Αλμυρά

Φάβα «τηγανητή» με ντοματίνια και κάππαρη

Φάβα «τηγανητή» με ντοματίνια και κάππαρη

Η εξέλιξη μιας παραδοσιακής συνταγής…

Η φάβα είναι για την οικογένειά μου ένα από τα πιο αγαπημένα όσπρια. Την σερβίρω και ως κυρίως πιάτο και ως σαλάτα και την φτιάχνω πολύ συχνά χειμώνα – καλοκαίρι. Παρόλο που το καλοκαίρι μας αρέσει σερβιρισμένη από το ψυγείο, μέχρι να πιάσουν οι ζέστες την προτιμούμε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου. Έτσι, πολύ συχνά την ξαναζεσταίνω με λίγο νεράκι ή φτιάχνω φάβα τηγανητή!

Φάβα «τηγανητή» με ντοματίνια και κάππαρη

Το «τηγανητή» μπήκε σε εισαγωγικά γιατί η φάβα μου δεν μαγειρεύεται στο τηγάνι. Η ήδη μαγειρεμένη φάβα «περνά» από το τηγάνι, να πάρει λάδι και να ζεσταθεί. Το τηγάνισμα της φάβας δεν είναι δική μου επινόηση. Είναι παλιός παραδοσιακός τρόπος της περιοχής μου για να φρεσκαριστεί το όσπριο, και να σερβιριστεί ανανεωμένο. Μια ακόμη τακτική αξιοποίησης φαγητού που περισσεύει. Δεν ξέρω αν φτιάχνουν τηγανητή φάβα σε άλλες περιοχές, πολύ θα χαρώ με δικές σας πληροφορίες επί του θέματος.

Φάβα «τηγανητή» με ντοματίνια και κάππαρη

Είχα αναφερθεί ξανά στην τηγανητή φάβα στην ανάρτηση για τους φαβοκεφτέδες. Όμως η σημερινή ανάρτηση είναι αυτό ακριβώς που σημειώνω στον υπότιτλο, η εξέλιξη της παραδοσιακής συνταγής. Αυτή η παραλλαγή που έχω καθιερώσει τελευταία, είναι μια σύνθεση της «παντρεμένης» φάβας και της τηγανητής.

Φάβα «τηγανητή» με ντοματίνια και κάππαρη

Θα ξαναπώ ότι τελευταία, όποτε υπάρχουν ντοματίνια στο σπίτι, «πετάω» μια χούφτα στα μαγειρευτά μου φαγητά, μας αρέσουν έτσι ολόκληρα. Έτσι προέκυψε κι αυτή εδώ η συνταγή. «Πέταξα» κάποια στιγμή λίγα ντοματίνια στο τηγάνι με τα κρεμμύδια για τη φάβα και μας άρεσαν! Από τότε έχω φτιάξει αρκετές φορές αυτό το πιάτο. Σερβίρω έτσι τη φάβα που μας περισσεύει όλο το φετινό χειμώνα!

Φάβα «τηγανητή» με ντοματίνια και κάππαρη

Τις δυο τελευταίες φορές σκέφτηκα εκτός από τα ντοματίνια μου, να «πετάξω» και την ίδια τη φάβα στο τηγάνι μου μαζί με λίγη κάππαρη. Θεωρώ ότι το πείραμα πέτυχε απολύτως και γι αυτό έκρινα πως άξιζε να προτείνω το πιάτο κι από δω. Θα χαρώ να το δοκιμάσετε και να μου πείτε τη γνώμη σας.

Φάβα «τηγανητή» με ντοματίνια και κάππαρη

Παρατηρήσεις

  • Μπορούμε να σερβίρουμε τη σάλτσα με τα ντοματίνια πάνω από τη φάβα, όπως προανέφερα, χωρίς να την τηγανίσουμε. Αυτή ήταν η αρχική ιδέα, αλλά η αλήθεια είναι πως τη νοστιμίζει το πέρασμα από το τηγάνι.
  • Πριν να προσθέσουμε τη φάβα, αφήνουμε τα κρεμμύδια και τα ντοματίνια να «καψαλιστούν» όσο μας αρέσει. Προσωπικά μου αρέσουν λίγο αρπαγμένα. Στην ουσία είναι μια «σύβραση» που ταιριάζει με όλα τα όσπρια.
  • Αν δεν έχουμε ντοματίνια, μπορούμε να φτιάξουμε τη σάλτσα με τριμμένη ντομάτα (φρέσκια ή κονσέρβα) ή με πελτέ. Με τον πελτέ είναι εξαιρετική. Εμείς την έχουμε ήδη δοκιμάσει αλλά οι σχετικές φωτογραφίες δεν ήταν για δημοσίευση λόγω κακού φωτισμού 😉 !

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο