Μελετώντας τις λειτουργίες που περιλαμβάνονται στο φαγητό που καταναλώνουμε, θα μπορούσαμε να το χωρίσουμε σε δύο βασικές κατηγορίες.
Η πρώτη κατηγορία είναι η διατροφή. Με το φαγητό τρεφόμαστε. Είναι δηλαδή το καύσιμο που δίνει ενέργεια στο σώμα μας για τις φυσικές μας δραστηριότητες. Όπως για παράδειγμα να μας βοηθά να σκεφτόμαστε αλλά και να επουλώνονται συγκεκριμένα μέρη του, όταν έχουν υποστεί ζημιά.
Η δεύτερη κατηγορία είναι οι κοινωνικές λειτουργίες του φαγητού. Το φαγητό είναι ένα μέσο επικοινωνίας. Είναι ένα μέσο απόδειξης ότι νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλο. Είναι ένα μέσο για να γιορτάσουμε όλοι μαζί. Επίσης είναι ένα μέσο κληροδότησης της οικογενειακής μας ιστορίας και των παραδόσεων.
Αλλά ας πάμε ξανά στη διατροφική πλευρά και ας δούμε τι όντως παίρνουμε από το φαγητό. Το πρώτο πράγμα που χρειαζόμαστε, διατροφικά μιλώντας και συχνά το ξεχνάμε, είναι το νερό, το οποίο διευκολύνει όλες τις σωματικές λειτουργίες που χρειαζόμαστε για να επιζήσουμε. Μετά, το επόμενο που χρειαζόμαστε είναι ενέργεια την οποία παίρνουμε με τη μορφή μακροθρεπτικών συστατικών όπου είναι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη. Τα επόμενα πράγματα που χρειαζόμαστε είναι τα μικροθρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι ουσίες όπως οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία. Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες φτιαγμένες από φυτά ή ζώα και τα μεταλλικά στοιχεία είναι ανόργανα στοιχεία που προέρχονται από τη γη, το χώμα και το νερό και απορροφώνται από τα φυτά. Έτσι, ζώα και άνθρωποι αφομοιώνουν τα μεταλλικά στοιχεία από τα φυτά που τρώνε. Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να προσθέσουμε σε αυτή τη λίστα είναι οι φυτικές ίνες, οι οποίες είναι ένα πραγματικά απαραίτητο κομμάτι της διατροφής μας. Μερικές φορές τις ονομάζουμε και πίτουρα, αλλά βασικά είναι το δύσπεπτο μέρος των φυτικών τροφών, το μέρος που το πεπτικό μας σύστημα δεν μπορεί να σπάσει και να αφομοιώσει. Χρησιμεύουν για την προστασία της υγείας του πεπτικού μας συστήματος. Μας βοηθούν επίσης να απομακρύνουμε άχρηστες ουσίες από το σώμα μας.
Τέλος εάν κοιτάξουμε από την άλλη μεριά, την κοινωνική λειτουργία του φαγητού, θα δούμε ότι το φαγητό είναι ένα πολύ ισχυρό μέσο επικοινωνίας. Όταν τρώμε μαζί με άλλους ανθρώπους, επικοινωνούμε. Εντασσόμαστε μέσα σε μια οικογένεια ή σε μια κοινωνία μέσω της αμοιβαίας συμμετοχής σε ένα γεύμα. Όπου αυτές τις κοινωνικές σχέσεις που σταθεροποιούμε, που καθιερώνουμε, περνώντας χρόνο γύρω από ένα τραπέζι και τρώγοντας και συζητώντας όλοι μαζί, στην πραγματικότητα συνεισφέρουν στην συναισθηματική υγεία των παιδιών μας. Υπάρχουν αρκετές έρευνες που λένε ότι τα παιδιά που τρώνε οικογενειακά γεύματα, τα καταφέρνουν καλύτερα στον τομέα της συναισθηματικής ευημερίας και τελικά, γευματίζοντας μαζί και κάνοντάς το για πάρα πολλά χρόνια, είναι ένας τρόπος με τον οποίο μεταλαμπαδεύουμε τις οικογενειακές μας παραδόσεις. Ένας τρόπος με τον οποίο καταγράφουμε τις αναμνήσεις μας και τις περνάμε στους επόμενους.