Πικάντικα υλικά , εύκολη και γρήγορη λιχουδιά!
στην τελευταία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα έχουν ήδη τη θέση τους στο τραπέζι μας. Για το απάκι σας έχω ξαναμιλήσει.
τραπέζι.
Υλικά
½ δόση ζύμη για εύκολο φύλλο (ή ότι ζύμη για τάρτα κάνουμε συνήθως)
1 κούπα απάκι κομμένο σε κυβάκια (200 γραμμάρια περίπου)
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
1 κούπα ώριμη κρητική γραβιέρα σε κυβάκια
1 κούπα φέτα σε κυβάκια
1 κούπα μανιτάρια σε φετάκια (φρέσκα ή του κουτιού)
2 αυγά
2 μεγάλες κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι
Λίγο πιπέρι
Μια μέτρια κόκκινη και μια μέτρια πράσινη πιπεριά κομμένες
σε καρεδάκια
Επί το έργον
Ετοιμάζουμε τη ζύμη μας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί. Κόβουμε τα υλικά της γέμισης σε κυβάκια. Σε τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και ροδίζουμε τα κυβάκια από το απάκι.
Απλώνουμε τη ζύμη (η δική μου αυτής της συνταγής απλώνεται με το χέρι) σε πυρίμαχο σκεύος, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε και τοιχώματα. Πάνω στη ζύμη στρώνουμε με τη σειρά: τα κυβάκια από τα τυριά, τα κυβάκια από το απάκι και ταμανιτάρια.
Χτυπάμε στο multi τα αυγά με το γιαούρτι και προσθέτουμε στο χυλό το πιπέρι . Περιχύνουμε την τάρτα μας με το χυλό (με τη βοήθεια ενός κουταλιού για να μην πέσει στη μια μεριά). Σκορπάμε τα καρεδάκια από τις πιπεριές στην επιφάνεια.
Ψήνουμε την τάρτα στους 180 βαθμούς , σε προθερμασμένο φούρνο, στην πρώτη σχάρα από κάτω, για μια περίπου ώρα. Το
τελευταίο δεκάλεπτο την ανεβάζουμε στην μεσαία σχάρα για να γκρατιναριστεί η επιφάνεια.
Είναι πολύ νόστιμη ζεστή αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις
1)Δεν έβαλα καθόλου αλάτι γιατί και το απάκι μου ήταν πικάντικο και η γραβιέρα μου αρκετά ώριμη οπότε δεν χρειαζόταν.
2)Την επόμενη φορά θα σωτάρω ροδέλες κρεμμυδιού στο τηγάνιπου θα ροδίσω το απάκι , θα τις σβήσω με κάποιο κρασί και θα τις σκορπίσω στην τάρτα μου γιατί πιστεύω ότι θα ταιριάξουν.
3)Χτύπησα τα αυγά με ανθόγαλο που είχα τυχαία στο ψυγείο, αλλά πιστεύω ότι το ίδιο νόστιμη θα γίνεται η κρούστα και με καλό πλήρες στραγγιστό γιαούρτι. Με ένα κεσεδάκι θα έχουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε και για το φύλλο και για την γέμιση.
Καλημέρα, είμαι από τους τυχερούς που έχω δοκιμάσει το απάκι και το έχω προσθέσει και σε τάρτες.
Πολύ ωραία η τάρτα σου!!
Σε περιμένω!!
Υπέροχο! Το αγαπάμε πολύ στο σπίτι! Η τάρτα σου υπέροχη!
Μια ξεχωριστή τάρτα έφτιαξες Βαγγελιώ μου, με εκλεκτά υλικά!
Φιλιά, καλό μεσημέρι!
Φαίνεται πολύ νόστιμη η τάρτα σου! Σαν πίτσα, αλλά με ελληνικά υλικά! Νομίζω θα τη δοκιμάσω, τώρα στις γιορτές! 🙂
Ως γνωστόν προσωπικά δεν λέω όχι σε τάρτα, ότι μορφή και ότι υλικά κι' αν αυτή περιλαμβάνει!
Πόσο μάλλον σε μια τέτοια λαχταριστή εκδοχή, Βαγγελιώ μου.
Πωωωωωωω!
Πεθαίνω για απάκι και γραβιέρα και έτσι όπως τα έχεις συνδυάσει σε αυτή την τάρτα, άνετα θα μπορούσα να τη φάω όλη!
Φιλιά
Βαγγελιώ μου γειά σου! Αχ σε τι ανάρτηση έπεσα, κόψε μου μια κοματάρα μωρέ να στηλωθώ! ελπίζω να είσαι καλά, φιλάκια πολλά και καλές γιορτές σε σενα και την οικογένεια σου φίλη μου!
Oι τάρτες είναι λατρεμένες και για τα υλικά τα κρητικά δεν έχω να πω παρά μόνο τα καλύτερα!!!!!!!!!!!!!
Θα μπορούσε να είναι και κρητική πίτσα λοιπόν! Απλά τέλεια! Λατρεύω το απάκι και σίγουρα δεν θα μπορούσα να σταματήσω στο πρώτο κομμάτι αυτής της πολύχρωμης και πεντανόστιμης τάρτας…
Φιλάκια πολλά!
Το απάκι δεν το έχω δοκιμάσει. Η τάρτα σου δείχνει τέλεια!
Καλησπέρα έχετε κάνει πολύ ωραία δουλειά με το ιστολόγιο σας. Θα ήθελα να προτείνω συνεργασία μέσω ανταλλαγής banner. Το δικό μας ιστολόγιο είναι αυτό:
http://boxformovies.blogspot.gr/
(Το email μας: userluigi@gmail.com)
Περιμένουμε απάντηση σας, Box4Movies
σημερα τα απακια και τα λουκανικα τα πλακωνουνε στα μπαχαρικα και στα ξυδια για να καλυψουνε τη κακη ποιοτητα κρεατος που βαζουν,εκεινη η γευση που εχει μεινει στο ουρανισκο των παιδικων μου χρονων δεν υπαρχει πλεον
Ωραιότατη!!!!!! Λατρεύω το απάκι!!!
Χρόνια πολλά, καλή χρονιά με υγεία, αγάπη και όμορφες δημιουργίες!
Ευχαριστώ πολύ Κατερίνα! Έχεις και συ τις δικές μου ευχές για καλή χρονιά με υγεία, ευτυχία και ό,τι άλλο επιθυμείς!