμο αλλα με μικρα ασπρα στιγματα!! Ευχαριστω πολυ
Αυτή η ουσία είναι το γάλα της συκιάς που πράγματι είναι κολλώδες και μένει και στην κατσαρόλα. Με τα βρασίματα φεύγει, δεν μου έχει τύχει αυτό που λέτε. Δεν ξέρω τι ποικιλία μπορεί να είναι τα σύκα σας. Θα βοηθούσε μία φωτογραφία!
Ωχ ποιος την ακουει τωρα τη Βιβη!!
Δεν είναι κατ’ ανάγκη κακά! Έχει κάποιος fb να μας στέλνατε μια φωτογραφία στο fb της σελίδας;
ΕΙΣΑΙ ΘΕΑ .
Vita,υπέροχο γλυκό,λατρεμένη γεύση!
Πάντα πλήρης η ανάρτησή σου με πολλές πληροφορίες.
Φιλιά!
ευχαριστώ που υπάρχεις αλλά…εδώ στην Ιταλία που θα βρω μικρά σύκα? Τιποτα δεν έχει εδώ για να μπορείς να κάνεις γλυκά κουταλιού!!
Φοβερή στις λεπτομέρειες και στις πληροφορίες.
Φοβερό και το γλυκό, από τα καλύτερα ειδικά με αμυγδαλάκι.
Το κακό είναι ότι δεν προλαβαίνει να μείνει στο βάζο ούτε εβδομάδα :)))
Μου αρέσει που κάθε εποχή έχει τα δικά της γλυκά του κουταλιού.
Αναρωτιέμαι αν στο εξωτερικό εκτός από μαρμελάδες, έχουν και τέτοια. Δεν έχω προσέξει.
Φιλιά θαλασσένια.
αγαπημένο γλυκάκι, το κακό είναι πως τρώγεται άμεσα και δε μένει για το χειμώνα!!!!
Υπέροχο γλυκό! Τέλεια η περιγραφή σου και οι φωτογραφίες. Εξηγείς τόσο καλά τα δύσκολα σημεία αυτου του γλυκού, μπράβο. Ακριβώς έτσι το φτιάχνω (χωρίς γαλαζόπετρα και βγάζοντας τη φλούδα με το μαχαίρι), ή στην κυριολεξία το έφτιαχνα μέχρι πριν από δυο χρόνια… Μου ξύπνησες αναμνήσεις με την ανάρτηση αυτή. Αγώνας δρόμου να προλάβουμε τα πρώτα σύκα. Έπρεπε να δεις τα χέρια μου μετά το μάζεμα. Ενώ φορούσα γάντια, το γάλα των σύκων πώς κατάφερνε και έτρεχε προς τους αγκώνες και τρελαινόμουν στη φαγούρα μετά. Ωραία εμπειρία όμως το γλυκό μετά. Καλό Σ/Κ
Τέλεια και η περιγραφή σου και οι φωτογραφίες σου και όπως μας τα εξηγείς, με τόσες λεπτομέρειες, δε μένουν απορίες. Ευχαριστώ πολύ για τις οδηγίες.
Μήπως στην Κρήτη οι συκιές δίνουν πιο γρήγορα καρπό; Νομίζω πως εμείς αργότερα βλέπουμε εδώ. Αν το φτιάξω αργότερα δεν θα γίνει;
Καλό ΣΚ!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ,ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΟΥ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΡΩΤΑΩ ΚΑΙ ΨΑΧΝΩ ΓΙΑ ΓΛΥΚΟ ΣΥΚΑΛΑΚΙ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ.
Αν σου πω ότι πρέπει να έφτιαξα πάνω από 10 κιλά την περασμένη εβδομάδα… Σχεδόν τα ίδια κάνουμε. Δεν βαζω γαλαζόμετρα (μια χαρά χρώμα έχουν), δεν τα στίβω και γίνονται τέλεια! Και του χρόνου!
