Αλμυρά

Η κλασική μαγειρίτσα της μαμάς μου

Η κλασική μαγειρίτσα της μαμάς μου

Η «εκ των ων ουκ άνευ» σούπα της Ανάστασης!

Η μαγειρίτσα δεν είναι  παραδοσιακό πιάτο της Κρήτης, με την έννοια ότι  οι γιαγιάδες μου ας πούμε δεν την έφτιαχναν στα νιάτα τους. Επίσης έχω ακούσει από φίλες μου ότι οι δικές τους μαμάδες δεν έφτιαχναν μαγειρίτσα αλλά σούπα.  Η μαμά μου όμως την έφτιαχνε από τον πρώτο χρόνο που παντρεύτηκε στο δικό μας σπιτικό,  και δεν θυμάμαι ποτέ Ανάσταση χωρίς μαγειρίτσα. Μπορώ λοιπόν να πω πως στην οικογένειά μου η μαγειρίτσα είναι παράδοση!

Η κλασική μαγειρίτσα της μαμάς μου

Δεν ξέρω ποιος της την έχει μάθει. Πιθανόν να είχε διαβάσει τη συνταγή σε κάποιο από τα γυναικεία περιοδικά της εποχής ή ίσως από μια αγαπημένη της θεία που δεν ήταν κρητικιά. Ακόμη υποστηρίζει ότι απ’ αυτήν διδάχτηκε πολλά πράγματα.  Η μάνα μου είναι απόλυτη στην συνταγή της: επ’ ουδενί μαρούλι στη μαγειρίτσα -«δεν είναι φρικασέ η μαγειρίτσα» -επιμένει κάθε φορά που της λέω ότι πολλές συνταγές έχουν μαρούλι. «Βάλετε ό,τι θέλετε εσείς οι νεότερες, η κλασική μαγειρίτσα δεν θέλει μαρούλι. Εδώ βέβαια κυκλοφορεί μαγειρίτσα χωρίς σκωταριές και άντερα, στο μαρούλι θα κολλήσετε; » Κι όμως είναι τόσο πράσινη η μαγειρίτσα της που μοιάζει σαν να περιέχει πολλά πολλά μαρούλια.

Η κλασική μαγειρίτσα της μαμάς μου

Η αλήθεια είναι ότι η υπέροχη αναστάσιμη σούπα συναντάται σε διάφορες εκδοχές. Από περιοχή σε περιοχή, είναι  άλλοτε πιο πηκτή άλλοτε πιο αραιή και πιο «σουπάτη», άλλοτε με ποικιλία χορταρικών και μυρωδικών κι άλλοτε πιο λιτή με 5-6 κύρια υλικά. Περιέχει πολύ ή λίγο ή καθόλου ρύζι και μπορεί να αυγοκόβεται ή να μην αυγοκόβεται. Κάπου είχα διαβάσει ότι τα υλικά της έχουν κάποιο συμβολισμό, αλλά δεν υπήρχαν πηγές στο άρθρο και δεν έδωσα μεγάλη σημασία.

Η κλασική μαγειρίτσα της μαμάς μου

Είναι προφανές  ότι και αυτή η συνταγή υπακούει στην «οικονομία» που διακρίνει πολλές παραδοσιακές και εθιμικές συνταγές. Τα εντόσθια από το αρνάκι του Πάσχα έπρεπε να καταναλωθούν γρήγορα. Και τη  βραδιά της Ανάστασης – που έπεται μιας νηστείας 7 εβδομάδων – θα ήταν πολύ βαριά η συκωταριά μαγειρεμένη λαδορίγανη! Έγινε λοιπόν σούπα, αλλά τι σούπα!

Η κλασική μαγειρίτσα της μαμάς μου

Η οικογενειακή μας λοιπόν μαγειρίτσα  είναι από τις απλές. Λίγα υλικά, αλλά το καθένα σε αφθονία… Δοκιμάστε να ζυγίσετε 150 gr άνηθο! Τεράστια ποσότητα. Βέβαια, και η μαγειρίτσα δεν είναι σούπα για δύο. Επειδή συνήθως μας κάνει  η μάνα μου το Αναστάσιμο τραπέζι, δεν είχε χρειαστεί να κάνω μόνη μου μαγειρίτσα παρά μια φορά νιόπαντρη, με τις αναλυτικές της οδηγίες από τηλεφώνου τότε… Φυσικά παρακολουθώ κάθε χρόνο όλη τη διαδικασία αλλά μόνο πέρυσι κατέγραψα αναλυτικά τις ποσότητες των υλικών που χρησιμοποιήσαμε. Είχε όμως περάσει η μέρα της…

