Μπορείτε να την πείτε και ελαφρύ γεύμα…
Αυτές οι σαλάτες που χορταίνουν, είναι πραγματικά μια λύση για όλους. Για οικογένειες ενηλίκων μπορούν άνετα να αποτελέσουν ελαφρύ γεύμα, και για οικογένειες με παιδιά εκπληρώνουν τον ρόλο τους ως σαλάτες ιδανικά αφού μέσα σ’ αυτές μπορούμε να κρύψουμε υλικά που δεν θα τα έτρωγαν σκέτα τα παιδάκια. Η προσθήκη πρωτεΐνης στα λαχανικά -στην προκειμένη περίπτωση ο τόνος- αναβαθμίζει την έτσι κι αλλιώς μεγάλη θρεπτική τους αξία. Για μας οι τονοσαλάτες ή οι σαλάτες με άλλα ψαρικά είναι συχνή επιλογή.
Εδώ συνδυάζω τον τόνο με λάχανα, με λευκό και κόκκινο. Έτσι και εμφάνιση όμορφη έχει η σαλάτα μου και ποικιλία γεύσεων. Όσο λαχταριστές κι αν είναι οι πράσινες αυτήν την εποχή, οι λαχανοσαλάτες βολεύουν γιατί κατά ένα μεγάλο μέρος μπορούν να ετοιμαστούν πολλές ώρες πριν και δεν θέλουν αυτό το σχολαστικό πλύσιμο που θέλουν τα μαρουλάκια, η ρόκα και οι λοιπές πρασινάδες.
Το λάχανο μπορούμε να το κόψουμε ακόμη και αποβραδίς, να το αλατίσουμε, να το ραντίσουμε με λίγο ξιδάκι και να το κρατήσουμε στο ψυγείο. Απεναντίας, οι πράσινες πρέπει να κοπουν τελευταία στιγμή γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος σαλμονέλας.
Θεώρησα λοιπόν καλό να «ανεβάσω» σήμερα αυτή την τονοσαλάτα αφού την Κυριακή είναι μέρα ψαροφαγίας ακόμη και για όσουν τηρούν την νηστεία της Σαρακοστής και θα ταιριάξει με όλα τα πιάτα της ημέρας ή για τους πιο μοναχικούς θα αποτελέσει μαζί με ένα καλό ψωμί ή παξιμάδι κύριο πιάτο!
Υλικά
1 κονσέρβα τόνο με καθαρό βάρος 160gr (σε νερό ή σε ελαιόλαδο, δείτε παρατηρήσεις)
2 κούπες λευκό λάχανο, πολύ λεπτοτριμμένο
1-2 κούπες κόκκινο λάχανο, πολύ λεπτοτριμμένο
1 μέτριο καρότο τριμμένο στον τρίφτη της ντομάτας ή στο multi
Ελάχιστο ξίδι
2-3 κλαδάκια μαϊντανό, μόνο τα φυλλαράκια
1-2 λεπτά κρεμμυδάκια
2-3 κουταλιές λεπτοκομμένα καρύδια ή κουκουνάρι
Αλάτι
Για το ντρέσινγκ:
Α’ παραλλαγή
2-3 κουταλιές λεμόνι
1 κουταλάκι μουστάρδα
3 κουταλιές ελαιόλαδο
Β’ παραλλαγή
2 κουταλιές λεμόνι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
3-4 κουταλιές μαγιονέζα
Επί το έργον
Τρίβουμε τα λάχανα (στον γνωστό κίτρινο τρίφτη ή σε μαντολίνο) και το καρότο, τα ανακατεύουμε με αλάτι και ελάχιστο ξίδι και τα «ζυμώνουμε» να μαραθούν λίγο. Στο σημείο αυτό μπορούμε να τα βάλουμε στο ψυγείο για να σερβίρουμε αργότερα τη σαλάτα. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τα κρεμμυδάκια, τα καρύδια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε τον τόνο και ανακατεύουμε ελαφρά να μη σπάσουν εντελώς τα κομματάκια του. Σερβίρουμε σε σαλατιέρα και περιχύνουμε με το ντρέσινγκ της επιλογής μας. Θα φτιάξουμε το πρώτο ντρέσινγκ χτυπώντας τα υλικά του σε ένα βαζάκι ή αναμειγνύοντάς τα με το μιξεράκι του φραπέ. Για το δεύτερο ντρέσινγκ, περιχύνουμε απλώς τη σαλάτα με ελαιόλαδο και λεμόνι, ανακατεύουμε καλά και καλύπτουμε με τη μαγιονέζα.
Παρατηρήσεις
- Προσωπικά, στραγγίζω τον τόνο από το ελαιόλαδο της συσκευασίας και το αντικαθιστώ με δικό μας. Αν εσείς το χρησιμοποιείτε, παραλείψτε το ελαιόλαδο από τα ντρέσινγκ.
- Το δικό μας ελαιόλαδο δεν ξέρω αν είναι παρθένο ή εξαιρετικό παρθένο. Ξέρω όμως ότι είναι 0,3 οξέα και πολύ εύγεστο. Όσοι αγοράζουν ελαιόλαδο καλό είναι όπου το χρησιμοποιούν ωμό να επιλέγουν εξαιρετικό παρθένο…
- Προτιμώ τον συνδυασμό μαϊντανού-λάχανου αντί σέλινου που βάζουμε συνήθως στις λαχανοσαλάτες, γιατί θεωρώ ότι ο μαϊντανός ταιριάζει περισσότερο με τον τόνο.
- Ο τόνος μπορεί να αντικατασταθεί με σολομό σε κονσέρβα (ειδικά ο καπνιστός ταιριάζει τέλεια).