Γλυκά

Κουλουράκια με 4 υλικά!

…που βρίσκονται πάντα στο σπίτι!

Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα κουλουράκια τα έχω φτιάξει πάνω από 5 φορές μέσα σε ένα μήνα… Σχεδόν όλες τις φορές που άναψα φούρνο για φαγητό η γλυκό, τέλειωνα τα ψησίματα με τούτα τα κουλουράκια, σε μισή σε ολόκληρη δόση. Πότε πότε τα 4 υλικά έγιναν 5, αλλά βασικά κράτησα την αρχική συνταγή. Τέσσερα υλικά όλα κι όλα για τα μικροσκοπικά μου κουλουράκια που τρώγονται σαν στραγάλια! Απλή, απλούστατη συνταγή, της στιγμής!

Έχουμε και λέμε λοιπόν: αλεύρι που φουσκώνει μόνο του-ζάχαρη-βούτυρο-γάλα. Αυτά! Εντάξει, εγώ βάζω και μια βανίλια ή λίγο ξύσμα τις τελευταίες φορές μιας και το βούτυρο αντικαταστάθηκε με ελαιόλαδο και άλλαξαν τα αρώματα της αρχικής συνταγής. Αλλά η αρχική που βρέθηκε σε ένα κίτρινο post-it, αγνώστου προελεύσεως μέσα στα συρτάρια που κάπως τακτοποιήθηκαν λόγω καραντίνας, δεν είχε ούτε αυτό! Όταν λέμε 4 εννοούμε 4!

Δεν φωτογράφησα όλες τις παρασκευές γιατί όπως σας λέω ήταν σχεδόν όλες βιαστικές. Το τελευταίο μισάωρο που έχεις άλλο παρασκεύασμα στο φούρνο, λες: «δεν φτιάχνω και δυο κουλουράκια για τον απογευματινό καφέ;». Και δεν φτιάχνεις μονο δυο… Φτουράνε! Με τη μισή δόση γίνονται περίπου 32-35  μικρά βέβαια, αλλά ό,τι πρέπει για τον καφέ και το χυμό μας αν θέλουμε κάτι να βάλουμε στο στόμα μας. Μια παρασκευή του βουτύρου και μια του λαδιού είναι στις φωτογραφίες.

Η «εκτέλεση» είναι επίσης τόσο απλή που δεν τη σκέφτεται κανείς για να τα βάλει μπροστά. Ένα μπολ όλο κι όλο λερώνουμε. Αυτή ήταν και η αιτία που έφτιαξα την πρώτη φορά τα κουλουράκια. Δεν ανακατεύουμε τα υγρά όπως συνήθως, αλλά πάει ανάποδα! Παραδοσιακός τρόπος, παλιότερος, και μάλιστα με ζεστό λάδι σε πολλές συνταγές. Προς έρευνα…

Υλικά:

500 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

160 gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (δείτε παρατηρήσεις)

80-100 gr ζάχαρη (και λίγη ακόμη για το τύλιγμα)

160-180 ml γάλα (η συνταγή έλεγε «όσο σηκώσει» ώστε να έχουμε μια εύπλαστη κανονική ζύμη)

Προαιρετικά 1 σωληνάκι βανίλια ή/και ξύσμα λεμονιού (δική μου προσθήκη αυτά)

Επί το έργον:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε το μείγμα ώστε να γίνει σαν ψίχουλα ψωμιού. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα ώστε να έχουμε εύπλαστη κανονική ζύμη.

Αφήνουμε να ξεκουραστεί 10 λεπτά και ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις. Πλάθουμε κουλουράκια μικρά (ενδεικτικά ζύγισα ένα κομμάτι ζύμης και ήταν 15 gr). Πριν κλείσουμε τα κορδονάκια τα τυλίγουμε σε ζάχαρη αν θέλουμε. Τα ψήνουμε για 20-25 λεπτά περίπου, στον προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα.

Τα διατηρούμε σε κουτί ή μπολ που κλείνει. Για να μην πάρουν υγρασία.

Από ακόμη πιο τεμπέλικη παρασκευή, με τον τρόπο που πλάθουμε τα κουλουράκια με το σουσάμι μέσα στη ζύμη

Είχαμε και την άτυχη στιγμή μας κάποια φορά, παρόλο που σε κάποιους (σ’ εμένα…) αρέσουν σχεδόν σε όλες τις συνταγές τα …ψιλοκαμμένα κουλουράκια!

Παρατηρήσεις:

  • Τα κουλουράκια στο ροζ πιάτο έχουν αλειφθεί με κρόκο αυγού που περίσσεψε από το τσουρέκι που είχε προηγηθεί την τελευταία φορά που τα έφτιαξα. Η κανονική συνταγή λέει τύλιγμα σε ζάχαρη… Είπαμε 4 υλικά!
  • Φτιάχνω με τη μισή δόση (250 gr αλεύρι) 30-35 κουλουράκια. Ειδικά αν επιλέξουμε την παραπάνω εύκολη παρασκευή (σαν παξιμαδάκια) ούτε το φωτάκι του φούρνου δεν θα έχει σβήσει μέχρι να τα τελειώσουμε! Τόσο εύκολα!
  • Τα κουλουράκια φτιάχτηκαν και με ελαιόλαδο όπως προανέφερα. Αντικατέστησα τα 160 gr του βουτύρου με 175ml ελαιόλαδο. Παρόλο που είναι υγρό, το γάλα που «σήκωσε» το μείγμα διατηρήθηκε στα 180 ml. Τα αρωμάτισα με βανίλια αλλά υποθέτω ότι ταιριάζει και η κανέλα. Ίδωμεν, σε επόμενη παρασκευή.
  • Έφτιαξα τα κουλουράκια και με αλεύρι για όλες τις χρήσεις στο οποίο πρόσθεσα 1 κουταλάκι μπέικιν. Γι αυτό, επιμένω στον υπότιτλο, σπανίως δεν έχουμε τα υλικά τους στο σπίτι!

Καλά να είμαστε, με υγεία και υπομονή να αντέχουμε όσα περνάμε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες! Το site ξεκίνησε ως blog αλλά η αποδοχή σας και η αγάπη σας οδήγησε στη μετεξέλιξή του σ’ αυτό που είναι τώρα, με τη συνδρομή και την υποστήριξη του γιου και συνεργάτη της. Εδώ θα βρείτε συνταγές από την παραδοσιακή και την σύγχρονη κρητική κουζίνα, φτιαγμένες με αγάπη και σημασία στη λεπτομέρεια. Επειδή όμως η γαστρονομία είναι και στοιχείο πολιτισμού κάθε εποχής και κοινωνίας, οι συνταγές εδώ δένονται με μνήμες, με λαογραφικά στοιχεία, με διατροφικές πληροφορίες, με μικρές έρευνες γύρω από τη δημιουργία τους, με στιγμιότυπα από τη ζωή της σύγχρονης και της παλιάς Κρήτης!