Η κλασική μαγειρίτσα της μαμάς μου

Πιάτο μιας μόνο μέρας του χρόνου, δεν ξαναμαγειρεύτηκε από τότε… Κι αυτό νομίζω ότι είναι υπέρ της.  Αν τρως πολλές φορές το χρόνο μαγειρίτσα, πώς θα καταλάβεις την αξία της; Γιατί παρά το υποκοριστικό του ονόματός του, το πιάτο δεν είναι από τα πιο εύκολα. Όχι τόσο στο μαγείρεμα όσο στην προετοιμασία του. Τα εντεράκια ας πούμε θέλουν μια διαδικασία που και ορθοστασία και μαστοριά και υπομονή απαιτεί. Με δεδομένο μάλιστα ότι εμείς θεωρούμε αδιανόητο να μην τα γυρίσουμε το μέσα έξω, ο κόπος διπλασιάζεται. Οι φωτογραφίες λοιπόν είναι περυσινές, τραβηγμένες βιαστικά και …λίγες. Κανείς δεν με περίμενε να τραβήξω φωτογραφίες! Ελπίζω φέτος να είναι πιο υπομονετικοί! Ευτυχώς έγινε χθες εφικτό  να γυρίσουμε ένα ολιγόλεπτο βίντεο για το καθάρισμα των εντέρων και ελπίζω να γίνεται κατανοητή η διαδικασία.

Η κλασική μαγειρίτσα της μαμάς μου

Τα υλικά της μαγειρίτσας  είναι οικονομικά… Δεύτερα κομμάτια κρέατος, φθηνές πρασινάδες.  Αλλά το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο από το  άθροισμα των προσθετέων  όπως συμβαίνει πολύ συχνά στη γαστρονομία. Επειδή υποθέτω ότι όλοι μας θεωρούμε καλύτερη την μαγειρίτσα της μαμάς μας, καταγράφω την συνταγή για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάποια διαφορετική μαγειρίτσα από εκείνη της μαμάς τους αλλά και για τον εαυτό μου και τα παιδιά μου που επίσης την θεωρούν αξεπέραστη…

Παρατηρήσεις

1)Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο τα συκώτια από τις συκωταριές και όχι τα πνευμόνια . Τότε μπορεί να χρειαστούμε παραπάνω συκωταριές.

2)Αρχίζουμε την προετοιμασία νωρίς το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου και αφήνουμε τη μαγειρίτσα να μας περιμένει χωρίς να την αυγοκόψουμε.Την βάζουμε να ξαναπάρει μια βράση, διορθώνουμε στο αλάτι και κάνουμε το αυγολέμονο λίγο πριν τη σερβίρουμε, μετά την Ανάσταση.

3)Μπορούμε να προετοιμάσουμε τα εντεράκια που έχουν και τη μεγαλύτερη φασαρία μερικές μέρες πριν και να τα βάλουμε στην κατάψυξη. Ξεπαγώνουν εύκολα και θα έχουμε μόνο να τα ζεματίσουμε και να τα ψιλοκόψουμε για τη μαγειρίτσα μας.

4) Αν σπάσουν τα έντερα κατά τη διάρκεια του γυρίσματος, τα κόβουμε και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο κομμάτι. Στην μαγειρίτσα δεν είναι ανάγκη να είναι μεγάλα κομμάτια αφού τα ψιλοκόβουμε. Στις παραπάνω φωτογραφίες η ποσότητα των εντέρων  είναι μεγαλύτερη απ’ αυτή που αναφέρεται στη συνταγή γιατί αρκετά χρησιμοποιήθηκαν σε γαρδουμάκια. Αυτά βέβαια προσέχουμε να μην τα σπάσουμε…

5)Εμείς επιμένουμε να ξανακαθαρίζουμε τα έντερα ακόμη κι όταν παίρνουμε από τον κρεοπώλη καθαρισμένα. Είναι αυτή η διαδικασία του γυρίσματος που κάνει τη διαφορά στη γεύση και δεν μυρίζει άσχημα και βαριά η μαγειρίτσα.

Καλή Ανάσταση με Ειρήνη, Υγεία και Χαρά σε όλο τον κόσμο! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο