Γιορτινά

Βασιλόπιτα-γιαουρτόπιτα με ελαιόλαδο

Βασιλόπιτα-γιαουρτόπιτα με ελαιόλαδο

Της τελευταίας στιγμής!

Από την πρώτη φορά που έφτιαξα αυτή τη γιαουρτόπιτα πριν από 2 μήνες περίπου, την σκέφτηκα ως βασιλόπιτα. Βγαίνει με επίπεδη επιφάνεια που προσφέρεται για διακόσμηση, είναι αφράτη και νόστιμη και επιδέχεται προσθήκες που θα την κάνουν πιο γιορταστική, ενώ είναι υπέροχη και χωρίς αυτές.

Βασιλόπιτα-γιαουρτόπιτα με ελαιόλαδο

Ενώ λοιπόν σήμερα θα βάλω στο site μια πολίτικη –αυτήν είχα σκοπό να βάλω ως τελευταία ανάρτηση της χρονιάς- μετά από παράκληση για βασιλόπιτα με ελαιόλαδο, η πολίτικη έμεινε για του χρόνου αν είμαστε καλά! “Θέλω να αποφύγω το βούτυρο, όλα είναι βουτυρένια αυτές τις μέρες. Εσείς έχετε πολλά κέικ με ελαιόλαδο, προτείνετε κάποιο για βασιλόπιτα”. Μια φίλη τη ζήτησε δημόσια στο facebook και ακολούθησαν αρκετές και αρκετοί με μηνύματα inbox και σε e-mail.

Βασιλόπιτα-γιαουρτόπιτα με ελαιόλαδο

Την έφτιαξα λοιπόν χθες βράδυ για άλλη μια φορά (οι φωτογραφίες είναι από προηγούμενη παρασκευή) για να δώσω και την εμπλουτισμένη συνταγή, να δω κι εγώ τι θα μπορούσε να αλλάξει στην εμφάνισή της με τις γιορταστικές προσθήκες. Άλλες προσθήκες είχα κάνει παλιότερα (ινδοκάρυδο πιο παλιά, τρούφα σοκολάτας πιο πρόσφατα, δείτε παρατηρήσεις).

Βασιλόπιτα-γιαουρτόπιτα με ελαιόλαδο

Κι ενώ προγραμμάτιζα την ανάρτηση για το μεσημέρι που θα είχα ολοκληρώσει και τη διακόσμηση, τηλεφωνική παράκληση την επίσπευσε! «Βάλε την το πρωί, να προμηθευτούμε όσα υλικά δεν έχουμε, να τη φτιάξουμε εμείς το μεσημέρι». Πρωί λοιπόν η ανάρτηση, πριν βγουν στην αγορά για τις τελευταίες προμήθειες οι φίλες μας και θα συμπληρώσω με τις υπόλοιπες φωτογραφίες αφού διακοσμηθεί και αφού κοπεί (αύριο…). Και μην ξεχάσετε πριν βγείτε στην αγορά να ρίξετε μια ματιά στα προτεινόμενα μενού για την Πρωτοχρονιά όπου θα βρείτε εξαιρετικά ταιριάσματα με κρασί, προτάσεις από ειδικούς! 

Βασιλόπιτα-γιαουρτόπιτα με ελαιόλαδο

Κάτι σαν “μισοτελειωμένη” η σημερινή ανάρτηση, θα συμπληρωθεί αργότερα για να εξυπηρετηθούν οι φίλες που ζήτησαν βασιλόπιτα με ελαιόλαδο και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο νωρίς σήμερα! Όχι ότι θέλει κάτι πολύπλοκο, αλλά να… γιαούρτι μπορεί να έχουμε προμηθευτεί για άλλες παρασκευές  (σαλάτες ας πούμε) οπότε ας πάρουμε 1-2 κεσεδάκια ακόμη για τη γιαουρτόπιτα-βασιλόπιτα!

update 1-1-2021: Οι φωτογραφίες που υποσχέθηκα:

Βασιλόπιτα-γιαουρτόπιτα με ελαιόλαδο

Βασιλόπιτα-γιαουρτόπιτα με ελαιόλαδο

Βασιλόπιτα-γιαουρτόπιτα με ελαιόλαδο

Βασιλόπιτα-γιαουρτόπιτα με ελαιόλαδο

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Παρατηρήσεις

  • Η γιαουρτόπιτα έχει δοκιμαστεί και με προσθήκη τρούφας σοκολάτας στο μείγμα όπως προανέφερα, αλλά δεν είχα φωτογραφίες γιατί την έστειλα κάπου ως δώρο πριν την κόψω. Είχα προσθέσει ½ κούπα τρούφα.
  • Μπορούμε να αλλάξουμε τα μπαχαρικά ή αποξηραμένα φρούτα αλλά ας είναι ένα γλυκό κι ένα άγλυκο για να μη γίνει πολύ γλυκιά. Πχ. σταφίδες-σύκα-χουρμάδες είναι γλυκά, κράνμπερι-βερίκοκα-δαμάσκηνα είναι άγλυκα, ας συνδυάσουμε ό,τι μας αρέσει ή ό,τι έχουμε!
  • Η πιο εύκολη διακόσμηση για βασιλόπιτες εκτός από το κλασικό πασπάλισμα με αχνοζάχαρη θεωρώ ότι είναι η βανίλια-υποβρύχιο, οπότε αν βιάζεστε προμηθευτείτε λίγη για τη βασιλόπιτά σας!
  • Μη δείτε αυτή τη γιαουρτόπιτα μόνο ως βασιλόπιτα. Είναι εξαιρετικό κέικ, εύκολο και με υλικά που έχουμε σχεδόν πάντα στο σπίτι!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο