Vegan/vegetarian

Ρεβίθια με ντομάτα στη γάστρα

Η καλοκαιρινή μου ρεβιθάδα!

Η αλήθεια είναι πως το καλοκαίρι οι σούπες με όσπρια είναι πολύ θερμαντικές. Έτσι αναζητούμε άλλους τρόπους να τα φτιάξουμε αφού είναι απαραίτητα στη διατροφή μας. Εγώ συνηθίζω πολύ τη φάβα μιας και σερβίρεται όχι μόνο ως κύριο πιάτο αλλά και ως σαλάτα σκέτη ή «παντρεμένη». Φέτος όμως είχαν την τιμητική τους τα «κόκκινα» ρεβίθια, επειδή αρέσουν πολύ στις μικρές μου.

Οι τακτικοί επισκέπτες της σελίδας θα θυμάστε την ανάρτηση για τα ρεβιθομπιφτέκια μου προ ημερών, όπου σας έλεγα για μια πολύ επιτυχημένη ρεβιθάδα στη γάστρα. Στη γάστρα μεν αλλά όχι με πολύωρο μαγείρεμα. Περιόρισα το χρόνο μαγειρέματος, «προμαγειρεύοντας» λίγο τα ρεβίθια μου, χωρίς κανένα κόστος στη νοστιμιά του τελικού αποτελέσματος.

Μπορώ να πω πως αυτά τα ρεβίθια ήταν το νοστιμότερο πιάτο με όσπρια που έφτιαξα το φετινό καλοκαίρι κι επειδή είναι ήδη στο νερό ρεβίθια για να την επαναλάβουμε αύριο, θυμήθηκα ότι δεν είχα γράψει ακόμη τη συνταγή που είχα υποσχεθεί!

Η ντομάτα ταιριάζει πολύ με τα ρεβίθια. Παραδοσιακά τα φτιάχνουμε στην κατσαρόλα –το καλοκαίρι πάντα με ντομάτα τα έφτιαχνε η μάνα μου- αλλά στη γάστρα που συνηθίζω εγώ τα τελευταία χρόνια είναι άλλο πράμα! Παραλλαγή κόκκινης ρεβιθάδας με κρέας έχω δώσει ήδη σήμερα είναι μια σκέτη ρεβιθάδα πεντανόστιμη! Η μάνα μου πάντα μαγείρευε το καλοκαίρι τα ρεβίθια με ντομάτα.

Σχετικά στεγνό πιάτο, διαφοροποιείται αισθητά και ως γεύση από τη σούπα και είναι ό,τι πρέπει για το καλοκαιρινό τραπέζι. Με τις νόστιμες ντομάτες του Αυγούστου και του αποκαλόκαιρου απογειώνεται η νοστιμιά του. Εγώ λατρεύω το κύμινο και μ’ αυτό αρωμάτισα τα ρεβίθια μου αυτή τη φορά (ταιριάζει και το αρισμαρί αλλά εγώ το δένω πιο συχνά με τη λεμονάτη ρεβιθάδα).

Παρατηρήσεις

  • Συνήθως βάζω μισό κιλό ρεβίθια στο νερό και την επομένη χρησιμοποιώ όσα χρειάζομαι. Τα υπόλοιπα τα βάζω στην κατάψυξη για επόμενη χρήση. Έτσι ζύγισα μετά το μούσκεμα τα ρεβίθια.
  • Τα ρεβίθια μου ήταν φετινής εσοδείας πολύ καλόβραστα! Την προηγούμενη φορά τα είχα μαγειρέψει με σπανάκι και είχα κάνει την προεργασία στη χύτρα όπου σχεδόν έλιωσαν γι αυτό αυτήν τη φορά τα προέβρασα στην κατσαρόλα. Αν δεν είμαστε σίγουροι για το πόσο βραστερά είναι μπορούμε να τα προετοιμάσουμε στη χύτρα ταχύτητας και να συνεχίσουμε το μαγείρεμα στη γάστρα. Θα ρυθμίσουμε ανάλογα τον χρόνο στο φούρνο.
  • Αν έχουμε βρασμένα ρεβίθια στην κατάψυξη (εγώ το συνηθίζω κι αυτό) μπορούμε να πρωτομαγειρέψουμε λίγο τη σάλτσα (κρεμμύδια, ελαιόλαδο, ντομάτα) και μετά να ανακατέψουμε με τα ρεβίθια και να τελειώσουμε το μαγείρεμα στη γάστρα.
  • Οι ρεβιθάδες στη γάστρα –πήλινη κατά κανόνα- συνηθίζονται σε πολλά νησιά. Μαγειρεύονται για πολλές ώρες και είναι πεντανόστιμες. Ονομαστή είναι η ρεβιθάδα της Σίφνου, χωρίς ντομάτα όμως, με άλλη σύσταση υλικών. Εγώ απλοποίησα τη διαδικασία αλλά σας βεβαιώνω πως η νοστιμιά της είναι βέβαιη αν τα ρεβίθια είναι όπως πρέπει!

 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές