Αλμυρά

Τονοσαλάτα με λάχανα, σε δυο παραλλαγές

Τονοσαλάτα με λάχανα, σε δυο παραλλαγές

Μπορείτε να την πείτε και ελαφρύ γεύμα…

Αυτές οι σαλάτες που χορταίνουν, είναι πραγματικά μια λύση για όλους. Για οικογένειες ενηλίκων μπορούν άνετα να αποτελέσουν ελαφρύ γεύμα, και για οικογένειες με παιδιά εκπληρώνουν τον ρόλο τους ως σαλάτες ιδανικά αφού μέσα σ’ αυτές μπορούμε να κρύψουμε υλικά που δεν θα τα έτρωγαν σκέτα τα παιδάκια. Η προσθήκη πρωτεΐνης στα λαχανικά -στην προκειμένη περίπτωση ο τόνος- αναβαθμίζει την έτσι κι αλλιώς μεγάλη θρεπτική τους αξία. Για μας οι τονοσαλάτες ή οι σαλάτες με άλλα ψαρικά είναι συχνή επιλογή.

Τονοσαλάτα με λάχανα, σε δυο παραλλαγές

Εδώ συνδυάζω τον τόνο με λάχανα, με λευκό και κόκκινο. Έτσι και εμφάνιση όμορφη έχει η σαλάτα μου και ποικιλία γεύσεων. Όσο λαχταριστές κι αν είναι οι πράσινες αυτήν την εποχή, οι λαχανοσαλάτες βολεύουν γιατί κατά ένα μεγάλο μέρος μπορούν να ετοιμαστούν πολλές ώρες πριν και δεν θέλουν αυτό το σχολαστικό πλύσιμο που θέλουν τα μαρουλάκια, η ρόκα και οι λοιπές πρασινάδες.

Τονοσαλάτα με λάχανα, σε δυο παραλλαγές

Το λάχανο μπορούμε να το κόψουμε ακόμη και αποβραδίς, να το αλατίσουμε, να το ραντίσουμε με λίγο ξιδάκι και να το κρατήσουμε στο ψυγείο. Απεναντίας, οι πράσινες πρέπει να κοπουν τελευταία στιγμή γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος σαλμονέλας.

Θεώρησα λοιπόν καλό να «ανεβάσω» σήμερα αυτή την τονοσαλάτα αφού την Κυριακή είναι μέρα ψαροφαγίας ακόμη και για όσουν τηρούν την νηστεία της Σαρακοστής και θα ταιριάξει με όλα τα πιάτα της ημέρας ή για τους πιο μοναχικούς θα αποτελέσει μαζί με ένα καλό ψωμί ή παξιμάδι κύριο πιάτο!

Τονοσαλάτα με λάχανα, σε δυο παραλλαγές

Παρατηρήσεις

  1. Προσωπικά, στραγγίζω τον τόνο από το ελαιόλαδο της συσκευασίας και το αντικαθιστώ με δικό μας. Αν εσείς το χρησιμοποιείτε, παραλείψτε το ελαιόλαδο από τα ντρέσινγκ.
  2. Το δικό μας ελαιόλαδο δεν ξέρω αν είναι παρθένο ή εξαιρετικό παρθένο. Ξέρω όμως ότι είναι 0,3 οξέα και πολύ εύγεστο. Όσοι αγοράζουν ελαιόλαδο καλό είναι όπου το χρησιμοποιούν ωμό να επιλέγουν εξαιρετικό παρθένο…
  3. Προτιμώ τον συνδυασμό μαϊντανού-λάχανου αντί σέλινου που βάζουμε συνήθως στις λαχανοσαλάτες, γιατί θεωρώ ότι ο μαϊντανός ταιριάζει περισσότερο με τον τόνο.
  4. Ο τόνος μπορεί να αντικατασταθεί με σολομό σε κονσέρβα (ειδικά ο καπνιστός ταιριάζει τέλεια).

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο