Αλμυρά

Σφουγγάτο με κουνουπίδι

Σφουγγάτο με κουνουπίδι

«Σπάσε δυο αυγά»!

Όταν πριν από λίγες μέρες κοινοποίησα στο facebook την ομελέτα με μπρόκολα, πολλές φίλες και φίλοι σχολίασαν ότι φτιάχνουν ομελέτες και με κουνουπίδι. Και κάπως έτσι διαπίστωσα ότι δεν έχω βάλει ακόμη στο site αυτό το σφουγγάτο που είναι η πιο συχνή «αξιοποίηση» του βραστού κουνουπιδιού που περισσεύει. Αν είναι δυνατόν! Μια από τις αγαπημένες χειμωνιάτικες ομελέτες, λείπει από δω μέσα, λες και δεν την φτιάχνω κάθε τρεις και λίγο. Οι φωτογραφίες στο “επί το έργον” είναι από δυο διαφορετικές φετινές παρασκευές, αυτό μόνο σας λέω…

Σφουγγάτο με κουνουπίδι

«Σπάσε δυο αυγά και δε θες πράμα άλλο», είναι μια πολύ συχνή συμβουλή των παλιότερων νοικοκυρών στην περιοχή μου, όποιο κι αν είναι το περίσσευμα. Εντάξει, τα τελευταία χρόνια που είναι πιο ενημερωμένες συμπληρώνουν και ως επωδό «αν δεν έχεις χοληστερίνη». Παρόλο που τα αυγά έχουν αποενοχοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, ομελέτες φτιάχνουμε και με ασπράδια μόνο. Εδώ που λέμε δεν έχουν άδικο. Και ως προς την ευκολία και ως προς την πληρότητα σε θρεπτικά συστατικά, οι ομελέτες είναι μια καλή επιλογή. Πετυχαίνεις εύκολα και γρήγορα να έχεις μαζί, στο ίδιο πιάτο, πρωτεΐνη και σαλάτα

Σφουγγάτο με κουνουπίδι

Έτσι, στην περιοχή μας είναι καθιερωμένο fast food  το σφουγγάτο! Με πατάτες, με κολοκύθια, με αγκινάρες, με σπαράγγια και αβρωνιές, με τσιμούλια (παραπούλια), με πράσινα κρεμμυδάκια (!), με πικράσταχα με βρούβες παντός είδους. Μια αναζήτηση της λέξης στο site θα σας πείσει. Και με περισσεύματα λαδερών βέβαια, με χαρακτηριστικότερο το σφουγγάτο με το περίσσευμα από λαδερά φασολάκια. αλλά και από μπάμιες (δείτε την ανάρτηση, με διάλογο που επιβεβαιώνει τα λεγόμενά μου εδώ). Και φυσικά και σφουγγάτο με κουνουπίδι.

Σφουγγάτο με κουνουπίδι

Η παλιά συνταγή «σπάσε δυο αυγά», έχει εξελιχθεί. Θα μπορούσαμε να πούμε «πρόσθεσε και λίγο γάλα, τυρί, αλλαντικό, καρυκεύματα και διάφορα αρωματικά και μπαχαρικά». Η ουσία όμως παραμένει η ίδια. Φτιάχνεις καινούριο πιάτο, πολλές φορές πιο νόστιμο από το αρχικό, εστιάζοντας στο «σπάσε δυο αυγά»! Αν έχω τυρί βάζω και τυρί. Αν έχω κάποιο αλλαντικό βάζω κι απ’ αυτό. Εδώ μόνο λίγο γαλατάκι έβαλα, κι ένα μπαχαρικό που ταιριάζει πολύ με το κουνουπίδι.

Σφουγγάτο με κουνουπίδι

Παρατηρήσεις

  1. Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές και μπορούν να αυξομειωθούν. Οι παραπάνω ποσότητες αρκούν για τηγάνι με διάμετρο 22-24cm, και αρκούν για ομελέτα δύο ατόμων.
  2. Όπως προανέφερα, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα των αυγών όποιο υλικό θεωρήσουμε ότι μπορεί να ταιριάξει για να εμπλουτίσουμε την ομελέτα μας: τυρί, αλλαντικό, ψιλοκομμένη πιπεριά, 2-3 μανιταράκια μπορούν να ταιριάξουν με το κουνουπίδι.
  3. Μπορούμε να φτιάξουμε ατομικές ομελέτες σε τηγανάκι των 16cm. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο ασπράδια για την ομελέτα μας αν έχουμε λόγους να αποφύγουμε τον κρόκο αυγού.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο