Σαμπλεδάκια που λιώνουν στο στόμα σε πολλές εκδοχές : απλά , διπλά, με
μαρμελάδα , με σοκολάτα , με τρούφα , με κροκάν!
μαρμελάδα , με σοκολάτα , με τρούφα , με κροκάν!
Η ζύμη sablée είναι γαλλικής προέλευσης. Έχει όμως εισχωρήσει
στις κουζίνες και τις ζαχαροπλαστικές σχολές όλου του κόσμου. Βουτυράτη και
τριφτή είναι ιδανική βάση για τάρτες και δίνει υπέροχα μπισκότα.
στις κουζίνες και τις ζαχαροπλαστικές σχολές όλου του κόσμου. Βουτυράτη και
τριφτή είναι ιδανική βάση για τάρτες και δίνει υπέροχα μπισκότα.
Στην Ελλάδα
την πήραμε, διατηρήσαμε τα βασικά της υλικά αλλά διαφοροποιήσαμε τον τρόπο
παρασκευής της εντελώς. Η κλασική γαλλική παρασκευή της θέλει το βούτυρο
παγωμένο, και περιορίζει το χρόνο ζυμώματος στον αναγκαίο για να ενσωματωθούν
απλώς τα υλικά. Δείτε εδώ μια πολύ καλή παρουσίασή της. Στην ελληνική version το
βούτυρο χτυπιέται κι αφρατεύει με τη ζάχαρη και τ’ αυγά.Αλλάζει δηλαδή εντελώς η παρασκευή της ζύμης , ίσως από επιρροή της παρόμοιας σμυρναίικης συνταγής.
την πήραμε, διατηρήσαμε τα βασικά της υλικά αλλά διαφοροποιήσαμε τον τρόπο
παρασκευής της εντελώς. Η κλασική γαλλική παρασκευή της θέλει το βούτυρο
παγωμένο, και περιορίζει το χρόνο ζυμώματος στον αναγκαίο για να ενσωματωθούν
απλώς τα υλικά. Δείτε εδώ μια πολύ καλή παρουσίασή της. Στην ελληνική version το
βούτυρο χτυπιέται κι αφρατεύει με τη ζάχαρη και τ’ αυγά.Αλλάζει δηλαδή εντελώς η παρασκευή της ζύμης , ίσως από επιρροή της παρόμοιας σμυρναίικης συνταγής.
Δώσαμε λοιπόν δικό μας τρόπο παρασκευής και δικό μας όνομα στα νόστιμα αυτά μπισκοτάκια. Σαμπλέδες και σαμπλεδάκια
λοιπόν, και υποθέτω όλοι έχουμε από μια συνταγή τους στα τετράδιά μας.
λοιπόν, και υποθέτω όλοι έχουμε από μια συνταγή τους στα τετράδιά μας.
Είναι πολύ νόστιμα και μπορούν να καταναλωθούν σκέτα, να ενωθούν ανά
δύο με μαρμελάδα , να βουτηχτούν σε σοκολάτα , να καλυφθούν με ζαχαρόπαστα .
Μεταμορφώνονται ευέλικτα για κάθε περίσταση! Χριστουγεννιάτικα, πασχαλινά,
παιδικά, ενηλίκων, ερωτευμένων και μη (για να είμαστε και επίκαιροι…), και γενικώς οι σαμπλέδες είναι παντός καιρού και γούστου.
δύο με μαρμελάδα , να βουτηχτούν σε σοκολάτα , να καλυφθούν με ζαχαρόπαστα .
Μεταμορφώνονται ευέλικτα για κάθε περίσταση! Χριστουγεννιάτικα, πασχαλινά,
παιδικά, ενηλίκων, ερωτευμένων και μη (για να είμαστε και επίκαιροι…), και γενικώς οι σαμπλέδες είναι παντός καιρού και γούστου.
Η σημερινή συνταγή δεν είναι η δική μου.
Μου την έδωσε νέα, ανερχόμενη και πολλά υποσχόμενη μαγείρισσα και νοικοκυρά. Την έχει από τη μαμά της και είναι σκέτος πειρασμός. Παρόλο
που τα υλικά όπως ανέφερα είναι πάνω κάτω τα ίδια, οι αναλογίες είναι εκείνες
που κάνουν τη διαφορά!
Μου την έδωσε νέα, ανερχόμενη και πολλά υποσχόμενη μαγείρισσα και νοικοκυρά. Την έχει από τη μαμά της και είναι σκέτος πειρασμός. Παρόλο
που τα υλικά όπως ανέφερα είναι πάνω κάτω τα ίδια, οι αναλογίες είναι εκείνες
που κάνουν τη διαφορά!
Υλικά:
250 γραμμάρια βούτυρο αγελάδας καλής ποιότητας σε
θερμοκρασία δωματίου
θερμοκρασία δωματίου
10 κουταλιές ζάχαρη άχνη (ήταν 125 γραμμάρια, σχεδόν μια
κούπα)
κούπα)
2 κρόκους αυγών
½ φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ (ήταν 50 ml δηλαδή 1/5 της
κούπας)
κούπας)
1 μικρό λεμόνι, το ξύσμα και το χυμό
1 κοφτό κουταλάκι σόδα
Περίπου 4,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις ώστε να
έχουμε μαλακή ζύμη που να μη κολλά στα χέρια (τα δικά μου πήραν 570 γραμμάρια)
έχουμε μαλακή ζύμη που να μη κολλά στα χέρια (τα δικά μου πήραν 570 γραμμάρια)
Για το γαρνίρισμα, μαρμελάδα ή σοκολάτα και αμύγδαλα -φουντούκια κροκάν, τρούφα σοκολάτας, ζαχαρόπαστα λευκή ή χρωματιστή, γλάσο royal ή ό,τι άλλο μπορούμε να σκεφτούμε!
Επί το έργον:
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη να γίνουν σαν
κρέμα και προσθέτουμε τους κρόκους. Συνεχίζουμε το χτύπημα ώστε να αφρατέψει και
να «ασπρίσει» το μείγμα (γίνεται απαλό κίτρινο) . Θα πάρει κανένα
δεκαπεντάλεπτο αυτή η φάση…
κρέμα και προσθέτουμε τους κρόκους. Συνεχίζουμε το χτύπημα ώστε να αφρατέψει και
να «ασπρίσει» το μείγμα (γίνεται απαλό κίτρινο) . Θα πάρει κανένα
δεκαπεντάλεπτο αυτή η φάση…
Προσθέτουμε το κονιάκ και το ξύσμα. Όταν
ενσωματωθούν στο αρχικό μείγμα, διαλύουμε τη σόδα στο χυμό λεμονιού και τα
προσθέτουμε κι αυτά συνεχίζοντας το χτύπημα.
ενσωματωθούν στο αρχικό μείγμα, διαλύουμε τη σόδα στο χυμό λεμονιού και τα
προσθέτουμε κι αυτά συνεχίζοντας το χτύπημα.
![]() ![]() |
Παρόλο που το λεμόνι ήταν λιγότερο από 50 ml το διάλυμα λίγο έλειψε να ξεχειλίσει! |
Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε
το αλεύρι ανακατεύοντας με σπάτουλα ή με το χέρι.
το αλεύρι ανακατεύοντας με σπάτουλα ή με το χέρι.
Προσθέτουμε μια μια κούπα
μέχρι να έχουμε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη. Αφήνουμε να ξεκουραστεί κανένα
μισάωρο.
μέχρι να έχουμε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη. Αφήνουμε να ξεκουραστεί κανένα
μισάωρο.
Την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο ανάμεσα σε χαρτί ψησίματος ή ανάμεσα σε
δυο κομμάτια διαφανούς μεμβράνης και την
κόβουμε με κουπ πατ στα σχήματα που μας αρέσουν. Αν πρόκειται να φτιάξουμε
διπλά μπισκότα κάνουμε λίγο πιο λεπτό το φύλλο για να μη γίνουν τεράστια.
δυο κομμάτια διαφανούς μεμβράνης και την
κόβουμε με κουπ πατ στα σχήματα που μας αρέσουν. Αν πρόκειται να φτιάξουμε
διπλά μπισκότα κάνουμε λίγο πιο λεπτό το φύλλο για να μη γίνουν τεράστια.
Απλώνουμε
τα σαμπλεδάκια μας σε ταψί και τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς, στη μεσαία σχάρα
για 15 ως 20 λεπτά, ανάλογα με το πάχος της ζύμης.
τα σαμπλεδάκια μας σε ταψί και τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς, στη μεσαία σχάρα
για 15 ως 20 λεπτά, ανάλογα με το πάχος της ζύμης.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Αν
θέλουμε τα ενώνουμε ανά δύο με μαρμελάδα.
θέλουμε τα ενώνουμε ανά δύο με μαρμελάδα.
Στην περίπτωση αυτή είναι ωραίο να αφαιρέσουμε
ένα μικρό μέρος από τα πάνω κομμάτια
ώστε να φαίνεται η μαρμελάδα μας.
ένα μικρό μέρος από τα πάνω κομμάτια
ώστε να φαίνεται η μαρμελάδα μας.
Αν θέλουμε να τα γαρνίρουμε με σοκολάτα,
λιώνουμε σε μπεν μαρί κουβερτούρα με 1 κουταλιά ελαιόλαδο και τα βουτάμε
ολόκληρα ή κατά το ήμισυ. Πασπαλίζουμε με λίγο φουντούκι ή αμύγδαλο κροκάν ένα
φύλλο χαρτιού και τα απλώνουμε πάνω.
λιώνουμε σε μπεν μαρί κουβερτούρα με 1 κουταλιά ελαιόλαδο και τα βουτάμε
ολόκληρα ή κατά το ήμισυ. Πασπαλίζουμε με λίγο φουντούκι ή αμύγδαλο κροκάν ένα
φύλλο χαρτιού και τα απλώνουμε πάνω.
Γαρνίρουμε και την επιφάνεια με ξηρό καρπό
ή τρούφα, αφήνουμε να σκληρύνει η σοκολάτα και τα φυλάσσουμε.
ή τρούφα, αφήνουμε να σκληρύνει η σοκολάτα και τα φυλάσσουμε.
Παρατηρήσεις:
1)Μπορούμε να προσθέσουμε λίγη βανίλια για πρόσθετο άρωμα
στη ζύμη μας.
στη ζύμη μας.
2)H ζύμη αυτή, ακόμη και μ’ αυτόν τον τρόπο παρασκευής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βάση τάρτας.
3)Όπως έγραψα , τα σαμπλεδάκια είναι ευπρόσδεκτα σε κάθε
εποχή σε κάθε γιορτή. Αλλάζοντας το σχήμα τους γίνονται επίκαιρα και συμβατά με
κάθε γεγονός. Όσοι λοιπόν επιμένουν να θεωρούν γιορτή την αυριανή μέρα, ας τα
φτιάξουν σαν καρδούλες και ας τα βουτήξουν σε λιωμένη σοκολάτα, ή ας τα ενώσουν
με κόκκινη λαμπερή μαρμελάδα φράουλα ή βύσσινο.
εποχή σε κάθε γιορτή. Αλλάζοντας το σχήμα τους γίνονται επίκαιρα και συμβατά με
κάθε γεγονός. Όσοι λοιπόν επιμένουν να θεωρούν γιορτή την αυριανή μέρα, ας τα
φτιάξουν σαν καρδούλες και ας τα βουτήξουν σε λιωμένη σοκολάτα, ή ας τα ενώσουν
με κόκκινη λαμπερή μαρμελάδα φράουλα ή βύσσινο.
Όποιος τα δοκιμάσει είναι
σίγουρο ότι δεν θα μείνει ασυγκίνητος αλλά το κακό είναι ότι δεν θα μείνει μόνο
σε ένα!
σίγουρο ότι δεν θα μείνει ασυγκίνητος αλλά το κακό είναι ότι δεν θα μείνει μόνο
σε ένα!
Καλημέρα και από δω…φτιάξαμε σήμερα τα ίδια νόστιμα μπισκότα!
Να είσαι καλά!
Βαγγελιώ μου χτύπησες φλέβα με τη συνταγή της φιλεναδίτσας σου !!! τα λατρεύω και αυτά εδώ φαίνονται τόσο νόστιμα και πολύ πολύ όμορφα !!!!!!! θελω να πιστεύω ότι θα βρω χρόνο το σ/κ για να τα φτιάξω !!!!! σε φιλώ πολύ πολύ, καλή μέρα σε όλους !!
Εννοείται ότι με τίποτα δεν μένεις στο ένα!
Δεν ξέρω πολλούς που θα μείνουν ασυγκίνητοι μπροστά σε ένα νόστιμο σαμπλεδάκι!
Φιλιά!
Μπράβο Βαγγελιώ, πάντα ενημερωμένη και επίκαιρη 😉
Φοβερά!!!!!!!
Και πολύ όμορφα, και πολύ νόστιμα και σε ποικιλία!!!
χρόνια πολλά σε περιμένω στο blog μου
Ωραία, αφράτα και τραγανά κουλουράκια αυτά τα σαμπλεδάκια! Τι πειράζει κι αν η Γαλλική εκδοχή είναι λίγο αλλιώς; Νόστιμα να'ναι έχει σημασία! Μ'αρέσουν πολύ!
foodaki.gr
Τρελαινομια, τα θέλω ολα. Μα να βλέπω το post σου πρωινιατικο με το τσάι ανα χειρας και να μην μπορω να δαγκώσω ουτε ενα, ουφ!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Καλε τι σεμπλεδομπισκοτακια νοστιμακια ειναι αυτα;Τα φτιαξαμε γιατι οταν τα ειδαμε μας εκλεισαν το ματι.Η πρωτη φουρνια ε ξ α φ α ν ι σ τ η κ ε καυτη καυτη.Δεν εχω λογια το μονο που εχω να πω ευχαριστουμε να στε καλα να μας δινετε τις συνταγες σας κ μπραβο σας.Επισις την επομενη φορα [συντομα]θα πρεπει να φτιαξω διπλη δοση.Καλο σας απογευμα.Δημητρα.
Χαίρομαι που σας άρεσαν! Καλοφάγωτα . Ευχαριστώ που τα δοκιμάσατε και μπήκατε στον κόπο να γράψετε τη γνώμη σας.
[…] επιλογής μας. Της πάνε τα μπισκότα βουτύρου κυρίως, τα κλασικά σαμπλεδάκια και τα μπισκότα λεμονιού, ακόμη και του εμπορίου. Δεν […]