Αλμυρά

Κοχύλες γεμιστές με κιμά και τυρί

Κοχύλες γεμιστές με κιμά και τυρί

Ακόμα ένα κιμαϊλίδικο ζυμαρικό!

Τώρα για να πω την αλήθεια δεν ξέρω αν έχω χρησιμοποιήσει σωστό γένος για την ονομασία τους. Κοχύλες-κοχύλια όπως θέλετε πείτε τα, αλλά δοκιμάστε τα κυρίως αν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι! Ευκολότερα από τα λαζάνια και το παστίτσιο, πιο εντυπωσιακά και πιο ευκολοσερβίριστα από τα μακαρόνια με κιμά. Αφήστε που μπορούν να τα «κουλαντρίσουν» καλύτερα από τα μακριά ζυμαρικά και τα απολαμβάνουν χωρίς να λερωθούν!

Κοχύλες γεμιστές με κιμά και τυρί

Ζυμαρικά φούρνου σε μια πιο «μοντέρνα» εκδοχή!  Δυσεύρετα παλιότερα τα μεγάλα κοχύλια, τα βρίσκουμε πια εύκολα σε όλα σχεδόν τα σούπερ μάρκετ οπότε η παρασκευή του πιάτου δεν θέλει ιδιαίτερες προμήθειες ούτε επισκέψεις σε καταστήματα ντελικατέσεν…Κυκλοφορούν σε διάφορα σχέδια και διάφορα μεγέθη. Τα δικά μου ήταν σχετικά μεγάλα (τα 34 κομμάτια ζύγιζαν περίπου 250 gr ). Δείτε στις παρατηρήσεις λεπτομέρειες για τις ποσότητες των υλικών.

Κοχύλες γεμιστές με κιμά και τυρί

Τα αγόρασα επειδή περίμενα τις μικρές μου και σκέφτηκα ότι θα τους αρέσουν καλύτερα από άλλες μακαρονάδες. Διαπίστωσα όμως ότι στέκουν πολύ καλά και για τραπεζώματα με μεγάλους, επειδή σερβίρονται εύκολα ακόμη και σε μπουφέ και μπορεί να πάρει κανείς στο πιάτο του μικρή ή μεγάλη ποσότητα.  Δεν έχουμε τους περιορισμούς άλλων πιάτων ζυμαρικών που είναι κομμένα σε μερίδες συγκεκριμένου μεγέθους.

Κοχύλες γεμιστές με κιμά και τυρί

Προτίθεμαι να τα καθιερώσω και για μας και μάλιστα η επόμενη δοκιμή θα γίνει με «χορτοφαγική» γέμιση! Η πρώτη και η δεύτερη δοκιμή έγιναν με κιμά και δεν έμεινε κοχύλι! Ένα μέρος τους την πρώτη φορά (ο κιμάς ήταν λιγότερος απ’ όσον χρειαζόμουν) δοκιμάστηκε με μείγμα τυριών και έτσι είναι ήδη στα σκαριά η δεύτερη συνταγή…

Κοχύλες γεμιστές με κιμά και τυρί

Πριν να φύγουν τα κορίτσια, ελπίζω ότι θα φτιάξω τα “χορτοφαγικά” όπως τα σκέφτομαι, για να κανονίσω ποσότητες και χρόνους και να είναι ολοκληρωμένη η συνταγή! Για την ώρα αφήνω εδώ την πρώτη εκδοχή, με τον κιμά… Χορταστικό και νόστιμο πιάτο, με λιγότερο κόπο απ’ όσο φαίνεται να έχει 😉 !

Παρατηρήσεις

  1. Για κάθε κοχύλι του μεγέθους που λέω στην εισαγωγή, χρειάζονται περίπου 15 gr κιμάς αν η γέμιση είναι λιτή όπως αυτήν που περιγράφω. Αν βάλουμε κι άλλα υλικά (καρότα, σέλινο, λαχανικά κλπ) μπορούμε να κατεβάσουμε σε 10 gr/ κοχύλι την ποσότητά του. Το ίδιο βέβαια θα κάνουμε αν είναι περισσότερα από 35 κομμάτια στα 250 gr, που σημαίνει ότι είναι πιο μικρά από τα δικά μου. Καλό είναι να δοκιμάσουμε πόσα χωράνε στο σκεύος μας (θα μεγαλώσουν λίγο με το βράσιμο), για να κανονίσουμε ανάλογα τις ποσότητες του κιμά και των άλλων υλικών.
  2. Την πρώτη φορά είχα σάλτσα δική μου και για τον κιμά και για το πυρέξ (εδώ η συνταγή), τη δεύτερη τα έφτιαξα με ψιλοκομμένη ντομάτα από κονσέρβα του εμπορίου, οπότε πρόσθεσα λίγο αλατοπίπερο και στη σάλτσα. Ταίριαξαν και οι δυο! Επίσης, το τυρί της επικάλυψης ήταν μαλακή κρητική γραβιέρα, όχι πολύ ώριμη. Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε λίγο βούτυρο στο πυρέξ.
  3. Τα υγρά πρέπει να είναι αρκετά και το σκεύος σκεπασμένο για να μη ξεραθούν στο ψήσιμο τα ζυμαρικά. Η ιδέα με τη σακούλα ψησίματος προέκυψε όταν διαπίστωσα ότι είχε τελειώσει το αλουμινόχαρτο και ήταν τελικά πολύ βολική! Έτσι και τη δεύτερη φορά χρησιμοποίησα σακούλα.
  4. Επειδή κυκλοφορούν ζυμαρικά για γέμισμα σε διάφορα μεγέθη, αν περισσέψει λίγος κιμάς μπορούμε να τον προσθέσουμε στη σάλτσα ή να τον κρατήσουμε στην κατάψυξη. Αν περισσέψουν κοχύλες τις βάζουμε ανάμεσα στις γεμάτες. Ακόμη και με το σκέτο τυρί της επικάλυψης νοστιμίζουν!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο