Γιατί άραγε μπαΐλντισε ο ιμάμης και έδωσε το όνομά αυτό σ’ ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά του καλοκαιριού; Οι εκδοχές που έχουν καταγραφεί είναι πολλές!
Κατ’ άλλους, σε μέρα ραμαζανιού (εποχή νηστείας για τους μουσουλμάνους ) ο ιμάμης μυρίστηκε την έντονη μυρωδιά του ιμάμ που μαγείρευε γειτόνισσά του διαφορετικού θρησκεύματος (μήπως Ελληνίδα;) και εμπαΐλντισε από την πείνα.
Κάποιοι άλλοι λένε ότι ο ιμάμης ήτανε ιδιαίτερα τσιγκούνης και λιποθύμησε στη θέα της ποσότητας του λαδιού που χρησιμοποίησε η γυναίκα του γι αυτό το φαγητό.
Πραγματικά το φαγητό κατατάσσεται στα λαδερά φαγητά. Συνηθίζεται στην Ελλάδα , στην Τουρκία και στις χώρες των Βαλκανίων και παρόλο που η ονομασία του παραπέμπει σε τούρκικης καταγωγής πιάτο, πάντα είχα την υποψία ότι μάλλον είναι ελληνικό φαγητό εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας ελαιολάδου που περιέχει. Ο Ν. Ψυλλάκης σημειώνει σε κάποιο από τα βιβλία του ότι πολλά φαγητά με τούρκικη ονομασία είναι ελληνικά που οι Τούρκοι τους έδωσαν δικά τους ονόματα και μ’ αυτά τα νέα ονόματα επικράτησαν. Κάτι σαν «αντιδάνειο» ας πούμε, και στα φαγητά…
Μια άλλη ένδειξη ότι η υποψία μου έχει βάση, μου έδωσε η πληροφορία που βρήκα στην ιστοσελίδα ifood.tv (δείτε εδώ: http://ifood.tv/greek/imam-baildi/about ), που κανένα λόγο δεν έχει για να υποστηρίζει ότι το φαγητό είναι ελληνικό, κι όμως αυτό ισχυρίζεται. Τέλος πάντων, ειδική δεν είμαι και δεν επιμένω επί του θέματος. Εικασίες κάνω λόγω της ποσότητας του ελαιολάδου και των παραπάνω καταγραφών…
Υλικά
6-8 μελιτζάνες μακρόστενες μεν, αλλά όχι πολύ λεπτές
3-4 μεγαλούτσικα κρεμμύδια (υπολογίζω 1 κρεμμύδι ανά 2 μελιτζάνες )
4 ώριμες ντομάτες (να δώσουν, περίπου 500 gr πολτό, 1-1,5 βαθύ πιάτο τριμμένης ή ψιλοκομμένης ντομάτας)
6-8 σκελίδες σκόρδο
1 μάτσο μαϊντανό (περίπου 1 κούπα ψιλοκομμένος)
Αλάτι
Πιπέρι
3/4 – 1 κούπα ελαιόλαδο
Προαιρετικά, 2 πιπεριές κομμένες σε καρεδάκια
Επί το έργον
Δείτε το βίντεο που ακολουθεί και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα να το φτιάξετε! Για αναλυτικότερες οδηγίες, διαβάστε και το κείμενο που ακολουθεί!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες χωρίς να αφαιρέσουμε τελείως το κοτσάνι τους και τις χαράζουμε με ένα μαχαίρι διαμπερώς με δυο κάθετες μαχαιριές χωρίς να τις χωρίσουμε.
Τις βάζουμε αν θέλουμε για κανένα μισάωρο σε ελαφρύ αλατόνερο να ξεπικρίσουν. Ωστόσο ετοιμάζουμε τη σάλτσα:
Σε βαθύ τηγάνι ή σε ρηχή κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε φετάκια με το μισό ελαιόλαδο. Όταν μαραθούν και γίνουν διαφανή προσθέτουμε τα σκόρδα την πιπεριά (αν βάλουμε) και την τριμμένη ντομάτα .
Βράζουμε τη σάλτσα μας σε μέτρια θερμοκρασία για κανένα τέταρτο. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μαϊντανό. Αφήνουμε να πάρει μια δυο βράσεις η σάλτσα και αποσύρουμε.
Παράλληλα μπορούμε να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες. Βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο να κάψει , στραγγίζουμε τις μελιτζάνες και τις τηγανίζουμε ελαφρά, γυρίζοντάς τις απ’ όλες τις πλευρές. Πρέπει να μαλακώσουν ελαφρά και να ανοίγουν για να βάλουμε τη γέμιση.
Έτσι ενώ στην αρχή η θερμοκρασία είναι υψηλή , χαμηλώνουμε σε μέτρια για να μη καούν. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο ελαιόλαδο.
Τις αραδιάζουμε σε ταψάκι κατάλληλου μεγέθους, τις ανοίγουμε και τις γεμίζουμε με όση γέμιση χωρέσουν τα ανοίγματά τους. Τις περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και βάζουμε το ταψάκι στο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στην πρώτη σχάρα από κάτω.
Ψήνουμε για 40-45 λεπτά ή ως ότου μελώσει η σάλτσα και ψηθούν εντελώς τα κρεμμυδάκια και οι μελιτζάνες μας.
Σερβίρουμε αφού σταματήσει ο βρασμός και «ησυχάσει» το φαγητό και συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες ή ρύζι.
Παρατηρήσεις
1)Σχεδόν απαραίτητο συνοδευτικό για το ιμάμ μπαϊλντί είναι η φέτα . Η μητέρα μου μάλιστα πασπαλίζει το ιμάμ με τρίμματα φέτας 10 λεπτά πριν το βγάλει από το φούρνο ώστε να λιώσει ελαφρά το τυρί. Του πάει. Αντί φέτα μπορούμε να βάλουμε ξινομυζήθρα ή άλλο μαλακό κατσικίσιο τυρί.
2)Αντί να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες, μπορούμε να τις αλείψουμε με ελαιόλαδο και να τις ψήσουμε στο φούρνο για λίγο μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά και να μπορούμε να τις γεμίσουμε. Το ιμάμ χάνει λίγο σε νοστιμιά αλλά κερδίζει σε πολλά άλλα πεδία…
3)Αντί να τηγανίσουμε τις πατάτες μπορούμε να τις βάλουμε κομμένες σε φέτες ανάμεσα στις μελιτζάνες και να τις ψήσουμε στο φούρνο.4)Το φαγητό είναι πολύ νόστιμο και σε θερμοκρασία δωματίου. Μάλλον νοστιμίζει από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ, αν το αντέχει το στομάχι μας για βραδινό. Μη μπαϊλντίσουμε κιόλας…
Μυρωδιά και γεύση καλοκαιριού (σε ένα άκρως φθινοπωρινό τοπίο μέσα στην αντάρα εδώ), ευχαριστούμε και για την ακροτελεύτια της ανάρτησης γλυκιά (σαν τα πολλά κρεμμύδια της συνταγής) ευχή… Ε.
(τώρα που το σκέφτομαι πολλοί θα παρεξηγούσαν την παρομοίωση με τα κρεμμύδια, ευτυχώς όχι μαγείρισσες/ροι!)
Η παρομοίωση με τα κρεμμύδια μάλλον είναι εύστοχη. Σου φέρνουν δάκρυα στα μάτια μα γλυκαίνουν και νοστιμίζουν κάθε φαγητό. Απαραίτητα! Πρέπει βέβαια να ξέρεις να τα χειρίζεσαι αλλιώς παραβαραίνουν το στομάχι 🙂
Να είστε καλά!
Μηπως να εβαζα στο τελος,λιγο κυμινο;Χρονια πολλα στον Ηλια(Του προφητη Ηλια σημερα)
Παρόλο που λατρεύω το κύμινο δεν το βάζω στο ιμάμ. Φυσικά τα μπαχαρικά είναι θέμα προσωπικού γούστου, οπότε δεν αποκλείω να αρέσει σε κάποιους!
Λατρεμένο φαγάκι, το έφτιαξα αρκετές φορές φέτος το καλοκαίρι μιας και βρέθηκα με μπόλικες μελιτζάνες!
Πιπερίτσες δεν βάζω, θα δοκιμάσω να προσθέσω λίγες.
Φιλιά!
Κι εγώ δεν βάζω πάντα Έλενα γιατί δεν αρέσουν σε όλους μας αλλά θεωρώ ότι του πάνε…
Τέλειο, γεια στα χέρια σου!
Αύριο σκοπεύω να το φτιάξω…χα χα χα!
Πάντα ψήνω τις μελιτζάνες στο φούρνο, το ίδιο και στο μουσακά. Σαν τις τηγανιτές βέβαια δεν είναι αλλά… ξεγελιόμαστε…
Καλό φθινόπωρο, φιλάκια!!!
εγώ αντί να τηγανίσω τις μελιτζάνες τις ψήνω στο φούρνο σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα ,αφού τις περάσω με ένα πινέλο με ελάχιστο λάδι και τις αλατίσω.Το φαγητό γίνεται εξίσου νόστιμο και πολύ πιο ελαφρύ.
Καλημέρα. Δεν διαφωνώ. Αν διαβάσετε την παρατήρηση 2 , λέω αυτό ακριβώς! Τις περισσότερες φορές έτσι τις κάνω. Αλλά όταν λέμε "ιμάμ μπαϊλντί" χωρίς τον προσδιορισμό ελαφρύ ή light ή διαίτης εννοούμε τηγανητές τις μελιτζάνες (δυστυχώς) !