Αλμυρά

Ταραμοσαλάτα με αβοκάντο

Ταραμοσαλάτα με αβοκάντο
Ή μήπως ντιπ με ταραμά και αβοκάντο;
Η ιδέα δεν ήταν δική μου. Μου την «ψιθύρισε» φίλη και συνάδελφος . Επειδή εμπιστεύομαι τις γευστικές της επιλογές  (έχει μητέρα μια από τις καλύτερες μαγείρισσες που ξέρω) ζήτησα λεπτομέρειες. Λεμόνι , μια στάξη λάδι και ταραμά μου λέει. Κατ’ εκτίμηση οι ποσότητες.
Ταραμοσαλάτα με αβοκάντο

Έτσι λοιπόν μετά την καταπληκτική ταραμοσαλάτα με αγκινάρες της Ξανθής, κι άλλο λαχανικό (ή μήπως φρούτο;) μπαίνει στη λίστα των συνδυαζόμενων με τον ταραμά υλικών. Είτε ταραμοσαλάτα με αβοκάντο την πείτε είτε ντιπ με αβοκάντο και ταραμά, δοκιμάστε αυτή την αλοιφή και προσαρμόστε τα υλικά της στα δικά σας γούστα. Είναι μια απροσδόκητα νόστιμη και εξαιρετικά υγιεινή εναλλακτική εκδοχή της κλασικής ταραμοσαλάτας  !

Ταραμοσαλάτα με αβοκάντο

Αν κάποιοι αναρωτηθούν «μα πόσο κρητική είναι αυτή η συνταγή» τους απαντώ προκαταβολικά ότι το αβοκάντο καλλιεργείται στην Κρήτη από το 1968 πειραματικά και  από το 1974 εμπορικά. Αρκετά χρόνια για να μπει στην κουζίνα μας δυναμικά . Ο κύριος όγκος της παραγωγής του στην Ελλάδα  προέρχεται από την Κρήτη και κυρίως από τα Χανιά.Από τα 4500 στρέμματα που καλλιεργούνταν στη χώρα μας τα 4400 ήταν στην Κρήτη (οι αριθμοί αφορούν το 2004, και συνεχώς η καλλιέργεια επεκτείνεται).

Όσοι λοιπόν έχουν αντίρρηση για το πόσο κρητική είναι αυτή η συνταγή παρακαλώ να επανεξετάσουν και τη χρήση ντομάτας
και πατάτας (και πολλών άλλων συστατικών που σήμερα θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ της κρητικής κουζίνας) στα πιάτα τους.
Άλλωστε είναι τόσο υγιεινό, που η χρήση του δεν αντίκειται πουθενά στους κανόνες της κρητικής διατροφής.

Ταραμοσαλάτα με αβοκάντο

Ακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες είναι μόνο λίγα από τα θρεπτικά συστατικά που κατατάσσουν αυτόν τον τροπικό καρπό στις πολύτιμες τροφές. Παρόλο που έχει σχετικά πολλές θερμίδες, θεωρείται ότι ευνοεί το αδυνάτισμα γι αυτό εντάσσεται σε δίαιτες αδυνατίσματος.  Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός ότι η κατανάλωσή του αυξάνεται συνεχώς στις χώρες της Ευρώπης.

Ταραμοσαλάτα με αβοκάντο

Ας δούμε λοιπόν την πρωτότυπη ταραμοσαλάτα με αβοκάντο. Το πιστεύετε ότι “έφυγε” πρώτη από την κλασική ταραμοσαλάτα;

Παρατηρήσεις

1)Επειδή το αβοκάντο μαυρίζει, το καθαρίζουμε την ώρα που θα το προσθέσουμε στο μείγμα μας για να μη χαλάσει το χρώμα της σαλάτας μας. Το λεμόνι που έχουμε προσθέσει   στην σαλάτα  την  προστατεύει μετά  από την χρωματική αλλοίωση.

2)Εννοείται ότι δεν βάζουμε αλάτι. Ο ταραμάς είναι αρκετά αλμυρός. Επίσης –  κατά τη δική μου γνώμη –  δεν χρειάζεται περισσότερο ελαιόλαδο γιατί  η βουτυράτη υφή του αβοκάντο δίνει την λιπαρότητα που χρειάζεται. Έτσι δεν αυξάνονται και οι θερμίδες…

3)Ευχαριστώ πολύ  τη Μ. που μου είπε την ιδέα της! Τις  υπόλοιπες πληροφορίες μου τις πήρα από το site:

http://www.iatronet.gr/diatrofi/trofima-rofimata/article/13889/h-diatrofiki-axia-toy-avokanto.html

και τις φωτογραφίες από εδώ:

http://el.wiktionary.org/wiki/%CE%B1%CE%B2%CE%BF%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%BF

 

Καλή εβδομάδα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο