Ακόμη ένας επιτυχημένος συνδυασμός!
Και η σημερινή συνταγή -όπως η προηγούμενη με τις μελιτζάνες– προέκυψε μετά από προτροπή φίλης της σελίδας, όταν πριν από λίγες μέρες είδε στο facebook την συνταγή μου για το βράσιμο των βλίτων με ντομάτα. Πριν λοιπόν φύγουν τα βλίτα από το τραπέζι μας, δοκιμάστε να τα συνδυάσετε με μαυρομάτικα φασολάκια, σε ένα διαφορετικό γιαχνί οσπρίων! Θα εκπλαγείτε από τη νοστιμιά τους!
Έλεγε λοιπόν η φίλη μας: «Θα ήθελα να αναφέρω μια εκδοχή μαγειρέματος που έκανα προσωπικά κι έγινε ένα πεντανόστιμο φαγητό. Μαγειρεμένα βλίτα με μαυρομάτικα φασόλια τύπου γιαχνί με ελαιόλαδο, κρεμμύδι, φρέσκια ντομάτα και ελάχιστο μπούκοβο. Το έκανα στην περίοδο της νηστείας του Δεκαπενταύγουστου».
Πριν δοκιμάσω το πιάτο κατάλαβα πως θα μας αρέσει! Όλα του τα συστατικά είναι από αυτά που αγαπούμε και είναι γνωστό ότι τα μαυρομάτικα ταιριάζουν με πολλά χόρτα. Έτσι κι αλλιώς εμείς με διάφορα χορταράκια τα συνδυάζουμε με κορυφαία τα ανοιξιάτικα μάραθα! Γιατί όχι και με βλίτα; Τα έφτιαξα, μας άρεσαν και αφού ρώτησα τη φίλη αν μπορώ να προτείνω τη συνταγή της να την εδώ σήμερα. Έτσι εκτός από τα μαυρομάτικα με καρότα και πιπεριές που συνηθίζω το φθινόπωρο και το καλοκαίρι, στο εξής θα καθιερώσω και τούτα.
Δεν την ρώτησα περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο που τα φτιάχνει και τη σειρά που προσθέτει τα υλικά. Δεν ξέρω δηλαδή αν η παρασκευή του φαγητού μοιάζει με τη δική της. Εγώ ακολούθησα τη συνταγή που ακολουθώ συνήθως όταν γιαχνίζω όσπρια με χόρτα και λαχανικά. Έτσι ο τρόπος μου είναι εκείνος που ακολουθώ όταν μαγειρεύω μαυρομάτικα με μάραθα μόνο που εδώ οι χρόνοι είναι μικρότεροι αφού τα βλίτα βράζουν πολύ πιο γρήγορα!
Δοκιμάστε τα, είναι ένας πολύ νόστιμο πιάτο και προσφέρεται για τις ζεστές μέρες του αποκαλόκαιρου που δεν «μυρίζουν» βαριά μαγειρέματα με όσπρια! Τα μαυρομάτικα είναι εξαιρετικά και από διατροφική άποψη σύμφωνα με τους ειδικούς και αξίζει να τα καθιερώσουμε στο τραπέζι μας. Επιπλέον, είναι από τα όσπρια που δεν χρειάζονται μούλιασμα! Σας έπεισα 😉 ;
Υλικά
250 gr μαυρομάτικα φασολάκια
300 gr -500 gr βλίτα ζυγισμένα καθαρισμένα
100-125 ml ελαιόλαδο
250-300 gr ντομάτες (ζυγισμένες καθαρισμένες)
½ κουταλάκι μπούκοβο γλυκό (ή καυτερό αν μας αρέσει)
Αλάτι
Πιπέρι
Προαιρετικά, 1-2 σκελίδες σκόρδο
Και (αν υπάρχουν) 8-10 ντοματίνια τσέρι
Επί το έργον
Βάζουμε σε κρύο νερό τα φασολάκια να βράσουν, αφού τα καθαρίσουμε από ξένα σώματα και τα ξεπλύνουμε. Μόλις πάρουν βράση τα σουρώνουμε αν το συνηθίζουμε και τα ξαναβάζουμε πάλι να βράσουν με κρύο νερό, μέχρι να μαλακώσουν πολύ αλλά να μη λιώσουν.
Παράλληλα σε άλλη κατσαρόλα ετοιμάζουμε τα βλίτα, αφού τα καθαρίσουμε και τα πλύνουμε πολύ καλά: τσιγαρίζουμε ελαφρά στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι με το σκόρδο και προσθέτουμε τα πλυμένα βλίτα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μόλις «κατεβούν» προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα φασολάκια, τα ντοματίνια και λίγο από το νερό που έβρασαν τα φασόλια μας. Αρτύζουμε και με το μπούκοβο. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν εντελώς τα βλίτα και αν χρειάζεται προσθέτουμε πότε πότε ελάχιστο νερό ή ζουμί απ’ αυτό που έβρασαν τα μαυρομάτικα. Όταν είναι έτοιμα, περιμένουμε δέκα λεπτά και σερβίρουμε. Είναι νόστιμα ζεστά αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις
- Έβαλα 300 gr βλίτα καθαρισμένα αλλά το φαγητό σηκώνει και περισσότερα αν μας αρέσουν γι αυτό προτείνω 300-500 gr. Οι ποσότητες σε αυτά τα φαγάκια είναι ενδεικτικές…
- Συνηθίζω να σουρώνω και τα μαυρομάτικα γιατί δεν μου αρέσει το σκούρο χρώμα που έχει το πιάτο τους αν παραλείψω το σούρωμα, αλλά σίγουρα δεν είναι απαραίτητο!
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και βρασμένα βλίτα που περίσσεψαν (το δοκίμασα) αλλά θα μαγειρέψουμε πρώτα λίγο τη σάλτσα για να μη λιώσουν εντελώς αφού είναι ήδη βρασμένα.
- Τα ντοματίνια έχουν γίνει εκ των ων ουκ άνευ στην κατσαρόλα μου τελευταία. Και νοστιμίζουν και ομορφαίνουν τα πιάτα! Δοκιμάστε τα! Δεν κοκκινίζουν το πιάτο γιατί τα προσθέτω ολόκληρα αλλά γίνονται τα ίδια πολύ νόστιμα.
- Ευχαριστώ πολύ κι από δω την κυρία Στ. Ραν. για την ωραία πρόταση μου μοιράστηκε μαζί μας και ήταν η αιτία να δοκιμάσουμε αυτόν τον εξαιρετικό συνδυασμό!