Αυγά

Αυγά για στόλισμα!

Αυγά για στόλισμα!

Κι όμως! Με τις φόδρες βάφονται αυγά εμπριμέ …

Τα κόκκινα αυγά θα τα βάψουμε τη Μεγάλη Πέμπτη. Έτσι λέει το έθιμο, έτσι κάνουν σ’ όλη την Ελλάδα κι έτσι κάνουμε κι εμείς στην Κρήτη.Θα τα στολίσουμε με φύλλα από λουλουδάκια και μαϊντανό και θα πούμε “κόκκινο άσπρο σαν τα αυγό” σταυρώνοντας τα παιδάκια της οικογένειας (αυτό είναι μακεδονίτικο  δάνειο, δεν το λέγαμε στην Κρήτη…).

Αυγά για στόλισμα!

Για να σπάσει  όμως λίγο η μαυρίλα και το σφίξιμο της καρδιάς μας –ένα καλό δεν ακούς από Ανατολή ως Δύση- ας χρωματίσουμε έστω λίγα αυγουλάκια για να στολίσουμε πασχαλιάτικα το χώρο μας. Άλλωστε το Σαββάτο του Λαζάρου είναι μέρα σκόλης και δεν κάνουμε πολλές δουλειές.

Αυγά για στόλισμα!

Στην Κρήτη τιμούσανε πολύ την Ανάσταση του φίλου του Χριστού, με κάλαντα (όπως σ’ όλη την Ελλάδα) και αργία. Χαρακτηριστική είναι η παροιμία : «Πότε πιάνει η νύφη μας καματερό; Τ’ Αγιού Λαζάρου το σπερνό!» που χρησιμοποιούμε – και με το κατάλληλο ύφος παρακαλώ- όταν θέλουμε να ειρωνευτούμε κάποιον που δουλεύει όταν δεν πρέπειενώ στην πραγματικότητα είναι τεμπέλης. Γιατί άραγε αναφέρεται σε νύφη κι όχι σε κόρη; Ξέρει κανείς;

Τα κάλαντα του Λαζάρου δεν τα θυμόμουν ολόκληρα. Μόνο σκόρπια στιχάκια και φυσικά τη φράση «Δεύρο έξω Λάζαρέ μου» που ακόμη τη χρησιμοποιούμε … Μπορείτε να τα βρείτε εδώ
………………………….
…………………………..
Σήμερον έρχεται ο Χριστός,
ο επουράνιος Θεός,
εν τη πόλει Βιθανία.
Μάρθα κλαίει και η Μαρία
Λάζαρο τον αδερφό τους,
το γλυκύ και καρδιακό τους.
………………………………………….
………………………………………….
-Αν εδώ ήσουν, Χριστέ μου,
δεν θ` απέθνησκε ο αδελφός μου
Πλην! Και τώρα ‘γω πιστεύω
και καλότατα ηξεύρω
ότι δύνασ’ αν θελήσεις
και νεκρούς να αναστήσεις.
…………………………..
…………………………..
-Δεύρο έξω Λάζαρέ μου

φίλε και αγαπητέ μου.
…………………………….
…………………………………
-Πες μας, Λάζαρε, τι είδες
εις τον Άδη, που επήγες;

-Είδα φόβους, είδα τρόμους,
είδα βάσανα και πόνους.
Δώστε μου λίγο νεράκι,
να ξεπλύνω το φαρμάκι
της καρδιάς και των χειλέων
και μη με ρωτάτε πλέον.

Αυγά για στόλισμα!
Τα περυσινά μου…

Η μέθοδος της …φόδρας είναι ανέξοδη και δίνει μοναδικά κομμάτια! Ποτέ δεν βγαίνουν δύο πανομοιότυπα αυγά.

Παρατηρήσεις

Οι φόδρες γι αυτή τη δουλειά δεν χρειάζεται να είναι ακριβές. Μάλλον οι φτηνές είναι καλύτερες γιατί ξεβάφουν στα σίγουρα! Εγώ πήρα κάποια χρονιά 20 πόντους από διάφορα χρώματα και έχω φτιάξει αμέτρητα αυγά δικά μου και για φίλες.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο