Η καλοκαιρινή μου ρεβιθάδα!
Η αλήθεια είναι πως το καλοκαίρι οι σούπες με όσπρια είναι πολύ θερμαντικές. Έτσι αναζητούμε άλλους τρόπους να τα φτιάξουμε αφού είναι απαραίτητα στη διατροφή μας. Εγώ συνηθίζω πολύ τη φάβα μιας και σερβίρεται όχι μόνο ως κύριο πιάτο αλλά και ως σαλάτα σκέτη ή «παντρεμένη». Φέτος όμως είχαν την τιμητική τους τα «κόκκινα» ρεβίθια, επειδή αρέσουν πολύ στις μικρές μου.
Οι τακτικοί επισκέπτες της σελίδας θα θυμάστε την ανάρτηση για τα ρεβιθομπιφτέκια μου προ ημερών, όπου σας έλεγα για μια πολύ επιτυχημένη ρεβιθάδα στη γάστρα. Στη γάστρα μεν αλλά όχι με πολύωρο μαγείρεμα. Περιόρισα το χρόνο μαγειρέματος, «προμαγειρεύοντας» λίγο τα ρεβίθια μου, χωρίς κανένα κόστος στη νοστιμιά του τελικού αποτελέσματος.
Μπορώ να πω πως αυτά τα ρεβίθια ήταν το νοστιμότερο πιάτο με όσπρια που έφτιαξα το φετινό καλοκαίρι κι επειδή είναι ήδη στο νερό ρεβίθια για να την επαναλάβουμε αύριο, θυμήθηκα ότι δεν είχα γράψει ακόμη τη συνταγή που είχα υποσχεθεί!
Η ντομάτα ταιριάζει πολύ με τα ρεβίθια. Παραδοσιακά τα φτιάχνουμε στην κατσαρόλα –το καλοκαίρι πάντα με ντομάτα τα έφτιαχνε η μάνα μου- αλλά στη γάστρα που συνηθίζω εγώ τα τελευταία χρόνια είναι άλλο πράμα! Παραλλαγή κόκκινης ρεβιθάδας με κρέας έχω δώσει ήδη σήμερα είναι μια σκέτη ρεβιθάδα πεντανόστιμη! Η μάνα μου πάντα μαγείρευε το καλοκαίρι τα ρεβίθια με ντομάτα.
Σχετικά στεγνό πιάτο, διαφοροποιείται αισθητά και ως γεύση από τη σούπα και είναι ό,τι πρέπει για το καλοκαιρινό τραπέζι. Με τις νόστιμες ντομάτες του Αυγούστου και του αποκαλόκαιρου απογειώνεται η νοστιμιά του. Εγώ λατρεύω το κύμινο και μ’ αυτό αρωμάτισα τα ρεβίθια μου αυτή τη φορά (ταιριάζει και το αρισμαρί αλλά εγώ το δένω πιο συχνά με τη λεμονάτη ρεβιθάδα).
Υλικά
500 γραμμάρια ρεβίθια ζυγισμένα μετά από το μούσκεμα σε νερό (δείτε παρατηρήσεις)
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
125- 180 ml ελαιόλαδο
200 gr κρεμμύδια ζυγισμένα καθαρισμένα
250-300 gr ντομάτες ζυγισμένες τριμμένες
Προαιρετικά, 1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας
Αλάτι
1 κουταλάκι κύμινο ή 1 κλαδάκι αρισμαρί (δεντρολίβανο)
Επί το έργον
Βάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια στο νερό όπως συνήθως, για 12 ώρες τουλάχιστον. Την επομένη τα ανακατεύουμε με τη σόδα και τα τρίβουμε ελαφρά να πάει παντού. Αφήνουμε να μείνουν 15 λεπτά και τα ξεπλένουμε πολύ καλά. Τα βάζουμε σε ΚΡΥΟ νερό να βράσουν για μισή ώρα περίπου αν είναι καλόβραστα. Πρέπει να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς, αντιστάσεις. Βγάζουμε τα ρεβίθια με τρυπητή κουτάλα στη γάστρα και κόβουμε πάνω τους το κρεμμύδι. Προσθέτουμε την ντομάτα, το ελαιόλαδο, τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, το κύμινο, και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε νερό αρκετό, αλλά να μη καλυφθούν τα ρεβίθια. Όπως φαίνεται στη φωτογραφία.
Βάζουμε τη γάστρα λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα, σκεπασμένη στο φούρνο. Ψήνουμε για μισή ώρα. Την ξεσκεπάζουμε, αλατίζουμε τα ρεβίθια και συνεχίζουμε το ψήσιμο περίπου για μια ώρα ακόμη αφού χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς.
Πρέπει να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του αλλά τα ρεβίθια να είναι τέλεια βρασμένα. Σερβίρουμε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις
- Συνήθως βάζω μισό κιλό ρεβίθια στο νερό και την επομένη χρησιμοποιώ όσα χρειάζομαι. Τα υπόλοιπα τα βάζω στην κατάψυξη για επόμενη χρήση. Έτσι ζύγισα μετά το μούσκεμα τα ρεβίθια.
- Τα ρεβίθια μου ήταν φετινής εσοδείας πολύ καλόβραστα! Την προηγούμενη φορά τα είχα μαγειρέψει με σπανάκι και είχα κάνει την προεργασία στη χύτρα όπου σχεδόν έλιωσαν γι αυτό αυτήν τη φορά τα προέβρασα στην κατσαρόλα. Αν δεν είμαστε σίγουροι για το πόσο βραστερά είναι μπορούμε να τα προετοιμάσουμε στη χύτρα ταχύτητας και να συνεχίσουμε το μαγείρεμα στη γάστρα. Θα ρυθμίσουμε ανάλογα τον χρόνο στο φούρνο.
- Αν έχουμε βρασμένα ρεβίθια στην κατάψυξη (εγώ το συνηθίζω κι αυτό) μπορούμε να πρωτομαγειρέψουμε λίγο τη σάλτσα (κρεμμύδια, ελαιόλαδο, ντομάτα) και μετά να ανακατέψουμε με τα ρεβίθια και να τελειώσουμε το μαγείρεμα στη γάστρα.
- Οι ρεβιθάδες στη γάστρα –πήλινη κατά κανόνα- συνηθίζονται σε πολλά νησιά. Μαγειρεύονται για πολλές ώρες και είναι πεντανόστιμες. Ονομαστή είναι η ρεβιθάδα της Σίφνου, χωρίς ντομάτα όμως, με άλλη σύσταση υλικών. Εγώ απλοποίησα τη διαδικασία αλλά σας βεβαιώνω πως η νοστιμιά της είναι βέβαιη αν τα ρεβίθια είναι όπως πρέπει!
Μας αρεσουν τα ρεβιθια αλλα ποτε δεν τα μαγειρεψα καλοκαιρι.Οταν διαβασα τη συνταγη σας σκεφτηκα να τα μαγειρεψω ετσι ακριβως οπως τα προτεινετε “καλοκαιρινη ρεβιθαβα” μιας και μας αρεσουν με ντοματα.Μας αρεσαν πολυ και σιγουρα θα τα ξαναμαγειρεψω ετσι.Ευχαριστουμε για τις υπεροχες συνταγες σας!!!
Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε! Απλοποίησα μια παραδοσιακή συνταγή ως προς τους χρόνους γιατί ως εργαζόμενη θεωρώ ότι δεν θα μπορούσα να μαγειρέψω για 10 ώρες ρεβιθάδα, και βγήκε πολύ καλή και κατά τη δική μας γνώμη! Χαίρομαι που άρεσε και σε σας! Κι εγώ ευχαριστώ γι ατην εμπιστοσύνη!
Το προβλημα για μένα είναι πως δεν μπορώ να βρω πουθενά , ρεβύθια ψιλοφλουδα, βραστερα και κυρίως νόστιμα.Οτι βρισκω στην αγορά αλλα και από παραγωγούς…. τίποτα.
Προφανώς η αλογιστη χρήση λιπασμάτων ειναι αποτέλεσμα όλων των παραπανω..
Δεν έχετε άδικο! Έχει μεταβληθεί η ποιότητα πολλών προϊόντων! Εμείς ακόμη βρίσκουμε κάποιες φορές, όχι πάντα! Δείτε σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων.
Έχετε δίκιο. Αυτό πουκανω για όλα τα οσπρια είναι να αγοράζω μικρή ποσότητα , τα μαγειρευω κι αν είναι καλά παίρνω μεγαλύτερη ποσότητα. Ευτυχώς τώρα συχνά ακόμη και στις συσκευασίες γράφουν όνομα παραγωγου, παρτίδα κλπ
Τα δοκίμασα 1η φορά χτες. Πολύ νόστιμη. Ελπίζω να είστε όλοι καλά στη δοκιμασία που περνατε
Σας ευχαριστώ πολύ! Από υγεία (τουλάχιστον σωματική…) είμαστε καλά, δυστυχώς η κυρίως κατοικία μου είναι προσωρινά μη κατοικήσιμη, αλλά ελπίζουμε όλοι ότι θα ξανασταθούμε στα πόδια μας!
Καλημέρα Κυρία Κασσαπάκη!
Βρίσκετε ειλικρινά,βραστερά,ψιλοφλουδα και προ πάντων νόστιμα ρεβύθια;
Δεν ξέρω τι συμβαίνει,αλλά νόστιμα ρεβύθια έχω να φάω χρόνια αν και έχω ψάξει και δοκιμάσει ότι κυκλοφορεί σχεδόν!
Δεν υπάρχουν νόστιμα ρεβύθια…
Αν έχετε κάποιον προμηθευτή,σας παρακαλώ να μου τον γνωρίσετε…
Σας ευχαριστώ,απο καρδιάς.
Καλησπέρα σας! Ειδικό προμηθευτή δεν έχω… Τα τελευταία μικρόσπερμα τα είχα πάρει από μικροπαραγωγό στο παζάρι που γίνεται στο χωριό μου (λαϊκή αγορά το λέμε τώρα…) από μικροπαραγωγό που δεν ξέρω καν το όνομά του! Βρείτε ένα καλό κατάστημα με βιολογικά προϊόντα και εξετάστε οπωσδήποτε το έτος παραγωγής. Επίσης δοκιμάστε να τα βράσετε με εμφιαλωμένο νερό! Πολλές φορές φταίει και το νερό για το κακό βράσιμο των οσπρίων!