Καλημέρα, πέρσι έκανα αρκετά κι ακόμα υπάρχει ένα βάζο. Εδώ φαίνονται λίγο πιο αργά κι όπως φέτος ο καιρός είναι κρύος;; Στη λαική είδα λίγα αλλά δεν μου άρεσαν καθόλου, άλλωστε τα σύκα τα "κλέβεις".
Συγχαρητήρια Vita μου για μιαν ακόμη υπέροχη και λεπτομερέστατη ανάρτηση!
Το συκαλάκι αγαπημένο μας γλυκό, γαλαζόπετρα όμως δεν βάζω, δεν ξέρω και που να την βρω!
Το χρώμα του γλυκού σου υπέροχο!
Φιλιά, καλό ΣΚ!!
Εγώ που δεν τα συμπαθώ τα γλυκά του κουταλιού, μπορώ να έχω ένα… ταπεράκι (μεγάλο…) με σοκολατοσυκαλάκια; 😀 Και μια απορία. Φυσικά και κατάλαβα ΟΛΗ τη διαδικασία. Η απορία έγκειται αλλού: ποιος τραβάει τις φωτογραφίες όταν και τα δύο χεράκια δουλεύουν και είναι βουτηγμένα στο σιρόπι; χιχιχιχιχιχιιχχιχι! Μην απαντάς, απλό πείραγμα 😛
Φιλιά
Λατρεύω τα σύκα σε οποιαδήποτε μορφή!Σε ευχαριστούμε για την πολύ κατατοπιστική ανάρτηση!Καλό Σ-Κ,Vita μου!
Ίριδα σ' ευχαριστώ πολύ. Ναι το συκαλάκι είναι από τα ωραιότερα γλυκά του κουταλιού.
Χατζίκο ήταν σύμπτωση. Το ζήτησες και το είχα έτοιμο 🙂
Ελένη σ' ευχαριστώ. Και ιδιαίτερα καλοκαιρινή γεύση πράγματι!
sandemetriobo.blogspot Εγώ σ' ευχαριστώ που έρχεσαι εδώ :-). Μακάρι να γινόταν να σου στείλω…
Θαλασσένια δεν ξέρω για το εξωτερικό. Σίγουρα καραμελωμένα φρούτα έχουν. Κάτι σαν φροί γλασέ. Αλλά με σιρόπι δεν ξέρω…
Γαστερόπληκτη μου ξεμένει κανένα βάζο τόσο που φτιάχνω, αλλά το έχω κυρίως για γαρνιρίσματα. Πιο πολύ καλοκαιρινό είναι σαν γλυκάκι.
Σοφία αυτό με τα χέρια είναι θέμα. Εμένα μου τρύπησε το γάντι ένα κλαδάκι όταν τα μάζευα και την πάτησα στο "κλέψιμο" 🙂
Alla logia μπορεί. Εμείς πάντως το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο του Μάη τα μαζεύουμε. Φέτος είναι λίγο πιο όψιμα λόγω του καιρού
Αλθέα δείχνει δυσκολότερο από ότι είναι τελικά. Μη το φοβηθείς. Καλή επιτυχία!
Κική απ' ότι κατάλαβα από το post σου το φτιάχνεις με ήμερα εσύ; Δοκίμασε με άγρια κάποια φορά. Είναι πιο μυρωδάτα
Ξανθή μου ναι έχεις δίκιο. Τα σύκα τα κλέβεις και μάλιστα χωρίς συνέπειες τα πράσινα 🙂
Έλενα έχει ένα πιο γλυκό πράσινο με τη γαλαζόπετρα μου φαίνεται.Μπορεί να είναι και η ιδέα μου. Μια φορά που δεν έβαλα δεν ήταν το ίδιο. Σε μαγαζιά με φυτά και σε φυτώρια υπάρχει. για λίπασμα την έχουν 🙂
Μαρίλια θα φροντίσω να ετοιμάσω τα σοκολασυκαλάκια όποτε με επισκεφτείς :-). Επιστρατεύω πότε πότε κανένα τους για τις φωτό (όχι αδιαμαρτύρητα , αλλά δεν αφήνω περιθώρια αρνήσεων 🙂 )
Λένια σ' ευχαριστώ. Καλή εβδομάδα να έχουμε!
Καλή εβδομάδα
κάτι ήξερε ο Ξέρξης!!!
Καλή βδομάδα Μανουσίνα! Πολλοί κατά καιρούς ζηλεύουν τα καλούδια μας 🙂
Δεν έχω ιδέα ποια είναι ήμερα και ποια άγρια και δεν νομίζω να ξέρω να τα ξεχωρίσω!
Υπέροχη συνταγή! Μου αρέσει που δεν βάζεις γλυκόζη! Προτιμώ το σιρόπι έτσι!
Μπράβο που γράφεις τέτοιες συνταγές Vita μου! Να μη χαθούν!
Και μια και λέω για χαμό…
Τα σύκα είναι κρυπτόγαμα φυτά, για να γονιμοποιηθούν απαιτούνται να υπάρχουν μέλισσες ή σφήγκες τριγύρω τους. Σε πολλές χώρες της Αφρικής εξόντωσαν τις μέλισσες και τις σφήγκες γιατί ήταν… επιθετικές. Το αποτέλεσμα είναι ότι παύουν να υπάρχουν συκιές…
Κική σήμερα είχαμε "διαμάχη" με συναδέλφισσα που της αρέσουν καλύτερα τα ήμερα. Τελικά οι γνώμες διίστανται 🙂
Αγγελική αυτό με τις σφίγγες και τις μέλισσες δεν το ήξερα.Εϊχα την εντύπωση ότι η γονιμοποίηση γίνεται μόνο με ένα ιδιαίτερο έντομο
(μου διαφεύγει τώρα το όνομά του) που ζει μέσα στους ορνιούς….
ΑΡΙΣΤΟ!!! ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ.
Αλεξία καλώς ήρθες και ευχαριστώ για το σχόλιο. Χαίρομαι που σου αρέσει η συνταγή και η παρουσίαση.
poly wraia syntagi brrrravooooo!!!!!
Ευχαριστώ πολύ!!!
πολυ αναλυτικη συνταγη…μπραβο σας!!
Ευχαριστώ, να είστε καλά!
θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση έφαγα γλυκό σύκο και ανέδιδε μια συγκλονιστική μυρωδια από γαρύφαλλο μπορω να χρησιμοποιήσω??? εύη
Φυσικά Εύη! Αυτά τα αρώματα των γλυκών του κουταλιού είναι δικές μας επιλογές. Βάλε τα στο τελευταίο δέσιμο!
Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο!
Κι εγώ με τη σειρά μου ήθελα να ρωτήσω.Για πιο λόγο χρεισημοποιούμε την γαλαζόπετερα;Ευχαριστώ!!!!!
Καλώς όρισες Μαρίνα. Η γαλαζόπετρα εξασφαλίζει το λαμπερό πράσινο χρώμα του γλυκού. Αν δεν σε πειράζει να έχει λαδοπράσινο χρώμα, μπορείς να την παραλείψεις. Πάντως είναι ακίνδυνη. Το έχω ψάξει το ζήτημα. Καλή επιτυχία!
Εφτιαξα το συκο αλλα μου βγηκε λιγο πικρο.Τι μπορω να κανω για να το σωσω?
Έκανες όλα τα ξεπικρίσματα και το άφησες ένα βράδυ σε κρύο νερό; Μου φαίνεται περίεργο. Δυστυχώς δεν ξέρω κάποια μέθοδο για να το διορθώσεις. Δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σαν γαρνίρισμα σε άλλα γλυκά;
Καλησπέρα. Πρώτη φορά έκανα σύκο γλυκό με σύκα που μου έφερε η γειτόνισσα κι ακολούθησα κατά γράμμα τη συνταγή σου!
Μόλις μοίρασα το γλυκό στα βαζάκια, το οποίο, αν και ζεστό ακόμη, είναι υπέροχο στη γεύση!! Έχω όμως να κάνω μια ερώτηση: το σιρόπι μού βγήκε λίγο, περίπου μέχρι την μέση του κάθε βάζου. Θα είναι πρόβλημα?? Υπάρχει περίπτωση να στεγνώσουν τα σύκα που δεν σκεπάζονται??
ΕΙΜΑΙ Η ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ. ΓΛΥΚΟ ΣΥΚΟ ΚΑΝΩ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ Κ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ Κ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ!!! ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΟΜΩΣ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΠΗΡΕ ΕΝΑ ΚΟΚΚΙΝΩΠΟ ΣΚΟΥΡΟ ΧΡΩΜΑ Κ ΔΕΝ ΕΠΗΞΕ ΚΑΘΟΛΟΥ!!!! ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΓΙΑΤΙ????
Δεν μου έχει τύχει αυτό που λες Αρχοντούλα μου.Το σιρόπι υποθέτω ότι θα δέσει αν το βράσεις ξανά αλλά το χρώμα δεν ξέρω αν διορθωθεί. Το πιθανότερο είναι ότι φταίνε τα σύκα.
Το επιχείρησα γιά πρώτη μου φορά!Αν κ με είχαν αποθαρύνει λόγω εποχής(αργά)μα βγήκε υπέροχο!Το έφτιαξα με ήμερα σύκα κ οχι ορνούς!Μόλις το έβαλα σε βάζα!Σνίφ!!!!Μόνο 2 βγήκαν!Ειχα φτιάξει λίγα για δοκιμή!Θα ξαναφτιάξω!ΤΕΛΕΙΑ.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Αρχικά χαιρετώ την παρέα σας, με μια παρέμβαση μετά από τόσα χρόνια έτυχε σήμερα να διαβάσω το άρθρο σας αλλά επειδή το internet είναι χώρος από τον οποίο πολλοί άνθρωποι παίρνουν πληροφορίες χωρις κριση και τις θεωρούν αυθεντικές, σας παρακαλώ κάνετε μια διόρθωση στη δημοσίευσή σας στο κομμάτι που τονίζετε την ασφαλή χρήση της χημικής ουσίας "Θειικός Χαλκός ή CuSO4" που είναι αλλιώς γνωστή σαν γαλαζόπετρα.
Η γαλαζόπετρα ΔΕΝ ειναι σίγουρα αθώα, ΔΕΝ είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση και ΔΕΝ περιλαμβάνεται στα εγκεκριμένα πρόσθετα των τροφίμων. Χαρακτηρίζεται σαν χημική ουσία ως ερεθιστική με μέση τοξικότητα και εγκρίνεται ως μυκητοκτόνο και αρκετά παλιότερα ως εμετικό φάρμακο (για να προκαλεί εμετό, καταργήθηκε όμως ΚΑΙ αυτή η χρήση της λόγω της τοξικότητάς της).
ΔΕΝ είναι πιο ασφαλής από άλλα "χημικά χρώματα" καθότι όλα τα πρόσθετα τροφίμων περνούν ελέγχους ασφαλούς κατανάλωσης και όταν αποδειχθούν ως πιθανώς επιβλαβή αποσύρονται, ενώ η γαλαζόπετρα ΔΕΝ ανήκει καν στα πρόσθετα τροφίμων. Επίσης δεν είναι δυνατό να την ξεπλύνετε εντελώς καθώς τα φυτά απορροφούν υγρό από το περιβάλλον τους, έτσι και τα σύκα που έχετε στο διάλυμά της.
Σαν εντομοκτόνο δεν χρησιμοποιείται ιδιαίτερα γιατί δεν είναι αποτελεσματική – είναι κυρίως καλή για τις φυτικές ασθένειες που οφείλονται σε μύκητες και με αυτή εμποτίζεται και η ξυλεία για να μη σαπίζουν τα ξύλα.
Το ότι "χρησιμοποιείται χρόνια και κανείς δεν έπαθε τίποτα" δεν αποτελεί δικαιολογία για να την αποκαλεί κανείς ασφαλή, για αρκετούς λόγους.
