Αλμυρά

Ψάρι με πατάτες, λεμόνι και ρίγανη στο φούρνο

Καθημερινό φαγάκι σήμερα,  κι ας έρχεται αύριο Κυριακή. Μετά από την κρεοφαγία των προηγούμενων ημερών, την τελευταία εβδομάδα είπαμε τα φαγητά μας να  είναι πιο υγιεινά μήπως και ισορροπήσουμε… Η αλήθεια είναι ότι κάθε Σάββατο σχεδόν φτιάχνω κάτι με ψάρι. Τηγανητό, ψαρόσουπα, πλακί , στο αλάτι, ή ριγανάτο με λεμόνι όπως σήμερα. Νόστιμο και χορταστικό πιάτο χωρίς να επιβαρύνει με θερμίδες και λίπη τη διατροφή μας.

Αν το συνοδέψουμε με μια βραστή ή ωμή σαλάτα εποχής   γίνεται ένα ιδανικό γεύμα απ’ όλες τις απόψεις. Λιτό, με ελάχιστα υλικά όπως είναι τα περισσότερα ψητά της κρητικής κουζίνας, μοσχοβολά λεμόνι και ρίγανη.Ακόμη και όσοι κάνουν δίαιτα μπορούν να το καταναλώσουν αν αποφύγουν να φάνε περίσσιες πατάτες.

Παρατηρήσεις

1)Αν τα ψάρια μας είναι μικρότερα ή είναι σε φέτες , μπορούμε να τα βάλουμε πάνω από τις πατάτες. Βάζουμε ούτως ή άλλως πρώτα τις πατάτες γιατί θέλουν περισσότερο χρόνο από το ψάρι.Γι αυτό εξάλλου τις κόβουβε σε στρογγυλές φέτες και όχι σε χοντρές κυδωνάτες. Αν τα ψάρια είναι μικρά τα προσθέτουμε αργότερα γιατί αλλιώς θα στεγνώσουν εντελώς μέχρι να γίνουν οι πατάτες.
2)Αν μας αρέσει , μπορούμε αντί σκέτο λεμόνι να βάλουμε ανάμεικτο χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού . Ακόμη μπορούμε  να διαλύσουμε μια κουταλιά μουστάρδα στο χυμό των εσπεριδοειδών που θα επιλέξουμε.
3)Όπως έγραφα και στο ψητό με κρέας, το λεμόνι δεν το βάζουμε από την αρχή στις πατάτες γιατί σφίγγουν. Στο ψάρι το βάζουμε -μαζί με τις λεμονόκουπες  -μετά το καθάρισμα γιατί παίρνει μια ωραία λεμονάτη μυρωδιά η σάρκα του.
4)Αν αναρωτιέστε γιατί το τρίτο ψάρι της λεκανίτσας  δεν υπάρχει στο ταψί, απλώς κάποιοι στο σπίτι μας κάνουν πιο αυστηρή δίαιτα και έτσι έγινε στη σχάρα…

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Skip to content