…που βρίσκονται πάντα στο σπίτι!
Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα κουλουράκια τα έχω φτιάξει πάνω από 5 φορές μέσα σε ένα μήνα… Σχεδόν όλες τις φορές που άναψα φούρνο για φαγητό η γλυκό, τέλειωνα τα ψησίματα με τούτα τα κουλουράκια, σε μισή σε ολόκληρη δόση. Πότε πότε τα 4 υλικά έγιναν 5, αλλά βασικά κράτησα την αρχική συνταγή. Τέσσερα υλικά όλα κι όλα για τα μικροσκοπικά μου κουλουράκια που τρώγονται σαν στραγάλια! Απλή, απλούστατη συνταγή, της στιγμής!
Έχουμε και λέμε λοιπόν: αλεύρι που φουσκώνει μόνο του-ζάχαρη-βούτυρο-γάλα. Αυτά! Εντάξει, εγώ βάζω και μια βανίλια ή λίγο ξύσμα τις τελευταίες φορές μιας και το βούτυρο αντικαταστάθηκε με ελαιόλαδο και άλλαξαν τα αρώματα της αρχικής συνταγής. Αλλά η αρχική που βρέθηκε σε ένα κίτρινο post-it, αγνώστου προελεύσεως μέσα στα συρτάρια που κάπως τακτοποιήθηκαν λόγω καραντίνας, δεν είχε ούτε αυτό! Όταν λέμε 4 εννοούμε 4!
Δεν φωτογράφησα όλες τις παρασκευές γιατί όπως σας λέω ήταν σχεδόν όλες βιαστικές. Το τελευταίο μισάωρο που έχεις άλλο παρασκεύασμα στο φούρνο, λες: «δεν φτιάχνω και δυο κουλουράκια για τον απογευματινό καφέ;». Και δεν φτιάχνεις μονο δυο… Φτουράνε! Με τη μισή δόση γίνονται περίπου 32-35 μικρά βέβαια, αλλά ό,τι πρέπει για τον καφέ και το χυμό μας αν θέλουμε κάτι να βάλουμε στο στόμα μας. Μια παρασκευή του βουτύρου και μια του λαδιού είναι στις φωτογραφίες.
Η «εκτέλεση» είναι επίσης τόσο απλή που δεν τη σκέφτεται κανείς για να τα βάλει μπροστά. Ένα μπολ όλο κι όλο λερώνουμε. Αυτή ήταν και η αιτία που έφτιαξα την πρώτη φορά τα κουλουράκια. Δεν ανακατεύουμε τα υγρά όπως συνήθως, αλλά πάει ανάποδα! Παραδοσιακός τρόπος, παλιότερος, και μάλιστα με ζεστό λάδι σε πολλές συνταγές. Προς έρευνα…
Υλικά
500 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
160 gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (δείτε παρατηρήσεις)
80-100 gr ζάχαρη (και λίγη ακόμη για το τύλιγμα)
160-180 ml γάλα (η συνταγή έλεγε «όσο σηκώσει» ώστε να έχουμε μια εύπλαστη κανονική ζύμη)
Προαιρετικά 1 σωληνάκι βανίλια ή/και ξύσμα λεμονιού (δική μου προσθήκη αυτά)
Επί το έργον
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε το μείγμα ώστε να γίνει σαν ψίχουλα ψωμιού. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα ώστε να έχουμε εύπλαστη κανονική ζύμη.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί 10 λεπτά και ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις. Πλάθουμε κουλουράκια μικρά (ενδεικτικά ζύγισα ένα κομμάτι ζύμης και ήταν 15 gr). Πριν κλείσουμε τα κορδονάκια τα τυλίγουμε σε ζάχαρη αν θέλουμε. Τα ψήνουμε για 20-25 λεπτά περίπου, στον προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα.
Τα διατηρούμε σε κουτί ή μπολ που κλείνει. Για να μην πάρουν υγρασία.
Από ακόμη πιο τεμπέλικη παρασκευή, με τον τρόπο που πλάθουμε τα κουλουράκια με το σουσάμι μέσα στη ζύμη
Είχαμε και την άτυχη στιγμή μας κάποια φορά, παρόλο που σε κάποιους (σ’ εμένα…) αρέσουν σχεδόν σε όλες τις συνταγές τα …ψιλοκαμμένα κουλουράκια!
Παρατηρήσεις
- Τα κουλουράκια στο ροζ πιάτο έχουν αλειφθεί με κρόκο αυγού που περίσσεψε από το τσουρέκι που είχε προηγηθεί την τελευταία φορά που τα έφτιαξα. Η κανονική συνταγή λέει τύλιγμα σε ζάχαρη… Είπαμε 4 υλικά!
- Φτιάχνω με τη μισή δόση (250 gr αλεύρι) 30-35 κουλουράκια. Ειδικά αν επιλέξουμε την παραπάνω εύκολη παρασκευή (σαν παξιμαδάκια) ούτε το φωτάκι του φούρνου δεν θα έχει σβήσει μέχρι να τα τελειώσουμε! Τόσο εύκολα!
- Τα κουλουράκια φτιάχτηκαν και με ελαιόλαδο όπως προανέφερα. Αντικατέστησα τα 160 gr του βουτύρου με 175ml ελαιόλαδο. Παρόλο που είναι υγρό, το γάλα που «σήκωσε» το μείγμα διατηρήθηκε στα 180 ml. Τα αρωμάτισα με βανίλια αλλά υποθέτω ότι ταιριάζει και η κανέλα. Ίδωμεν, σε επόμενη παρασκευή.
- Έφτιαξα τα κουλουράκια και με αλεύρι για όλες τις χρήσεις στο οποίο πρόσθεσα 1 κουταλάκι μπέικιν. Γι αυτό, επιμένω στον υπότιτλο, σπανίως δεν έχουμε τα υλικά τους στο σπίτι!
Υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη σελίδα σας και δεν μπορούμε να εκτυπώσουμε συνταγές
Στη συγκεκριμμένη ανάρτηση αποκαταστάθηκε. Κάνουμε κάποιες ανακατατάξεις στο site και έχουμε μερικές δυσλειτουργίες για την ώρα. Θα αποκατασταθούν σύντομα. Για ό,τι άλλο στη διάθεσή σας. Ευχαριστούμε που το επισημάνατε!
Καταπληκτική συνταγή, εύκολη, με λίγα υλικά (που είναι πάντα το πρόβλημά μου στα κουλουράκια!) και το αποτέλεσμα υπέροχο πραγματικά… Τραγανά και πολύ νόστιμα, ίσα που πρόλαβαν να βγουν από τον φούρνο και δεν έμεινε σχεδόν τίποτα… ❤️
Πολύ χαίρομαι που σας άρεσαν κι ευχαριστώ που μας το καταγράψατε εδώ! Να είστε καλά!
Εκανα τη συνταγη σας,αφρατα τα κουλκυρακια αλλα πολυ μυρωδια απο αλευρι.Τι θα μπορουσα να κανω?
Ήταν πολύ σφικτή η ζύμη προφανώς. Ήθελε λίγο γάλα ακόμη ίσως…
Ηθελα να ρωτήσω αν τα κουλουράκια ανήκουν στην κατηγορία “αφράτα” ή “τραγανά” ?
Καλημέρα σας! Τα κουλουράκια αυτά είναι μάλλον τραγανά.
Θα μπορούσαμε να βάλουμε γάλα καρύδας αντί κανονικό;
Δεν τα έχω δοκιμάσει με άλλο γάλα, δεν ξέρω πώς θα είναι η υφή τους. Ανν κάνετε εσείς τη δοκιμή, πείτε μας!
δεν δουλευοτανη ζυμη και προσθεσα επιπλεον υγρα . Αποτυχια πληρης . Κρατανε υγρασια , καμια σχεση με τραγανα.
Λυπάμαι που δεν βγήκε αυτό που περιμένατε. Στη συνταγή αναφέρω ρητά ότι η αρχική συνταγή έλεγε ΄”όσο γάλα σηκώσει” και στις παρατηρήσεις λέω ότι μου πήρε 180 ml παρόλο που έβαλα ελαιόλαδο. Από αλεύρι σε αλεύρι έχουμε διαφορές στα υγρά που σηκώνει μια συνταγή… Αν βάζατε λίγο γάλα ακόμη θα έστρωνε η ζύμη.Επίσης η τραγανότητα εξαρτάται από τον χρόνο ψησίματος. Υγρασία πάντως δεν μου κράτησαν ποτέ και τα έχω φτιάξει πάρα πολλές φορές από τη μέρα της δημοσίευσης. Μήπως τα φτιάξατε πολύ μεγάλα;