Αλμυρά

Κολοκυθόσουπα με ξινόχοντρο

Κολοκυθόσουπα με ξινόχοντρο

Μια πολύ ταιριαστή προσθήκη!

Την έφτιαξα πριν από λίγες μέρες, και απόψε είναι ήδη στη φάση προετοιμασίας και την ξαναφτιάχνω (αν μου το επιτρέψει η ΔΕΗ). Με την κακοκαιρία, οι συνεχείς διακοπές ρεύματος κάνουν δύσκολο και το μαγείρεμα εκτός από όλα τα άλλα… Η προσθήκη ξινόχοντρου σε μια «μοντέρνα» σχετικά σούπα, μπορεί να ήταν έμπνευση της τελευταίας στιγμής, αλλά όχι κάτι ξεχωριστό για τις μαγειρικές συνήθειες της κρητικιάς μαγείρισσας.  Παντού μπαίνει ο χόντρος και ο ξινόχοντρος στα μέρη μου. Στα γιαχνιά, στα όσπρια, στα γεμιστά, στις σούπες.

Κολοκυθόσουπα με ξινόχοντρο

Απόρησα μάλιστα όταν διάβασα κάπου ότι τον δοκίμασαν σε γιαχνί με λαχανικά εποχής και δεν τον είχαν ξαναδεί έτσι, οπότε εξεπλάγησαν με την πρωτοτυπία και τη νοστιμιά του πιάτου. Σε πιάτα με πράσα, κουνουπίδι, με μελιτζάνες, με φασολάκια, ακόμη και με σκέτες πατάτες και κρεμμύδια ο ξινόχοντρος δίνει άλλη γεύση και άλλη διατροφική αξία. Βέβαια, η Κρήτη είναι μεγάλο νησί και έτσι πράγματα που συνηθίζονται στη μια άκρη μπορεί να μην έχουν δοκιμαστεί στην άλλη αν δεν είναι «διάσημα».

Κολοκυθόσουπα με ξινόχοντρο

Τα φαγητά της σπιτικής κατσαρόλας βασίζονταν όπως έχουμε ξαναπεί στο «βρισκούμενο» και ο ξινόχοντρος κάποιες εποχές ήταν σταθερά «βρισκούμενος». Τώρα βέβαια τα βρισκούμενα είναι πολλά και ποικίλα, κακό δεν είναι να τα συνδυάζουμε και να δημιουργούμε καινούρια πιάτα! Αυτό έκαναν οι μανάδες μας και οι γιαγιάδες μας, αυτό κάνουμε κι εμείς με τα δικά μας βρισκούμενα! Σεφ δεν είμαστε , αλλά πολλοί καλοί συνδυασμοί έχουν προκύψει σε σπιτικές κουζίνες. Κι αυτό δεν το λέω εγώ αλλά πολλοί αξιόλογοι σεφ!

Κολοκυθόσουπα με ξινόχοντρο

Κι επειδή προχθές σε κοινοποίηση στο facebook της κρεατόσουπας με ξινόχοντρο είχα πολλά ερωτήματα για το τι είναι ο ξινόχοντρος, να διευκρινίσω ότι άλλο ο ξινόχοντρος κι άλλο ο τραχανάς. Προσωπικά τα αγαπώ και τα δυο (η πεθερά μου έφτιαχνε εξαιρετικό ξινό τραχανά και τον μαγείρευε τέλεια), αλλά ο ξινόχοντρος δεν είναι τραχανάς.

Κολοκυθόσουπα με ξινόχοντρο

Φτιάχνεται με σπασμένο στάρι που το λέμε χόντρο, άρα έχει κάπως μεγαλύτερη διατροφική αξία αφού περιέχει και το φλοιό του σταριού και όχι μόνο το εσωτερικό του. Σκέτο «χόντρος» είναι το σπασμένο στάρι. «Ξινόχοντρος» είναι το παρασκεύασμα που προκύπτει αν το ανακατέψουμε με ξινισμένο γάλα. Υπάρχουν δυο συνταγές για την παρασκευή του στο site. Προφανώς η κλασική που έχω από τη μάνα και τη γιαγιά μου, αλλά και μια πιο σύγχρονη που ευγενικά που παραχώρησε μια χανιώτισσα φίλη.

Κολοκυθόσουπα με ξινόχοντρο

Αλλά ας πάμε στη σουπίτσα μας που προέκυψε όπως προανέφερα για να αποφύγω την πατάτα και το κορν φλάουρ στο δέσιμο της σούπας μου, υλικά που περιέχει η άλλη μου συνταγή για κολοκυθόσουπα.

Παρατηρήσεις

  • Για πιο πλούσια γεύση μπορούμε να προσθέσουμε κύβο λαχανικών σπιτικό ή του εμπορίου.
  • Το νερό που προσθέτουμε τελικά εξαρτάται από το πόσο πηκτή μας αρέσει η σούπα. Μπορούμε να αυξήσουμε λίγο την προτεινόμενη ποσότητα.
  • Αν δεν έχουμε τζίντζερ αρωματίζουμε με άλλο μπαχαρικό. Με την κολοκύθα ταιριάζουν πολύ το κύμινο και το μοσχοκάρυδο κατά τη γνώμη μου.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο