Αβρωνιές με αυγά, ομελέτα εποχής

Ένα σφουγγάτο πολυτελείας!

Πολλές δεν είχαμε φέτος μέχρι τώρα.  Τόσες όμως όσες χρειάστηκαν για να φτιάξουμε από μια φορά τα αγαπημένα μας πιάτα βρέθηκαν! Και με το χταπόδι τις μαγειρέψαμε τη Μεγαλοβδομάδα, και στιφάδο με ξυδάκι τις φάγαμε (δείτε τη συνταγή όπου αναφέρονται και πολλές πληροφορίες για το εξαιρετικό χορταράκι με τα καρδιόσχημα φύλλα) και τώρα σφουγγάτο!  

Μια ομελέτα  πολυτελείας αφού ομολογουμένως είναι «ου παντός». Μόνο οι τροφοσυλλέκτες της εξοχής μας και οι τυχεροί που θα τις προλάβουν στην αγορά μπορούν να το δοκιμάσουν.

Είναι βέβαια ο πιο συνηθισμένος τρόπος να φάμε αβρωνιές και σφαράγγια (αυτό το π που τρέπεται σε φ στα κρητικά, το είδα να συμβαίνει και σ’ άλλες ντοπιολαλιές, κυρίως νησιώτικες).  Εύκολο και γρήγορο πιάτο με 2-3 υλικά που η νοστιμιά του βασίζεται στην απλότητά του και φυσικά στην πολύτιμη πρώτη ύλη!

 

Οι λάτρες της λεπτής πικράδας στη γεύση θα το λατρέψουν. Συνήθως δεν έχουμε τόσο πολλές που να χορτάσουν πολλοί μ’ αυτό το σφουγγάτο. Πιάτο στη μέση του τραπεζιού είναι για απολαύσουν όλοι την λεπτή δροσιά του που μυρίζει Άνοιξη και εξοχή!

Δείτε οπωσδήποτε και τις παρατηρήσεις σ’ αυτή τη συνταγή.

Υλικά:

300 gr αβρωνιές (ζυγισμένες καθαρισμένες)

3-4 αυγά

3-4 κουταλιές ελαιόλαδο ή λίγο παραπάνω

2 πράσινα κρεμμυδάκια

Αλάτι

Πιπέρι (προαιρετικά)

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε τις αβρωνιές και τις ζεματίζουμε για 3-4 λεπτά σε αλατισμένο νερό που βράζει. Τις στραγγίζουμε. Σε ένα τηγάνι κατάλληλου μεγέθους, μαραίνουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα με το ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε τις αβρωνιές και τις γυρίζουμε μια δυο φορές να «λαδωθούν» και να σωταριστούν ελαφρά με το ελαιόλαδο. Χτυπάμε τα αυγά, τα αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε τις αβρωνιές στο τηγάνι. Με ένα πιρούνι κάνουμε «κοψίματα» στην ομελέτα μας να περνά το ελαιόλαδο στην επιφάνειά της και να ψήνει το αυγό.

 Όταν ψηθεί από τη μια πλευρά την γυρίσουμε με ένα μεγάλο πιάτο ή με ένα επίπεδο σκέπασμα για να ψηθεί και από την άλλη. Σερβίρεται ζεστή αλλά είναι πολύ νόστιμη και σε θερμοκρασία δωματίου.

Παρατηρήσεις:

  • Για κάθε 100 gr αβρωνιές βάζω 1 αυγό και ανάλογα το μέγεθός τους μπορεί να προσθέω 1-2 ακόμη.
  • Πολλοί θέλουν κάπως «λαδερά» αυτά τα σφουγγάτα με λαχανικά και χόρτα. Εμείς όχι, για πολλούς λόγους. Πάντως μπορούμε να αυξήσουμε λίγο το ελαιόλαδο που προτείνεται.
  • Μπορεί κάποιοι να τις θέλουν πιο βρασμένες πριν προσθέσουν τα αυγά. Αυτό μπορεί να γίνει αν τις ζεματίσουμε περισσότερη ώρα ή αν τις μαξειρέψουμε αρκετά στο τηγάνι πριν προσθέσουμε τα αυγά. 
  • Το ζουμί που έβρασαν οι αβρωνιές είναι εξαιρετικό με λεμόνι και αλάτι αλλά δεν το παρακάνουμε. Έχει βέβαια και τη μαγεία του το γεγονός πως με την προσθήκη λεμονιού το άχαρο χρώμα του μετατρέπεται σε ένα γλυκύτατο ροζ, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Διαβάζω σε πολλές αναφορές μάλλον ανεύθυνες  ότι είναι φάρμακο,  αλλά τα φάρμακα ξέρουμε όλοι ότι μπορεί να γίνουν και φαρμάκια… Μπορεί να γίνει τοξικό, όπως τοξικές ως δηλητηριώδεις ανάλογα με την ποσότητα, είναι και οι αβρωνιές αν καταναλωθούν ωμές.

Καλή όρεξη! 

Print Friendly, PDF & Email