Ρυζοσαλάτα, φακοσαλάτα ή καλοκαιρινό, εμπλουτισμένο φακόρυζο;
Ο συνδυασμός οσπρίων με ρύζι είναι πολύ συνηθισμένος στην κρητική (και όχι μόνο) κουζίνα. Τα απομεινάρια της φακής, των ρεβιθιών, και κυρίως της φασολάδας, πάντα συνδυάζονται με ρύζι και δημιουργούν ένα διαφορετικό πιάτο. Ίσως ο στόχος να ήταν το «αβγάτισμα», να φτάσει για όλους για άλλη μια φορά το φαγητό. Έτσι τα χορταστικά όσπρια μετατρέπονται σχεδόν πάντα σε θρεπτικά πιλάφια!
Ένα από τα πράγματα που με εντυπωσίασαν όταν άρχισα να ασχολούμαι όχι με την διατροφική αξία κάθε πιάτου εκτός από τη νοστιμιά του, ήταν αυτοί οι συνδυασμοί. Όταν έμαθα ότι ο συνδυασμός όσπριο-δημητριακό δίνει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ίσης περίπου διατροφικής αξίας με την ζωική, έμεινα για άλλη μια φορά άφωνη από τη σοφία της απλής μαγειρικής, τη Σοφία που κρύβουν τα πιάτα της καθημερινότητας.
Δεν είναι λοιπόν περίεργος και έξω από τις οικείες γεύσεις μου ο σημερινός συνδυασμός. Ειδικά το φακόρυζο, μπορώ να πω ότι είναι από τα αγαπημένα μας οσπριόρυζα! Μόνο που μερικές φορές το φτιάχνω πιο καλοκαιρινό, σαν σαλάτα. Πλούσια χορταστική σαλάτα που αποτελεί ένα απλό γεύμα από μόνη της, ή μπορεί να λειτουργήσει ως συνοδευτικό.
Πολλές φορές έχω γράψει εδώ μέσα πως κρατώ στην κατάψυξη μια χούφτα βρασμένα όσπρια κάθε φορά που τα μαγειρεύω. Όχι ότι τα καταψύχω για καιρό, μόνο για να τα έχω για τις θαυμάσιες και πολύ θρεπτικές σαλάτες οσπρίων με πρώτη και πιο συνηθισμένη τη σαλάτα την πολύσπορη που εμείς λέμε ψαροκόλλυβα.
Αυτή τη φορά η σαλάτα μου δεν έγινε με τις φακές που είχα κρατήσει, αλλά με συσκευασία έτοιμου μείγματος ρυζιού- μαύρης φακής που με προμήθευσε η αδελφή μου. Τα υλικά πάντως θα τα δώσω με την απλή καθημερινή μας φακή και στις παρατηρήσεις θα γράψω πώς χρησιμοποίησα αυτό το μείγμα.
Υλικά
¾ κούπας (η κούπα μου είναι 250 ) βρασμένες φακές, όχι λιωμένες
¾ κούπας βρασμένο ρύζι
Αλάτι
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 μέτρια τρυφερή πιπεριά
1/2 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
10-12 μικρά ντοματίνια ή 2-3 πομοντόρο (ακόμη και μια σφικτή ντομάτα είναι κατάλληλη)
Προαιρετικά και αν υπάρχει ένα μέτριο καρότο τριμμένο και 1-2 κουταλιές κάππαρη
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
1-2 κουταλιές ξίδι, κοινό ή βαλσάμικο
1 κουταλάκι μουστάρδα καλής ποιότητας
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
Επί το έργον
Επί το έργον:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ρύζι με τις φακές. Κόβουμε σε καρεδάκια το κρεμμύδι και την πιπεριά και ψιλοκόβουμε το μαϊντανό.
Προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στα δύο, αλατίζουμε ελαφρά και ανακατεύουμε απαλά να αναμειχθούν τα υλικά μας. Χτυπάμε σε ένα βαζάκι (ή με το μιξεράκι του φραπέ σε ένα ποτήρι) το ελαιόλαδο, το ξύδι, τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού ανακατεύουμε ξανά και σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη ή με το σκέπασμά του.
Βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες και σερβίρουμε. Είναι πολύ νόστιμη και την επόμενη μέρα.
Παρατηρήσεις
- Για να πάρουμε μια κούπα ρύζι βράζουμε περίπου 1/3 της κούπας ρύζι (συνηθίζω νυχάκι ή κάποιο από τα σύγχρονα αρωματικά ρύζια, ή ακόμη και καστανό ρύζι) σε αλατισμένο νερό που έχουμε αφήσει να κοχλάσει. Δεν πρέπει να λιώσει. Το σουρώνουμε, το αφήνουμε να κρυώσει και το χρησιμοποιούμε στη σαλάτα.
- Φακές δεν έχω βράσει ποτέ ειδικά για τη σαλάτα, κρατάω μια κούπα όταν τις μαγειρεύω με τον κλασικό τρόπο (πριν προσθέσω την ντομάτα, ανασέρνω με την τρυπητή κουτάλα αυτές που θα κρατήσω στην κατάψυξη), αλλά επειδή δεν είναι αυστηρή η συνταγή στις ποσότητες, υπολογίζω ότι ¼ της κούπας θα δώσουν σωστή ποσότητα για τη σαλάτα.
- Εννοείται ότι –όπως στις περισσότερες σαλάτες- η επιλογή των υλικών σηκώνει πολλούς αυτοσχεδιασμούς. Χρωματιστές πιπεριές, δυόσμος, φρέσκα κρεμμυδάκια ή σκορδάκια, φρέσκο τρυφερό κολοκυθάκι, 1-2 κουταλιές κάππαρη θα μπορούσαν να συμπληρώσουν τη σαλάτα μας και να την αλλάζουν κάθε φορά.
- Αυτή τη φορά, έβρασα σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου το ανακατεμένο φακόρυζο και κράτησα 1,5 κούπα για τη σαλάτα μου. Είναι αλήθεια ότι με τις μαύρες φακές είχε διαφορετική γεύση που μας άρεσε ιδιαίτερα!