Έτσι λοιπόν μετά την καταπληκτική ταραμοσαλάτα με αγκινάρες της Ξανθής, κι άλλο λαχανικό (ή μήπως φρούτο;) μπαίνει στη λίστα των συνδυαζόμενων με τον ταραμά υλικών. Είτε ταραμοσαλάτα με αβοκάντο την πείτε είτε ντιπ με αβοκάντο και ταραμά, δοκιμάστε αυτή την αλοιφή και προσαρμόστε τα υλικά της στα δικά σας γούστα. Είναι μια απροσδόκητα νόστιμη και εξαιρετικά υγιεινή εναλλακτική εκδοχή της κλασικής ταραμοσαλάτας !
Αν κάποιοι αναρωτηθούν «μα πόσο κρητική είναι αυτή η συνταγή» τους απαντώ προκαταβολικά ότι το αβοκάντο καλλιεργείται στην Κρήτη από το 1968 πειραματικά και από το 1974 εμπορικά. Αρκετά χρόνια για να μπει στην κουζίνα μας δυναμικά . Ο κύριος όγκος της παραγωγής του στην Ελλάδα προέρχεται από την Κρήτη και κυρίως από τα Χανιά.Από τα 4500 στρέμματα που καλλιεργούνταν στη χώρα μας τα 4400 ήταν στην Κρήτη (οι αριθμοί αφορούν το 2004, και συνεχώς η καλλιέργεια επεκτείνεται).
Όσοι λοιπόν έχουν αντίρρηση για το πόσο κρητική είναι αυτή η συνταγή παρακαλώ να επανεξετάσουν και τη χρήση ντομάτας
και πατάτας (και πολλών άλλων συστατικών που σήμερα θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ της κρητικής κουζίνας) στα πιάτα τους.
Άλλωστε είναι τόσο υγιεινό, που η χρήση του δεν αντίκειται πουθενά στους κανόνες της κρητικής διατροφής.
Ακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες είναι μόνο λίγα από τα θρεπτικά συστατικά που κατατάσσουν αυτόν τον τροπικό καρπό στις πολύτιμες τροφές. Παρόλο που έχει σχετικά πολλές θερμίδες, θεωρείται ότι ευνοεί το αδυνάτισμα γι αυτό εντάσσεται σε δίαιτες αδυνατίσματος. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός ότι η κατανάλωσή του αυξάνεται συνεχώς στις χώρες της Ευρώπης.
Ας δούμε λοιπόν την πρωτότυπη ταραμοσαλάτα με αβοκάντο. Το πιστεύετε ότι “έφυγε” πρώτη από την κλασική ταραμοσαλάτα;
Υλικά
2 καλά γεμάτες κουταλιές ταραμά λευκό
2 μέτρια ώριμα αβοκάντο
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
Δύο λεμόνια (το χυμό)
1 μέτριο κρεμμύδι
Επί το έργον
Στύβουμε τα λεμόνια. Βάζουμε τον ταραμά στο multi ή σε blender με 2 κουταλιές λεμόνι , με το κρεμμύδι κομμένο σε κομμάτια και αλέθουμε μέχρι να γίνουν πολτός . Όταν έχει γίνει σχεδόν λείο το μείγμα μας, καθαρίζουμε το αβοκάντο και το κόβουμε σε φετούλες. Τις προσθέτουμε στο μείγμα του ταραμά και αλέθουμε. Ανοίγουμε το σκέπασμα και προσθέτουμε 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι ακόμη. Ξανααλέθουμε. Ελέγχουμε τη γεύση και προσθέτουμε λίγο ακόμη λάδι και σταδιακά όσο λεμόνι μας αρέσει. Αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο και απολαμβάνουμε με φρεσκοψημένο ψωμάκι !
Παρατηρήσεις
1)Επειδή το αβοκάντο μαυρίζει, το καθαρίζουμε την ώρα που θα το προσθέσουμε στο μείγμα μας για να μη χαλάσει το χρώμα της σαλάτας μας. Το λεμόνι που έχουμε προσθέσει στην σαλάτα την προστατεύει μετά από την χρωματική αλλοίωση.
2)Εννοείται ότι δεν βάζουμε αλάτι. Ο ταραμάς είναι αρκετά αλμυρός. Επίσης – κατά τη δική μου γνώμη – δεν χρειάζεται περισσότερο ελαιόλαδο γιατί η βουτυράτη υφή του αβοκάντο δίνει την λιπαρότητα που χρειάζεται. Έτσι δεν αυξάνονται και οι θερμίδες…
3)Ευχαριστώ πολύ τη Μ. που μου είπε την ιδέα της! Τις υπόλοιπες πληροφορίες μου τις πήρα από το site:
http://www.iatronet.gr/diatrofi/trofima-rofimata/article/13889/h-diatrofiki-axia-toy-avokanto.html
και τις φωτογραφίες από εδώ:
http://el.wiktionary.org/wiki/%CE%B1%CE%B2%CE%BF%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%BF
Καλημέρα! Εξαιρετική η ταραμοσαλάτα με αβοκάντο, έτσι ακριβώς την φτιάχνω κι εγώ και πιστεύω πως μαζί με της Ξανθής είναι απ΄τις καλύτερες που έχω φάει! Το αβοκάντο δε είναι μαγικό υλικό, εκτός από τα πολλά θρεπτικά συστατικά του, είναι μεγάλη έμπνευση για αλμυρές και γλυκές δημιουργίες! Κρήτη ευχαριστούμε !!!
Αχ, τι μου θύμισες! Όταν πρωτοβγήκαν τα αβοκάντο στην Κρήτη και μας έστειλε ο παππούς, δεν ξέραμε πως να τα φάμε, χαχαχα!
Πολύ ωραία η ταραμοσαλάτα σου, το αβοκάντο θα ταιριάζει πολύ!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα.
Εγώ είμαι των εναλλακτικών γεύσεων το δε αβοκάντο το έχω βάλει στην κουζίνα μου και ψάχνω πάντα της Κρήτης. Αύριο θα πάω σε λαϊκή που υπάρχουν Κρήτης και θα τη φτιάξω.
Σε ευχαριστώ πολύ για την αναφορά.
Εξαιρετική ιδέα, από τις πιο πρωτότυπες ταραμοσαλάτες!
Καλή βδομάδα Βαγγελιώ μου, φιλιά!
Το αβοκάντο είναι πολύ θρεπτικό! Θα ταιριάζει πολύ ωραία με τον ταραμά! Εξαιρετική ιδέα, θα τη δοκιμάσω! Καλή εβδομάδα!
Εξαιρετική η ιδέα, πρωτότυπη και πολύ ευπαρουσίαστη!
Μου άρεσε πάρα πολύ!
Καλή σου μέρα, Βαγγελιώ μου!
Φιλιά!
Φοβερή η συνταγή σου!! Συγχαρητήρια!!! Την έφτιαξα προχθές και είναι πανεύκολη, πεντανόστιμη και πιο ιδιαίτερη λόγω του αβοκάντο!!!
Καλώς με, Βαγγελιώ μου μη νομίζεις πως δεν περνάω απ'τις συνταγές σου, απλά δεν τις διαβάζω σαν περιοδικό αλλά είναι το σημείο αναφοράς μου γιά ό,τι χρειαστώ. Εδώ ξέρω πως οι συνταγές είναι δοκιμασμένες και δεν κρύβουν μικρά μυστικά που ο σεφ δεν θέλει να μοιραστεί. Ολα στο φως. Γιά μια ταραμοσαλάτα ήλθα (τώρα που έχω γνήσιο ταραμά απ'την Ελλάδα) αλλά πήρε το μάτι μου και την εκδοχή με αβοκάντο που τόσο μ΄ αρέσει και περιμένω αυτές τις μέρες να ωριμάσει ένα που αγόρασα. Νά'σαι πάντα καλά και πάντα να μας συμβουλεύεις !!!!
Καλώς σε, καλή μου Μαίρη! Ευχαριστώ για τις σιωπηλές επισκέψεις. Κι εγώ τέτοιες κάνω πια στους "τόπους" που αγαπώ… Λιγόστεψε ο καιρός για κουβέντες. Πολύ γλυκά τα λόγια σου. Να είσαι καλά!
Η ταραμοσαλάτα με αβοκάντο δεν ήταν δική μου έμπνευση αλλά μας άρεσε πολύ. Αφού όμως ο ταραμάς είναι δυσεύρετος εκεί, βάλε το μισό εδώ και κράτησε τον άλλο για κλασική. Μη μείνεις με την όρεξη αν δεν σας αρέσει. Πάντως όσοι τη δοκίμασαν την ευχαριστήθηκαν κι έτσι!
[…] το αβοκάντο Κρήτης σας έχω ξαναμιλήσει και μάλιστα εκτενώς αναφέροντας πολλές […]
[…] ιδέες και συνταγές. Ενδεικτικά αναφέρω την εξαιρετική ταραμοσαλάτα με αβοκάντο, από τις πρώτες που κυκλοφόρησαν στο […]
Εκπληκτική η ταραμοσαλατα με το αβοκάντο!!!!! Έγινε χαμος…. βέβαια λόγω ταχύτητας έβαλα παραπάνω λάδι από αυτό της συνταγής, αλλά το έσωσα με μπόλικο λεμόνι…. Δεν είπα κουβέντα μέχρι που άδειασε το μπωλ. Σας ευχαριστούμε πολύ!!! Όχι μόνο για τις πολύ πολύ καλές συνταγές σας αλλά και για τις πολύ λεπτομερείς και κατατοποιστικες οδηγίες σας!!! Και video εννοείται!!!
Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε! Κι εμείς την έχουμε καθιερώσει. Ναι, το καλό της είναι ότι δεν θέλει το άφθονο λάδι της καλσικής οπότε περιορίζονται και οι θερμίδες της!