Δροσερή, εύκολη, ευέλικτη συνταγή!
Θα σας πάω πίσω στη δεκαετία του 1970 τώρα… Τότε αρχίσαμε-τουλάχιστον εμείς οι της επαρχίας- να βάζουμε κρέμες τύπου σαντιγί στις σπιτικές παρασκευές. Και από τότε υπάρχει στο τετράδιό μου αυτή η συνταγή. Και όχι, τότε δεν ήξερα ότι αυτή εδώ η συνταγή φρουτοσαλάτας είναι αμερικάνικης προέλευσης παρόλο το ελληνικότατο όνομά της!
Η συνταγή πρέπει να μας είχε δοθεί στο μάθημα των Οικοκυρικών (σας έχω ξαναμιλήσει αναλυτικά για το συγκεκριμένο μάθημα εδώ…) μαζί με άλλα γλυκά ψυγείου που συνδύαζαν κομπόστες με κρέμες. Κρέμες τώρα, τρόπος του λέγειν… Άνθος αραβοσίτου, «σαντιγί» από μεταλλικά κουτάκια και αργότερα από σκόνες! Κομπόστες όμως είχαμε άφθονες και τότε. Πέρα από αυτές που πουλιούνταν στα μπακάλικα, περνούσαν φορτηγά με κομπόστες Βεροίας και προμηθευόμαστε κάμποσες.
Εκείνη την εποχή λοιπόν αυτή η φρουτοσαλάτα ήταν πολύ της μόδας όχι βέβαια στην αυθεντική της μορφή που σχετικά πρόσφατα ανακάλυψα, αλλά απολύτως εξελληνισμένη και προσαρμοσμένη στα δικά μας. Ούτε marshmallows, ούτε ανανάδες ούτε sour cream που θέλει η αυθεντική(;) συνταγή! Στην ουσία θα έλεγα πως μόνο το ινδοκάρυδο από τα βασικά συστατικά και την ιδέα της ανάμειξης κρέμας με φρούτα είχε η δική μας συνταγή…Γι αυτό εξάλλου και ο τίτλος «τύπου Αμβροσία». Η αυθεντική «σαλάτα αμβροσία» έχει ιστορία , και είναι εθιμική συνταγή οπότε οφείλουμε να τη σεβαστούμε.
Νόστιμη όμως και ευπαρουσίαστη, πολλές φορές έκλεινε ως ελαφρύ επιδόρπιο φιλικά και οικογενειακά τραπέζια. Και μάλιστα κάθε φορά ήταν και διαφορετική, ανάλογα με τα φρούτα εποχής! Σηκώνει τόσους πολλούς αυτοσχεδιασμούς που μπορούμε κάθε φορά να αλλάζουμε τη συνταγή κατά τα γούστα μας, κατά την εποχή και κατά το «βρισκούμενο! Φυσικά τώρα η καλύτερη επιλογή κρέμας είναι η κλασική κρέμα γάλακτος και όχι οι κρέμες-κονσέρβες.
Ενδεικτικά λοιπόν και τα υλικά και οι αναλογίες τους, και πράξτε αναλόγως των δικών σας επιλογών! Δείτε στο video τη δική μου εκδοχή (γι αυτήν τη φορά…) και αυτοσχεδιάστε!
Υλικά
1 μεγάλο κουτί (των 500 gr) κομπόστα της επιλογής μας καλά στραγγισμένη
Περίπου ½ φρέσκα φρούτα (δείτε παρατηρήσεις)
150 gr στραγγιστό γιαούρτι
330 ml κρέμα γάλακτος 35%
60 gr ινδοκάρυδο
2-3-4 κουταλιές ζάχαρη άχνη (δείτε παρατηρήσεις)
Χυμό και ξύσμα ενός λεμονιού
κονιάκ ή λικέρ της επιλογής μας
Προαιρετικά, ξηροί καρποί της επιλογής μας (εδώ 50 gr καρύδια)
Επί το έργον
Δείτε το video, δεν νομίζω ότι αφήνει απορίες! Δείτε και τις (πολύ χρήσιμες ειδικά αυτή τη φορά) παρατηρήσεις και δοκιμάστε τις δικές σας εκδοχές αυτής της σαλάτας! Θα χαρώ να μου γράψετε τις παρεμβάσεις σας στην συνταγή!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Παρατηρήσεις
- Η κομπόστα που χρησιμοποιήθηκε στο βίντεο ήταν με ανάμεικτα φρούτα και τα φρέσκα φρούτα ήταν μπανάνες, φράουλες και βανίλιες. Είναι πολύ νόστιμη και με κομπόστα ροδάκινο ή βερίκοκο και με φρέσκα κεράσια και άλλα φρούτα.
- Η αναλογία κρέμας-γιαουρτιού μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το πόσο ξινά είναι τα φρούτα μας. Συνολικά θέλουμε γύρω στα 500-600 gr κρέμα. Εδώ, επειδή και οι φράουλες και οι βανίλιες είναι ξινά φρούτα, έβαλα περισσότερη κρέμα γάλακτος από γιαούρτι. Μπορεί να είναι μισά μισά ή να υπερισχύει το γιαούρτι.
- Στην ίδια λογική είναι και η προσθήκη ζάχαρης, μπορούμε να την αυξομειώσουμε, να την παραλείψουμε εντελώς ή να την αντικαταστήσουμε με γλυκαντικό της επιλογής μας.
- Αντί για ξύσμα λεμονιού ή μαζί με αυτό μπορούμε να προσθέσουμε και βανίλια. Επίσης πολλές φορές αντί ξηρούς καρπούς έχω βάλει τριμμένη σοκολάτα στο σερβίρισμα (όχι μέσα στην κρέμα).
- Το ποτό δεν είναι ανάγκη να προστεθεί αν πρόκειται να καταναλωθεί και από παιδιά.
- Αντί αυτής της κρέμας, μπορούμε να ανακατέψουμε τα φρούτα με την κρέμα ζαχαρούχο-γιαούρτι της αγαπημένης και πολύ δημοφιλούς συνταγής του οικονομικού γιαουρτογλυκού μας. Είναι όμως πολύ γλυκό το αποτέλεσμα για κάποιους.
- Η αυθεντική συνταγή έχει οπωσδήποτε και μανταρίνια. Είναι αλήθεια πως ταιριάζουν πολύ τα εσπεριδοειδή με το όλον! Τη συνδυάσαμε με γλυκό πορτοκάλι και ταίριαξε υπέροχα!