Πρώτον στο γλυκό μένει μικρή ποσότητα μετά τη διεργασία και έτσι δεν λαμβάνει κανείς μεγάλη δόση για να έχει εμφανή συμπτώματα, ωστόσο τα βαρέα μέταλλα όπως ο χαλκός τείνουν κατά περιπτώσεις να συσσωρεύονται στον εγκέφαλο και το συκώτι και δεν απομακρύνονται από τον οργανισμό τελείως. Προκαλεί νευρολογικά προβλήματα σε υψηλή συγκέντρωση με τον καιρό.
Δεύτερον, δεν αντιδρούν όλοι οι άνθρωποι το ίδιο στις χημικές ουσίες και άνθρωποι με χαμηλή ηπατική λειτουργία αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα με τη λήψη βαρέων μετάλλων.
Τρίτον, η γαλαζόπετρα χρησιμοποιείται ως μυκητοκτόνο και φυκοκτόνο και δεν ξέρω ποιος σώφρων άνθρωπος θα χρησιμοποιούσε τέτοιες ουσίες εις γνώση του στην προετοιμασία τροφίμων για τον ίδιο ή τους δικούς του.
Τέταρτον, προκαλεί σημαντικότατα προβλήματα όταν πετάτε το χρησιμοποιημένο υγρό – είναι τοξική για τα ψάρια, τα φύκια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς – καταστρέφει εντελώς τη θαλάσσια πανίδα στις περιοχές που απορρίπτεται και ως γνωστόν εκει καταλήγουν οι αποχετεύσεις. Το ψάρεμα δε με γαλαζόπετρα διώκεται ποινικά.
Αν θέλετε τις ιδιότητες της γαλαζόπετρας καλύτερα χρησιμοποιείτε χάλκινα σκεύη ή χαλκινες κουτάλες όταν βράζετε το γλυκό του κουταλιού σας – και τα πλεονεκτήματα θα έχετε, και χωρίς να πάρετε υπερβολικές δόσεις του μετάλλου.
Αν θέλετε να βγει το γλυκό σας πιο τραγανό, κάντε τη συλλογή των σύκων στη σωστή περίοδο και χρησιμοποιήστε λίγη σοδα όταν τα ξεπικρίζετε στο νερό που βράζει.
Για παραπάνω πληροφορίες δείτε εδώ (στα αγγλικά)
https://en.wikipedia.org/wiki/Copper%28II%29_sulfate#Medical_and_public_health
Νικολακόπουλος Νικόλας,
Χημικός ΑΠΘ, Ζαχαροπλάστης
Η γαλαζοπετρα ΕΊΝΑΙ δηλητηριο !
Άλλοι χημικοί και γεωπόνοι δεν έχουν αυτή την άποψη. Πάντως δεν είναι απαραίτητη στα γλυκά οπότε μπορούμε να την παραλείψουμε.
Καλησπερα σας! Να σας ευχαριστησω για τις συμβουλες σας! Στην ερωτηση μου, εβαλα 80 συκα, 2.600 ζαχαρη, 8 ποτιρια νερο….δεν εδεσε το σιροπι. Τη φτεει??
Κι εγώ ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη. Απλώς δεν έβρασε αρκετά. Αν τα συκαλάκια είναι πολύ μαλακά ήδη, βγάλτε τα προσεκτικά από την κατσαρόλα και βράστε το σιρόπι μέχρι να δέσει. Με το βρασμό θα εξατμιστεί το περίσσιο νερό και είναι αδύνατον να μη δέσει. Ξαναπροσθέστε τα συκαλάκια και δώστε 1-2 βράσεις ακόμη (γιατί θα έχουν κρατήσει και στο εσωτερικό τους αραιό σιρόπι). Αν θέλουν κι άλλο βράσιμο και τα συκαλάκια σας κάντε μέχρι σ’ ένα σημείο τη διαδικασία χωρίς να τα βγάλετε. Οι αναλογίες σας ήταν καλές. Καλή επιτυχία και πείτε μου τι κάνατε τελικά, ναι;
Καλημερα σας! Αυτες τις οδηγιες της ειχα κανει ηδη, και το σιροπι ηταν σε μορφη γλυκοζη.Αλλααααα….. το συκαλακι ηταν καλα βρασμενο, με ωραιο σχημα, και φοβηθηκα να μην το παραβρασω! [το μεγα λαθος] εριξα το συκο στο σιροπι αφου απεσυρα την κατσαρολα απο την φωτια. Αφησαν τα υγρα που ειχαν κρατησει τα συκα…Σας ευχαριστω πολυ πολυ να ειστε καλα.
Ελπίζω ότι θα έγινε καλό τελικά. Το έβρασες λίγο ακόμη έτσι; Δεν είχες σφίξει καλά τα σύκα λοιπόν ή δεν είχαν στραγγίξει εντελώς στην πετσέτα. Κι εσύ να είσαι καλά κι ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη.
Έφτιαξα από προχθές μέχρι και σήμερα περίπου 150 σύκα ,,,,3 κατσαρόλες ….
Θεωρώ αριστούργημα όλη την παρουσίαση ,την υπεροχη αφηγηση την τοσο ψαγμενη συνταγή ,τα κείμενα ,το βίντεο ! ….
Αξίζει μέγα βραβείο ….
Ενδιαφέρομαι για πολλά ,και διάφορα .Προϊόντα ζύμης ,παραδοσιακά κουλουράκια ,γλυκάκια ,πίττες ,ζύμες …
Μένω συντονισμένος σε ευχαριστώ παρά πολύ
Ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη και τα τόσο επαινετικά σας λόγια! Χαίρομαι που σας πέτυχε! Και του χρόνου. Συνταγές με αυτά που αναζητάτε υπάρχουν ήδη στη σελίδα και θα συμπληρώνονται συνεχώς! Καλά να είμαστε…
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τις τέλειες συνταγές που μας δίνετε.
Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: αν τα σύκα είναι μικρά και μεσαία πρέπει να τα βράσουμε χώρια τα μικρά και χώρια τα μεσαία;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Καλησπέρα και ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Αν έχουν μεγάλη διαφορά μεγέθους ίσως χρειάζεται αλλά αν οι διαφορές είναι μικρές δεν υπάρχει πρόβλημα. Βάλτε τα στην αρχή όλα μαζί κι αν μαλακώσουν κάποια ενώ τα άλλα παραμένουν σκληρά χωρίστε τα. Πάντως δεν πρέπει να λιώσουν σε καμιά περίπτωση! Το “πείραμα” με την οδοντογλυφίδα να το κάνετε! Καλή επιτυχία!
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση απάντησή σας!
Καλό σας απόγευμα!!
Καλημέρα! Το τελειότερο γλυκάκι!
Ευχαριστούμε πολύ!
Με φρουκτόζη αντί ζάχαρης θα πετύχει λέτε;
Είμαι έτοιμη να ξεκινήσω αλλά φοβάμαι να το επιχειρήσω.
Το δοκίμασε κανείς;
Καλησπέρα σας! Με φρουκτόζη δεν το έχω φτιάξει ποτέ. Ίσως το δοκιμάσω του χρόνου με μια μικρή ποσότητα, μου ρίξατε ιδέα! Πάντως βλέπω γλυκά και μαρμελάδες με φρουκτόζη οπότε γιατί όχι; Μόνο στη συντήρηση ίσως υπάρχει πρόβλημα… αν το δοκιμάσετε πρώτη, πείτε μας εντυπώσεις!
Ευχαριστώ πολύ! Ξεκίνησα ήδη τη διαδικασία, θα σας ενημερώσω για το αποτέλεσμα!
Καλημέρα! Έχεις πράσινα σύκα αυτή την εποχή; Σε ποιά περιοχή;
Καλησπέρα!
Πράσινα ειναι επειδή δεν ωριμασαν ακόμα για φαΐ 🙂
Το γλυκό έγινε πολύ ωραιο με φρουκτοζη, του χρόνου θα γινει ακόμα καλύτερο που δεν θα έχουν μεσα σποράκια… (την πάτησα λιγάκι, αλλά τουλάχιστον εμαθα πως φτιάχνεται)
Ευχαριστώ πολύ και για τη συνταγη και για την αμεση ανταπόκριση.
Γεια σας! Μαζέψαμε κι εμείς σήμερα συκαλακια, δε γνωρίζουμε όμως να ξεχωρίσουμε αν είναι άγρια ή ημέρα κι άρα αν χρειάζονται ξεπικρισμα. Πώς το καταλαβαίνουμε αυτό; Να βράσουμε ένα και να το δοκιμάσουμε; Επίσης κατά το μάζεμα χαλάσαμε ένα δύο κι είδαμε ότι μέσα έχουν σπορακια εν γένει, αν και είναι σκληρά, μικρά και αγουρα. Με τι διαδικασία τα ξεσποριαζουμε; Σας ευχαριστώ πολύ, συγχαρητήρια για όλη την καλή δουλειά σας!
Δεν έχει σημασία αν είναι από ήμερη ή άγρια συκιά, όλα κάνουν για γλυκό αρκεί να είναι πράσινα και σκληρά. Τα άγρια είναι λίγο πιο αρωματικά λένε, αλλά τα ήμερα θέλουν λιγότερο ξεπίκρισμα, αλλά θέλουν κι αυτά. Ναι, θα τα δοκιμάσετε μετά το πρώτο βράσιμο. Θα είναι πικρά. Προσέξτε μη τα παραβράσετε, δεν είναι νόστιμο το γλυκό αν είναι πολύ μαλακό (πάντως ούτε τότε πάει χαμένο, μην αποθαρρυνθείτε…). Αν μαλακώσει πολύ στα 1-2 βρασίματα να κάνετε κρύο ξεπίκρισμα (τα αφήνουμε ένα 24ωρο στο νερό αλλάζοντάς το 2-3 φορές). Τα σποράκια δεν τα βγάζουμε. Είναι βρώσιμα και δεν είναι σκληρά. Καλή επιτυχία. Στη διάθεσή σας αν δυσκολευτείτε. Θα παρακολουθώ τα σχόλια. Καλό μήνα!
Μαζεψα αγρια συκα και στο εσωτερικο τους ειναι μωβ. Γινεται γλυκο?
Δεν ξέρω τέτοια ποικιλία (εκτός από ώριμα που είναι έξω πράσινα και μέσα μωβ). Τι να σας πω; Δεν μου έχει τύχει…
Συγχαρητήρια για την ακρίβεια της συνταγής, για την γεύση δεν ξέρω, δεν δοκίμασα ακόμη, αν μ’αρέσει θα το επαναλάβω, άλλωστε τα γούστα είναι σχετικά, παντως με τη βανίλια μοσχοβόλησε.
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Θα χαρώ να σας αρέσει και στη γεύση!
το φτιάχνω κάθε χρόνο , εδώ και 3 χρόνια. μόλις λοιπόν τα μάζεψα και ξεκινώ.
είσαι καταπληκτική και κάνω πολλές από τις συνταγές σου.
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια! Καλή επιτυχία και καλοφάγωτο!
Ολοκληρωμένη παρουσίαση.
Σαν διπλωματική εργασία.
Θερμά συγχαρητήρια
Στέλιος Αρσενίου
Σεφ
Ξάνθη
Σας ευχαριστώ πολύ! Ιδαίτερη βαρύτητα έχει το σχόλιο και τα συγχαρητήρια αφού προέρχονται από ειδικό! Να είστε καλά και καλή επιτυχία σε ό,τι κάνετε!
Σε εμπιστεύτηκα ξανά και.. έκανα καλά, καθώς το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό!
Έβαλα πρώτη φορά γαλαζόπετρα, η αλήθεια ότι την φοβόμουν, και κράτησαν το ωραίο πράσινο χρώμα τους οι ορνιοί. Δεν ήταν και λίγοι, καμιά 75αριά. Έβαλα όμως γαρύφαλλο, μας αρέσει πολύ.
Καλό μήνα! Υγεία μόνο!
Ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη Ειρήνη μου! Το άρωμα είναι θέμα επιλογής, ό,τι μας αρέσει τελικά! Και του χρόνου!
Πως θ μπορούσαμε αν κάναμε πολλα βαζάκια να τα πουλήσουμε δλδ που θ μπορούσαμε να τα δώσουμε
Δεν είμαι σύμβουλος μάρκετινγκ… Απευθυνθείτε αλλού παρακαλώ! Χωρίς εμπειρία παρασκευής, χωρίς προϋποθέσεις υγιεινομικής ασφάλειας του χώρου παρασκευής, χωρίς άδεια τελικά πήγατε κιόλας στις πωλήσεις; Δεν μπορώ να διαχειριστώ τέτοια ζητήματα!
Γεια σας,
Βρήκα μία συκιά στο δρόμο σήμερα, Οκτώβριος και μάζεψα μικρά συκαλακια.
Αυτά κάνουν για γλυκό του κουταλιού σύκο ή δεν είναι η σωστή ποικιλία;
Αυτή η συνταγή είναι για άγουρα σύκα, μαγιάτικα… Τα ώριμα τα φτιάχνουμε αλλιώς. Ελπίζω να είναι μικρού μεγέθους λόγω ποικιλίας κι όχι επειδή έχουν συρρικνωθεί. Δείτε εδώ ένα εύκολο τρόπο για ώριμο σύκο γλυκό: https://www.cretangastronomy.gr/2019/09/orimo-siko-gliko/
Καλημέρα, Χριστός Ανέστη. Να σας ρωτήσω κάτι; Έκανα το αυλάκι με τη συνταγή σας και τώρα που είναι η ώρα να το βράσω δεύτερη φορά (αφού έκατσε όλη νύχτα στο σιρόπι) αλλά όχι μόνο δεν έχει κατεβάσει νερό αλλά το σιρόπι έχει γίνει σαν μέλι. Θα το ζεστάνω να το βάλω στα βάζα αλλά γιατί έγινε έτσι; Έβαλα 1 κιλό ζάχαρη, 32 με 35 σύκα και 3,5 φλυτζανες νερό. Γαλαζόπετρα δεν το πέρασα…
Καλό μεσημέρι! Προφανώς το δέσατε αρκετά την πρώτη φορά, αν σας φαίνεται πολύ δεμένο προσθέστε 1 φλυτζανάκι νερό και το λεμόνι και δώστε του μια βράση. Δεν θέλουμε να κάνει αυλάκι το σιρόπι στα γλυκά, απλά όταν στάζουμε σιρόπι σε ένα πιάτο να μην απλώνει αλλά να διατηρεί το κυκλικό σχήμα. Πάντως διορθώνεται ακόμη κι αν δέσει πολύ, με την προσθήκη λίγου νερού και ξαναβράσιμο! Καλή επιτυχία!
Ευχαριστώ για την απάντηση σας. Είχατε δίκιο, το πρώτο δέσιμο ήταν που το έπηξε τόσο πολύ. Έκανα και δεύτερη δόση όπου στο πρώτο βράσιμο το έβρασα ελάχιστα και στο δεύτερο, αφού είχε κατεβάσει τα υγρά το έπηξα όσο ήθελα. Να είστε καλά!
Χαίρομαι που βγήκε τελικά αυτό που θέλατε! Και του χρόνου!
Συγχαρητηρια για την υπεροχη συνταγή!!!την έκανα και είμαι πολυ περιφανη για το αποτελέσμα
Χαίρομαι που σας πέτυχε! Και του χρόνου να είστε καλά!Με υγεία να το καταναλώσετε!
Πρώτη φορά σύκο. Άπειρες σελίδες και συνταγές, αλλά αποφάσισα να ακολουθήσω αυτήν και δεν το μετάνιωσα! Το συκαλάκι έγινε τέλειο, ακόμα κι αν αυτά που βρηκα να μαζέψω έχουν το μισό μέγεθος απο τα δικά σας! Σας ευχαριστώ.
Χαίρομαι πολύ που σας πέτυχε, κι ευχαριστώ που εμπιστευτήκατε τη συνταγή ανάμεσα στις αμέτρητες -πράγματι- που κυκλοφορούν! Με υγεία και με καλή παρέα να το απολαύσετε! Να είστε καλά!