Vegan/vegetarian

Φασολάκια μαυρομάτικα με βλίτα

Φασολάκια μαυρομάτικα με βλίτα

Ακόμη ένας επιτυχημένος συνδυασμός!

Και η σημερινή συνταγή -όπως η προηγούμενη με τις μελιτζάνες– προέκυψε μετά από προτροπή φίλης της σελίδας, όταν πριν από λίγες μέρες είδε στο facebook την συνταγή μου για το βράσιμο των βλίτων με ντομάτα. Πριν λοιπόν φύγουν τα βλίτα από το τραπέζι μας, δοκιμάστε να τα συνδυάσετε με μαυρομάτικα φασολάκια, σε ένα διαφορετικό γιαχνί οσπρίων! Θα εκπλαγείτε από τη νοστιμιά τους!

Φασολάκια μαυρομάτικα με βλίτα

Έλεγε λοιπόν η φίλη μας: «Θα ήθελα να αναφέρω μια εκδοχή μαγειρέματος που έκανα προσωπικά κι έγινε ένα πεντανόστιμο φαγητό. Μαγειρεμένα βλίτα με μαυρομάτικα φασόλια τύπου γιαχνί με ελαιόλαδο, κρεμμύδι, φρέσκια ντομάτα και ελάχιστο μπούκοβο. Το έκανα στην περίοδο της νηστείας του Δεκαπενταύγουστου».

Φασολάκια μαυρομάτικα με βλίτα

Πριν δοκιμάσω το πιάτο κατάλαβα πως θα μας αρέσει! Όλα του τα συστατικά είναι από αυτά που αγαπούμε και είναι γνωστό ότι τα μαυρομάτικα ταιριάζουν με πολλά χόρτα. Έτσι κι αλλιώς εμείς με διάφορα χορταράκια τα συνδυάζουμε με κορυφαία τα ανοιξιάτικα μάραθα! Γιατί όχι και με βλίτα; Τα έφτιαξα, μας άρεσαν και αφού ρώτησα τη φίλη αν μπορώ να προτείνω τη συνταγή της  να την εδώ σήμερα. Έτσι εκτός από τα μαυρομάτικα με καρότα και πιπεριές που συνηθίζω το φθινόπωρο και το καλοκαίρι, στο εξής θα καθιερώσω και τούτα.

Φασολάκια μαυρομάτικα με βλίτα

Δεν την ρώτησα περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο που τα φτιάχνει και τη σειρά που προσθέτει τα υλικά. Δεν ξέρω δηλαδή αν η παρασκευή του φαγητού μοιάζει με τη δική της. Εγώ ακολούθησα τη συνταγή που ακολουθώ συνήθως όταν γιαχνίζω όσπρια με χόρτα και λαχανικά. Έτσι ο τρόπος μου είναι εκείνος που ακολουθώ όταν μαγειρεύω μαυρομάτικα με μάραθα μόνο που εδώ οι χρόνοι είναι μικρότεροι αφού τα βλίτα βράζουν πολύ πιο γρήγορα!

Φασολάκια μαυρομάτικα με βλίτα

Δοκιμάστε τα, είναι ένας πολύ νόστιμο πιάτο και προσφέρεται για τις ζεστές μέρες του αποκαλόκαιρου που δεν «μυρίζουν» βαριά μαγειρέματα με όσπρια! Τα μαυρομάτικα είναι εξαιρετικά και από διατροφική άποψη σύμφωνα με τους ειδικούς και αξίζει να τα καθιερώσουμε στο τραπέζι μας. Επιπλέον, είναι από τα όσπρια που δεν χρειάζονται μούλιασμα! Σας έπεισα 😉 ;

Παρατηρήσεις

  • Έβαλα 300 gr βλίτα καθαρισμένα αλλά το φαγητό σηκώνει και περισσότερα αν μας αρέσουν γι αυτό προτείνω 300-500 gr. Οι ποσότητες σε αυτά τα φαγάκια είναι ενδεικτικές…
  • Συνηθίζω να σουρώνω και τα μαυρομάτικα γιατί δεν μου αρέσει το σκούρο χρώμα που έχει το πιάτο τους αν παραλείψω το σούρωμα, αλλά σίγουρα δεν είναι απαραίτητο!
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και βρασμένα βλίτα που περίσσεψαν (το δοκίμασα) αλλά θα μαγειρέψουμε πρώτα λίγο τη σάλτσα για να μη λιώσουν εντελώς αφού είναι ήδη βρασμένα.
  • Τα ντοματίνια έχουν γίνει εκ των ων ουκ άνευ στην κατσαρόλα μου τελευταία. Και νοστιμίζουν και ομορφαίνουν τα πιάτα! Δοκιμάστε τα! Δεν κοκκινίζουν το πιάτο γιατί τα προσθέτω ολόκληρα αλλά γίνονται τα ίδια πολύ νόστιμα.
  • Ευχαριστώ πολύ κι από δω την κυρία Στ. Ραν. για την ωραία πρόταση μου μοιράστηκε μαζί μας και ήταν η αιτία να δοκιμάσουμε αυτόν τον εξαιρετικό συνδυασμό!

 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! Να προσέχουμε!

Και από τον «Ιανό» αυτές τις μέρες, όσοι τον συναντήσουμε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο