Ιδανικά όμως είναι δυο κρητικά αλλαντικά που απ’ ότι είδα στην πρόσφατη διαμονή μου στην Αθήνα κυκλοφορούν πλέον και εκτός Κρήτης: το απάκι και τα σύγλινα (και ΟΧΙ σύγκλινα, άσχετα τι λέει το λεξικό της google ), με καλύτερα τα σύγλινα. Εξάλλου είναι τόσο εύκολο να φτιάξουμε σύγλινα στο σπίτι που μπορεί ο καθένας να το τολμήσει. Αξίζει τον κόπο γιατί νοστιμίζουν και αναβαθμίζουν πολλά πιάτα.
Υλικά
½ κιλό γίγαντες
3 μέτρια ή δύο μεγάλα κρεμμύδια
3-4 σκελίδες σκόρδο ή όσο μας αρέσει
1 ματσάκι μαϊντανό (να βγει πάνω κάτω μια κούπα ψιλοκομμένος)
¾ κούπας ελαιόλαδο1 βαθύ πιάτο τριμμένη ντομάτα (το καλοκαίρι) ή ένα κουτάκι κονκασέ (εγώ έβαλα τριμμένη ντομάτα από εκείνη που διατηρώ στην κατάψυξη – τα σακουλάκια μου περιέχουν ½ κιλό πολτό- και 1 κουταλιά πελτέ)
Αλάτι
Πιπέρι
Προαιρετικά, μισή ή μια μικρή καυτερή πιπερίτσα
Και αν θέλουμε αλλαντικό, 1-1,5 κούπα σύγλινα , ή 150 γραμμάρια απάκι κομμένα σε μικρούς κύβους.
Επί το έργον
Δείτε το βίντεο και τις παρατηρήσεις μας. Αν υπάρχει ανάγκη διευκρινίσεων, ρωτήστε μας εδώ ή στα social media της σελίδας μας!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Βάζουμε αποβραδίς τους γίγαντες στο νερό (για 12 ώρες τουλάχιστον), αφού τους πλύνουμε. Την επομένη τους ξεπλένουμε και τους βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό και τους αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Μόλις δηλαδή βράσουν, τους στραγγίζουμε και τους βάζουμε να ξαναβράσουν με νερό (κρύο) που τους καλύπτει κατά ένα δάκτυλο περίπου.Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν εντελώς (αυτή τη φάση εγώ την κάνω στην χύτρα ταχύτητας). Αν χρειάζεται προσθέτουμε νερό, αλλά φροντίζουμε στο τέλος να μείνουν με ελάχιστο. Παράλληλα, σε μικρότερη κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε φετούλες ή μεγάλα καρέ (χοντροκομένα δηλαδή) και προσθέτουμε το σκόρδο και την ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει και να μελώσει και προσθέτουμε τον μαϊντανό καλοπλυμένο και ψιλοκομμένο, και την πιπερίτσα
αν βάλουμε. Ας πάρουν μια βράση και όλα μαζί. Ανάβουμε το φούρνο στους 180-200 βαθμούς.
Απλώνουμε τους γίγαντες σε πυρέξ τραβώντας τους με τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα που έβρασαν και από πάνω τους περιχύνουμε με τη σάλτσα. Προσθέτουμε ζουμάκι από κείνο που έχει μείνει στην κατσαρόλα που έβρασαν , τόσο όσο χρειάζεται να βράσει λίγο ακόμη το φαγητό μας αλλά να να μη γίνει σούπα.
Ελέγχουμε αν θέλει και λίγο αλάτι ακόμη (είχαμε αλατίσει μόνο τη σάλτσα). Αν βάλουμε σύγλινα τα προσθέτουμε τώρα και βάζουμε το πυρέξ στο φούρνο για μισή ώρα περίπου, στην πρώτη σχάρα από κάτω. Πρέπει να μείνει με σφικτή σάλτσα, αλλά να μην ξεραθεί . Αφήνουμε το φαγητό να μαρουβίσει (να σταθεί για κανένα τέταρτο) και σερβίρουμε σε ρηχά πιάτα.
Παρατηρήσεις
1)Εναλλακτικά, μπορούμε να ψήσουμε την σάλτσα στο φούρνο και να προσθέσουμε τους ήδη βρασμένους γίγαντες. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, αλλά στο φούρνο.
2)Στη χύτρα ταχύτητας οι καλόψητοι (βραστεροί) γίγαντες που έχουν μπει αποβραδίς σε νερό χρειάζονται περίπου μισή ώρα , το πολύ 40 λεπτά. Αν βράζουμε ταυτόχρονα και τη σάλτσα, το φαγητό μας θέλει άλλη μισή ώρα στο φούρνο, οπότε ο συνολικός χρόνος δεν είναι πολύς για πιάτο οσπρίων. Το θέμα είναι να θυμηθούμε να βάλουμε τους γίγαντες στο νερό,και να είναι νέας εσοδείας και όχι προπέρσινοι…
3)Προτιμώ αυτό το πιάτο χωρίς άλλα λαχανικά (καρότα ή πιπεριές) . Η μεγαλύτερη ποσότητα κρεμμυδιών και ο μαϊντανός αρκούν. Επίσης οι ποσότητες του αλλαντικού δεν πρέπει να είναι υπερβολικές. Θέλουμε φασόλια με αλλαντικό και όχι αλλαντικό με φασόλια!
4)Η πιο κατάλληλη σαλάτα γι αυτό το πιάτο είναι λάχανο –καρότο
κατά τη γνώμη μου. Αν δεν βάλουμε αλλαντικό , ιδανική συνοδεία του πιάτου είναι κάποιο παστό ψάρι.
Το ωραιότερο!! Το κάνω με λουκάνικα ή απάκι!!
Καλημέρα
Τέλειο πιάτο…διαχρονική αξία!!! Και με το σύγκλινο απογειώνεται!!!
Γεια στα χέρια σου Βαγγελιώ!!
Καλή σου μέρα!
Σπούδασε την Τέχνη της Μαγειρικής Τέχνης στο ΙΕΚ ΞΥΝΗ ΠΕΙΡΑΙΑ! Με το κύρος και την αξιοπιστία του Ομίλου Ξυνή!
ΤΗΛ. 210 4120 313 & 210 4120 714
Πεντανόστιμο φαγάκι οι γίγαντες Βαγγελιώ μου, πολύ ωραία τους μαγείρεψες!
Φιλιά!
Χθες μαγείρεψα γίγαντες με κοτόπουλο, και μας άρεσαν πάρα πολύ!
Τι νόστιμοι που θα γίνονται και με σύγκλινο!!!
Τους καλομαγείρεψες Βαγγελιώ μου!
Φιλιά!
Αγαπημένο φαγητό οι γίγαντες!!!!!
Νοστιμότατοι!!!!
Φιλάκια
Για τις συνταγες σας δεν εχω λογια!!!!!Eχουν αυτο το κατι του παλιου καλου καιρου και μου θυμιζουν καπου τη γιαγιουλα μου.Εγω προσωπικα σαν σχετικα νεα νοικοκυρα σας ευχαριστω που υπαρχετε! Οσο για τους γιγαντες θα τους δοκιμασουμε και σε αυτην την εκδοχη.Οποια συνταγη σας εχω κανει εχει παρει αριστες κριτικες.Με εκτιμιση Δημητρα.
Ακριβώς την ίδια διαδικασία ακολουθώ κι εγώ, μισό κατσαρόλα και μισό φούρνο.
Μπορώ να τρώω τρεις μέρες.
Με αλαντικό δεν έχω κάνει ποτέ γιατί προτιμούμε τα όσπρια σκέτα, το σύγλινο όμως με βάζει σε πειρασμό.
Ωραιότατοι!!!!!
καλημερα σας,
με μεγαλη μου χαρα ειδα οτι φτιαχνουμε τους γιγαντες με τον ιδιο (σχεδον) τροπο.
Προσθετω καροτο επειδη μας αρεσει και επισης το (λιγο) απακι το ριχνω μεσα στην σαλτσα προς το τελος της.
Εκει που (καρα)συμφωνω ειναι οτι στην απλη εκδοχη, χωρις αλλαντικο, συνδιαζεται τρελλα με ενα σκουμπρακι ή σαρδελες παστές και ενα καλο αποσταγμα βεβαιως βεβαιως … 🙂 🙂
Ερωτηση: ειδα δεν εχετε προσθεσει ανιθο. Υπαρχει καποιος λογος?
Το προτεινω, νομιζω οτι του παει …
Ευχαριστουμε που μοιραζεστε ολες αυτες τις ωραιες συνταγες μαζι μας.
Νικος
(με αγαπη για τις παραδοσιακες ελληνικες συνταγες)
Εφτιαξα σημερα τους γιγαντες πρωτη φορα με συγκλινο .Τι γευση ηταν αυτη;Σκεφτηκα να σου στειλω παλι. Email μιας και περασε καιρος που ανεβασες σ την συνταγη ομως το ευχαριστω θελουν να το δουν ολοι που μοιραζεσαι απλοχερα τις γευστικες σου γνωσεις μαζι μας Σε ευχαριστουμε πολυ
Ευχαριστώ πολύ Ευαγγελία μου που δοκιμάζεις τις συνταγές μου και μπαίνεις στον κόπο να γράψεις τη γνώμη σου για το αποτέλεσμα! Να είσαι καλά!
ΥΣ. Το χειμώνα τους πάει ακόμη περισσότερο το σύγλινο!
Εμένα δεν μου πετυχαίνει και θελω βοήθεια.
Τα βάζω να μουλιάσουν σε νερό για 24 ώρες και μετα τα βράζω σε κανονική χύτρα (όχι ταχύτητος) για 70 λεπτά. Έπειτα τα ψήνω στο φούρνο για 1 ώρα με τη σάλτσα.
Το αποτέλεσμα είναι ότι τα μισά είναι μαλακά και λιώνουν στο στόμα (όπως πρέπει) και τα άλλα μισά είναι λίγο πιο σκληρά και τραγανά και αυτό δεν μου αρέσει.
Πως να τα κάνω έτσι ώστα να είναι όλα μαλακά; Χρησιμοποιώ βιολογικά φασόλια υψηλης ποιότητας. Αυτά που έχω δοκιμάσε σε κονσέρβα είναι πολύ μαλακά και εγώ έτσι τα θέλω.
Αν τα αφήσετε περισσότερη ώρα να βράσουν και να μαλακώσουν πριν τα βάλετε στο φούρνο το ίδιο και την σάλτσα.. Και μετα τα βάλετε για κάνα 20λεπτο φούρνο θα είναι όπως τα θέλετε.. Εναλλακτικά τα φτιάχνετε στην κατσαρόλα.. Χωρίς καθόλου φούρνο.
Μόλις βγήκαν από το φούρνο. Νοστιμότατα και λαχταριστά !!! Θα τα συνοδέψουμε με λουκάνικα και τηγανητά κολοκυθάκια με τη συνταγή σου. Θα γράψω εντυπώσεις.
Ευχαριστώ που τα δοκιμάσατε! Περιμένω τις εντυπώσεις ;-)!
Αγαπητή μας κυρία Ευαγγελία (το προτιμούμε από το Βαγγελιω, αν μας επιτρέπεται) οι συνταγές σας είναι τόσο νόστιμες και μας αρέσει που δεν είναι φορτωμένες αλλά απλές. Θέλω μια χάρη. Να μας πείτε πως θα κάνουμε μόνοι μας συγλινο. Υπάρχει κάπου στο blog και δεν το βρίσκω; Σας ευχαριστώ. Και πάλι συγχαρητήρια για όλα αυτά που μας μαθαίνετε.
Αγαπητή μου Φρόσω, μου αρέσει πολύ το Ευαγγελία , αν και έχει καθιερωθεί το Βαγγελιώ. Είναι και πολύ αισιόδοξο σημειολογικά. Συνταγή για το σύγλινο με τον τρόπο που το φτιάχνουμε στην Ανατολική Κρήτη είναι εδώ: http://staging.cretangastronmy.gr/2012/01/%CF%83%CF%8D%CE%B3%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%B1-2/ . Στα Χανιά καπνίζουν πρώτα το κρέας απ’ ότι μου έχουν πει και μετά ακολουθούν αυτή τη διαδικασία. Καλή επιτυχία!
Είναι η καλυτερη συνταγή !Απλα η μαμα μου επιδη ειχε πετρογκαζ το εβαζε πλακερο και αντι για μαιντανο εβαζε μονο ανηθο!!! παπα πολύ νοστιμο φαγητο!!!!
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Ναι και στο πλακερό γίνεται πολύ καλή η συνταγή. Τα αρωματικά είναι θέμα επιλογής. Δεν τις έχω δοκιμάσει με άνιθο αλλά ποτέ δεν είναι αργά… Χρόνια Πολλά!
[…] Γίγαντες στο φούρνο […]
Τελειο
[…] σχεδόν άπαχο και νοστιμίζει ομελέτες, μακαρονάδες, όσπρια, σαλάτες, και βέβαια […]