Ποιος λέει ότι μόνο το Καλοκαίρι έχει αξιόλογα μείγματα λαχανικών; Τα λαχανικά του Χειμώνα είναι εξίσου νόστιμα , αρωματικά και θρεπτικά. Άγρια, καλλιεργημένα ή ανάμεικτα, δίνουν θαυμάσια καθημερινά πιάτα , υγιεινά και θρεπτικά.
Μερικά λαχανικά τα έχω συνδέσει απαράβατα με το καλοκαίρι. Μελιτζάνες και κολοκύθια δεν μπαίνουν στην κουζίνα μου τους χειμωνιάτικους μήνες. Και ντομάτες μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις . Η επιλογή αυτή είναι απολύτως συνειδητή και γίνεται για δύο λόγους: αφενός θεωρώ ότι τα λαχανικά εκτός εποχής είναι επιβαρυμένα με περισσότερα φυτοφάρμακα, και αφετέρου τα λαχανικά εκτός εποχής μου φαίνονται άνοστα!
Από τα καλοκαιρινά λαχανικά καταναλώνουμε μόνο εκείνα που έχω διατηρήσει με κάποια παραδοσιακή ή σύγχρονη μέθοδο. Ακόμη και ντομάτες σπάνια αγοράζω αυτήν την εποχή. Λίγα από εκείνα τα μικρά ντοματάκια διαφόρων χρωμάτων και ποικιλιών χρησιμοποιώ για να χρωματίσω τις σαλάτες μου . Είναι άλλωστε και τα μόνα που μυρίζουν ντοματίλα τώρα!
Έτσι το Χειμωνιάτικο τουρλού μου έχει αποκλειστικά χειμωνιάτικα λαχανικά. Κουνουπίδι, πράσα, γούλα (σέσκουλα) , σέλινα, καρότα, πατάτες, λίγα μαραθάκια ή άλλο άγριο μυριστικό αν έχω, αρκετό λαδάκι και πελτέ ντομάτας ή σπιτική σάλτσα και έτοιμο το τουρλού μου. Εντάξει και κάτι να λείπει από τα παραπάνω, δεν χάλασε ο κόσμος! Ή κάτι αν βρίσκεται ακόμη δεν θα μας γυρίσουν το προξενιό! Αλλαγές και προσθαφαιρέσεις όχι μόνο επιτρέπονται, αλλά επιβάλλονται! Έτσι μάλιστα, έχουμε κάθε φορά άλλο φαγητό…
Περίπου ένα κιλό ανάμεικτα λαχανικά που να περιλαμβάνουν κουνουπίδι , 2-3 πράσα, 3-4 καρότα, γούλα και σέλινο ή ό,τι άλλο μας βρίσκεται(εξαιρετική επιλογή και το μάραθο)
¾ – 1 κούπα ελαιόλαδο
3 μέτριες πατάτες
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ (ή κατεψυγμένη ντομάτα ή σπιτική σάλτσα ) ή 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε μισή κούπα νερό
1 μεγαλούτσικο ξερό κρεμμύδι
Αλάτι και πιπέρι
Επί το έργον
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά όλα τα λαχανικά μας.
Τα κόβουμε : σε μπουκετάκια το κουνουπίδι, σε ροδέλες ή σε χοντρά ραβδάκια τα καρότα, σε 4-6 κομμάτια τις πατάτες.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι σε καρεδάκια να μαραθεί και προσθέτουμε τα σκληρά λαχανικά και ελάχιστο νεράκι.
Αλατίζουμε ελαφρά. Χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία και αφήνουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά. Προσθέτουμε τα σέσκουλα , τα σέλινα και τη ντομάτα και μόλις ξαναπάρει βράση το φαγητό σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράζει σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά και να μείνει με δεμένη τη σάλτσα του.
Αν χρειάζεται ενδιάμεσα προσθέτουμε νεράκι αλλά πάντα σε μικρές ποσότητες ώστε να το «πίνει» και να μη νερώνει. ΔΕΝ ανακατεύουμε με κουτάλα , απλά κουνάμε πέρα δώθε την κατσαρόλα. Όταν είναι έτοιμο, αφήνουμε να μαρουβίσει(δηλαδή να “ησυχάσει”) κανένα δεκάλεπτο και σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε με φέτα και ζεστό ψωμάκι!
Παρατηρήσεις
1)Όπως λέω παραπάνω, τα λαχανικά μπορούν να είναι «ό,τι έχουμε». Πολλές φορές έχω προσθέσει 2-3 κλαδιά άγρια μυριστικά (αρχατζίκους, καυκαλίθρες, λαγουδόχορτα, αγριολάπαθα) και άλλες φορές βρέθηκεστο σπίτι σελινόριζα, ή κόκκινη κολοκύθα, ή μανιτάρια. Έτσι συμπλήρωσα πάνω κάτω το κιλό που λέω στα υλικά. Η πατάτα , το καρότο και το κουνουπίδι είναι αυτά που κρατώ συνήθως σταθερά σ’ αυτό το φαγητό.
2)Αν δεν μας βρίσκονται πράσα, προσθέτουμε ένα ακόμη κρεμμύδι.
3)Την τελευταία φορά που το έφτιαξα είχαν ξεμείνει μερικά από τα ντοματάκια που σας έλεγα πιο πάνω στο ψυγείο, οπότε τα χώρισα στα δύο και τα πρόσθεσα. Ταίριαξαν τέλεια και έδωσαν ωραίο χρώμα στο πιάτο. Καλημέρα!
Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!
Χειμωνιάτικο τουρλού……καταπληκτική ιδέα. Κ γω δεν παίρνω ποτέ φρούτα κ λαχανικά που δεν είναι εποχής. Με χαρακτηρίζουν όμως περίεργη κ άλλα τέτοια παρόμοια….χαίρομαι που υπάρχουν κ άλλοι "περίεργοι". Το φαγάδικα σου θα το δοκίμασα κ υποψίαζομαι ότι θα το καθιερώσω. Θα επανέλθω με σχόλιο για το αποτέλεσμα η σχετική ανάρτηση.
Είναι και γρήγορο να φτιαχτεί και γεμάτο νοστιμιές!!
Το φαγητό της μιας κατσαρόλας έχει πρακτικότητα, ζεστασιά και νοστιμιά. Θέλει μέθοδο ώστε να μην είναι “νερομπούρμπουλο” και μας βγάζει από την δύσκολη θέση, χωρίς πολλά κουζινικά παραφερνάλια. Ευχαριστούμε μια ακόμα φορά για την γευστική πρόταση!
Ακριβώς! Τα λαδερά δεν είναι τόσο εύκολα όσο δείχνουν! Να είστε καλά!
Υπέροχο φαίνεται…αλλα θα ηθελα να ρωτησω , οι αναλογίες αυτές των υλικών για πόσες μερίδες είναι ? Σας ευχαριστώ!
Πάντα με δυσκολεύει αυτή η ερώτηση γιατί εξαρτάται από πολλά πράγματα! Τυπικά θα έλεγα ότι είναι για 4-5 μερίδες, αλλά αν υπάρχουν συμπληρώματα ή οι συνδαιτημόνες είναι παιδάκια μπορούν να βγουν και περισσότερες!