Ακόμα ένα κιμαϊλίδικο ζυμαρικό!
Τώρα για να πω την αλήθεια δεν ξέρω αν έχω χρησιμοποιήσει σωστό γένος για την ονομασία τους. Κοχύλες-κοχύλια όπως θέλετε πείτε τα, αλλά δοκιμάστε τα κυρίως αν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι! Ευκολότερα από τα λαζάνια και το παστίτσιο, πιο εντυπωσιακά και πιο ευκολοσερβίριστα από τα μακαρόνια με κιμά. Αφήστε που μπορούν να τα «κουλαντρίσουν» καλύτερα από τα μακριά ζυμαρικά και τα απολαμβάνουν χωρίς να λερωθούν!
Ζυμαρικά φούρνου σε μια πιο «μοντέρνα» εκδοχή! Δυσεύρετα παλιότερα τα μεγάλα κοχύλια, τα βρίσκουμε πια εύκολα σε όλα σχεδόν τα σούπερ μάρκετ οπότε η παρασκευή του πιάτου δεν θέλει ιδιαίτερες προμήθειες ούτε επισκέψεις σε καταστήματα ντελικατέσεν…Κυκλοφορούν σε διάφορα σχέδια και διάφορα μεγέθη. Τα δικά μου ήταν σχετικά μεγάλα (τα 34 κομμάτια ζύγιζαν περίπου 250 gr ). Δείτε στις παρατηρήσεις λεπτομέρειες για τις ποσότητες των υλικών.
Τα αγόρασα επειδή περίμενα τις μικρές μου και σκέφτηκα ότι θα τους αρέσουν καλύτερα από άλλες μακαρονάδες. Διαπίστωσα όμως ότι στέκουν πολύ καλά και για τραπεζώματα με μεγάλους, επειδή σερβίρονται εύκολα ακόμη και σε μπουφέ και μπορεί να πάρει κανείς στο πιάτο του μικρή ή μεγάλη ποσότητα. Δεν έχουμε τους περιορισμούς άλλων πιάτων ζυμαρικών που είναι κομμένα σε μερίδες συγκεκριμένου μεγέθους.
Προτίθεμαι να τα καθιερώσω και για μας και μάλιστα η επόμενη δοκιμή θα γίνει με «χορτοφαγική» γέμιση! Η πρώτη και η δεύτερη δοκιμή έγιναν με κιμά και δεν έμεινε κοχύλι! Ένα μέρος τους την πρώτη φορά (ο κιμάς ήταν λιγότερος απ’ όσον χρειαζόμουν) δοκιμάστηκε με μείγμα τυριών και έτσι είναι ήδη στα σκαριά η δεύτερη συνταγή…
Πριν να φύγουν τα κορίτσια, ελπίζω ότι θα φτιάξω τα “χορτοφαγικά” όπως τα σκέφτομαι, για να κανονίσω ποσότητες και χρόνους και να είναι ολοκληρωμένη η συνταγή! Για την ώρα αφήνω εδώ την πρώτη εκδοχή, με τον κιμά… Χορταστικό και νόστιμο πιάτο, με λιγότερο κόπο απ’ όσο φαίνεται να έχει 😉 !
Υλικά
Για 250 gr κοχύλες (πάνω- κάτω 35 κομμάτια)
Αλάτι
1 κουταλιά ελαιόλαδο
Για τη γέμιση:
½ κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
45-60 ml (3-4 κουταλιές) ελαιόλαδο
200 gr πολτό ντομάτας
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
Προαιρετικά, 60 ml κρασί για να σβήσουμε τον κιμά
Για τη σάλτσα:
60-75 ml (4-5 κουταλιές) ελαιόλαδο
400 gr σάλτσα ντομάτας (ψιλοκομμένη ντομάτα του εμπορίου ή σπιτική σάλτσα, δείτε παρατηρήσεις)
Λίγο αλάτι
150-180ml γάλα
Νερό απ’ αυτό που θα βράσουν τα ζυμαρικά
Για την επικάλυψη:
Περίπου 200 gr τυρί που λιώνει, τριμμένο στον τρίφτη της ντομάτας
(Δείτε και τις παρατηρήσεις)
Επί το έργον
Ετοιμάζουμε τον κιμά, όπως συνηθίζουμε στα μακαρόνια με κιμά και αφήνουμε να απορροφήσει τα υγρά του. Βράζουμε τα κοχύλια σε ελαφρά αλατισμένο νερό, 2-3 λεπτά λιγότερο απ’ όσο συστήνει η συσκευασία τους. Τα ανασύρουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ και περιχύνουμε με 1 κουταλιά ελαιόλαδο για να μη κολλήσουν. Βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος το ελαιόλαδο, τη σάλτσα ντομάτας και αλατίζουμε λίγο. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180-190 βαθμούς (αντιστάσεις). Μόλις κρυώσουν ώστε να πιάνονται τα κοχύλια, τα γεμίζουμε ένα ένα με μικρό κουταλάκι και τα αραδιάζουμε στο σκεύος με τη σάλτσα σε μία στρώση. Περιχύνουμε με το γάλα και με νερό από αυτό που έβρασαν τα ζυμαρικά (να μην τα καλύπτει εξ ολοκλήρου αλλά να είναι αρκετό), καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο ή βάζουμε το σκεύος σε σακούλα ψησίματος και ψήνουμε τα ζυμαρικά μας λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα για 30 λεπτά περίπου. Ξεσκεπάζουμε το σκεύος, πασπαλίζουμε με το τυρί και ξαναφουρνίζουμε για άλλα 10 λεπτά, να λιώσει το τυρί. Καλό είναι να φροντίσουμε να πάει το περισσότερο τυρί πάνω από τον κιμά, στο στόμιο των κοχυλιών. Είναι εύκολο αν χρησιμοποιήσουμε ένα κουταλάκι, και ό,τι περισσέψει το πασπαλίζουμε. Σερβίρουμε τα κοχύλια μας ζεστά ή χλιαρά.
Παρατηρήσεις
- Για κάθε κοχύλι του μεγέθους που λέω στην εισαγωγή, χρειάζονται περίπου 15 gr κιμάς αν η γέμιση είναι λιτή όπως αυτήν που περιγράφω. Αν βάλουμε κι άλλα υλικά (καρότα, σέλινο, λαχανικά κλπ) μπορούμε να κατεβάσουμε σε 10 gr/ κοχύλι την ποσότητά του. Το ίδιο βέβαια θα κάνουμε αν είναι περισσότερα από 35 κομμάτια στα 250 gr, που σημαίνει ότι είναι πιο μικρά από τα δικά μου. Καλό είναι να δοκιμάσουμε πόσα χωράνε στο σκεύος μας (θα μεγαλώσουν λίγο με το βράσιμο), για να κανονίσουμε ανάλογα τις ποσότητες του κιμά και των άλλων υλικών.
- Την πρώτη φορά είχα σάλτσα δική μου και για τον κιμά και για το πυρέξ (εδώ η συνταγή), τη δεύτερη τα έφτιαξα με ψιλοκομμένη ντομάτα από κονσέρβα του εμπορίου, οπότε πρόσθεσα λίγο αλατοπίπερο και στη σάλτσα. Ταίριαξαν και οι δυο! Επίσης, το τυρί της επικάλυψης ήταν μαλακή κρητική γραβιέρα, όχι πολύ ώριμη. Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε λίγο βούτυρο στο πυρέξ.
- Τα υγρά πρέπει να είναι αρκετά και το σκεύος σκεπασμένο για να μη ξεραθούν στο ψήσιμο τα ζυμαρικά. Η ιδέα με τη σακούλα ψησίματος προέκυψε όταν διαπίστωσα ότι είχε τελειώσει το αλουμινόχαρτο και ήταν τελικά πολύ βολική! Έτσι και τη δεύτερη φορά χρησιμοποίησα σακούλα.
- Επειδή κυκλοφορούν ζυμαρικά για γέμισμα σε διάφορα μεγέθη, αν περισσέψει λίγος κιμάς μπορούμε να τον προσθέσουμε στη σάλτσα ή να τον κρατήσουμε στην κατάψυξη. Αν περισσέψουν κοχύλες τις βάζουμε ανάμεσα στις γεμάτες. Ακόμη και με το σκέτο τυρί της επικάλυψης νοστιμίζουν!