Τεχνικές

Αποστείρωση Βάζων

Πλύνουμε προσεκτικά τα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε να στεγνώσουν ελαφρά. Στρώνουμε μια καθαρή πετσέτα στη σχάρα του φούρνου και τα τοποθετούμε πάνω σ’ αυτήν αναποδογυρισμένα. Βάζουμε και τα καπάκια τους δίπλα. Ανάβουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς και τα αφήνουμε για 15 λεπτά από τη στιγμή που θα σβήσει το φωτάκι της θερμοκρασίας.

Άσπρισμα Αμυγδάλων

Βράζουμε νερό σε κατσαρολάκι και ρίχνουμε μόλις πάρει βράση τα αμύγδαλα. Μόλις ξαναρχίσει ο βρασμός κλείνουμε το μάτι. Δεν τα βάζουμε να βράσουν με το νερό από την αρχή γιατί σκουραίνουν.

Τα αφήνουμε 1-2 λεπτά, χύνουμε το καυτό νερό και τα σκεπάζουμε με κρύο. Τα φλούδια φεύγουν τώρα εύκολα, μόλις τα τρίψουμε με τα δάκτυλά μας. Αφήνουμε να στεγνώσουν. Για περισσότερο άρωμα τα στεγνώνουμε στο φούρνο για 10 λεπτά. Τώρα τελευταία, τα βάζω για 1-2 λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων. Μυρίζουν ωραία και στεγνώνουν χωρίς να σκουρήνουν.

Δέσιμο Σιροπιού Γλυκών Κουταλιού

Δοκιμάζουμε ως εξής: Παίρνουμε με ένα κουταλάκι πολύ λίγο σιρόπι από την κατσαρόλα και το αδειάζουμε σε ένα παγωμένο πιατάκι σταγόνα-σταγόνα. Αν είναι δεμένο δεν θα σκορπούν εύκολα αυτές οι σταγόνες και μόλις κρυώσουν θα έχουν τη γνωστή μελένια υφή. Προσωπικά, τις αγγίζω με το δάκτυλο… (Ωστόσο, έχουμε κατεβάσει το γλυκό από το μάτι). Όταν είναι έτοιμο, το φυλάσσουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Δέσιμο Maρμελάδων

Δοκιμάζουμε τη μαρμελάδα μας βγάζοντας  λίγη σε ένα
κρύο πιατάκι, την απλώνουμε και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Αν δεν σμίγει όταν χαράξουμε  «δρόμο» με το δάκτυλο ή το κουταλάκι είναι έτοιμη. Στη διάρκεια του πειράματος,απομακρύνουμε την κατσαρόλα από το μάτι. Αν έχουμε θερμόμετρο μαρμελάδας είναι δεμένη στους 103 – 107 βαθμούς, ανάλογα πόσο ρευστή μας αρέσει. Εγώ συνήθως τις αφήνω στους 105 βαθμούς.

Καβούρντισμα Αμυγδάλων

Βάζουμε σε ένα τηγάνι τα αμύγδαλα. Βάζουμε στο μάτι της κουζίνας το τηγάνι να κάψει και ανακατεύουμε τα αμύγδαλα μέχρι να αρχίσουν να μυρίζουν ευχάριστα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα χρησιμοποιήσουμε. Εναλλακτικά, τα βάζουμε σε ένα ταψάκι και τα βάζουμε στο φούρνο. Προσέχουμε γιατί μπορούν να καούν.

Καβούρντισμα Σουσαμιού

Καθαρίζουμε το σουσάμι από ξένα σώματα, το βάζουμε σε σουρωτήρι με σίτα και το ξεπλένουμε αρκετά. Αφήνουμε να στραγγίξουν τα περισσότερα υγρά και το αδειάζουμε σε ταψί (να είναι απλωμένο, με πάχος το πολύ 1 cm) ή σε τηγάνι. Το βάζουμε στο φούρνο στους 150 βαθμούς και το ανακατεύουμε πότε-πότε μέχρι να στεγνώσει εντελώς και να αρχίσει να μυρίζει ευχάριστα. Για πιο γρήγορα, το βάζουμε σε τηγάνι και το ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μυρίσει. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι μέτρια γιατί τα σποράκια του πετιούνται πέρα δώθε αν υπερθερμανθούν.

Κανελόζουμο

Το ζουμί που προκύπτει όταν βράσουμε ξυλάκια κανέλας σε νερό και αφήσουμε να χλιαρύνει. Συνήθως, για να προκύψει μία φλυτζάνα βράζουμε για 1-2 λεπτά 1 και 1/4 φλυτζάνα νερό με 2 ξύλα μήκους 5 cm.

Ντελμπιέ

Χτυπάμε χυμό λεμονιού με αλεύρι και προσθέτουμε ζουμί από το φαγητό μας. Είναι ένα νηστίσιμο αυγολέμονο γιατί χρησιμοποιείται για να πήξει η σάλτσα ενός φαγητού.

Ξύσμα Εσπεριδοειδών

Παίρνουμε το φρούτο και το πλένουμε πολύ καλά. Αν είναι δυνατό, με σφουγγαράκι που έχουμε μόνο γι’αυτήν τη δουλειά. Το σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας και παίρνουμε το ξύσμα του με το ειδικό εργαλείο.

Στρώσιμο Χαρτιού σε Στρογγυλό Ταψί

Διπλώνουμε στα 4, στα 8, στα 16 ένα τετράγωνο φύλλο χαρτιού ψησίματος και συνεχίζουμε όπως φαίνεται στις εικόνες:

βασιλόπιτα1

Ψήσιμο Κέικ

Τα κέικ ψήνονται συνήθως στους 175 έως 180 βαθμούς Κελσίου, εκτός αν συστήνεται διαφορετικά. ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΠΡΟΘΕΡΜΑΣΜΕΝΟ ΦΟΥΡΝΟ. Μπαίνουν λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα του φούρνου. Δεν ανοίγουμε το φούρνο πριν περάσουν τα τρία τέταρτα του συνολικου χρόνου ψησίματος. Δηλαδή για ένα κλασικό κέικ που συνήθως χρειάζεται μια ώρα για να ψηθεί, δεν ανοίγουμε το φούρνο πριν τα 45 λεπτά. Αν η επιφάνεια αρπάξει, σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος το κέικ όταν επιτραπεί το άνοιγμα του φούρνου. Δοκιμάζουμε αν το κέικ είναι ψημένο βυθίζοντας ένα μαχαίρι με λεπτή λάμα στο κέντρο του. Πρέπει να βγαίνει καθαρό. Δεν τα αφήνουμε όμως να παραστεγνώσουν. Όταν βγουν από το φούρνο, τα αφήνουμε κανένα δεκάλεπτο μέσα στη φόρμα και μετά αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.

Print Friendly