Σαμπλεδάκια που λιώνουν στο στόμα σε πολλές εκδοχές: απλά , διπλά, με μαρμελάδα , με σοκολάτα, με τρούφα, με κροκάν!
απλώς τα υλικά. Δείτε εδώ μια πολύ καλή παρουσίασή της. Στην ελληνική version το βούτυρο χτυπιέται κι αφρατεύει με τη ζάχαρη και τ’ αυγά. Αλλάζει δηλαδή εντελώς η παρασκευή της ζύμης , ίσως από επιρροή της παρόμοιας σμυρναίικης συνταγής.
λοιπόν, και υποθέτω όλοι έχουμε από μια συνταγή τους στα τετράδιά μας.
που κάνουν τη διαφορά!
Υλικά
250 γραμμάρια βούτυρο αγελάδας καλής ποιότητας σε θερμοκρασία δωματίου
10 κουταλιές ζάχαρη άχνη (ήταν 125 γραμμάρια, σχεδόν μια κούπα)
2 κρόκους αυγών
½ φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ (ήταν 50 ml δηλαδή 1/5 της
κούπας)
1 μικρό λεμόνι, το ξύσμα και το χυμό
1 κοφτό κουταλάκι σόδα
Περίπου 4,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις ώστε να έχουμε μαλακή ζύμη που να μη κολλά στα χέρια (τα δικά μου πήραν 570 γραμμάρια)
Για το γαρνίρισμα, μαρμελάδα ή σοκολάτα και αμύγδαλα -φουντούκια κροκάν, τρούφα σοκολάτας, ζαχαρόπαστα λευκή ή χρωματιστή, γλάσο royal ή ό,τι άλλο μπορούμε να σκεφτούμε!
Επί το έργον
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη να γίνουν σαν κρέμα και προσθέτουμε τους κρόκους. Συνεχίζουμε το χτύπημα ώστε να αφρατέψει και να «ασπρίσει» το μείγμα (γίνεται απαλό κίτρινο) . Θα πάρει κανένα δεκαπεντάλεπτο αυτή η φάση… Προσθέτουμε το κονιάκ και το ξύσμα. Όταν ενσωματωθούν στο αρχικό μείγμα, διαλύουμε τη σόδα στο χυμό λεμονιού και τα
προσθέτουμε κι αυτά συνεχίζοντας το χτύπημα.
Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σπάτουλα ή με το χέρι. Προσθέτουμε μια μια κούπα μέχρι να έχουμε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη. Αφήνουμε να ξεκουραστεί κανένα μισάωρο.
Την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο ανάμεσα σε χαρτί ψησίματος ή ανάμεσα σε δυο κομμάτια διαφανούς μεμβράνης και την
κόβουμε με κουπ πατ στα σχήματα που μας αρέσουν. Αν πρόκειται να φτιάξουμε διπλά μπισκότα κάνουμε λίγο πιο λεπτό το φύλλο για να μη γίνουν τεράστια.
Απλώνουμε τα σαμπλεδάκια μας σε ταψί και τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς, στη μεσαία σχάρα για 15 ως 20 λεπτά, ανάλογα με το πάχος της ζύμης.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Αν θέλουμε τα ενώνουμε ανά δύο με μαρμελάδα.
Στην περίπτωση αυτή είναι ωραίο να αφαιρέσουμε ένα μικρό μέρος από τα πάνω κομμάτια ώστε να φαίνεται η μαρμελάδα μας.
Αν θέλουμε να τα γαρνίρουμε με σοκολάτα, λιώνουμε σε μπεν μαρί κουβερτούρα με 1 κουταλιά ελαιόλαδο και τα βουτάμε
ολόκληρα ή κατά το ήμισυ. Πασπαλίζουμε με λίγο φουντούκι ή αμύγδαλο κροκάν ένα φύλλο χαρτιού και τα απλώνουμε πάνω.
Γαρνίρουμε και την επιφάνεια με ξηρό καρπό ή τρούφα, αφήνουμε να σκληρύνει η σοκολάτα και τα φυλάσσουμε.
Παρατηρήσεις
1)Μπορούμε να προσθέσουμε λίγη βανίλια για πρόσθετο άρωμα στη ζύμη μας.
2)H ζύμη αυτή, ακόμη και μ’ αυτόν τον τρόπο παρασκευής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βάση τάρτας.
3)Όπως έγραψα , τα σαμπλεδάκια είναι ευπρόσδεκτα σε κάθε εποχή σε κάθε γιορτή. Αλλάζοντας το σχήμα τους γίνονται επίκαιρα και συμβατά με κάθε γεγονός. Όσοι λοιπόν επιμένουν να θεωρούν γιορτή την αυριανή μέρα, ας τα φτιάξουν σαν καρδούλες και ας τα βουτήξουν σε λιωμένη σοκολάτα, ή ας τα ενώσουν με κόκκινη λαμπερή μαρμελάδα φράουλα ή βύσσινο. Όποιος τα δοκιμάσει είναι σίγουρο ότι δεν θα μείνει ασυγκίνητος αλλά το κακό είναι ότι δεν θα μείνει μόνο σε ένα!
Καλημέρα και από δω…φτιάξαμε σήμερα τα ίδια νόστιμα μπισκότα!
Να είσαι καλά!
Βαγγελιώ μου χτύπησες φλέβα με τη συνταγή της φιλεναδίτσας σου !!! τα λατρεύω και αυτά εδώ φαίνονται τόσο νόστιμα και πολύ πολύ όμορφα !!!!!!! θελω να πιστεύω ότι θα βρω χρόνο το σ/κ για να τα φτιάξω !!!!! σε φιλώ πολύ πολύ, καλή μέρα σε όλους !!
Εννοείται ότι με τίποτα δεν μένεις στο ένα!
Δεν ξέρω πολλούς που θα μείνουν ασυγκίνητοι μπροστά σε ένα νόστιμο σαμπλεδάκι!
Φιλιά!
Μπράβο Βαγγελιώ, πάντα ενημερωμένη και επίκαιρη 😉
Φοβερά!!!!!!!
Και πολύ όμορφα, και πολύ νόστιμα και σε ποικιλία!!!
χρόνια πολλά σε περιμένω στο blog μου
Ωραία, αφράτα και τραγανά κουλουράκια αυτά τα σαμπλεδάκια! Τι πειράζει κι αν η Γαλλική εκδοχή είναι λίγο αλλιώς; Νόστιμα να'ναι έχει σημασία! Μ'αρέσουν πολύ!
foodaki.gr
Τρελαινομια, τα θέλω ολα. Μα να βλέπω το post σου πρωινιατικο με το τσάι ανα χειρας και να μην μπορω να δαγκώσω ουτε ενα, ουφ!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Καλε τι σεμπλεδομπισκοτακια νοστιμακια ειναι αυτα;Τα φτιαξαμε γιατι οταν τα ειδαμε μας εκλεισαν το ματι.Η πρωτη φουρνια ε ξ α φ α ν ι σ τ η κ ε καυτη καυτη.Δεν εχω λογια το μονο που εχω να πω ευχαριστουμε να στε καλα να μας δινετε τις συνταγες σας κ μπραβο σας.Επισις την επομενη φορα [συντομα]θα πρεπει να φτιαξω διπλη δοση.Καλο σας απογευμα.Δημητρα.
Χαίρομαι που σας άρεσαν! Καλοφάγωτα . Ευχαριστώ που τα δοκιμάσατε και μπήκατε στον κόπο να γράψετε τη γνώμη σας.
[…] επιλογής μας. Της πάνε τα μπισκότα βουτύρου κυρίως, τα κλασικά σαμπλεδάκια και τα μπισκότα λεμονιού, ακόμη και του εμπορίου. Δεν […]
Απίθανη
συνταγή!!! Τα έκανα γεμιστά με μαρμελάδα και πραγματικά δεν έχω δοκιμάσει πιο νόστιμα!! Ευχαριστούμε πολύ για μια ακόμα φορά!!!
Σας ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας άρεσαν. Και του χρόνου να είστε καλά! Καλή Χρονιά!