Vegan/vegetarian

Κόκκινες φακές με κύμινο και ντοματίνια

Κόκκινες φακές με κύμινο και ντοματίνια

Ίσως το πιο εύκολο όσπριο που έχω φτιάξει!

Η υπόθεση «όσπρια» το καλοκαίρι, δεν είναι και τόσο απλή. Αφενός είναι λίγο πιο βαριά στο στομάχι, αφετέρου θέλουν τον χρόνο τους. Κι επειδή τα περισσότερα μαγειρεύονται με ζουμάκια, ως σούπες, είναι γεγονός ότι με τις ζέστες δεν τα προτιμάμε.

Κόκκινες φακές με κύμινο και ντοματίνια

Άντε καμιά φάβα ως σαλάτα, κανένα μαυρομάτικο εμπλουτισμένο με κάποιο χόρτο (παρεμπιπτόντως με τα μαυρομάτικα ταιριάζουν τα βλίτα τέλεια), και σπάνια γίγαντες πλακί, σχετικά στεγνούς. Εμείς φτιάχνουμε πότε πότε και κόκκινα ρεβίθια. Το κατεξοχήν καλοκαιρινό όσπριο είναι για μας τους κρητικούς τα ξερά κουκιά, αλλά επειδή- πέστε από προκατάληψη, πέστε από ανασφάλεια- δεν τα δίνουμε σε παιδιά, τα φτιάχνουμε πιο σπάνια.

Κόκκινες φακές με κύμινο και ντοματίνια

Επειδή όμως στο εβδομαδιαίο μενού είναι αναγκαία και η κατανάλωση οσπρίων, αναζητούμε τρόπους να μαγειρέψουμε τα παραδοσιακά  και τα «μοντέρνα» όσπρια με πιο καλοκαιρινούς τρόπους! Οι κλασικές φακές και τα φασόλια σε σαλάτες, η φάβα με ντοματίνια, και προσφάτως τούτες οι κόκκινες με τον τρόπο που παρουσιάζω σήμερα. Τις έχω φτιάξει και σουπάτες, πιο χειμωνιάτικες, αλλά θεωρώ ότι αυτός ο τρόπος είναι πιο ό,τι πρέπει για καλοκαίρι!

Κόκκινες φακές με κύμινο και ντοματίνια

Πλεονεκτήματα; Έχουμε και λέμε: α) Η ετοιμασία του φαγητού σε μισή ώρα πάνω κάτω. Δεν το λες και πολύ όταν πρόκειται για όσπριο. β) Καθόλου βαρύ στο στομάχι. γ) Δεν είναι σούπα, τρώγεται και κρύο, δεν ζεσταίνει! δ) Νόστιμο, πολύ νόστιμο!

Αν σας έπεισα, εδώ η συνταγή!

Παρατηρήσεις

  1. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε από την αρχή του μαγειρέματος, καρότο σε κύβους ή πιπεριά σε καρεδάκια. Αυξάνουμε έτσι και τη διατροφική αξία του πιάτου.
  2. Το κύμινο ταιριάζει τέλεια μ’ αυτές τις φακές! Επίσης στο σερβίρισμα ταίριαξε πολύ λίγο ξύγαλο με μερικά κουμπάκια κάππαρης.
  3. Μπορούμε να ελαττώσουμε λίγο το ελαιόλαδο του μαγειρέματος και να προσθέσουμε λίγο ωμό στο σερβίρισμα.
  4. Οι παραπάνω ποσότητες έδωσαν 4 μέτρια πιάτα (είχαμε αρκετά συμπληρώματα και σαλάτες…).
  5. Για να είναι σχετικά πηκτό το αποτέλεσμα, η αναλογία φακής-νερού είναι 1:3. Αν θέλουμε σούπα θα αυξήσουμε το νερό.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο