Της τελευταίας στιγμής!
Από την πρώτη φορά που έφτιαξα αυτή τη γιαουρτόπιτα πριν από 2 μήνες περίπου, την σκέφτηκα ως βασιλόπιτα. Βγαίνει με επίπεδη επιφάνεια που προσφέρεται για διακόσμηση, είναι αφράτη και νόστιμη και επιδέχεται προσθήκες που θα την κάνουν πιο γιορταστική, ενώ είναι υπέροχη και χωρίς αυτές.
Ενώ λοιπόν σήμερα θα βάλω στο site μια πολίτικη –αυτήν είχα σκοπό να βάλω ως τελευταία ανάρτηση της χρονιάς- μετά από παράκληση για βασιλόπιτα με ελαιόλαδο, η πολίτικη έμεινε για του χρόνου αν είμαστε καλά! “Θέλω να αποφύγω το βούτυρο, όλα είναι βουτυρένια αυτές τις μέρες. Εσείς έχετε πολλά κέικ με ελαιόλαδο, προτείνετε κάποιο για βασιλόπιτα”. Μια φίλη τη ζήτησε δημόσια στο facebook και ακολούθησαν αρκετές και αρκετοί με μηνύματα inbox και σε e-mail.
Την έφτιαξα λοιπόν χθες βράδυ για άλλη μια φορά (οι φωτογραφίες είναι από προηγούμενη παρασκευή) για να δώσω και την εμπλουτισμένη συνταγή, να δω κι εγώ τι θα μπορούσε να αλλάξει στην εμφάνισή της με τις γιορταστικές προσθήκες. Άλλες προσθήκες είχα κάνει παλιότερα (ινδοκάρυδο πιο παλιά, τρούφα σοκολάτας πιο πρόσφατα, δείτε παρατηρήσεις).
Κι ενώ προγραμμάτιζα την ανάρτηση για το μεσημέρι που θα είχα ολοκληρώσει και τη διακόσμηση, τηλεφωνική παράκληση την επίσπευσε! «Βάλε την το πρωί, να προμηθευτούμε όσα υλικά δεν έχουμε, να τη φτιάξουμε εμείς το μεσημέρι». Πρωί λοιπόν η ανάρτηση, πριν βγουν στην αγορά για τις τελευταίες προμήθειες οι φίλες μας και θα συμπληρώσω με τις υπόλοιπες φωτογραφίες αφού διακοσμηθεί και αφού κοπεί (αύριο…). Και μην ξεχάσετε πριν βγείτε στην αγορά να ρίξετε μια ματιά στα προτεινόμενα μενού για την Πρωτοχρονιά όπου θα βρείτε εξαιρετικά ταιριάσματα με κρασί, προτάσεις από ειδικούς!
Κάτι σαν “μισοτελειωμένη” η σημερινή ανάρτηση, θα συμπληρωθεί αργότερα για να εξυπηρετηθούν οι φίλες που ζήτησαν βασιλόπιτα με ελαιόλαδο και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο νωρίς σήμερα! Όχι ότι θέλει κάτι πολύπλοκο, αλλά να… γιαούρτι μπορεί να έχουμε προμηθευτεί για άλλες παρασκευές (σαλάτες ας πούμε) οπότε ας πάρουμε 1-2 κεσεδάκια ακόμη για τη γιαουρτόπιτα-βασιλόπιτα!
update 1-1-2021: Οι φωτογραφίες που υποσχέθηκα:
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Υλικά
350 gr (2,5 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 ml (1 κούπα) ελαιόλαδο
3 μεγάλα αυγά χωρισμένα (ήταν 210 gr περίπου μετα τσόφλια μαζί)
330 gr (1,5 κούπα) ζάχαρη
250 gr (1 κούπα) γιαούρτι πλήρες (όχι στραγγισμένο)
1 κουταλάκι κανέλα
½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
¼ κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι σόδα
Επί πλέον, προαιρετικά: 40 gr καρύδια κομμένα με το μαχαίρι σε μικρά κομμάτια
40 gr κράνμπερι
40 gr αποξηραμένα σύκα (2 μεγάλα) σε μικρά κομματάκια ή σταφίδες
Το κουταλάκι μου είναι το δοσομετρικό κουταλάκι των 5 ml και η κούπα μου είναι 250 ml
Επί το έργον
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με τα μπαχαρικά και το αλάτι και τα προαιρετικά που αναφέρονται. Χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις).
Σε μπολ ανάμειξης χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη με το μίξερ του χεριού να γίνουν σαν κρέμα και προσθέτουμε ένα ένα τους κρόκους. Προσθέτουμε και το γιαούρτι και τη σόδα, χτυπάμε να αναμειχθούν και αφήνουμε στην άκρη το μίξερ.
Με μια σπάτουλα ενσωματώνουμε ανακατεύοντας απαλά τη μαρέγκα και το αλεύρι (καλύτερα κοσκινίζοντάς το) σε 2-3 δόσεις εναλλάξ. Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι 26 νούμερο, ισιώνουμε την επιφάνεια και κάνουμε ένα κύκλο με μαχαίρι στην πίτα μας (δείτε στο βίντεο της “κρητικής βασιλόπιτας” τι εννοώ).
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μας λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα, ακολουθώντας τις γενικές οδηγίες για κέικ. Χρειάζονται 60-65 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο μας (δοκιμάζουμε να βγαίνει στεγνό το μαχαίρι) και στα 45 λεπτά καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος για να μην αρπάξει η επιφάνεια. Αφήνουμε να μείνει 10 λεπτά μέσα στο ταψί και αναποδογυρίζουμε. Και οι δύο επιφάνειές της προσφέρονται για στόλισμα…
Παρατηρήσεις
- Η γιαουρτόπιτα έχει δοκιμαστεί και με προσθήκη τρούφας σοκολάτας στο μείγμα όπως προανέφερα, αλλά δεν είχα φωτογραφίες γιατί την έστειλα κάπου ως δώρο πριν την κόψω. Είχα προσθέσει ½ κούπα τρούφα.
- Μπορούμε να αλλάξουμε τα μπαχαρικά ή αποξηραμένα φρούτα αλλά ας είναι ένα γλυκό κι ένα άγλυκο για να μη γίνει πολύ γλυκιά. Πχ. σταφίδες-σύκα-χουρμάδες είναι γλυκά, κράνμπερι-βερίκοκα-δαμάσκηνα είναι άγλυκα, ας συνδυάσουμε ό,τι μας αρέσει ή ό,τι έχουμε!
- Η πιο εύκολη διακόσμηση για βασιλόπιτες εκτός από το κλασικό πασπάλισμα με αχνοζάχαρη θεωρώ ότι είναι η βανίλια-υποβρύχιο, οπότε αν βιάζεστε προμηθευτείτε λίγη για τη βασιλόπιτά σας!
- Μη δείτε αυτή τη γιαουρτόπιτα μόνο ως βασιλόπιτα. Είναι εξαιρετικό κέικ, εύκολο και με υλικά που έχουμε σχεδόν πάντα στο σπίτι!
Δειχνει τελεια.αλλα θα την φτιαξω σαν κεικ αλλη μερα.καλη χρονια με υγεια και ολα τα καλα
Θα χαρώ να σας αρέσει! Καλή Χρονιά!