Vegan/vegetarian

Τα φύλλα του φυτού της αγκινάρας

Τα φύλλα του φυτού της αγκινάρας

Τα τρώτε στα μέρη σας;

Η σημερινή ανάρτηση δεν είναι ακριβώς συνταγή. Είναι περισσότερο πληροφορία για τη συνήθεια των κρητικών να τρώνε ακόμη και τα φύλλα του φυτού της αγκινάρας.Αλήθεια τα τρώνε στα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας;
Τα φύλλα του φυτού της αγκινάρας

Είναι γνωστή η αγάπη μας για όλα τα χόρτα άγρια και
ήμερα , και όλα τα λαχανικά. Ήδη σας έχω γράψει την ιστορία με τον τουρκοκρητικό που βρέθηκε σ’
ένα χωράφι με χόρτα στην Τουρκία μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών. Το πιο
αγαπημένο λαχανικό αυτής της εποχής είναι οι αγκινάρες. Άγριες και
καλλιεργημένες, με αγκάθια ή χωρίς αγκάθια, τις τρώμε ωμές

σκέτες σαν ρακομεζέ ή σε ανοιξιάτικες σαλάτες , μαγειρεμένες με πολλούς τρόπους (κορυφαίες
οι συνταγές αγκινάρες με κρέας,  αγκινάρες με κουκιά και άλλες που θα δημοσιεύσω εν καιρώ).

Δεν περιοριζόμαστε όμως στον καρπό. Τρώμε και τα φύλλα, ωμά ή μαγειρεμένα με κρέας!

Τα φύλλα του φυτού της αγκινάρας

Τρώμε και τα τρυφερά κοτσανάκια τους αλλά και τα …αγκιναρόφυλλα! Όχι βέβαια με τα αγκάθια αλλά καθαρισμένα με μπόλικο λεμονάκι και ίσως μια ιδέα λαδάκι. Κατά τη γνώμη μου είναι από τις πιο
νόστιμες ανοιξιάτικες πρασινάδες και χαίρομαι κάθε φορά που θα βρω. Δεν νομίζω ότι πωλούνται στην αγορά, μόνο οι τυχεροί που έχουμε φυτά αγκινάρας ή φίλους με φυτά αγκινάρας μπορούμε να τα
απολαύσουμε.

Οι δικές μας φέτος είναι πολύ νεαρές και δεν μπορούμε να τις
απογυμνώσουμε εντελώς αλλά έχουμε καλούς γείτονες και μας φιλεύουν…

Δείτε λοιπόν τη διαδικασία :
Τα φύλλα του φυτού της αγκινάρας

Κόβουμε τρυφερά φύλλα του φυτού της αγκινάρας και τα καθαρίζουμε από τα αγκάθια.

Τα φύλλα του φυτού της αγκινάρας

Με ένα κοφτερό μαχαιράκι βγάζουμε προσεκτικά τη μεμβράνη που καλύπτει το στέλεχος (και από την αυλακωτή πλευρά)

Τα φύλλα του φυτού της αγκινάρας
και το κόβουμε σε κομμάτια περίπου 5 εκατοστών. Λίγο αλάτι και μπόλικο λεμόνι
και έτοιμα!
Τα φύλλα του φυτού της αγκινάρας

Η ρακή απαραίτητη!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο