Vegan/vegetarian

Σαμπλέδες: βουτυράτα μπισκότα με την εξελληνισμένη εκδοχή της γαλλικής pâte sablée

Σαμπλέδες: βουτυράτα μπισκότα με την εξελληνισμένη εκδοχή της γαλλικής pâte sablée
 Σαμπλεδάκια που λιώνουν στο στόμα σε πολλές εκδοχές : απλά , διπλά, με
μαρμελάδα , με σοκολάτα , με τρούφα , με κροκάν!
Η ζύμη sablée   είναι γαλλικής προέλευσης. Έχει όμως εισχωρήσει
στις κουζίνες και τις ζαχαροπλαστικές σχολές  όλου του κόσμου. Βουτυράτη και
τριφτή είναι ιδανική βάση για τάρτες και δίνει υπέροχα μπισκότα.
Σαμπλέδες: βουτυράτα μπισκότα με την εξελληνισμένη εκδοχή της γαλλικής pâte sablée
Στην Ελλάδα
την πήραμε, διατηρήσαμε τα βασικά της υλικά αλλά διαφοροποιήσαμε τον τρόπο
παρασκευής της εντελώς. Η κλασική γαλλική παρασκευή της θέλει το βούτυρο
παγωμένο, και περιορίζει το χρόνο ζυμώματος στον αναγκαίο για να ενσωματωθούν
απλώς τα υλικά. Δείτε εδώ μια πολύ καλή παρουσίασή της. Στην ελληνική version το
βούτυρο χτυπιέται κι αφρατεύει με τη ζάχαρη και τ’ αυγά.Αλλάζει δηλαδή εντελώς η παρασκευή της ζύμης , ίσως από επιρροή της παρόμοιας σμυρναίικης συνταγής.
Σαμπλέδες: βουτυράτα μπισκότα με την εξελληνισμένη εκδοχή της γαλλικής pâte sablée
Δώσαμε λοιπόν δικό μας τρόπο παρασκευής  και δικό μας όνομα στα νόστιμα αυτά μπισκοτάκια. Σαμπλέδες και σαμπλεδάκια
λοιπόν,  και υποθέτω όλοι έχουμε από μια συνταγή τους στα τετράδιά μας.
Σαμπλέδες: βουτυράτα μπισκότα με την εξελληνισμένη εκδοχή της γαλλικής pâte sablée
Είναι πολύ νόστιμα και μπορούν να καταναλωθούν σκέτα, να ενωθούν ανά
δύο με μαρμελάδα , να βουτηχτούν σε σοκολάτα , να καλυφθούν με ζαχαρόπαστα .
Μεταμορφώνονται ευέλικτα για κάθε περίσταση! Χριστουγεννιάτικα, πασχαλινά,
παιδικά, ενηλίκων, ερωτευμένων και μη (για να είμαστε και επίκαιροι…), και γενικώς οι σαμπλέδες είναι παντός καιρού και γούστου.
Σαμπλέδες: βουτυράτα μπισκότα με την εξελληνισμένη εκδοχή της γαλλικής pâte sablée
Η σημερινή συνταγή δεν είναι η δική μου.
Μου την έδωσε νέα, ανερχόμενη  και πολλά υποσχόμενη μαγείρισσα και νοικοκυρά. Την έχει από τη μαμά της και είναι σκέτος πειρασμός. Παρόλο
που τα υλικά όπως ανέφερα είναι πάνω κάτω τα ίδια, οι αναλογίες είναι εκείνες
που κάνουν τη διαφορά!
Σαμπλέδες: βουτυράτα μπισκότα με την εξελληνισμένη εκδοχή της γαλλικής pâte sablée
Υλικά:
250 γραμμάρια βούτυρο αγελάδας καλής ποιότητας σε
θερμοκρασία δωματίου
10 κουταλιές ζάχαρη άχνη (ήταν 125 γραμμάρια, σχεδόν μια
κούπα)
2 κρόκους αυγών
½ φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ (ήταν 50 ml δηλαδή 1/5 της
κούπας)
1 μικρό λεμόνι, το ξύσμα και το χυμό
1 κοφτό κουταλάκι σόδα
Περίπου 4,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις ώστε να
έχουμε μαλακή ζύμη που να μη κολλά στα χέρια (τα δικά μου πήραν 570 γραμμάρια)
Για το γαρνίρισμα, μαρμελάδα ή σοκολάτα και αμύγδαλα -φουντούκια κροκάν, τρούφα σοκολάτας, ζαχαρόπαστα λευκή ή χρωματιστή, γλάσο royal ή  ό,τι άλλο μπορούμε να σκεφτούμε!
Επί το έργον:
Σαμπλέδες: βουτυράτα μπισκότα με την εξελληνισμένη εκδοχή της γαλλικής pâte sablée
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη να γίνουν   σαν
κρέμα και προσθέτουμε τους κρόκους. Συνεχίζουμε το χτύπημα ώστε να αφρατέψει και
να «ασπρίσει» το μείγμα (γίνεται απαλό κίτρινο) . Θα πάρει κανένα
δεκαπεντάλεπτο αυτή η φάση…
Σαμπλέδες: βουτυράτα μπισκότα με την εξελληνισμένη εκδοχή της γαλλικής pâte sablée
Προσθέτουμε το κονιάκ και το ξύσμα. Όταν
ενσωματωθούν στο αρχικό μείγμα, διαλύουμε τη σόδα στο χυμό λεμονιού και τα
προσθέτουμε κι αυτά συνεχίζοντας το χτύπημα.
Σαμπλέδες: βουτυράτα μπισκότα με την εξελληνισμένη εκδοχή της γαλλικής pâte sablée
Παρόλο που το λεμόνι ήταν λιγότερο από 50 ml το διάλυμα λίγο έλειψε να ξεχειλίσει!
Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε
το αλεύρι ανακατεύοντας με σπάτουλα ή με το χέρι.
Σαμπλέδες: βουτυράτα μπισκότα με την εξελληνισμένη εκδοχή της γαλλικής pâte sablée
Προσθέτουμε μια μια κούπα
μέχρι να έχουμε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη. Αφήνουμε να ξεκουραστεί κανένα
μισάωρο.
Σαμπλέδες: βουτυράτα μπισκότα με την εξελληνισμένη εκδοχή της γαλλικής pâte sablée
Την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο ανάμεσα σε χαρτί ψησίματος ή ανάμεσα σε
δυο κομμάτια διαφανούς  μεμβράνης και την
κόβουμε με κουπ πατ στα σχήματα που μας αρέσουν. Αν πρόκειται να φτιάξουμε
διπλά μπισκότα κάνουμε λίγο πιο λεπτό το φύλλο για να μη γίνουν τεράστια.
Σαμπλέδες: βουτυράτα μπισκότα με την εξελληνισμένη εκδοχή της γαλλικής pâte sablée
Απλώνουμε
τα σαμπλεδάκια μας σε ταψί και τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς, στη μεσαία σχάρα
για 15 ως 20 λεπτά, ανάλογα με το πάχος της ζύμης.
Σαμπλέδες: βουτυράτα μπισκότα με την εξελληνισμένη εκδοχή της γαλλικής pâte sablée
Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Αν
θέλουμε τα ενώνουμε ανά δύο με μαρμελάδα.
Σαμπλέδες: βουτυράτα μπισκότα με την εξελληνισμένη εκδοχή της γαλλικής pâte sablée
Στην περίπτωση αυτή είναι ωραίο να αφαιρέσουμε
ένα μικρό μέρος  από τα πάνω κομμάτια
ώστε να φαίνεται η μαρμελάδα μας.
Σαμπλέδες: βουτυράτα μπισκότα με την εξελληνισμένη εκδοχή της γαλλικής pâte sablée
Αν θέλουμε να τα γαρνίρουμε με σοκολάτα,
λιώνουμε σε μπεν μαρί κουβερτούρα με 1 κουταλιά ελαιόλαδο και τα βουτάμε
ολόκληρα ή κατά το ήμισυ. Πασπαλίζουμε με λίγο φουντούκι ή αμύγδαλο κροκάν ένα
φύλλο χαρτιού και τα απλώνουμε πάνω.
Σαμπλέδες: βουτυράτα μπισκότα με την εξελληνισμένη εκδοχή της γαλλικής pâte sablée
Γαρνίρουμε και την επιφάνεια με ξηρό καρπό
ή τρούφα, αφήνουμε να σκληρύνει η σοκολάτα και τα φυλάσσουμε.
Σαμπλέδες: βουτυράτα μπισκότα με την εξελληνισμένη εκδοχή της γαλλικής pâte sablée
Παρατηρήσεις:
1)Μπορούμε να προσθέσουμε λίγη βανίλια για πρόσθετο άρωμα
στη ζύμη μας.
2)H ζύμη αυτή, ακόμη και μ’ αυτόν τον τρόπο παρασκευής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βάση τάρτας.
3)Όπως έγραψα , τα σαμπλεδάκια είναι ευπρόσδεκτα σε κάθε
εποχή σε κάθε γιορτή. Αλλάζοντας το σχήμα τους γίνονται επίκαιρα και συμβατά με
κάθε γεγονός. Όσοι λοιπόν επιμένουν να θεωρούν γιορτή την αυριανή μέρα, ας τα
φτιάξουν σαν καρδούλες και ας τα βουτήξουν σε λιωμένη σοκολάτα, ή ας τα ενώσουν
με κόκκινη λαμπερή μαρμελάδα φράουλα ή βύσσινο.
Σαμπλέδες: βουτυράτα μπισκότα με την εξελληνισμένη εκδοχή της γαλλικής pâte sablée
Όποιος τα δοκιμάσει είναι
σίγουρο ότι δεν θα μείνει ασυγκίνητος αλλά το κακό είναι ότι δεν θα μείνει μόνο
σε ένα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο