Vegan/vegetarian

Σαλάτα με κοτσάνια από σπανάκι

Σαλάτα με κοτσάνια από σπανάκι

Μια απλή, παραδοσιακή σαλάτα, αναπάντεχα νόστιμη!

Μου την είχε πει πριν από πολλά χρόνια μια κυρία στη λαϊκή της περιοχής μου. Το ξέρετε δα οι τακτικοί επισκέπτες της σελίδας πως πιάνω την κουβέντα-για την ακρίβεια επιδιώκω την κουβέντα- με ανθρώπους που μπορούν να μου δώσουν πληροφορίες για παραδοσιακά πιάτα. Αυτή η σαλάτα είναι ένα ακόμη παράδειγμα υποδειγματικής οικιακής οικονομίας, zero food waste, zero waste cooking, ή όπως αλλιώς λέγεται η αξιοποίηση των πρώτων υλών στο έπακρον και ο σεβασμός στην τροφή!

Σαλάτα με κοτσάνια από σπανάκι

Ενώ λοιπόν την έχω φτιάξει αρκετές φορές, δεν ξέρω γιατί ξέφευγε η δημοσίευση της συνταγής… Τη μια δεν ήταν καλές οι φωτογραφίες, την άλλη το σπανάκι ήταν αρκετά φυλλώδες, χωρίς τα κοτσάνια που βλέπετε στις σημερινές φωτογραφίες. Κάποιες από αυτές είναι από περυσινή παρασκευή, από σπανάκι δικής μας καλλιέργειας.

Σαλάτα με κοτσάνια από σπανάκι

Το σπανάκι κυκλοφορεί σε πολλές ποικιλίες πια, δεν έχουν όλες κοτσάνια… Μια αιτία που καθυστέρησε η δημοσίευση μπορεί να είναι και τούτη, δηλαδή η επιλογή ποικιλιών χωρίς κοτσάνι που είχαμε στο μικρό μας περβόλι τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι το σπανάκι μας είχε κοτσάνια και ξαναθυμήθηκα πόσο νόστιμη ήταν αυτή η σαλάτα, που μάλλον καθιερώθηκε πια στο σπίτι μας.

Σαλάτα με κοτσάνια από σπανάκι

Αλλά ας ξαναγυρίσω στην «πηγή» της συνταγής! Απομακρυνόμουν από τον πάγκο που πουλούσε το σπανάκι λέγοντας ότι έχει πολλά κοτσάνια και θέλω πιο φυλλώδες για την πίτα ή το σπανακόρυζό μου, δεν θυμάμαι τι σκόπευα να φτιάξω. Πετιέται λοιπόν μια γιαγιά από δίπλα και μου λέει:

-«Ντα, γιάντα, δεν τα τρώτε τα κοτσάνια;».

-«Ε, βάζω λίγα σε χορτόσουπες ή σε σπιτικούς κύβους που φτιάχνω, αλλά πάνε χαράμι τα πιο πολλά»!

«Βράσε τα και φάτε τα με λαδολέμονο και δα μου θυμηθείς!»

Σαλάτα με κοτσάνια από σπανάκι

Οι λεπτομέρειες δόθηκαν και η συνταγή υλοποιήθηκε. Ανάμεσα στα άλλα, μου είπε πως τρώγονται και με λαδόξιδο. Πούλησε και η φιλενάδα της το σπανάκι με τα κοτσάνια… Από τότε, δεν αποφεύγω το σπανάκι με τα μεγάλα κοτσάνια! Η αλήθεια είναι ότι εκτός από το λαδολέμονο, τη σερβίρω πια και μ’ ένα πιο πλούσιο ντρέσινγκ όπως θα διαβάσετε παρακάτω, και με άλλα «στολίδια» κάποιες φορές!

Σαλάτα με κοτσάνια από σπανάκι

Παρατηρήσεις

  1. Ο χρόνος βρασμού μπορεί να μην είναι ο προτεινόμενος παραπάνω. Βράζουμε μέχρι το σημείο που μας αρέσουν τα βρασμένα χόρτα. Εμείς δεν θέλουμε να λιώσουν και γι αυτό προτείνω 5-7 λεπτά ανάλογα και με το πόσο τρυφερά είναι. Ειδικά αν έχουμε καταφέρει να μη χωρίσουν στη βάση τους, μπορεί να θέλουν λίγο περισσότερο. Είναι πολύ νόστιμη εκείνη η βάση, εγώ επιδιώκω να βράσει με τα υπόλοιπα…

2. Είναι από τις συνταγές που δεν δίνω ποσότητες γιατί κι εγώ –ανάλογα με το πόσες θερμίδες θέλω να έχει το πιάτο μου- αλλάζω τις ποσότητες του ντρέσινγκ. Συνήθως για μια μέτρια σαλατιέρα βάζω 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο, 2 κουταλιές χυμό λεμονιού και 1 γεμάτο κουταλάκι μουστάρδα.

3. Διατηρούνται στραγγισμένα στο ψυγείο, χωρίς το ντρέσινγκ (το οποίο μπορούμε επίσης να έχουμε φτιάξει και να το προσθέσουμε την ώρα του σερβιρίσματος).

4. Τα έχω σερβίρει και με ξηρούς καρπούς (τους πηγαίνει πολύ το κουκουνάρι και το καρύδι), με σουσάμι (όπως την άλλη μου σαλάτα με ωμό σπανάκι), αλλά εδώ ήθελα να δώσω την απλή κι απέριττη παραδοσιακή εκδοχή!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο