Ένα πιάτο γεμάτο Ω-3!
Υλικά
Γλυστρίδα, τόση ώστε να έχουμε ένα μεγάλο πιάτο (αν είναι τρυφερή και φρεσκοκομμένη, δεν πετάμε καθόλου, αν όμως μαραθεί μπορεί από μια σακούλα να ξεκαθαρίσουμε 1 πιάτο)
1 μέτριο κρεμμύδι (χλωρό κατά προτίμηση, αλλιώς ξερό) κομμένο σε ροδέλες
1 αγγουράκι (προαιρετικά)
5-6 ελιές καλαμών
1 κονσέρβα τόνο καπνιστό (ή άλλο καπνιστό ψάρι)
1 μεγάλο κρίθινο παξιμάδι ή μια χούφτα μικρά κρίθινα παξιμαδάκια
Αλάτι
Για το ντρέσινγκ
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά βαλσάμικο ξύδι
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1 κουταλιά μουστάρδα καλής ποιότητας
1 κουταλιά νερό
Επί το έργον
Χωρίζουμε τη γλυστρίδα σε μικρά κομματάκια και τη βάζουμε για λίγο σε μπολ με νερό. Την πλένουμε πολύ καλά και την αφήνουμε σε στραγγιστήρι να αφήσει τα υγρά της . Βάζουμε τον τόνο σε στραγγιστήρι να στραγγίξει και πετάμε το υγρό της κονσέρβας. Σπάμε ρηχή σαλατιέρα το παξιμάδι ή απλώνουμε τα μικρά παξιμαδάκια. Από πάνω απλώνουμε την γλυστρίδα αφού την αλατίσουμε ελαφρά.
Βάζουμε τις ροδέλες κρεμμυδιού, το αγγουράκι σε φέτες, τις ελιές. Απλώνουμε και τον τόνο χωρισμένο σε μικρά κομμάτια.
Χτυπάμε σε ένα βαζάκι ή σε ένα σέικερ τα υλικά του ντρέσινγκ και περιχύνουμε τη σαλάτα μας.
Αφήνουμε για 10 λεπτά για να νοτίσει το παξιμάδι μας και απολαμβάνουμε!
Παρατηρήσεις
1)Αντί καπνιστό τόνο μπορούμε να βάλουμε κλασική κονσέρβα τόνο αφού τον στραγγίξουμε , ή κάποιο άλλο καπνιστό ψάρι. Για τις παραπάνω ποσότητες αρκούν 100-150 γραμμάρια
2)Μπορούμε να διπλασιάσουμε τις ποσότητες της βινεγκρέτ αν δεν φοβόμαστε τις θερμίδες. Επίσης μπορούμε να αλλάξουμε τις αναλογίες κατά τις προτιμήσεις μας (π.χ. εγώ θέλω λίγο παραπάνω ξύδι).
3)Την γλυστρίδα είναι καλύτερα να την κόβουμε με το χέρι. Το μαχαίρι την μαυρίζει (την οξειδώνει) και η γεύση της αλλοιώνεται.
4)Χλωρά λέμε τα κρεμμύδια αυτής της εποχής. Μεγάλα κρεμμύδια φρέσκα, πολύ νόστιμα και στο φαγητό και στις σαλάτες. Χρησιμοποιούμε συνήθως μόνο το άσπρο μέρος εκτός αν το πράσινο είναι πολύ τρυφερό.
Καλό καλοκαίρι!!
Δεν αγόρασα ακόμη γλυστρίδα έχω ακόμη σε τουρσί από την περσινή.
Καλό καλοκαίρι! Η σαλάτα σου το μετέφερε και ως εδώ! Απλή, δροσερή και υπέροχη!
Φιλάκια
Λάτρης των σαλατών ανέκαθεν πόσο μάλλον όταν είναι με τόσο διαφορετικά υλικά!!!!
Που να μείνει φυλλαράκι, εύκολο ήταν??
Δροσερή, χορταστική, υπέροχη!
Καλό τριήμερο Βαγγελιώ μου, φιλιά!
Φαγάκι ωραίο, καλοκαιρινό και ελαφρύ!
Άντε να βρούμε γλιστρίδα εδώ βέβαια!
Φιλιά!
Υπέροχη σαλάτα γενικά κάνω κ εγώ σαλάτες με χόρτα και τόνο συνήθως που τον έχω εύκολο.. Με το καπνιστό ψάρι είναι και πιο ανεβασμένη η σαλάτα. Αχ αυτές οι κρίθινες μπουκίτσες!
Φιλιά πολλά Βαγγελιώ μου, ελπίζω να είσαι καλά!
Μ' αρέσει φοβερά αυτή η σαλάτα, Βαγγελιώ μου! Πραγματικά πολύ νόστιμα υλικά που ταιριάζουν υπέροχα μεταξύ τους! Εύγε!!!
Πολλά φιλάκια και καλό καλοκαίρι επισήμως!
Η γλυστρίδα μου αρέσει πολύ αλλά εδώ οι γάτες δεν με αφήνουν να την κόψω 😉 Θα προτιμήσω το πιάτο με τον σολομό αν τον διέκρινα καλά!
Κι εδώ πιεστικές από δουλειά αυτές οι μέρες. Δεν προλαβαίνω τίποτα!
[…] Δοκιμάστε τη μαγειρεμένη με κοτόπουλο αρχικά, και ωμή σε σαλάτα με ψάρι και κάποια στιγμή θα προστεθεί και η συνταγή με […]