Καθημερινό φαγάκι σήμερα, κι ας έρχεται αύριο Κυριακή. Μετά από την κρεοφαγία των προηγούμενων ημερών, την τελευταία εβδομάδα είπαμε τα φαγητά μας να είναι πιο υγιεινά μήπως και ισορροπήσουμε… Η αλήθεια είναι ότι κάθε Σάββατο σχεδόν φτιάχνω κάτι με ψάρι. Τηγανητό, ψαρόσουπα, πλακί , στο αλάτι, ή ριγανάτο με λεμόνι όπως σήμερα. Νόστιμο και χορταστικό πιάτο χωρίς να επιβαρύνει με θερμίδες και λίπη τη διατροφή μας.
Αν το συνοδέψουμε με μια βραστή ή ωμή σαλάτα εποχής γίνεται ένα ιδανικό γεύμα απ’ όλες τις απόψεις. Λιτό, με ελάχιστα υλικά όπως είναι τα περισσότερα ψητά της κρητικής κουζίνας, μοσχοβολά λεμόνι και ρίγανη.Ακόμη και όσοι κάνουν δίαιτα μπορούν να το καταναλώσουν αν αποφύγουν να φάνε περίσσιες πατάτες.
Υλικά
2-3 ψάρια των 500-600 γραμμαρίων (ή μεγάλες φέτες ψαριού )
1 κιλό πατάτες
1/2 -3/4 κούπας ελαιόλαδο (εξαρτάται από το πόσο λιπαρό είναι το ψάρι μας ή πόσο υπολογίζουμε τις θερμίδες )
2-3 κουταλάκια ρίγανη
Αλάτι
2-3 λεμόνια.
Επί το έργον
Καθαρίζουμε τα ψάρια από λέπια και εντόσθια (ή αναθέτουμε στο ψαρά μας το θεάρεστο αυτό έργο…). Τα αλατίζουμε. Τα ραντίζουμε με το χυμό ενός λεμονιού. Στύβουμε τα υπόλοιπα λεμόνια και κρατάμε το χυμό τους.Κόβουμε τις λεμονόκουπες σε τέταρτα. Βάζουμε εδώ κι εκεί τα κομματάκια από τις λεμονόκουπες και οπωσδήποτε στη θέση των εντοσθίων των ψαριών. Αφήνουμε τα ψάρια να περιμένουν (το καλοκαίρι στο ψυγείο). Ωστόσο, καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε στρογγυλές φέτες. Τις βάζουμε σε ταψί ή πυρέξ κατάλληλου μεγέθους , τις αλατίζουμε και τις πασπαλίζουμε με ρίγανη.
Τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και μια κούπα νερό και τις βάζουμε στο φούρνο, στους 200 βαθμούς, στην πρώτη θέση από την κάτω μεριά του φούρνου. Σε μισή περίπου ώρα από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός στο ταψί, προσθέτουμε τα ψάρια (αφού αφαιρέσουμε τις λεμονόκουπες) κάνοντας χώρο ανάμεσα στις πατάτες.
Ξαναβάζουμε το φαγητό μας στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40 -50 περίπου λεπτά . Ενδιάμεσα, γυρίζουμε το ψάρι αν μας αρέσει ξεροψημένο το δέρμα του, αν και συνήθως δεν χρειάζεται γιατί είναι αρκετά χαμηλά στο φούρνο. Πιθανόν να χρειαστεί λίγο νερό ακόμη μέχρι να γίνουν οι πατάτες. Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το χυμό των υπόλοιπων λεμονιών. Αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά στο ταψί πριν το σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
1)Αν τα ψάρια μας είναι μικρότερα ή είναι σε φέτες , μπορούμε να τα βάλουμε πάνω από τις πατάτες. Βάζουμε ούτως ή άλλως πρώτα τις πατάτες γιατί θέλουν περισσότερο χρόνο από το ψάρι.Γι αυτό εξάλλου τις κόβουβε σε στρογγυλές φέτες και όχι σε χοντρές κυδωνάτες. Αν τα ψάρια είναι μικρά τα προσθέτουμε αργότερα γιατί αλλιώς θα στεγνώσουν εντελώς μέχρι να γίνουν οι πατάτες.
2)Αν μας αρέσει , μπορούμε αντί σκέτο λεμόνι να βάλουμε ανάμεικτο χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού . Ακόμη μπορούμε να διαλύσουμε μια κουταλιά μουστάρδα στο χυμό των εσπεριδοειδών που θα επιλέξουμε.
3)Όπως έγραφα και στο ψητό με κρέας, το λεμόνι δεν το βάζουμε από την αρχή στις πατάτες γιατί σφίγγουν. Στο ψάρι το βάζουμε -μαζί με τις λεμονόκουπες -μετά το καθάρισμα γιατί παίρνει μια ωραία λεμονάτη μυρωδιά η σάρκα του.
4)Αν αναρωτιέστε γιατί το τρίτο ψάρι της λεκανίτσας δεν υπάρχει στο ταψί, απλώς κάποιοι στο σπίτι μας κάνουν πιο αυστηρή δίαιτα και έτσι έγινε στη σχάρα…
Καλησπέρα , κι εμείς σχεδόν πάντα το Σάββατο τρώμε ψάρι, μάλιστα τα ψήναμε στα κάρβουνα αλλά τώρα πια δεν έχουμε ψησταριά.
Σήμερα φάγαμε ψαρόσουπα αλλά τώρα πεινάω!!
Καλή Κυριακή.
ωραία συνταγή…. θα την δοκιμάσω άμεσα…!!!!
καληνύχτα!!!!!! φιλιά!!!
Κι εγώ κάτι σε ψάρι σκεφτόμουνα να κάνω αυτές τις μέρες, να … αποτοξινωθούμε λίγο από τα κρέατα!!
Με πατατούλες γίνεται εξαιρετικά νόστιμο!
Φιλάκια!
δεν εχω φάει ποτέ μου ετσι το ψαρι.την αλλη βδομαδα θα πάρω τσιπούρες και θα τις φτιάξω :)))
καλη βδομάδα να'χεις!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα.
Το φαγητό σου λαχταριστό και πολύ υγιείνο!
Φιλιά
Ψαρικά, οστρακόδερμα, λαχανικά, όσπρια,ομελέτες σχεδόν ένα 10ημερο τώρα με εξαίρεση κάτι λίγα ζυμαρικά για τον νεαρό της παρέας…τους έχω "πεθάνει" Βαγγελιώ μου…
Μαζί σου λοιπόν και σε τούτο το πιάτο!
Ξανθή μου η ψαρόσουπα είναι ό,τι πρέπει για το κρύο αλλά η αλήθεια είναι ότι ξαναπεινάς γρήγορα 🙂
Ζαχαρούλα καλώς ήλθες. Να μας πεις αν σου άρεσε 🙂
Έλενα είναι και "πιο φαγητό" που λέει κι η μάμα μου από το σχάρας…
Και λοιπόν κλπ. να μου πεις αν σου άρεσε…Με τσιπούρες είναι και το δικό μου 🙂
Δήμητρα το τερπνόν με το ωφέλιμον 🙂
Πηνελόπη κι εγώ το ίδιο αλλά όλο και κάτι προκύπτει…Αύριο ας πούμε, γιορτάζουμε 🙂
Καλημέρα. Θα μπορούσε άραγε η συνταγή να γίνει και με κοκκινόψαρο? Είναι ένα ψάρι που ούτε μ'αρέσει, ούτε ξέρω να το μαγειρεύω, αλλά στέλνει συνέχεια η πεθερά μου κι έχει γεμίσει η κατάψυξη και δεν ξέρω τι να τα κάνω… Σκέφτηκα μήπως θα μπορούσα να τα φτιάξω έτσι. Αν δείτε το σχόλιό μου και μου απαντήσετε, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Καλώς όρισες! Γιατί να μη κάνει; Το φτιάχνω συνήθως ψαρόσουπα ή πλακί ή τηγανητό αλλά δεν βλέπω γιατί να μη κάνει κι έτσι. Πρόσεξε μόνο μην το παραστεγνώσεις γιατί είναι σχετικά στεγνό από δικού του. Δοκίμασε με μικρή ποσότητα ώστε να μην πάνε χαμένα τα υλικά σου αν δεν σας αρέσει. Αν και νομίζω ότι θα γίνει καλό. Πες μας τα αποτελέσματα αν το δοκιμάσεις τελικά!
to exw kanei to faguto kai einai uperoxo kai pentanostimo
Και αυτή η συνταγή σας ήταν εξαιρετική.,όπως και άλλες που έχω δοκιμάσει στο παρελθόν.
Σας ευχαριστώ.
Σοφία.
Πολύ απλή νόστιμη και υγειινη συνταγη
Ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας άρεσε!
Έφτιαξα τον γαύρο στο φούρνο – πολύ γευστικός!!! Ευχαριστώ!
Χαίρομαι που σας άρεσε! Ευχαριστώ πολύ!