Vegan/vegetarian

Μπουρεκάκια με μυζήθρα

Είναι η εποχή της μυζήθρας. Της γλυκιάς μυζήθρας που λέμε στην ανατολική Κρήτη, του ανθότυρου που λένε οι  Χανιώτες.  Εκτός από τα καλιτσούνια ανεβατά ή λυχναράκια –  ένα άλλο μυζηθρογλυκάκι που συνηθίζουμε  είναι τα μπουρεκάκια .

Πολύ συνηθισμένα στην Κρήτη, φτιάχνονται με γλυκιά αλλά και με ξινή μυζήθρα ή με μείγμα τους. Τα γλυκίσματα με  αυτά τα χλωρά  τυριά εμφανίζονται σε διάφορες  παραλλαγές, (με σιρόπι , με μέλι , με ζάχαρη άχνη)  και σε διάφορα σχήματα.

Η μυζήθρα αρωματίζεται με κανέλα ή με ξύσμα λεμονιού ή με μαστίχα . Σε κάποιες περιοχές τα λένε τζεβρεμέδες .Μπορεί να είναι μεταγενέστερα της μυζηθρόπιτας και του καλιτσουνιού (λόγω φύλλου κρούστας) αλλά είναι κι αυτά παραδοσιακό , αγαπημένο γλύκισμα.

 

Η γιαγιά μου τα συνήθιζε  τις απόκριες , και μετά όλη την Άνοιξη που οι μυζήθρες είναι στο φόρτε τους.  Ταέφτιαχνε με γλυκιά μυζήθρα (μου αρέσουν εξίσου και με ξινή) σαν μικρά ατομικά  μπουρεκάκια, τα αρωμάτιζε με κανέλα  και τα σιρόπιαζε με σιρόπι αρωματισμένο με κανέλα και λεμόνι.
Άλλοι τα πασπαλίζουν με αχνοζάχαρη . Όπως κι αν είναι, είναι πιο εύκολα από τα καλιτσούνια και τις μυζηθρόπιτες.  Ας δούμε πώς τα φτιάχνουμε:

Παρατηρήσεις

1)Αν η μυζήθρα είναι πολύ φρέσκια και υδαρής, βάζουμε ένα μόνο ασπράδι και πιθανόν να χρειαστεί 1-2 κουταλιές κορν φλάουρ για να μην είναι ρευστή. Μάλιστα καλό είναι να την αφήσουμε να στραγγίξει από τα πολλά υγρά, τυλιγμένη σε μια καθαρή πετσέτα.Όπως ανέφερα και παραπάνω, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξινή μυζήθρα αν μας αρέσουν οι γλυκόξινες γεύσεις ή μείγμα γλυκιάς και ξινής.

2)Παλιότερα το βούτυρο που χρησιμοποιούνταν σ’ αυτά τα γλυκά ήταν ντόπιο αιγοπρόβειο βούτυρο (στακοβούτυρο) . Για  πιο ήπια γεύση βάζω τη μισή ποσότητα τύπου Κερκύρας  (ή λιωμένο από βάζο ) και την άλλη μισή  αγελαδινό βούτυρο γάλακτος . Αν έχω καλό στακοβούτυρο προσθέτω μια μικρή κουταλιά . Για ακόμη πιο ελαφριά γεύση μπορούμε να βάλουμε πολύ καλής ποιότητας  ελαιόλαδο και για άρωμα βουτύρου λίγο στακοβούτυρο.

3)Μπορούμε να φτιάξουμε πρώτα το σιρόπι να κρυώσει  και να σιροπιάσουμε ζεστά τα μπουρεκάκια. Γενικά ακολουθούμε τον κανόνα κρύο το ένα –ζεστό το άλλο .

4) Δεν πρέπει να είναι ούτε παραγεμισμένα, ούτε πολύ σφικτά τυλιγμένα γιατί θα σκάσουν στο ψήσιμο. Επίσης δεν πρέπει να είναι πολύ στριμωγμένα στο ταψί για να έχουν περιθώριο και να φουσκώσουν  και να σιροπιαστούν καλά.

5)Όπως έχω ξαναπεί οι αναλογίες φύλλου γέμισης δεν είναι εντελώς στάνταρ σ’ αυτά τα γλυκά γιατί άλλος μπορεί να βάζει  ελάχιστα περισσότερη ή λιγότερη γέμιση και να έχει  έλλειψη ή περίσσια φύλλου. Κανονίστε πάνω κάτω από την αρχή πόσες λωρίδες φύλλο έχετε και πόσες «μερίδες» θα γίνει η μυζήθρα. Αν και φυλάσσονται και τα δύο στην κατάψυξη…

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές