Απόκριες

Μυζηθρομπούρεκο σιροπιαστό

Μυζηθρομπούρεκο σιροπιαστό

Ένα ολόγλυκο μπουρέκι με μυζήθρα!

Κλείνω τις αποκριάτικες προτάσεις (είχα δεσμευτεί από προχθές για τρεις αποκριάτικες συνταγές), με ένα ολόγλυκο σιροιαστό μπουρέκι! Κι αν τα μπουρεκάκια με μυζήθρα είναι βολικά για σερβίρισμα, τούτο εδώ είναι πιο πλούσιο και πιο «γεμάτο» για τα τραπεζώματά μας!Επιδόρπιο μαζί με πολλά άλλα γλυκίσματα με γάλα ή μυζήθρα, εκτός των άλλων ήταν και καθιερωμένο πεσκέσι αν γιορτάζαμε τις Απόκριες σε άλλο σπίτι! Η μάνα μου έφτιαχνε ένα μεγάλο ορθογώνιο ταψί που έπαιρνε μια, πολλές φορές και μιάμιση μυζήθρα και δυο πακέτα φύλλο κρούστας.

Μυζηθρομπούρεκο σιροπιαστό

Παλιότερα βλέπετε οι Απόκριες (η τελευταία, η Μεγάλη Αποκρά όπως τη λέμε εδώ), ήταν γιορτή που μαζευόταν όλο το σόι σε ένα σπίτι! Κι όλοι έφερναν κι από κάτι στο αποκριάτικο τραπέζι. Κι είχαμε και τους περαστικούς μασκαράδες (μασκάρες τις λέγαμε) που αν ξεμασκαρευόταν δεχόταν ευχαρίστως τέτοια κεράσματα μετά το μεζεδάκι. Επιτυχημένη βέβαια ήταν η αμφίεση που δεν αποκάλυπτε την ταυτότητα της μασκάρας. Ακόμη θυμάμαι γλέντια στο πατρικό μου σπίτι (και αργότερα στο σπίτι μου) μέχρι αργά το βράδυ της τελευταίας Αποκριάς.

Μυζηθρομπούρεκο σιροπιαστό

Μαζεμένοι όλοι, μασκαρεμένοι κι εμείς, άλλοι με αυτοσχέδιες κι αλλοι με καλοφτιαγμένες αποκριάτικες στολές. Τραγούδια γλέντια και χοροί, ανέκδοτα και μαντινάδες κάποια με ελευθεροστομίες. Δεν είναι τυχαία η παροιμιά που λέμε στην Κρήτη: «τσι μεγάλες Αποκρές κουζουλαίνονται κι οι γρες». Όλες οι τρέλες συγχωρούνται αυτή την ημέρα! Και –τι καλά!- τα μόνα τραπεζώματα που δεν μαζεύαμε το τραπέζι αποβραδίς! Έτσι λέει το έθιμο στα μέρη μας. Και όταν τέλειωνε το σπιτικό γλέντι όλο και κάπου είχαμε να πάμε να το συνεχίσουμε.

Μυζηθρομπούρεκο σιροπιαστό

Αλλά ας πάμε στο μπουρέκι μας. Πολύ πιο εύκολο από τα μπουρεκάκια, και το ίδιο νόστιμο.  Δεν τυλίγουμε, δεν κόβουμε, μόνο βουτυρώνουμε και απλώνουμε! Πάντα στο σπίτι μας σ’ αυτά τα αποκριάτικα τραπεζώματα, είχαμε ή τη μια ή την άλλη εκδοχή. Μαζί με τις μυζηθρόπιτες που η μάνα μου πασπάλιζε με αχνοζάχαρη, είχε πάντα και το σιροπιαστό της.

Μυζηθρομπούρεκο σιροπιαστό

Είναι και πιο πρακτικό… Το φτιάχνεις από πριν, δεν τηγανίζεις τελευταία στιγμή, και τρώγεται και κρύο. Εμείς το γευτήκαμε προχθές, αλλά πιο ταιριαστό είναι για την τελευταία Αποκριά, την Τυρινή. Ποσότητα προσαρμοσμένη σε μικρό ταψάκι, εννιά μερίδες όλες κι όλες. Είναι καλύτερο φρέσκο, κι ελαφρά χλιαρό, αλλά μη σας πω ότι ακόμη και χθες που έφυγε το τελευταίο κομμάτι ήταν νόστιμο και λαχταριστό.

Μυζηθρομπούρεκο σιροπιαστό

Δεν ξέρω πότε το σπιτικό φύλλο αντικαταστάθηκε με φύλλο κρούστας σ’ αυτό το γλυκό. Πάντως εγώ το θυμάμαι ανέκαθεν με φύλλο κρούστας. Τραγανό, καλοσιροπιασμένο, πιο συνηθισμένο από το γαλακτομπούρεκο αυτές τις μέρες. Με ολόφρεσκια γλυκιά μυζήθρα ή με ξινή ήπιας γεύσης και κανελίτσα ή  αβάρσαμο  (δυόσμο) για άρωμα.

Παρατηρήσεις

  1. Αν έχουμε φύλλα Βηρυττού βάζουμε 8, αν έχουμε τα λίγο πιο χοντρά φύλλα κρούστας αρκούν 6 γι αυτήν την ποσότητα μυζήθρας.
  2. Οι παραπάνω ποσότητες θα μπορούσαν να μπουν και σε μεγαλύτερο σκεύος αλλά σε μας αρέσει να έχει κάποιο ύψος.
  3. Αν μας αρέσουν τα πολύ σιροπιασμένα γλυκά φτιάχνουμε 1,5 δόση σιροπιού.
  4. Η κανονική δόση (εγώ δίνω παραπάνω τη μισή…) θέλει ένα πακέτο φύλλο κρούστας και 1 κιλό μυζήθρας και φυσικά όλα τα υπόλοιπα διπλασιασμένα. Ταψί 24Χ34. Όπως προανέφερα, το μπουρέκι μπορεί να γίνει και με ξινομυζήθρα. Κάποιοι μάλιστα προτιμούν αυτήν την εκδοχή (ανάμεσά τους και η μάνα μου, που έφτιαχνε και από τα δυο…).
  5. Οι παρεμβάσεις μου στην παλιά συνταγή, αφορούν μόνο τις πιο σύγχρονες τεχνικές για τα γλυκά ταψιού, στις οποίες έχω καταλήξει μετά από πολλές δοκιμές: καθαρισμένο βούτυρο, παραμονή για λίγο στο ψυγείο, ζεστά και τα δυο. Τα είχαμε ξαναπεί στο γαλακτομπούρεκο

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο