Ίσως το πιο εύκολο όσπριο που έχω φτιάξει!
Η υπόθεση «όσπρια» το καλοκαίρι, δεν είναι και τόσο απλή. Αφενός είναι λίγο πιο βαριά στο στομάχι, αφετέρου θέλουν τον χρόνο τους. Κι επειδή τα περισσότερα μαγειρεύονται με ζουμάκια, ως σούπες, είναι γεγονός ότι με τις ζέστες δεν τα προτιμάμε.
Άντε καμιά φάβα ως σαλάτα, κανένα μαυρομάτικο εμπλουτισμένο με κάποιο χόρτο (παρεμπιπτόντως με τα μαυρομάτικα ταιριάζουν τα βλίτα τέλεια), και σπάνια γίγαντες πλακί, σχετικά στεγνούς. Εμείς φτιάχνουμε πότε πότε και κόκκινα ρεβίθια. Το κατεξοχήν καλοκαιρινό όσπριο είναι για μας τους κρητικούς τα ξερά κουκιά, αλλά επειδή- πέστε από προκατάληψη, πέστε από ανασφάλεια- δεν τα δίνουμε σε παιδιά, τα φτιάχνουμε πιο σπάνια.
Επειδή όμως στο εβδομαδιαίο μενού είναι αναγκαία και η κατανάλωση οσπρίων, αναζητούμε τρόπους να μαγειρέψουμε τα παραδοσιακά και τα «μοντέρνα» όσπρια με πιο καλοκαιρινούς τρόπους! Οι κλασικές φακές και τα φασόλια σε σαλάτες, η φάβα με ντοματίνια, και προσφάτως τούτες οι κόκκινες με τον τρόπο που παρουσιάζω σήμερα. Τις έχω φτιάξει και σουπάτες, πιο χειμωνιάτικες, αλλά θεωρώ ότι αυτός ο τρόπος είναι πιο ό,τι πρέπει για καλοκαίρι!
Πλεονεκτήματα; Έχουμε και λέμε: α) Η ετοιμασία του φαγητού σε μισή ώρα πάνω κάτω. Δεν το λες και πολύ όταν πρόκειται για όσπριο. β) Καθόλου βαρύ στο στομάχι. γ) Δεν είναι σούπα, τρώγεται και κρύο, δεν ζεσταίνει! δ) Νόστιμο, πολύ νόστιμο!
Αν σας έπεισα, εδώ η συνταγή!
Υλικά
1 κούπα κόκκινες φακές
3 κούπες νερό
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι σε καρεδάκια
5 κουταλιές ελαιόλαδο
3-4 σκελίδες σκόρδο
15-20 ντοματίνια
Αλάτι
Κύμινο
(Η κούπα μου είναι 250ml και η κουταλιά μου 15 ml)
Επί το έργον
Ξεπλένουμε πολύ καλά τις φακές. Σε ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά μαζεμένα εκτός από το αλάτι, τα ντοματίνια και το κύμινο.
Μόλις πάρει βράση το φαγητό μας, χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία (στο 5 ή στο 4 με μέγιστο το 9) και σιγομαγειρεύουμε με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα. Σε 10-15 λεπτά προσθέτουμε το αλάτι, το κύμινο και τα ντοματίνια (απλώς τα τρυπάμε με ένα μαχαίρι για να μείνουν ολόκληρα) και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μαλακώσουν όλα τα συστατικά.
Αφήνουμε να «μαρουβίσει» και σερβίρουμε ζεστό (όχι καυτό) ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις
- Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε από την αρχή του μαγειρέματος, καρότο σε κύβους ή πιπεριά σε καρεδάκια. Αυξάνουμε έτσι και τη διατροφική αξία του πιάτου.
- Το κύμινο ταιριάζει τέλεια μ’ αυτές τις φακές! Επίσης στο σερβίρισμα ταίριαξε πολύ λίγο ξύγαλο με μερικά κουμπάκια κάππαρης.
- Μπορούμε να ελαττώσουμε λίγο το ελαιόλαδο του μαγειρέματος και να προσθέσουμε λίγο ωμό στο σερβίρισμα.
- Οι παραπάνω ποσότητες έδωσαν 4 μέτρια πιάτα (είχαμε αρκετά συμπληρώματα και σαλάτες…).
- Για να είναι σχετικά πηκτό το αποτέλεσμα, η αναλογία φακής-νερού είναι 1:3. Αν θέλουμε σούπα θα αυξήσουμε το νερό.