Τα τρώτε στα μέρη σας;
Είναι γνωστή η αγάπη μας για όλα τα χόρτα άγρια και
ήμερα , και όλα τα λαχανικά. Ήδη σας έχω γράψει την ιστορία με τον τουρκοκρητικό που βρέθηκε σ’
ένα χωράφι με χόρτα στην Τουρκία μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών. Το πιο
αγαπημένο λαχανικό αυτής της εποχής είναι οι αγκινάρες. Άγριες και
καλλιεργημένες, με αγκάθια ή χωρίς αγκάθια, τις τρώμε ωμές
σκέτες σαν ρακομεζέ ή σε ανοιξιάτικες σαλάτες , μαγειρεμένες με πολλούς τρόπους (κορυφαίες
οι συνταγές αγκινάρες με κρέας, αγκινάρες με κουκιά και άλλες που θα δημοσιεύσω εν καιρώ).
Δεν περιοριζόμαστε όμως στον καρπό. Τρώμε και τα φύλλα, ωμά ή μαγειρεμένα με κρέας!
Τρώμε και τα τρυφερά κοτσανάκια τους αλλά και τα …αγκιναρόφυλλα! Όχι βέβαια με τα αγκάθια αλλά καθαρισμένα με μπόλικο λεμονάκι και ίσως μια ιδέα λαδάκι. Κατά τη γνώμη μου είναι από τις πιο
νόστιμες ανοιξιάτικες πρασινάδες και χαίρομαι κάθε φορά που θα βρω. Δεν νομίζω ότι πωλούνται στην αγορά, μόνο οι τυχεροί που έχουμε φυτά αγκινάρας ή φίλους με φυτά αγκινάρας μπορούμε να τα
απολαύσουμε.
Οι δικές μας φέτος είναι πολύ νεαρές και δεν μπορούμε να τις
απογυμνώσουμε εντελώς αλλά έχουμε καλούς γείτονες και μας φιλεύουν…
Κόβουμε τρυφερά φύλλα του φυτού της αγκινάρας και τα καθαρίζουμε από τα αγκάθια.
Με ένα κοφτερό μαχαιράκι βγάζουμε προσεκτικά τη μεμβράνη που καλύπτει το στέλεχος (και από την αυλακωτή πλευρά)
και έτοιμα!
Είναι αλήθεια ότι τους καλύτερους (και αρκετά περιέργους) μεζέδες τους έχω γευτεί στην Κρήτη ~ και βέβαια έχω εντυπωσιαστεί!!!
Ωραία ανάρτηση, καλό βράδυ…
Στην Κύπρο πάντως τρώμε τον κορμό της αγκινάρας με λεμονάκι!! Για τα φύλλα δεν είμαι σίγουρή…
Καλησπέρα Vita.Και με ξύδι είναι ωραία οπως τα κάναμε στα παιδικά μας χρονια αφου τα καθαρίζαμε απο τις ινες (βένες) ομως λιγο νωρίτερα το χειμώνα που δεν εχουμε αγγινάρες και επι πλέον ειναι πιό τρυφερά.Τότε μπορουν να μπουν και στο φαγητό.Τα εχουμε δοκιμάσει σε αρνάκι πχ αρνακι αυγολέμονο.Μανολης.
εμεις απο τις αγκιναρες τρωμε τα παντα εκτος απο τα αγκαθια!
τα κοτσανια καθαρισμενα τα τρωμε ωμα, με τα φυλλα, εκτος απο ωμα με λαδι και αλατι, φιαχνω σαλτσα για ταλιατελες και ταλιολινι.
καλη σου ημερα
ειρηνη
Μέχρι στιγμής έχουμε φάει αρκετές μαγειρεμένες με πολλούς τρόπους αλλά και ωμές. Προχτές κάπου είδα και για λικέρ αγκινάρας.
Ενδιαφέρον! Σίγουρα θα είναι νόστιμο! Δεν ξέρω αν το τρώνε εδώ!
Σήμερα μάζεψα τις πρώτες αγκινάρες από το κτήμα, τα φύλλα εν τα έχουμε φάει ποτέ, κόβω και καθαρίζω όμως τα κοτσάνια και τα κάνω σαλάτα!
Τα τρώω και τρελαίνομαι!!! Αγγινάρες, αρακάς και κουκιά φτάνουν πάντα στη μισή ποσότητα στην κατσαρόλα μου:)!!!!!!
Ακόμα μια πληροφορία που δεν γνώριζα!
Μόνο με λαδάκι και λεμονάκι και θα είναι σούπερ νοστιμιά!
Φιλιά πολλά Βαγγελιώ μου!
Φαίνεται φοβερό μεζεδάκι Βαγγελιώ μου!
Εννοείται και η ρακή από δίπλα!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
Να είστε καλά εκεί στη όμορφη Κρήτη.
Παράδεισος το μέρος και παράδεισος και η μαγειρική σας!
Να περνάτε καλά και να τρώτε καλύτερα!
Η πεθερά μου τρώει τα ποδαράκια της κότας(μαζί με τα νύχια) με συνοδεία τα αγκάθια της αγκινάρα…ώρες ώρες νομίζω ότι είναι μια κακιά μάγισσα και το κάνει επίτηδες για να με τρομάξει…το νου σας μάγκες!
[…] και ωμές σε σαλάτες ή ως μεζέ της ρακής ! Ακόμη και τα αγκιναρόφυλλα αγαπούμε ωμά και […]